Новости

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 19.05.2006 р. N 11-113/1903-5427

ТОВ "Баланс-Клуб" 


Національний банк України розглянув лист підприємства "Баланс-Клуб" від 19.04.2006 р. N 221 щодо перерахунку встановленого ліміту залишку готівки в касі і в межах своєї компетенції по питаннях, порушених у листі, повідомляє.

1. Стосовно обов'язковості перегляду ліміту каси

Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі - Положення), затвердженим постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. N 637, підприємствам надано право самостійно встановлювати ліміт своєї каси на підставі розрахунку відповідного середньоденного показника з урахуванням режиму і специфіки його роботи (пункти 5.2, 5.4 Положення).

Обов'язкової вимоги щодо перегляду встановленого підприємством ліміту каси при скороченні за останній рік оборотів по надходженнях/видатках готівки вищезазначеним нормативно-правовим актом Національного банку України не визначено. Пунктом 5.12 Положення передбачено лише можливість такого перегляду у зв'язку із змінами законодавства України або за наявності відповідних факторів об'єктивного характеру (зміни в надходженнях/видатках готівки, внутрішнього трудового розпорядку/графіків змінності тощо).

Враховуючи наведене, підприємство самостійно має визначати необхідність перегляду встановленого ліміту з урахуванням факторів, що об'єктивно можуть впливати на його функціонування та обсяги здійснюваних готівкових операцій.

2. Стосовно відповідальності підприємства за непроведення перерахунку ліміту каси

Контроль за додержанням підприємствами норм з регулювання обігу готівки в національній валюті (у тому числі стосовно встановлення і дотримання ліміту залишку готівки в касі), які визначаються Національним банком України, здійснюють органи державної податкової служби згідно зі статтею 3 Указу Президента України від 12.06.95 р. N 436 "Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки" і за роз'ясненнями з цих питань необхідно звертатися до органів державної податкової служби.

 

Виконавчий директор з питань
готівково-грошового обігу 


О. Толстой 


 

* * *

ТОВ "БАЛАНС-КЛУБ"

ЛИСТ

від 19.04.2006 р. N 221

Національному банку України 


З аналізу норм Положення про ведення касових операцій в національній валюті України (затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. N 637) виходить, що:

• підприємство самостійно встановлює ліміт каси на підставі розрахунку за додатком 2 (п. 5.2 Положення);

• для розрахунку ліміту повинні використовуватися дані з касових оборотів за три місяці поспіль з останніх дванадцяти місяців (п. 5.4);

• ліміт каси може переглядатися підприємством у зв'язку зі змінами в законодавстві та змінами в надходженнях/видатках готівки (п. 5.12).

На підприємстві на сьогодні обороти по надходженнях/видатках готівки за останній рік (роки) значно скоротилися, і три місяці поспіль, за даними яких був установлений ліміт каси, вже вийшли за період останніх дванадцяти місяців, що передують сьогоднішній даті.

Просимо роз'яснити:

1. Чи треба підприємству в цьому випадку в обов'язковому порядку переглянути ліміт каси?

2. Якщо підприємство не проведе перерахунку ліміту каси, чи буде це вважатися порушенням Положення N 637? Яка відповідальність за це передбачена?

 

Заступник генерального директора 

І. Сторчоус 


Надруковано:
"Баланс",
N 24, 12 червня 2006 р.

 

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • №2361 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • №2361 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • №2361 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • №2361 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • №2361 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • №2361 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • №2361 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • №2361 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8