Новости

Про посилення державного контролю за цільовим використанням спирту підприємствами, що виробляють продукти органічного синтезу

Наказ Державної податкової адміністрації України
від 7 червня 2006 року N 321

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
21 червня 2006 р. за N 731/12605

Відповідно до статті 3 Закону України "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої" та з метою підвищення ефективності роботи із запобігання та боротьби з незаконним виробництвом продукції з вмістом спирту, посилення контролю за повнотою та своєчасністю надходжень до бюджету акцизного збору НАКАЗУЮ:

1. Створити податкові пости на підприємствах, що виробляють продукти органічного синтезу та входять до Переліку підприємств - виробників продуктів органічного синтезу, який затверджується Кабінетом Міністрів України.

2. Затвердити Порядок роботи представників органу державної податкової служби на податкових постах на підприємствах, що виробляють продукти органічного синтезу, що додається.

3. Головам державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі:

3.1. Перерозподілити, у разі необхідності, штатну чисельність державних податкових інспекцій з урахуванням кількості виробників продуктів органічного синтезу у певному регіоні.

3.2. Сформувати склад податкових постів на підприємствах, що виробляють продукти органічного синтезу, за рахунок штатної чисельності підрозділів державних податкових інспекцій за місцем розташування таких підприємств, організувати їх роботу, забезпечити їм належні умови праці та передбачити резерв на випадок тимчасової відсутності таких працівників.

3.3. Провести наради з керівниками та відповідальними особами підприємств - виробників продуктів органічного синтезу щодо узгодження організаційних заходів із забезпечення ефективної роботи представників органу державної податкової служби на податкових постах на підприємствах.

3.4. Забезпечити податкові пости бланками форм та інших документів, передбачених Порядком роботи представників органу державної податкової служби на податкових постах на підприємствах, що виробляють продукти органічного синтезу, затвердженим цим наказом.

3.5. Провести спільну нараду з представниками правоохоронних органів щодо координації дій та взаємообміну інформацією відповідно до Порядку роботи представників органу державної податкової служби на податкових постах на підприємствах, що виробляють продукти органічного синтезу, затвердженого цим наказом.

4. Департаменту з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів (Гончар І. М.) подати цей наказ до Міністерства юстиції України для державної реєстрації.

5. Департаменту інформаційної політики та масово-роз'яснювальної роботи (Андронова А. О.) у 10-денний строк від дня державної реєстрації цього наказу довести його через засоби масової інформації до відома платників податків.

6. Адміністративно-господарському департаменту (Рахуба А. М.) вжити заходів щодо виготовлення номерних штампів "Виїзд дозволено" та "В'їзд дозволено" згідно з ескізами та у триденний строк від дня набрання чинності цим наказом забезпечити його тиражування та надсилання державним податковим адміністраціям в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

7. Управлінню фінансового забезпечення (Юрченко К. Г.) профінансувати виготовлення номерних штампів "В'їзд дозволено" та "Виїзд дозволено".

8. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови ДПА України Лекаря С. І.

 

Голова 

О. І. Кірєєв 

ПОГОДЖЕНО: 

  

Голова Державного комітету
України з питань регуляторної
політики та підприємництва 


 
А. В. Дашкевич 

Міністр фінансів України 

В. М. Пинзеник 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної податкової адміністрації України
від 7 червня 2006 р. N 321

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
21 червня 2006 р. за N 731/12605 


Порядок
роботи представників органу державної податкової служби на податкових постах на підприємствах, що виробляють продукти органічного синтезу

Цей Порядок розроблено відповідно до Законів України "Про державну податкову службу в Україні" та "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої", Указу Президента України від 9 лютого 2004 року N 175 "Про систему заходів щодо усунення причин та умов, які сприяють злочинним проявам і корупції" та інших нормативно-правових актів і є обов'язковим для виконання суб'єктами господарювання, що виробляють продукти органічного синтезу, входять до Переліку підприємств - виробників продуктів органічного синтезу, який затверджується Кабінетом Міністрів України, та на яких створені податкові пости.

1. Загальні положення

1.1. Податкові пости створюються з метою підвищення ефективності роботи із запобігання і боротьби з незаконним обігом спирту.

Податкові пости на підприємствах, що виробляють продукти органічного синтезу, діють на території цих підприємств.

1.2. Орган державної податкової служби за місцем розташування підприємств - виробників продуктів органічного синтезу призначає свого представника (представників) на податковий пост на такому підприємстві, який здійснює (здійснюють) постійний безпосередній контроль за цільовим використанням спирту етилового денатурованого (спирту технічного) (далі - спирт технічний) на виробництво продуктів органічного синтезу.

1.3. Представники органу державної податкової служби (далі - представники ДПС) на податкових постах на підприємствах призначаються з числа посадових осіб державних податкових інспекцій за місцезнаходженням підприємств - виробників продуктів органічного синтезу відповідно до наказів керівників цих державних податкових інспекцій. У наказі також визначаються розпорядок роботи представників ДПС на податкових постах на підприємствах, який повинен відповідати режиму роботи підприємства, порядок контролю за їх роботою, заходи матеріально-технічного забезпечення, транспортного обслуговування, інші умови, необхідні для забезпечення ефективності контролю.

Копія наказу про призначення представників ДПС на податковий пост на підприємстві у день прийняття такого наказу надсилається керівництву підприємства, яке у триденний строк зобов'язане видати відповідний наказ, передбачивши створення належних умов для ефективної роботи представників ДПС.

1.4. Представники ДПС у своїй діяльності керуються положеннями Законів України "Про державну податкову службу в Україні", "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої", цим Положенням та іншими нормативно-правовими актами.

1.5. Представники ДПС на підприємстві, що виробляє продукти органічного синтезу, несуть відповідальність за розголошення комерційної таємниці у порядку, встановленому законодавством.

1.6. Органи державної податкової служби здійснюють контроль за роботою податкових постів на підприємствах, що виробляють продукти органічного синтезу, використовують інформацію представників ДПС на такому посту для аналізу діяльності підприємства щодо цільового використання спирту технічного.

2. Завдання та функції представників ДПС на податкових постах на підприємствах

2.1. Основним завданням представників ДПС на податкових постах на підприємствах, що виробляють продукти органічного синтезу, є вжиття заходів щодо недопущення нецільового використання спирту технічного.

2.2. Відповідно до покладених завдань представники ДПС на податкових постах на підприємствах - виробниках продуктів органічного синтезу:

а) здійснюють контроль за:

своєчасністю та повнотою складського і бухгалтерського обліку спирту технічного, який надходить для виробництва продуктів органічного синтезу;

зберіганням та використанням спирту технічного, який надходить для виробництва продуктів органічного синтезу;

обсягами надходження спирту технічного із спиртосховища на виробництво продуктів органічного синтезу;

відповідністю обсягів витраченого на виробництво спирту технічного та кількістю виготовлених продуктів органічного синтезу;

додержанням установленого порядку обчислення та сплати акцизного збору;

б) беруть участь у проведенні інвентаризації спирту технічного та продуктів органічного синтезу;

в) надають керівнику підприємства пропозиції щодо усунення виявлених порушень установленого законодавством порядку ведення обліку та зберігання спирту технічного для виробництва продуктів органічного синтезу;

г) присутні у разі опломбування спиртосховища, виробничих приміщень та складу готової продукції після закінчення робочого дня;

ґ) щоденно надають інформацію щодо отримання спирту та відвантаження продуктів органічного синтезу до Департаменту з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів Державної податкової адміністрації України для узагальнення.

2.3. При ввезенні спирту технічного представник ДПС на податковому посту на підприємстві, що виробляє продукти органічного синтезу, робить відмітку у товарно-транспортній накладній про погодження його ввезення шляхом проставляння штампа "В'їзд дозволено" й особистого підпису, та вчиняє запис у журналі реєстрації отримання спирту технічного (додаток 1). Представник ДПС протягом трьох днів надсилає довідку про отримання спирту технічного (додаток 2) контрольному посту підприємства, що відпустило спирт, про що робиться відмітка в зазначеному журналі.

2.4. У разі виявлення випадків непроведення оприбуткування або неповного оприбуткування спирту технічного органи державної податкової служби вживають відповідних заходів згідно з законодавством.

2.5. При відвантаженні продуктів органічного синтезу заповнюється товарно-транспортна накладна, в якій представник ДПС на податковому посту на підприємстві робить відмітку про погодження відпуску шляхом проставляння штампа "Виїзд дозволено" й особистого підпису, та вчиняється запис у журналі реєстрації відвантаження продуктів органічного синтезу (додаток 3).

Усі документи, що є підставою для відпуску продуктів органічного синтезу, обов'язково перевіряються представником ДПС на податковому посту на підприємстві-виробнику.

2.6. Транспортування продуктів органічного синтезу, відвантажених зі складу підприємства - виробника без товарно-транспортних накладних з відміткою представника ДПС на податковому посту, забороняється.

 

Директор Департаменту з питань
адміністрування акцизного збору і
контролю за виробництвом та обігом
підакцизних товарів ДПА України 


 
 
І. М. Гончар 


 

Додаток 1
до Порядку роботи представників органу державної податкової служби на податкових постах на підприємствах, що виробляють продукти органічного синтезу 


ЖУРНАЛ
реєстрації отримання спирту технічного

_________________________________________________
(найменування підприємства - виробника продуктів органічного синтезу)

Дата отримання 

Товарно-транспортна накладна 

Повні реквізити відвантажувача спирту технічного 

Отримання довідки про відвантаження спирту технічного 

Довідка про отримання спирту технічного,
номер, дата 

дата 

номер 

кіль-
кість,
дал 

дата, номер довідки 

дата отримання довідки 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  


 

Додаток 2
до Порядку роботи представників органу державної податкової служби на податкових постах на підприємствах, що виробляють продукти органічного синтезу 


ДОВІДКА
про отримання спирту технічного

______________________________________________________
(найменування підприємства, яке одержало спирт)

____________ 200_ року                                                                                                          N ___

1. Ким отримано ______________________________________________________________________
                                                                                                       (найменування, місцезнаходження,
_____________________________________________________________________________________
                                                                  код за ЄДРПОУ підприємства, яке одержало спирт)
2. Ким відвантажено ___________________________________________________________________
                                                                                                       (найменування, місцезнаходження,
_____________________________________________________________________________________
                                                                 код за ЄДРПОУ підприємства, яке відвантажило спирт)
3. Підстави для відвантаження
наряд виданий ________________________________________________________________________
від ____________ 200_ року N ___
на отримання ______________________________________________________________ дал спирту
                                                                                                              (кількість)
4. Фактично отримано спирту в перерахунку на безводний (стовідсотковий) спирт - тис. дал
_____________________________________________________________________________________
                                                                                                       (кількість літерами)
5. Мета одержання спирту технічного _____________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
6. Місця зберігання спирту, що використовуються покупцем, _________________________________
                                                                                                                                                    (місцезнаходження місця зберігання,
_____________________________________________________________________________________
                                                номер за Єдиним державним реєстром місць зберігання, дата внесення)
7. Дата отримання спирту ______________________________________________________________
8. Серія та номер спеціальної товарно-транспортної накладної на перевезення спирту
технічного ___________________________________________________________________________ 


Представник
податкового поста
__________________ 


 
 
___________________ П. І. Б.
                  (підпис) 


 

Додаток 3
до Порядку роботи представників органу державної податкової служби на податкових постах на підприємствах, що виробляють продукти органічного синтезу 


ЖУРНАЛ
реєстрації відвантаження продуктів органічного синтезу

з ________________________________________________________
(найменування підприємства - виробника продуктів органічного синтезу)

Дата відвантаження 

Товарно-транспортна накладна 

Повні реквізити покупця
продуктів органічного синтезу 

дата 

номер 

сума 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  


____________

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • №2384 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • №2384 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • №2384 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • №2384 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • №2384 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • №2384 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • №2384 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • №2384 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8