Новости

Про затвердження Порядку продажу на аукціонах виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння з Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України

Наказ Міністерства фінансів України
від 1 червня 2006 року N 517

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
22 червня 2006 р. за N 735/12609

Відповідно до пункту 31 Порядку продажу суб'єктам підприємницької діяльності дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння з Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 травня 1998 року N 653, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Порядок продажу на аукціонах виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння з Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України, що додається.

2. Управлінню з питань державного регулювання операцій з дорогоцінними металами та дорогоцінним камінням (Мельник В. П.) забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Регурецького В. В.

 

Міністр 

В. Пинзеник 

ПОГОДЖЕНО: 

 

В. о. Голови Державного комітету
України з питань регуляторної
політики та підприємництва 


 
К. Ващенко 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Міністерства фінансів України
від 1 червня 2006 р. N 517

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
22 червня 2006 р. за N 735/12609 


Порядок
продажу на аукціонах виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння з Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України

Загальні положення

1. Цей Порядок регламентує основні вимоги щодо організації та проведення аукціонів державною установою "Державне сховище дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України" (далі - Держсховище), створення ним належних умов для демонстрації і продажу на аукціонах виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння (далі - цінності) з Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України.

2. У цьому Порядку терміни вживаються у такому значенні:

аукціон - спосіб продажу цінностей, за яким їх власником стає покупець, який у ході торгів запропонував за них найвищу ціну;

аукціонні цінності - цінності, які пропонуються для продажу на аукціонах;

гарантійний внесок - завдаток, який сплачує учасник аукціону, розмір якого не може перевищувати 10 відсотків стартової ціни лоту, що виставляється на продаж;

інформаційна картка - картка, у якій вказані номер лота, назва та характеристики цінностей лота, стартова ціна лота та інші відомості, які вважатиме за необхідне зазначити організатор аукціону;

крок аукціону - мінімальна надбавка, на яку в ході торгів підвищується стартова та кожна наступна ціна оголошеного ліцитатором лота. Розмір кроку аукціону встановлює аукціонна комісія на кожний лот, але не більше 10 відсотків стартової ціни;

ліцитатор - ведучий аукціону, який знає порядок і володіє технікою проведення торгів;

лот - одиниця цінностей, що виставляється для продажу на аукціоні, або партія аукціонних цінностей, що пропонуються для продажу як одне ціле;

переможець аукціону - учасник аукціону, який у ході торгів запропонував за лот найвищу ціну;

покупець - переможець аукціону, який зобов'язується прийняти цінності та сплатити їх вартість;

продажна ціна лота - фактична ціна реалізації лота на аукціоні;

стартова ціна лота - ціна, яка формується виходячи з облікової вартості цінностей з урахуванням витрат на підготовку та проведення аукціону;

учасник аукціону - суб'єкт господарювання, зареєстрований відповідно до цього Порядку.

3. Рішення про проведення аукціону приймається Міністром фінансів України за поданням Держсховища.

4. На аукціонах реалізуються цінності, визначені постійною аукціонною комісією, яка утворюється Міністром фінансів України у кількості не менше п'яти осіб (далі - Комісія).

Рішення Комісії оформлюються протоколами, які затверджуються заступником Міністра фінансів України відповідно до розподілу функціональних повноважень.

5. Аукціони проводяться Держсховищем у належних йому приміщеннях, які охороняються та забезпечують зберігання, передпродажну підготовку і демонстрацію цінностей. Рішення про проведення аукціону в інших приміщеннях приймається Міністром фінансів України.

Підготовка до проведення аукціону

6. Аукціонні цінності за рішенням Комісії розділяються на окремі лоти.

7. Продажу на аукціоні підлягають цінності, щодо яких Держсховищем проведені аналітичні дослідження та експертиза, а також санітарно-гігієнічна обробка.

8. Цінності для продажу на аукціоні виставляються лотами. Кожному лоту надається свій номер, який вказується в інформаційній картці (додаток 1). Кількість лотів, їх склад, стартові ціни та розмір гарантійного внеску за кожним лотом установлюються Комісією відповідним протоколом, який затверджується заступником Міністра фінансів України відповідно до розподілу функціональних повноважень (додаток 2). На його підставі Держсховище складає інформаційну картку на кожен лот із зазначенням повної характеристики включених до нього цінностей.

Відповідальність за відповідність цінностей характеристикам, зазначеним в інформаційній картці, несе Держсховище згідно з законодавством.

9. Дата, час, місце проведення аукціону та особа ліцитатора затверджуються наказом Міністерства фінансів України.

10. Термін підготовки до аукціону не повинен перевищувати двох місяців з дати затвердження відповідного протоколу про формування лотів та визначення їх ціни.

11. Держсховище не пізніше ніж за 30 днів до дня проведення аукціону публічно оголошує через розміщення на офіційному веб-сайті Міністерства фінансів України повідомлення про перелік цінностей, що виставляються на аукціон для продажу, стартові ціни, розмір гарантійного внеску, кінцевий термін реєстрації для участі в аукціоні, дату, час та місце ознайомлення з цінностями та проведення аукціону, а також його адресу, номери телефонів та режим проведення аукціону (відкритий чи закритий).

12. Суб'єкти господарювання, які бажають взяти участь в аукціоні, ознайомлюються з аукціонними цінностями протягом десяти робочих днів до закінчення приймання заяв на участь в аукціоні.

Держсховище забезпечує рівний доступ усіх суб'єктів господарювання до ознайомлення з аукціонними цінностями.

Аукціонні цінності з інформаційними картками виставляються для демонстрації у спеціально відведеному для цього приміщенні.

13. Для участі в аукціоні суб'єкт господарювання подає організатору аукціону:

заяву про участь в аукціоні (додаток 3);

документ, що засвідчує повноваження представника юридичної особи або особу суб'єкта підприємницької діяльності.

14. Відомості про учасників аукціону, їх реєстраційні номери та номери лотів, які вони мають бажання придбати, заносяться до книги реєстрації.

Книга реєстрації повинна бути прошнурована, пронумерована, засвідчена підписом заступника Міністра фінансів України відповідно до розподілу функціональних повноважень та скріплена печаткою.

Під час проведення реєстрації учасники аукціону отримують інформаційні картки та картки учасників аукціону з реєстраційними номерами, за якими вони беруть участь у торгах.

Приймання заяв про участь в аукціоні закінчується за три робочі дні до початку його проведення.

Кожен учасник аукціону сплачує на рахунок Держсховища гарантійний внесок за лотами, які він має бажання придбати. Гарантійний внесок повинен бути сплачений не пізніше ніж за два робочі дні до початку проведення аукціону.

Відомості про учасників аукціону (крім реєстраційних номерів, за якими вони беруть участь в торгах) підлягають розголошенню лише за їх згодою.

Порядок проведення аукціону

15. Аукціон розпочинається з оголошення ліцитатором порядку його проведення.

16. За кожним лотом, що виставляється на аукціон, ліцитатор оголошує його номер, указаний в інформаційній картці, назву та коротку характеристику цінностей, стартову ціну і крок аукціону.

Лот виставляється на торги за наявності не менше двох покупців.

17. Якщо протягом трьох хвилин після триразового оголошення стартової ціни лота учасники не виявляють бажання придбати запропонований ліцитатором лот, він знімається з торгів на цьому аукціоні.

18. У ході торгів учасники аукціону повідомляють про готовність придбати заявлений лот за оголошену ліцитатором ціну, піднімаючи картку учасника з номером, повернутим до ліцитатора, або одночасно піднімають картку і пропонують свою ціну.

Запропонована учасником аукціону ціна має бути більшою від ціни, оголошеної ліцитатором.

19. Якщо ціна, запропонована учасником аукціону, який першим підняв картку з номером, є більшою за ціну, запропоновану ліцитатором, ліцитатор називає номер учасника і запропоновану ним ціну.

20. Мовчання учасника аукціону, який першим підняв картку з номером, приймається ліцитатором як згода учасника з оголошеною ціною.

21. Торги за даним лотом закінчуються тоді, коли після триразового повторення чергової ціни тільки один з учасників аукціону, тримаючи картку з номером, дає згоду на його придбання.

22. Після закінчення торгів за даним лотом ліцитатор оголошує про продаж лота, називає продажну ціну й аукціонний номер переможця.

23. Проведення торгів за лотами є публічним. Під час торгів, крім учасників аукціону, в залі проведення аукціону можуть перебувати представники засобів масової інформації та інші особи.

24. Організаційні питання щодо порядку проведення аукціону вирішуються під час його проведення ліцитатором.

Учасники аукціону, які порушують цей Порядок, за рішенням ліцитатора залишають залу проведення аукціону і звільняються від участі в торгах.

25. Держсховище повинно забезпечити фіксування процесу торгів звукозаписувальними технічними засобами та зберігання носіїв інформації протягом терміну зберігання протоколів аукціонів. Відтворення технічного запису процесу торгів здійснюється на вимогу учасників аукціону або Комісії.

26. Щодо кожного лоту Комісія забезпечує ведення окремого протоколу проведення аукціону (додаток 4).

Протокол підписується ліцитатором та переможцем аукціону.

Голова Комісії затверджує протокол у день проведення аукціону.

Копії затвердженого протоколу протягом доби надаються покупцям та Міністерству фінансів України.

27. Переможець аукціону, який відмовився від підписання протоколу аукціону за відповідним лотом, позбавляється права на подальшу участь в аукціоні. Рішення про продаж цього лота анулюється. За умови достатньої кількості покупців за цим лотом торги відновлюються.

28. Інформація про результати проведення торгів за лотами (відбувся аукціон чи ні, кількість проданих лотів, номер проданого лоту, його стартова ціна і ціна продажу, реєстраційний номер учасника, що придбав лот) розміщується на офіційному веб-сайті Міністерства фінансів України протягом двох робочих днів з дня проведення аукціону.

Уцінка цінностей

29. Цінності, які не продані протягом двох аукціонів, підлягають уцінці не більше ніж на 20 відсотків їх вартості за стартовими цінами.

Уцінка проводиться Комісією за зверненням Держсховища. За результатами уцінки складається акт, який затверджується заступником Міністра фінансів України відповідно до розподілу функціональних повноважень і на підставі якого визначаються нові стартові ціни.

Якщо уцінені цінності не були продані, то рішення про подальше розпорядження ними приймає Комісія. Рішення Комісії затверджується заступником Міністра фінансів України відповідно до розподілу функціональних повноважень

Порядок розрахунків за придбане на аукціоні майно

30. На підставі копії затвердженого протоколу переможці аукціону здійснюють розрахунки за придбані на аукціоні цінності в безготівковому порядку відповідно до законодавства протягом п'яти банківських днів з дня затвердження протоколу, не враховуючи дня проведення аукціону.

Цінності передаються переможцю аукціону після їх оплати та надання підтвердження зарахування коштів на рахунок Держсховища.

31. Гарантійний внесок зараховується покупцю до продажної ціни лота. Іншим учасникам цей внесок повертається протягом п'яти банківських днів після закінчення аукціону.

Гарантійний внесок також підлягає поверненню, якщо аукціон не відбувся.

32. Гарантійний внесок не повертається переможцю аукціону у разі його відмови підписати протокол або несплати всієї належної суми у визначені терміни.

33. Кошти, одержані від реалізації цінностей, за відрахуванням витрат, пов'язаних із розпорядженням цінностями, Держсховище спрямовує до загального фонду Державного бюджету України за кодом бюджетної класифікації 31020000 "Надходження коштів від Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння".

Витрати, пов'язані із розпорядженням цінностями, затверджуються Комісією за поданням Держсховища.

Витрати, пов'язані із послугами стороннього ліцитатора, орендою приміщення для проведення аукціону, охороною аукціонних цінностей, у разі проведення аукціону в орендованому приміщенні визначаються на підставі договорів, укладених Держсховищем. Проекти договорів Держсховище попередньо узгоджує з Комісією.

34. У разі несплати коштів за придбані на аукціоні цінності у визначені терміни результат аукціону за відповідним лотом анулюється. Цінності цього лоту реалізуються на наступному аукціоні.

 

Начальник Управління з питань
державного регулювання операцій
з дорогоцінними металами та
дорогоцінним камінням 


 
 
В. П. Мельник 


 

Додаток 1
до Порядку продажу на аукціонах виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння з Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України 


Інформаційна картка N ___

Найменування організатора аукціону ______________________________________________________

Місцезнаходження, тел., факс ____________________________________________________________

Ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ ___________________________________________________

Номер лота ___________________________________________________________________________ 


Назва цінностей 

Характеристика цінностей 

Кількість одиниць цінностей 

 

 

 

 

 

 


Стартова ціна лота _____________________________________________________________________

Відповідальна особа Держсховища
______________    ___________________________
            (підпис)                                 (ініціали та прізвище) 

М. П.

"___" ____________ 200_ р. 


 

Додаток 2
до Порядку продажу на аукціонах виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння з Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України 


ЗАТВЕРДЖУЮ
Заступник Міністра фінансів України
_________    _________________________
     (підпис)                        (ініціали та прізвище)
"___" ____________ 200_ р.

М. П. 


Протокол N ___
визначення складу лотів, стартової ціни лотів та гарантійного внеску

Комісія у складі:

______________________________________________________________________________________
                                                                                                (прізвище та ініціали)
______________________________________________________________________________________
                                                                                                (прізвище та ініціали)
______________________________________________________________________________________
                                                                                                 (прізвище та ініціали)
визначила склад лотів, стартові ціни лотів та розмір гарантійних внесків: 


N з/п лота 

Назва цінностей 

Характеристика цінностей 

Кількість одиниць цінностей 

Облікова вартість одиниці цінностей, грн. 

Загальна вартість цінностей, грн.
(гр. 5 х гр. 4) 

Стартова ціна лота, грн. 

Гарантійний внесок, грн. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього 

 

 

 

 

 

 

 


Голова комісії   ________________                                                  ________________________
                                                 (підпис)                                                                                         (ініціали та прізвище) 

Члени комісії:   ________________                                                  ________________________
                                                (підпис)                                                                                             (ініціали та прізвище) 

"___" ____________ 200_ р. 


 

Додаток 3
до Порядку продажу на аукціонах виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння з Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України 


Заява
на участь в аукціоні

Заявник ______________________________________________________________________________
                                                                                     (найменування, місцезнаходження)
______________________________________________________________________________________ 


Тел., факс ____________________________

Прошу дозволити взяти участь в аукціоні з продажу виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння з Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України.

З умовами продажу цінностей на аукціоні ознайомлений та зобов'язуюсь їх виконувати.

Згоден (не згоден) на розголошення відомостей про заявника як учасника
(непотрібне викреслити)
аукціону.

"___" ____________ 200_ р.                   ______________                                 _______________________
                                                                                                   (підпис)                                                                   (ініціали та прізвище) 

Заяву прийняв _________________________________________________________________________
                                                                                       (посада уповноваженої особи організатора аукціону) 

                          _______________                                              ___________________________________
                                              (підпис)                                                                                                          (ініціали  та прізвище) 

Реєстраційний номер учасника аукціону ___________________________________________________

___ ____________ 200_ р.
      (дата реєстрації заяви) 


 

Додаток 4
до Порядку продажу на аукціонах виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння з Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України 


ЗАТВЕРДЖУЮ
Голова аукціонної комісії
_________    __________________________
    (підпис)                        (ініціали та прізвище) 

"___" ____________ ____ р.

М. П. 


Протокол N __
проведення аукціону

Номер лота ___________________________________________________________________________
Назва цінностей _______________________________________________________________________
Стартова ціна _________________________________________________________________________
Розмір гарантійного внеску ______________________________________________________________
Продажна ціна ________________________________________________________________________
Пропозиції учасників ___________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________

Переможець аукціону __________________________________________________________________
                                                                                                                  (найменування) 

      Переможець аукціону зобов'язаний у строк до п'яти банківських днів перерахувати за придбані на аукціоні цінності кошти на поточний рахунок організатора аукціону _________ у _________________ відділенні ____________________ банку, МФО _______________, у сумі ________________________
                                                                                                                                                                                         (цифрами
______________________________________________________________________________ гривень
                                                                                       та словами)
або в установленому порядку із застосуванням платіжної картки чи платіжного чека.

Ліцитатор        ____________                            _____________________________________________
                                         (підпис)                                                                                     (ініціали та прізвище) 

Переможець    ____________                             _____________________________________________
                                          (підпис)                                                                                     (ініціали та прізвище) 


____________

 

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • №2385 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • №2385 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • №2385 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • №2385 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • №2385 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • №2385 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • №2385 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • №2385 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8