Новости

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

від 2 вересня 2003 року N 416

Про затвердження податкового роз'яснення

(Витяг)

Наказ втратив чинність
(згідно з наказом Державної податкової адміністрації України
 від 27 червня 2006 року N 360)

З метою забезпечення однозначного трактування окремих положень законодавства з питань справляння збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, відповідно до підпункту 4.4.2 статті 4 Закону України від 21 грудня 2000 року N 2181 "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" та Порядку надання податкових роз'яснень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2001 року N 494 "Про затвердження Порядку надання податкових роз'яснень", а також керуючись статтею 8 Закону України "Про державну податкову службу в Україні", наказую:

Затвердити податкове роз'яснення щодо порядку справляння збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства (далі - податкове роз'яснення), яке додається.

<…>

 

Голова 

Ю. Ф. Кравченко 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної податкової адміністрації України
від 2 вересня 2003 р. N 416 


ПОДАТКОВЕ РОЗ'ЯСНЕННЯ
щодо сплати збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства

Відповідно до статті 1 Закону України від 09.04.99 р. N 587-XIV "Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства" платниками збору є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності та підпорядкування, які реалізують у оптово-роздрібній торговельній мережі алкогольні напої та пиво.

Відповідно до статті 2 цього Закону об'єктом оподаткування є виручка, одержана від реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі алкогольних напоїв та пива.

Статтею 1 Закону України від 19.12.95 р. N 481/95-ВР "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" дано такі визначення оптової та роздрібної торгівлі:

оптова торгівля - діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для наступної їх реалізації підприємствам роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам підприємницької діяльності;

роздрібна торгівля - діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших підприємствах громадського харчування.

Відповідно до п. 1.31 ст. 1 Закону України від 28.12.94 р. N 334/94-ВР "Про оподаткування прибутку підприємств" продаж товарів - це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію, незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів. Не вважаються продажем операції з надання товарів у межах договорів комісії, схову (відповідального зберігання), доручення, інших цивільно-правових договорів, які не передбачають передачу прав власності на такі товари.

Згідно п. 2 Порядку справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 року N 1170 "Про затвердження Порядку справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства", із змінами та доповненнями, об'єктом обкладання збором є виручка, одержана на кожному етапі реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі та у мережі громадського харчування алкогольних напоїв та пива, що включається в суму торговельного обороту.

Податкові зобов'язання щодо сплати збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства виникають з моменту отримання коштів за реалізовані алкогольні напої та пиво.

Відповідно до п. 13 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 3 "Звіт про фінансові результати", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 N 87, із змінами і доповненнями, також визначено, що в статті "Доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)" відображається загальний доход (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт або послуг, тобто без вирахування наданих знижок, повернення проданих товарів та непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору тощо). При цьому у статті "Інші вирахування з доходу" відображаються надані знижки, повернення товарів та інші суми, що підлягають вирахуванню з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без непрямих податків. Зокрема, у цій статті відображають одержані підприємством від інших осіб суми доходів, що за договорами належать комітентам, принципалам тощо.

Відповідно до абзацу п'ятого п. 1 Указу Президента України від 3 липня 1998 року N 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 "Дохід", затверджене наказом Міністерства фінансів України від 29.11.99 N 290, визначає виручку від реалізації продукції як дохід суб'єкта підприємницької діяльності. Згідно з пп. 6.2 п. 6 цього Положення не визнається доходом (виручкою) сума надходжень за договорами комісії, агентським та іншим аналогічним договором на користь комітента, принципала тощо.

Таким чином, кошти, отримані комісіонером від реалізації алкогольних напоїв та пива не є виручкою комісіонера. Такі кошти обліковуються як виручка комітента. Отже, при реалізації алкогольних напоїв та пива за договором комісії платником збору є не комісіонер, а комітент.

Що стосується випадків, коли оптове підприємство-комісіонер реалізує продукцію на більш вигідних умовах, ніж це доручено комітентом, та залишає додаткову вигоду у себе, то об'єктом оподаткування є вся виручка комітента за реалізовані алкогольні напої та пиво, включаючи додаткову вигоду комісіонера. Платником збору з повної суми виручки є комітент.

При реалізації алкогольних напоїв та пива за договором комісії, незалежно від порядку та форми розрахунку, комітент сплачує збір з усієї суми виручки від реалізації товару, незалежно від розміру винагороди комісіонера та його витрат по виконанню доручення комітента.

Коли підприємство оптової торгівлі, що реалізує продукцію підприємства-виробника та діє як комісіонер за договором комісії, платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства не будуть ні підприємство-виробник, оскільки воно не реалізує продукцію в оптово-роздрібній мережі, ні підприємство оптової торгівлі (комісіонер), оскільки воно не отримує виручки від реалізації алкогольних напоїв та пива, тобто не має об'єкта оподаткування збором.

Платниками збору у даному випадку будуть суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форми власності підпорядкування, які реалізують у оптово-роздрібній торговельній мережі алкогольні напої та пиво, отримані від комісіонера, на кожному подальшому етапі в оптово-роздрібній торговельній мереж.

____________

З інформаційних ресурсів Інтернету. 

 

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • №2390 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • №2390 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • №2390 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • №2390 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • №2390 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • №2390 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • №2390 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • №2390 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8