Новости

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

від 23 червня 2006 року N 353

Про затвердження Податкового роз'яснення

З метою надання роз'яснення щодо визначення терміну та суми податкового зобов'язання з акцизного збору у разі часткового погашення податкового векселя (податкової розписки), виданого виробником алкогольних напоїв, на суму сплаченого акцизного збору при придбанні акцизних марок та керуючись статтею 8 Закону України "Про державну податкову службу в Україні", підпунктом 4.4.2 статті 4 Закону України від 21 грудня 2000 року N 2181 "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" наказую:

1. Затвердити Податкове роз'яснення щодо визначення терміну та суми податкового зобов'язання з акцизного збору у разі часткового погашення податкового векселя (податкової розписки), виданого виробником алкогольних напоїв, на суму акцизного збору, сплаченого при придбанні акцизних марок, що додається.

2. Департаменту інформаційної політики та масово-роз'яснювальної роботи (Андронова А. О.) довести цей наказ до відома платників податків у десятиденний термін.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Лекаря С. І.

 

В. о. Голови 

Г. М. Оперенко 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом ДПА України
від 23 червня 2006 р. N 353 


Податкове роз'яснення
щодо визначення терміну та суми податкового зобов'язання з акцизного збору у разі часткового погашення податкового векселя (податкової розписки), виданого виробником алкогольних напоїв, на суму акцизного збору, сплаченого при придбанні акцизних марок

Державна податкова адміністрація України на запити, що надходять від податкових адміністрацій та платників податків щодо визначення терміну та суми податкового зобов'язання з акцизного збору у разі часткового погашення податкового векселя (податкової розписки), виданого виробником алкогольних напоїв, на суму сплаченого акцизного збору при придбанні акцизних марок, повідомляє таке.

Законом України від 15 вересня 1995 року N 329/95-ВР "Про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби" (далі - Закон N 329) визначено особливості нарахування та сплати акцизного збору, що справляється з виготовлених українськими виробниками та ввезених на територію України алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Абзацом першим частини двадцятої статті 7 цього Закону передбачено, що до отримання суб'єктом підприємницької діяльності з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на іншу підакцизну продукцію (за винятком виноматеріалів), такий платник акцизного збору зобов'язаний надати органу державної податкової служби України за своїм місцезнаходженням податковий вексель, авальований банком (податкову розписку) (далі - податковий вексель), який є забезпеченням виконання зобов'язання цього платника у термін до 90 календарних днів, починаючи від дня видачі векселя, сплатити суму акцизного збору, розраховану за ставками для цієї продукції. Порядок видачі та погашення цих векселів встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 22 червня 2005 року N 498 "Питання випуску, обігу та погашення податкових векселів (податкових розписок), які надаються до отримання спирту етилового неденатурованого".

Тобто, при отриманні спирту етилового, призначеного для переробки на іншу підакцизну продукцію (за винятком виноматеріалів), відповідно до частини двадцятої статті 7 Закону N 329 у виробника алкогольних напоїв виникає податкове зобов'язання з відстроченням його сплати у термін до 90 днів, яке може бути погашено в будь-який день протягом 90-денного терміну від дня видачі векселя.

Частиною третьою статті 7 зазначеного Закону встановлено, що однією з умов продажу марок акцизного збору українським виробникам алкогольних напоїв є сплата суми акцизного збору, розрахованої за ставками на готову продукцію, а кількість марок розраховується виходячи із суми сплаченого акцизного збору.

Оскільки придбання марок акцизного збору здійснюється виробниками алкогольних напоїв відповідно до власних потреб у будь-який день 90-денного терміну, на який видано вексель, то і сплата акцизного збору в рахунок погашення податкового векселя залежатиме від терміну придбання акцизних марок та їх кількості.

Тому виробники алкогольних напоїв, які отримують спирт етиловий за податковим векселем, погашають суму податкового зобов'язання, зазначену у векселі, частинами при придбанні марок акцизного збору раніше гранично визначеного 90-денного терміну.

Таким чином, у разі часткового погашення податкового векселя на суму, сплачену грошима при покупці акцизних марок, строк сплати податкового зобов'язання по векселю наступає на день перерахування цих коштів. Зазначену суму платник має право включати в розрахунок акцизного збору за той податковий період, в якому було здійснено таку сплату акцизного збору.

При обчисленні цього податкового зобов'язання не проводиться коригування суми акцизного збору на суму фактичних втрат у межах затверджених нормативів та на суму повернутого невиправного браку, які розраховано виходячи із обсягів отриманого спирту та загальної суми акцизного збору, на яку видано вексель. Таке коригування потрібно здійснювати в Розрахунку за той податковий період, в якому буде повністю погашено податковий вексель.

Згідно з пунктом 4.1.1 Положення про порядок нарахування, терміни сплати і подання розрахунку акцизного збору, затвердженого наказом ДПА України від 19.03.2001 N 111 "Про затвердження Положення про порядок нарахування, терміни сплати і подання розрахунку акцизного збору та змін до наказів ДПА України", виробники алкогольних напоїв, які отримують спирт етиловий неденатурований, призначений для переробки на іншу підакцизну продукцію (за винятком виноматеріалів), за податковим векселем, виданим відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 червня 2005 року N 498, подають розрахунок акцизного збору за формою додатка 3 до Положення, складений у порядку згідно з додатком 4 до цього Положення.

У графі 10 Розрахунку за формою додатка 3 відображається сума податкового зобов'язання за векселями, термін оплати яких настав у звітному місяці, а саме:

вся сума акцизного збору, зазначена у податковому векселі, у разі якщо протягом 90-денного терміну акцизний збір не сплачувався в рахунок погашення векселя;

сума акцизного збору частково сплачена в рахунок погашення податкового векселя при придбанні марок акцизного збору;

залишок суми акцизного збору, зазначеної в податковому векселі, що не був погашений на останній день гранично встановленого терміну.

Відповідно до підпункту 4.1.4 пункту 4.1 Закону України від 21 грудня 2000 року N 2181 "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" розрахунок акцизного збору подається за податковий (звітний) період, що дорівнює календарному місяцю, - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, та згідно з пунктом 5.1 цього Закону вважається узгодженим від дня подання зазначеного розрахунку.

 

Директор Департаменту з
питань адміністрування акцизного
збору і контролю за виробництвом
та обігом підакцизних товарів 


 
 
І. М. Гончар 


З інформаційних ресурсів Інтернету.

 

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • №2408 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • №2408 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • №2408 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • №2408 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • №2408 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • №2408 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • №2408 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • №2408 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8