Новости

Про затвердження Положення про порядок реєстрації випуску звичайних іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій

Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку
від 11 квітня 2006 року N 234

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
26 червня 2006 р. за N 746/12620

Відповідно до статті 4 Закону України "Про іпотечні облігації", Законів України "Про цінні папери та фондовий ринок", "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Положення про порядок реєстрації випуску звичайних іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій (додається).

2. Керівнику апарату Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку М. Непрану забезпечити:

державну реєстрацію цього рішення в Міністерстві юстиції України;

опублікування цього рішення відповідно до чинного законодавства України.

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Керівника апарату Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку М. Непрана.

 

Голова Комісії 

А. Балюк 

ПОГОДЖЕНО:  

 

Голова Державного комітету
України з питань регуляторної
політики та підприємництва 


 
А. Дашкевич 


 

Протокол засідання Комісії
від 11 квітня 2006 р. N 11 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку
від 11 квітня 2006 р. N 234

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
26 червня 2006 р. за N 746/12620 


ПОЛОЖЕННЯ
про порядок реєстрації випуску звичайних іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій

Це Положення розроблено відповідно до статті 4 Закону України "Про іпотечні облігації" (далі - Закон), Законів України "Про цінні папери та фондовий ринок", "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" та "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".

Це Положення установлює порядок реєстрації в Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі - орган реєстрації) випуску та проспекту емісії звичайних іпотечних облігацій, звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій.

1. Визначення термінів

У цьому Положенні терміни вживаються в такому значенні:

відкрите (публічне) розміщення іпотечних облігацій - їх відчуження на підставі опублікування в засобах масової інформації повідомлення про продаж іпотечних облігацій, зверненого до заздалегідь не визначеної кількості осіб;

закрите (приватне) розміщення іпотечних облігацій - розміщення іпотечних облігацій шляхом безпосередньої пропозиції іпотечних облігацій заздалегідь визначеному колу осіб;

реєстрація випуску іпотечних облігацій - унесення випуску іпотечних облігацій до окремого реєстру випусків іпотечних цінних паперів у порядку, визначеному органом реєстрації;

фінансова звітність - бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів емітента за певний звітний період. Склад і зміст фінансової звітності емітентів - небанківських фінансових установ визначаються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності", затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 N 87, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21.06.99 за N 391/3684 (зі змінами). Фінансова звітність емітентів - банківських установ подається за формами, установленими відповідними нормативно-правовими актами Національного банку України.

2. Загальні положення

2.1. Емітент має право на випуск іпотечних облігацій з дати реєстрації цього випуску в органі реєстрації.

2.2. Розміщення іпотечних облігацій здійснюється шляхом відкритого (публічного) або закритого (приватного) розміщення.

У разі закритого (приватного) розміщення іпотечних облігацій емітент повинен закінчити розміщення у строк, передбачений рішенням про розміщення іпотечних облігацій, але не пізніше ніж протягом 2 місяців з дати початку їх розміщення.

При закритому (приватному) розміщенні іпотечних облігацій розміщення та обіг іпотечних облігацій здійснюються між юридичними та фізичними особами, коло (перелік) яких заздалегідь визначається у рішенні про випуск іпотечних облігацій.

Відкрите (публічне) розміщення іпотечних облігацій здійснюється, якщо пропозиція іпотечних облігацій адресована більш ніж 100 фізичним або юридичним особам.

У разі відкритого (публічного) розміщення іпотечних облігацій емітент повинен закінчити розміщення у строк, передбачений рішенням про розміщення іпотечних облігацій, але не пізніше ніж протягом 1 року з дати початку їх розміщення.

Обіг іпотечних облігацій дозволяється після реєстрації органом реєстрації звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій та видачі свідоцтва про реєстрацію випуску іпотечних облігацій.

2.3. Відповідальність за достовірність інформації, наведеної у документах, які подаються до органу реєстрації, несуть особи, які засвідчили ці документи своїми підписами та печатками.

2.4. Проспект емісії іпотечних облігацій (зміни до нього) повинен бути зареєстрований органом реєстрації згідно з цим Положенням.

У разі відкритого (публічного) розміщення іпотечних облігацій проспект емісії іпотечних облігацій повинен бути опублікований емітентом у повному обсязі в офіційному друкованому виданні органу реєстрації не менше ніж за 10 днів до початку розміщення іпотечних облігацій. При цьому емітенту іпотечних облігацій забороняється опубліковувати проспект емісії до дати його реєстрації органом реєстрації.

У разі внесення до проспекту емісії іпотечних облігацій змін емітент повинен зареєструвати їх та опублікувати інформацію про зміни протягом 30 днів після опублікування проспекту емісії, але не менше ніж за 10 днів до початку відкритого (публічного) розміщення іпотечних облігацій. Якщо це неможливо здійснити в зазначений строк, до змін також включається інформація про перенесення строків відкритого (публічного) розміщення іпотечних облігацій.

2.5. У разі закритого розміщення іпотечних облігацій емітент зобов'язаний надати один примірник проспекту емісії іпотечних облігацій депозитарію та торговцю цінними паперами, якщо емітент користується його послугами щодо розміщення даного випуску.

Емітент зобов'язаний забезпечити проспектом емісії кожну особу, яка буде власником іпотечних облігацій відповідно до рішення про випуск іпотечних облігацій та проспекту емісії.

У 3-денний строк після реєстрації випуску іпотечних облігацій, що пропонуються для закритого розміщення, уповноважена особа, визначена наказом керівника органу реєстрації, направляє депозитарію, з яким емітент уклав договір про обслуговування випуску цінних паперів, розпорядження щодо заборони реєстрації переходу права власності на іпотечні облігації до осіб, що не визначені в рішенні про випуск іпотечних облігацій та проспекті емісії, серед яких розміщуються іпотечні облігації.

2.6. Емітент може прийняти рішення про емісію іпотечних облігацій наступного випуску до закінчення строку обігу іпотечних облігацій попереднього випуску.

3. Реєстрація випуску, проспекту емісії іпотечних облігацій та змін до нього

3.1. Емітент подає до органу реєстрації для реєстрації випуску, проспекту емісії іпотечних облігацій такі документи:

а) заяву про реєстрацію випуску іпотечних облігацій та проспекту емісії згідно з додатком 1;

б) рішення про випуск іпотечних облігацій, прийняте виконавчим органом емітента та оформлене протоколом, який має бути пронумерований, прошнурований та засвідчений підписом керівника та печаткою емітента;

в) копії внутрішніх документів емітента, що підтверджують повноваження виконавчого органу, який прийняв рішення про випуск іпотечних облігацій;

г) проспект емісії іпотечних облігацій, пронумерований, прошнурований та засвідчений підписами та печаткою керівника емітента та аудитора (аудиторської фірми);

ґ) довідку про фінансовий стан, фінансову звітність за останні три завершені фінансові роки, що передували року, у якому подаються документи для реєстрації випуску іпотечних облігацій та проспекту емісії, та за звітний період, що передував кварталу, у якому подаються документи для реєстрації випуску іпотечних облігацій та проспекту емісії. Якщо банк або інша фінансова установа здійснює діяльність менше трьох років, фінансова звітність подається за завершені фінансові роки. Річна та проміжна фінансова звітність мають бути засвідчені підписами та печатками керівника та головного бухгалтера емітента й аудитора (аудиторської фірми);

д) аудиторський висновок щодо відповідності розміру іпотечного покриття даним бухгалтерського обліку і фінансової звітності емітента та вимогам Закону;

е) довідку депозитарію про укладання договору про обслуговування випуску іпотечних облігацій;

є) реєстр іпотечного покриття у паперовій та електронній формах;

ж) копію договору про управління іпотечним покриттям та договір про обслуговування іпотечних активів з обслуговуючою установою, якщо емітент не виконує функції з обслуговування іпотечних активів;

з) копію свідоцтва про державну реєстрацію емітента, засвідчену печаткою та підписом керівника емітента;

и) копію документа встановленої форми відповідного державного органу про внесення емітента іпотечних облігацій до Державного реєстру фінансових установ або до Державного реєстру банків, засвідчену печаткою та підписом керівника емітента;

і) звіт одного з уповноважених рейтингових агентств або звіт одного з міжнародних рейтингових агентств щодо рівня кредитного рейтингу відповідного випуску іпотечних облігацій.

3.2. Проспект емісії іпотечних облігацій, зміни до нього (за наявності) подається до органу реєстрації для реєстрації в двох примірниках.

3.3. Реєстрація випуску іпотечних облігацій та проспекту емісії іпотечних облігацій здійснюється протягом 30 календарних днів з дати подання заяви та всіх необхідних документів.

Рішення про реєстрацію приймається на засіданні Комісії та оформляється відповідним рішенням органу реєстрації.

Факт реєстрації проспекту емісії іпотечних облігацій засвідчується штампом "ЗАРЕЄСТРОВАНО" або написом "ЗАРЕЄСТРОВАНО", підписом уповноваженої особи, визначеної наказом керівника, та печаткою органу реєстрації.

Після реєстрації випуску іпотечних облігацій та проспекту емісії емітенту видається витяг з окремого реєстру випусків іпотечних цінних паперів, підписаний вповноваженою особою, визначеною наказом керівника органу реєстрації, яке є підставою для оформлення глобального сертифіката випуску іпотечних облігацій.

3.4. Реєстрація змін до проспекту емісії іпотечних облігацій здійснюється протягом 15 календарних днів з дати подання відповідних документів.

Рішення про реєстрацію змін до проспекту емісії приймається на засіданні Комісії шляхом опитування та оформлюється відповідним рішенням органу реєстрації.

Факт реєстрації змін до проспекту емісії іпотечних облігацій засвідчується штампом "ЗАРЕЄСТРОВАНО" або написом "ЗАРЕЄСТРОВАНО", підписом уповноваженої особи, визначеної наказом керівника, та печаткою органу реєстрації.

3.5. Один примірник зареєстрованого проспекту емісії іпотечних облігацій, змін до нього (за наявності) після реєстрації повертаються емітенту.

3.6. Для реєстрації змін до проспекту емісії іпотечних облігацій емітент подає до органу реєстрації:

а) заяву про реєстрацію змін до проспекту емісії іпотечних облігацій у довільній формі;

б) зміни до проспекту емісії іпотечних облігацій, пронумеровані, прошнуровані та засвідчені підписами та печаткою керівника емітента й аудитора (аудиторської фірми);

в) протокол рішення виконавчого органу емітента щодо затвердження змін до проспекту емісії, засвідчений підписом керівника та печаткою емітента;

г) документи, що підтверджують згоду власників іпотечних облігацій або управителя на внесення змін до проспекту емісії;

ґ) довідку від депозитарію, що розміщення іпотечних облігацій не розпочато.

Не допускається внесення змін до проспекту емісії іпотечних облігацій щодо зміни порядку розміщення (відкрите, закрите), процента за іпотечними облігаціями (фіксований, плаваючий) та обсягів випуску іпотечних облігацій.

Емітент має право внести зміни та/або доповнення до документів, що надані до органу реєстрації для реєстрації проспекту емісії іпотечних облігацій або змін до нього, випуску іпотечних облігацій та звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій.

3.7. Датою подання заяви та всіх необхідних документів є дата їх реєстрації в канцелярії (загальному відділі) органу реєстрації.

3.8. За заявою емітента строк розгляду документів може бути продовжено, але не більш ніж на 30 календарних днів з дати закінчення строку розгляду документів.

3.9. За заявою емітента, поданою до органу реєстрації до закінчення строку розгляду документів, орган реєстрації може повернути всі документи, подані для реєстрації, на доопрацювання.

3.10. Відмова в реєстрації випуску іпотечних облігацій, проспекту емісії іпотечних облігацій, змін до нього (за наявності), звіту про підсумки випуску надається у разі:

порушення емітентом вимог законодавства України, у тому числі наявності в наданих документах відомостей, що дозволяють зробити висновок про невідповідність умов випуску іпотечних облігацій законодавству України;

виявлення в документах, які подані органу реєстрації на реєстрацію, недостовірної інформації;

порушення встановленої законами послідовності дій емітента при здійсненні випуску іпотечних облігацій;

порушення встановленого законодавством порядку прийняття рішення про випуск іпотечних облігацій органом управління емітента, уповноваженим приймати відповідне рішення;

невідповідності законодавству України наданих на державну реєстрацію випуску іпотечних облігацій, проспекту емісії іпотечних облігацій, змін до нього (за наявності) та звіту про підсумки випуску документів і складу відомостей, що містяться в них;

відсутності будь-якого з документів, визначених цим Положенням;

невідповідності іпотечного покриття вимогам Закону.

3.11. У разі відмови в реєстрації випуску іпотечних облігацій, проспекту емісії іпотечних облігацій, змін до нього (за наявності), звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій орган реєстрації направляє емітенту розпорядження про відмову в реєстрації, яке має містити обґрунтовані підстави відмови (додаток 2). Відмова в реєстрації підписується уповноваженою особою, визначеною наказом керівника органу реєстрації.

У разі відмови в реєстрації всі подані документи залишаються в органі реєстрації.

4. Рішення про розміщення іпотечних облігацій

4.1. Рішення про розміщення іпотечних облігацій повинно містити таку інформацію:

найменування, місцезнаходження, телефон та код за ЄДРПОУ емітента, управителя, депозитарію, з яким емітент уклав договір про обслуговування випуску іпотечних облігацій, аудитора (аудиторської фірми) та обслуговуючої установи (за наявності) із зазначенням дати видачі та строку дії відповідної ліцензії;

дата створення, організаційно-правова форма;

відомості про внесення емітента відповідним державним органом до Державного реєстру фінансових установ або до Державного реєстру банків;

предмет діяльності;

дані про розміщення раніше випущених цінних паперів (перелік і результати попередніх випусків цінних паперів із зазначенням реквізитів свідоцтв про реєстрацію випусків цінних паперів, обсягів випусків, строків обігу та результатів погашення кожного випуску);

дата і номер рішення (протоколу) про випуск іпотечних облігацій;

найменування органу, який прийняв рішення;

початковий розмір іпотечного покриття та розмір іпотечного покриття на дату подання документів для реєстрації випуску іпотечних облігацій;

значення коефіцієнта іпотечного покриття на дату подання документів для реєстрації випуску іпотечних облігацій;

умови і строки заміни іпотечних активів у складі іпотечного покриття та включення нових іпотечних активів до складу іпотечного покриття;

розмір власного капіталу емітента на дату прийняття рішення про випуск іпотечних облігацій;

зобов'язання емітента щодо невикористання коштів, залучених від випуску іпотечних облігацій, для покриття його збитків;

рівень кредитного рейтингу відповідного випуску іпотечних облігацій, дата його визначення або останнього поновлення та найменування одного з уповноважених рейтингових агентств, або одного з міжнародних рейтингових агентств;

загальна сума випуску іпотечних облігацій;

опис іпотечних облігацій: кількість, номінальна вартість, ціна розміщення, серія та порядкові номери, дохідність (фіксований або плаваючий процент), у разі застосування плаваючого процента - критерії або формула для його розрахунку;

адреси місць, дати початку та закінчення розміщення іпотечних облігацій;

мета використання фінансових ресурсів, залучених від продажу іпотечних облігацій;

докладний опис порядку розміщення та оплати іпотечних облігацій із зазначенням найменування та реквізитів банку, в якому небанківська фінансова установа відкрила рахунок, на якому акумулюються кошти за розміщені облігації, або про окремий рахунок у своєму балансі (для емітента - банку);

дата початку та закінчення обігу іпотечних облігацій, умови обігу;

порядок розміщення (відкрите чи закрите), у разі закритого розміщення - перелік осіб, серед яких буде провадитись розміщення іпотечних облігацій, із зазначенням для фізичних осіб - прізвища, імені, по батькові, паспортних даних, для юридичних осіб - повного найменування, коду за ЄДРПОУ, місцезнаходження, номерів телефону та факсу;

обов'язки емітента за іпотечними облігаціями, порядок та строк виконання зобов'язань за іпотечними облігаціями;

умови сплати, перелік витрат та розмір винагороди управителя (із зазначенням максимального розміру цих витрат і винагороди управителя);

порядок ведення реєстру іпотечного покриття;

умови дострокового виконання грошових зобов'язань за іпотечними облігаціями (за наявності);

умови проведення аудиторських перевірок іпотечного покриття;

порядок унесення змін до проспекту емісії;

вимоги, яким відповідають іпотечні активи в складі іпотечного покриття, та опис іпотечних активів (середній розмір відсотків за іпотечними активами, строки та порядок виконання забезпечених іпотекою зобов'язань боржників, співвідношення суми кредиту (позики) і вартості предмета іпотеки за іпотечними активами), цільове призначення предметів іпотеки;

порядок обслуговування іпотечного покриття і розподіл коштів від іпотечного покриття у разі звернення стягнення на іпотечне покриття;

порядок повідомлення обслуговуючою установою (за наявності) боржників за іпотечними активами про місце та інші умови обслуговування їх забезпечених іпотекою зобов'язань;

дії емітента в разі прийняття рішення про звернення стягнення на іпотечне покриття;

дії емітента в разі визнання випуску таким, що не відбувся;

дата початку і закінчення погашення іпотечних облігацій, зазначення адреси, де здійснюватиметься погашення іпотечних облігацій та операції з депонування;

дії емітента в разі здійснення дострокового погашення іпотечних облігацій;

дії, які провадяться у разі несвоєчасного подання іпотечних облігацій для погашення;

відомості про торговця цінними паперами (якщо емітент користується його послугами щодо розміщення даного випуску) із зазначенням повного найменування, місцезнаходження, номерів телефонів та факсів, коду за ЄДРПОУ, номера та дати видачі ліцензії на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Також протокол рішення про випуск іпотечних облігацій повинен містити відомості про те, що:

іпотечні активи належать емітенту на праві власності;

емітент є іпотекодержателем за відповідним іпотечним договором, унесений до відповідного державного реєстру в установленому законодавством України порядку;

іпотечні активи не перебувають у заставі чи не обтяжені іншим чином для забезпечення виконання емітентом зобов'язань інших, ніж його зобов'язання за іпотечними облігаціями;

за відповідним іпотечним чи кредитним договором не прийнято рішення про звернення стягнення і щодо боржника не порушено провадження у справі про банкрутство;

умови відповідного іпотечного договору не передбачають можливості заміни чи відчуження іпотекодавцем предмета іпотеки без згоди іпотекодержателя;

предмет іпотеки знаходиться на території України, застрахований на його повну вартість від ризиків випадкового знищення, випадкового пошкодження або псування;

іпотечні активи не включені до складу іпотечного покриття (іпотечного пулу) іншого випуску іпотечних цінних паперів;

основна сума боргу боржника за забезпеченим іпотекою зобов'язанням не перевищує 75 відсотків оціночної вартості предмета іпотеки, визначеної суб'єктом оціночної діяльності, або 60 відсотків оціночної вартості предмета іпотеки нежилого призначення, визначеної суб'єктом оціночної діяльності.

5. Проспект емісії іпотечних облігацій

5.1. Проспект емісії іпотечних облігацій повинен містити:

найменування, місцезнаходження, телефон та код за ЄДРПОУ емітента, управителя, особи, що здійснює депозитарне обслуговування, аудитора та обслуговуючої установи (за наявності) із зазначенням номера, дати видачі та строку дії відповідної ліцензії;

дату створення, організаційно-правову форму;

відомості про внесення емітента відповідним державним органом до Державного реєстру фінансових установ або до Державного реєстру банків;

предмет діяльності;

дані про розміщення раніше випущених цінних паперів (перелік і результати попередніх випусків цінних паперів із зазначенням реквізитів свідоцтв про реєстрацію випусків цінних паперів, обсягів випусків, строків обігу та результатів погашення кожного випуску);

опис діяльності емітента за станом на кінець звітного періоду, що передував кварталу, у якому подаються документи для реєстрації випуску та проспекту емісії іпотечних облігацій;

можливі фактори ризику в господарській діяльності емітента;

фінансову звітність за звітний період, що передував кварталу, у якому подаються документи для реєстрації випуску іпотечних облігацій, та за останні три завершені фінансові роки;

дату і номер рішення (протоколу) про випуск іпотечних облігацій та найменування органу, який прийняв рішення;

початковий розмір іпотечного покриття та розмір іпотечного покриття на дату подання документів для реєстрації випуску іпотечних облігацій;

значення коефіцієнта іпотечного покриття на дату подання документів для реєстрації випуску іпотечних облігацій;

умови і строки заміни іпотечних активів у складі іпотечного покриття та включення нових іпотечних активів до складу іпотечного покриття;

розмір власного капіталу емітента на дату прийняття рішення про випуск іпотечних облігацій;

зобов'язання емітента щодо невикористання коштів, залучених від випуску іпотечних облігацій, для покриття його збитків;

рівень кредитного рейтингу відповідного випуску іпотечних облігацій, дату його визначення або останнього поновлення та найменування одного з уповноважених рейтингових агентств або одного з міжнародних рейтингових агентств;

загальну суму випуску іпотечних облігацій;

опис іпотечних облігацій: кількість, номінальна вартість, ціна розміщення, серія та порядкові номери, дохідність (фіксований або плаваючий процент), у разі застосування плаваючого процента - критерії або формула для його розрахунку;

адреси місць, дати початку та закінчення розміщення іпотечних облігацій;

мету використання фінансових ресурсів, залучених від продажу іпотечних облігацій;

докладний опис порядку розміщення та оплати іпотечних облігацій із зазначенням найменування банку, у якому небанківська фінансова установа відкрила рахунок, на якому акумулюються кошти за розміщені облігації, або окремого рахунку у своєму балансі (для емітента - банку);

дату початку та закінчення обігу іпотечних облігацій, умови обігу;

порядок розміщення (відкрите чи закрите), у разі закритого розміщення - перелік осіб, серед яких провадитиметься розміщення іпотечних облігацій, із зазначенням для фізичних осіб - прізвища, імені, по батькові, паспортних даних, для юридичних осіб - повного найменування, коду за ЄДРПОУ, місцезнаходження, номерів телефону та факсу;

обов'язки емітента за іпотечними облігаціями, порядок та строк виконання зобов'язань за іпотечними облігаціями;

умови сплати, перелік витрат та розмір винагороди управителя (із зазначенням максимального розміру цих витрат і винагороди управителя);

порядок ведення реєстру іпотечного покриття;

умови дострокового виконання грошових зобов'язань за іпотечними облігаціями (за наявності);

умови та періодичність проведення аудиторських перевірок іпотечного покриття;

порядок унесення змін до проспекту емісії;

у разі, якщо власникам іпотечних облігацій надаються додаткові гарантії виконання зобов'язань емітента за облігаціями або щодо іпотечного покриття застосовуються договори про збереження реальної вартості, - інформацію про зміст таких гарантій або договорів, відомості про особу-гаранта або сторону договору про збереження реальної вартості іпотечного покриття, а також про спосіб відшкодування премії гаранта або сторони договору про збереження реальної вартості;

вимоги, яким відповідають іпотечні активи у складі іпотечного покриття, та опис іпотечних активів (середній розмір відсотків за іпотечними активами, строки та порядок виконання забезпечених іпотекою зобов'язань боржників, співвідношення суми кредиту (позики) і вартості предмета іпотеки за іпотечними активами), цільове призначення предметів іпотеки;

порядок обслуговування іпотечного покриття і розподіл коштів від іпотечного покриття у разі звернення стягнення на іпотечне покриття;

порядок повідомлення обслуговуючою установою (за наявності) боржників за іпотечними активами про місце та інші умови обслуговування їх забезпечених іпотекою зобов'язань;

інформацію про дії емітента в разі прийняття рішення про звернення стягнення на іпотечне покриття;

інформацію про дії емітента в разі визнання випуску таким, що не відбувся;

дату початку і закінчення погашення іпотечних облігацій, зазначення адреси, де буде здійснюватися погашення іпотечних облігацій та операції з депонування;

інформацію про дії емітента в разі здійснення дострокового погашення іпотечних облігацій;

інформацію про дії, які провадяться у разі несвоєчасного подання іпотечних облігацій для погашення;

відомості про торговця цінними паперами (якщо емітент користується його послугами щодо розміщення даного випуску) із зазначенням повного найменування, місцезнаходження, номерів телефонів та факсів, коду за ЄДРПОУ, номера та дати видачі ліцензії на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Також проспект емісії іпотечних облігацій повинен містити відомості про те, що:

іпотечні активи належать емітенту на праві власності;

емітент є іпотекодержателем за відповідним іпотечним договором, унесений до відповідного державного реєстру в установленому законодавством України порядку;

іпотечні активи не перебувають у заставі чи не обтяжені іншим чином для забезпечення виконання емітентом зобов'язань інших, ніж його зобов'язання за іпотечними облігаціями;

за відповідним іпотечним чи кредитним договором не прийнято рішення про звернення стягнення і щодо боржника не порушено провадження у справі про банкрутство;

умови відповідного іпотечного договору не передбачають можливості заміни чи відчуження іпотекодавцем предмета іпотеки без згоди іпотекодержателя;

предмет іпотеки знаходиться на території України, застрахований на його повну вартість від ризиків випадкового знищення, випадкового пошкодження або псування;

іпотечні активи не включені до складу іпотечного покриття (іпотечного пулу) іншого випуску іпотечних цінних паперів;

основна сума боргу боржника за забезпеченим іпотекою зобов'язанням не перевищує 75 відсотків оціночної вартості предмета іпотеки, визначеної суб'єктом оціночної діяльності, або 60 відсотків оціночної вартості предмета іпотеки нежилого призначення, визначеної суб'єктом оціночної діяльності.

6. Звіт про підсумки випуску іпотечних облігацій

6.1. Емітент подає до органу реєстрації звіт про підсумки випуску іпотечних облігацій не пізніше 30 днів після завершення розміщення іпотечних облігацій даного випуску відповідно до проспекту емісії та протоколу рішення.

Якщо іпотечні облігації були розміщені до дати закінчення строку розміщення іпотечних облігацій, зазначеного у проспекті емісії та протоколі рішення, емітент подає до органу реєстрації звіт про підсумки випуску не пізніше 30 днів після завершення розміщення останньої облігації цього випуску.

У разі, якщо строк розміщення іпотечних облігацій більше 3 місяців, то емітент здійснює періодичне подання такого звіту за кожні три місяці. Періодичне подання звіту здійснюється не пізніше 30 днів після закінчення 3-місячного розміщення іпотечних облігацій. У цьому разі емітент подає заяву про подання такого звіту, складену в довільній формі.

Примірник друкованого засобу масової інформації з публікацією проспекту емісії та змін до нього (за наявності) подається до органу реєстрації при першому поданні такого звіту.

6.2. Емітент для реєстрації звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій подає до органу реєстрації такі документи:

а) заяву про реєстрацію звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій, складену згідно з додатком 3;

б) звіт про підсумки випуску, засвідчений підписом та печаткою емітента, аудитора (аудиторської фірми) та депозитарію;

в) примірник друкованого засобу масової інформації з публікацією проспекту емісії іпотечних облігацій (при відкритому розміщенні) та змін до нього (за наявності);

г) копію глобального сертифіката випуску, засвідчену емітентом.

6.3. Реєстрація звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій здійснюється протягом 15 календарних днів з дати подання заяви та всіх необхідних документів до органу реєстрації.

Рішення про реєстрацію звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій приймається на засіданні Комісії шляхом опитування та оформлюється відповідним рішенням органу реєстрації.

Факт реєстрації звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій засвідчується штампом "ЗАРЕЄСТРОВАНО" або написом "ЗАРЕЄСТРОВАНО", підписом уповноваженої особи, визначеної наказом керівника, та печаткою органу реєстрації.

Один примірник зареєстрованого звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій після реєстрації повертається емітенту.

6.4. Звіт про підсумки випуску іпотечних облігацій має містити інформацію, зазначену в додатку 4 до цього Положення.

У двотижневий строк з дня реєстрації звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій емітенту видається свідоцтво про реєстрацію випуску іпотечних облігацій (додатки 5, 6), підписані уповноваженою особою, визначеною наказом керівника органу реєстрації.

6.5. Не пізніше 10 днів з дати реєстрації звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій в органі реєстрації емітент має оприлюднити звіт про підсумки випуску іпотечних облігацій в друкованих засобах масової інформації, в яких було опубліковано проспект емісії іпотечних облігацій.

Не пізніше 15 днів з дати опублікування звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій емітент подає до органу реєстрації примірник друкованого засобу масової інформації з публікацією зареєстрованого звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій.

6.6. Якщо не було розміщено жодної іпотечної облігації у строки, передбачені проспектом емісії, емітент одночасно із звітом про підсумки випуску іпотечних облігацій подає до органу реєстрації для скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій такі документи:

а) заяву про скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій, складену в довільній формі;

б) довідку, засвідчену підписом керівника й печаткою емітента та депозитарію, з яким емітент уклав договір про обслуговування випуску іпотечних облігацій, торговця цінними паперами (якщо емітент користувався його послугами щодо розміщення даного випуску іпотечних облігацій) із зазначенням таких даних:

повне найменування та місцезнаходження емітента іпотечних облігацій;

дата й номер рішення (протоколу) про випуск іпотечних облігацій;

найменування органу, який прийняв рішення про випуск іпотечних облігацій;

загальна сума емісії іпотечних облігацій, що пропонувалися для розміщення;

кількість облігацій, номінальна вартість, серії та порядкові номери іпотечних облігацій;

дати початку та закінчення розміщення іпотечних облігацій;

умови та строк обігу іпотечних облігацій;

в) примірник друкованого засобу масової інформації з публікацією проспекту емісії іпотечних облігацій (при відкритому розміщенні) та зміни до нього (за наявності);

г) оригінал витягу з окремого реєстру випусків іпотечних цінних паперів;

ґ) копію документа встановленої форми, що підтверджує державну реєстрацію емітента, засвідчену печаткою емітента.

На підставі поданих емітентом документів орган реєстрації скасовує реєстрацію випуску іпотечних облігацій та проспекту емісії. На підставі відповідного рішення органу реєстрації, уповноважена особа, визначена наказом керівника органу реєстрації, видає відповідне розпорядження (додаток 7) про скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій протягом 15 робочих днів з дати надходження всіх необхідних документів.

7. Звіт про погашення іпотечних облігацій і скасування реєстрації випусків іпотечних облігацій та анулювання свідоцтва про випуск іпотечних облігацій

7.1. У разі відкритого (публічного) розміщення іпотечних облігацій не пізніше 15 днів, а в разі закритого (приватного) розміщення не пізніше 30 днів після закінчення погашення іпотечних облігацій емітент подає до органу реєстрації звіт про погашення іпотечних облігацій.

Звіт про погашення іпотечних облігацій має містити інформацію, зазначену в додатку 8.

Звіт про погашення іпотечних облігацій подається до органу реєстрації в одному примірнику. Звіт повинен бути засвідчений підписом керівника та печаткою емітента, управляючого іпотечним покриттям, депозитарію та аудитора (аудиторської фірми).

При поданні звіту емітент також подає до органу реєстрації заяву, складену відповідно до додатка 9.

7.2. Одночасно із звітом про погашення іпотечних облігацій емітент подає до органу реєстрації для скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій такі документи:

а) заяву про скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій, складену згідно з додатком 10;

б) довідку, засвідчену підписом керівника та печаткою емітента й депозитарію, з яким емітент уклав договір про обслуговування випуску іпотечних облігацій, торговця цінними паперами (якщо емітент користувався його послугами щодо розміщення даного випуску облігацій) із зазначенням таких даних:

повне найменування та місцезнаходження емітента іпотечних облігацій;

дата й номер рішення (протоколу) про випуск іпотечних облігацій;

найменування органу, який прийняв рішення про випуск іпотечних облігацій;

загальна сума емісії, номінальна вартість та кількість іпотечних облігацій;

кількість фактично розміщених іпотечних облігацій;

серії та порядкові номери іпотечних облігацій;

дати початку та закінчення розміщення іпотечних облігацій;

умови та строк обігу іпотечних облігацій;

дати початку та закінчення погашення іпотечних облігацій;

кількість погашених іпотечних облігацій (із зазначенням номерів та серій);

сума, на яку погашено іпотечних облігацій;

проценти та сума доходу, що виплачені за іпотечними облігаціями;

в) довідку про депозитарій, з яким укладено договір про обслуговування випуску цінних паперів;

г) оригінал(ли) свідоцтва про реєстрацію випуску іпотечних облігацій;

ґ) копію документа встановленої форми, що підтверджує державну реєстрацію емітента, засвідчену печаткою емітента.

7.3. На підставі відповідного рішення органу реєстрації уповноважена особа, визначена наказом керівника органу реєстрації, видає розпорядження про скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій (додаток 7) протягом 15 робочих днів з дати надходження документів, зазначених у пункті 7.2 цього розділу.

Розпорядження про скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій протягом трьох робочих днів з дати видання направляється емітенту. Копія розпорядження про скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій протягом трьох робочих днів з дати видання направляється управителю та депозитарію, з яким емітент уклав договір про обслуговування випуску іпотечних облігацій.

Орган реєстрації забезпечує опублікування інформації про скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій в одному із своїх офіційних друкованих видань протягом п'ятнадцяти календарних днів з дати видання розпорядження про скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій.

На підставі розпорядження про скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій органом реєстрації вносяться відповідні зміни до окремого реєстру випуску іпотечних облігацій, а також здійснюється анулювання свідоцтв про реєстрацію випуску іпотечних облігацій.

8. Державний контроль за діяльністю емітента, пов'язаною з випуском іпотечних облігацій

8.1. У разі порушення емітентом законодавства про цінні папери, у тому числі нормативно-правових актів органу реєстрації, виявлення недостовірних даних у проспекті емісії іпотечних облігацій орган реєстрації має право тимчасово зупинити розміщення (продаж) іпотечних облігацій цього емітента відповідно до чинного законодавства.

У такому разі орган реєстрації не пізніше 3 робочих днів з дати прийняття рішення про тимчасове зупинення розміщення іпотечних облігацій направляє повідомлення про це емітенту.

Протягом 7 робочих днів з дати прийняття рішення про тимчасове зупинення розміщення орган реєстрації публікує інформацію про тимчасове зупинення розміщення випуску іпотечних облігацій та направляє повідомлення відповідному торговцю цінними паперами, якщо емітент користується його послугами, та депозитарію.

Емітент, торговець цінними паперами зобов'язані зупинити розміщення іпотечних облігацій негайно після отримання повідомлення органу реєстрації про тимчасове зупинення розміщення іпотечних облігацій. Розміщення іпотечних облігацій може бути поновлено тільки за письмовим дозволом органу реєстрації.

Рішення про тимчасове зупинення розміщення іпотечних облігацій може бути оскаржено в суді.

 

Директор департаменту
корпоративних відносин 


О. Петрашко 

ПОГОДЖЕНО:  

 

Заступник Голови
Національного банку України 


В. Л. Кротюк 

Голова Державної комісії
з регулювання ринків
фінансових послуг України 


 
В. Суслов 

Голова Антимонопольного
комітету України 


О. Костусєв 


 

Додаток 1
до Положення про порядок реєстрації випуску звичайних іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій 


Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку  


"___" ____________ 200_ р. N ___
(дата подання заяви)

ЗАЯВА
про реєстрацію випуску іпотечних облігацій та проспекту емісії

Повне найменування емітента 

  

Код за ЄДРПОУ 

  

Місцезнаходження 

  

Телефон, факс 

  

Розмір власного капіталу 

  

Сумарна номінальна вартість іпотечних облігацій, що випускаються 

  

Кількість іпотечних облігацій, що випускаються 

  

Номінальна вартість іпотечних облігацій 

  

Поточний рахунок 

  


__________
      (посада) 

____________
(підпис) 

___________________________________
(прізвище, ініціали уповноваженої особи) 

  

М. П. 

  


 

Додаток 2
до Положення про порядок реєстрації випуску звичайних іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій 


ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ N ___ - В - ІО

м. Київ  

200_ р.  


Уповноважена особа
______________________________________________________________________________________
(прізвище, ім'я, по батькові)

на підставі пункту ____ Положення про порядок реєстрації випуску звичайних іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11.04.2006 N 234, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України ______ за N ____, та відповідно до документів, наданих

_____________________________________________________________________________________,
                                                     (повне найменування емітента, місцезнаходження, код за ЄДРПОУ)

УСТАНОВИВ:

______________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________

Ураховуючи вищевикладене та на підставі пункту __ зазначеного Положення,

ПОСТАНОВЛЯЄ:

Відмовити в реєстрації

____________                     __________                       __________________________________________
        (посада)                                         (підпис)                                                       (прізвище, ініціали уповноваженої особи)
                                             М. П. 


 

Додаток 3
до Положення про порядок реєстрації випуску звичайних іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій 


Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку  


"___" ____________ 200_ р. N
(дата подання заяви)

ЗАЯВА
про реєстрацію звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій

Повне найменування емітента 

  

Код за ЄДРПОУ 

  

Місцезнаходження 

  

Телефон, факс 

  

Поточний рахунок 

  

Розмір власного капіталу 

  

Сумарна номінальна вартість іпотечних облігацій, що випускаються 

  

Номінальна вартість іпотечних облігацій 

  

Кількість іпотечних облігацій, що випускаються, у тому числі:
з плаваючим процентом, шт.
з фіксованим процентом, шт. 

  

Дата реєстрації Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку проспекту емісії та змін до нього (за наявності) та випуску (із зазначенням номера та дати свідоцтва) 

  


__________
      (посада) 

____________
(підпис) 

___________________________________
(прізвище, ініціали уповноваженої особи) 

  

М. П. 

  


 

Додаток 4
до Положення про порядок реєстрації випуску звичайних іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій 


ЗВІТ
про підсумки випуску іпотечних облігацій

_______________________________________________________________
(найменування емітента, код за ЄДРПОУ)

Реєстраційний номер випуску 

  

Дата державної реєстрації випуску 

  

Дата початку розміщення іпотечних облігацій 

  

Дата закінчення розміщення іпотечних облігацій 

  

Дата, на яку складається звіт (заповнюється у разі періодичного подання звіту) 

  

Кількість розміщених іпотечних облігацій (якщо звіт подається періодично, указується кількість іпотечних облігацій, розміщених на дату складання звіту), шт. 

  

Сума, на яку розміщено іпотечні облігації, грн. 

  

Ціна розміщення іпотечних облігацій, грн. 

  

Фактично сплачена сума, на яку розміщено іпотечні облігації, грн. 

  

Обсяг іпотечних активів, які забезпечують випуск, зазначений у грошовому виразі, грн. 

  

Строк існування таких іпотечних активів (зазначити дати) 

  


__________
      (посада) 

____________
(підпис) 

___________________________________
(прізвище, ініціали уповноваженої особи) 

  

М. П. 

  


 

Додаток 5
до Положення про порядок реєстрації випуску звичайних іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій 


ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ

СВІДОЦТВО
про реєстрацію випуску іпотечних облігацій

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку
засвідчує, що випуск іпотечних облігацій, який здійснюється

______________________________________________________________________________________,
                                                                            (найменування емітента та код за ЄДРПОУ)

на загальну суму ________________________________________________________________ гривень,
                                                                                                           (словами)
номінальною вартістю ___________________________________________________________ гривень,
                                                                                                           (словами)
форма випуску                   бездокументарна
                          ________________________________________________________________________,
           іменних з фіксованим процентом _______________________________________________ штук
                                                                                                                                             (словами)
на суму _______________________________________________________________________ гривень,
                                                                                                           (словами)

унесено до Загального реєстру випуску цінних паперів.

Реєстраційний N ___/___/____/

Дата реєстрації "___" ____________ 200_ року

_____________                __________                   _____________________________________________
         (посада)                                      (підпис)                                                   (прізвище, ініціали уповноваженої особи)

                                           М. П. 


 

Додаток 6
до Положення про порядок реєстрації випуску звичайних іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій 


ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ

СВІДОЦТВО
про реєстрацію випуску іпотечних облігацій

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку
засвідчує, що випуск іпотечних облігацій, який здійснюється

______________________________________________________________________________________,
                                                                           (найменування емітента та код за ЄДРПОУ)

на загальну суму                ________________________________________________________ гривень,
                                                                                                                           (словами)
номінальною вартістю      ________________________________________________________ гривень,
                                                                                                                           (словами)
форма випуску
                                      бездокументарна
_____________________________________________________________________________________,
            іменних з плаваючим процентом ______________________________________________ штук
                                                                                                                                                    (словами)
на суму _______________________________________________________________________ гривень,
                                                                                                    (словами)

унесено до Загального реєстру випуску цінних паперів.

Реєстраційний N ___/___/____/

Дата реєстрації "___" ____________ 200_ року

_____________                __________                 ______________________________________________
         (посада)                                      (підпис)                                                    (прізвище, ініціали уповноваженої особи)

                                          М. П. 


 

Додаток 7
до Положення про порядок реєстрації випуску звичайних іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій 


ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ N ___ - С - ІО

м. Київ  

200_ р.  


Уповноважена особа
_______________________________________________
(прізвище, ім'я, по батькові)

на підставі пункту ___ Положення про порядок реєстрації випуску звичайних іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11.04.2006 N 234, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України _______ за N ____, та відповідно до документів, наданих
______________________________________________________________________________________
                                                          (найменування емітента, місцезнаходження, код за ЄДРПОУ)
                                         на скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій,

ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Скасувати реєстрацію випуску іпотечних облігацій
                                                          _____________________________
                                                                                             (найменування емітента)

2. Свідоцтво про реєстрацію випуску іпотечних облігацій
                                                          _____________________________
                                                                                             (найменування емітента)

від "___" ____________ року N ___,

анулювати.
__________               ___________                 ________________________________________________
      (посада)                                (підпис)                                                      (прізвище, ініціали уповноваженої особи)
                                   М. П 


 

Додаток 8
до Положення про порядок реєстрації випуску звичайних іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій 


ЗВІТ
про погашення іпотечних облігацій

______________________________________________________________________________________
                                                                              (найменування емітента, код за ЄДРПОУ)

Реєстраційний номер випуску ___________________________________________________________

Дата державної реєстрації випуску "___" ___________ 200_ р. 


Дата початку погашення іпотечних облігацій  

  

Дата закінчення погашення іпотечних облігацій  

  

Кількість погашених іпотечних облігацій, шт. 

  

Номери, серії  

  

Сума, на яку погашено іпотечні облігації, грн.  

  

Дохід, що виплачений за іпотечними облігаціями, грн.  

  


 

Додаток 9
до Положення про порядок реєстрації випуску звичайних іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій 


"___" ____________ 200_ р. N __
           (дата подання заяви)

ЗАЯВА
про подання звіту про погашення іпотечних облігацій

Повне найменування емітента  

  

Код за ЄДРПОУ  

  

Місцезнаходження  

  

Телефон, факс  

  

Поточний рахунок  

  

Розмір власного капіталу  

  

Сумарна номінальна вартість випуску іпотечних облігацій  

  

Номінальна вартість облігації  

  

Дата та номер свідоцтва про реєстрацію випуску іпотечних облігацій та проспекту емісії  

  


__________
      (посада) 

____________
(підпис) 

___________________________________
(прізвище, ініціали уповноваженої особи) 

  

М. П. 

  


 

Додаток 10
до Положення про порядок реєстрації випуску звичайних іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій 


"___" ____________ 200_ р. N ___
          (дата подання заяви)

ЗАЯВА
про скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій

Повне найменування емітента  

  

Код за ЄДРПОУ  

  

Місцезнаходження  

  

Телефон, факс  

  

Розмір власного капіталу  

  

Поточний рахунок  

  

Дата та номер свідоцтва про реєстрацію випуску іпотечних облігацій  

  

Дата реєстрації реєструючим органом проспекту емісії  

  

Дата подання звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій 

  


__________
      (посада) 

____________
(підпис) 

___________________________________
(прізвище, ініціали уповноваженої особи) 

  

М. П. 

  


____________

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • №2414 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • №2414 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • №2414 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • №2414 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • №2414 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • №2414 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • №2414 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • №2414 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8