Новости

ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ

РІШЕННЯ

від 20 червня 2006 року N 417

Про затвердження Інструктивного листа щодо порядку подання регулярної та особливої інформацій емітентами цінних паперів та інформування громадськості емітентами цінних паперів про свій фінансово-господарський стан і результати діяльності

З метою роз'яснення порядку подання регулярної та особливої інформацій емітентами цінних паперів та інформування громадськості емітентами цінних паперів про свій фінансово-господарський стан і результати діяльності Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку вирішила:

1. Затвердити Інструктивний лист щодо порядку подання регулярної та особливої інформацій емітентами цінних паперів та інформування громадськості емітентами цінних паперів про свій фінансово-господарський стан і результати діяльності.

2. Керівнику апарату Комісії М. Непрану забезпечити:

опублікування цього рішення відповідно до вимог чинного законодавства України.

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на керівника апарату Комісії М. Непрана.

 

Голова Комісії 

А. Балюк 


 

Протокол засідання Комісії
від 20 червня 2006 р. N 20 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку
від 20 червня 2006 р. N 417 


ІНСТРУКТИВНИЙ ЛИСТ
щодо порядку подання регулярної та особливої інформацій емітентами цінних паперів та інформування громадськості емітентами цінних паперів про свій фінансово-господарський стан і результати діяльності

Відповідно до пункту 23 частини другої статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" та листа Міністерства юстиції України від 01.06.2006 N 20-39-380 з приводу узгодженості норм Цивільного кодексу України та Закону "Про цінні папери та фондовий ринок" (далі - Закон) і стосовно необхідності оприлюднення та подання до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку емітентами, які здійснили закрите (приватне) розміщення цінних паперів, а саме, закритими акціонерними товариствами Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку роз'яснює порядок подання регулярної та особливої інформацій емітентами цінних паперів та інформування громадськості емітентами цінних паперів про свій фінансово-господарський стан і результати діяльності.

Згідно з частиною п'ятою статті 152 Цивільного кодексу України акціонерне товариство, яке проводить відкриту підписку на акції, зобов'язане щорічно публікувати для загального відома річний звіт, бухгалтерський баланс, відомості про прибутки і збитки, а також іншу інформацію, передбачену Законом.

Відповідно до статті 39 Закону емітенти, які здійснили відкрите (публічне) розміщення цінних паперів, зобов'язані своєчасно та в повному обсязі розкривати інформацію про:

фінансово-господарський стан та результати діяльності емітента в строки, встановлені законодавством;

будь-які дії, що можуть вплинути на фінансово-господарський стан емітента та призвести до значної зміни ціни на його цінні папери;

власників великих пакетів (10 відсотків і більше) акцій.

Разом з цим, частиною першою, другою та абзацом першим частини четвертої статті 40 Закону визначено, що регулярна інформація про емітента - річна та квартальна звітна інформація про результати фінансово-господарської діяльності емітента, яка подається Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку (в тому числі в електронному вигляді).

Звітним періодом для складання річної інформації про емітента є календарний рік.

Перший звітний період емітента може бути меншим, ніж 12 місяців, та обчислюється:

для акціонерних товариств - з дня державної реєстрації товариства до 31 грудня звітного року включно;

для емітентів облігацій - з дня реєстрації випуску облігацій до 30 грудня звітного року включно.

Річна інформація про емітента є відкритою і підлягає оприлюдненню емітентом у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним, шляхом опублікування її в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку і розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів.

Абзац перший частини першої та частина третя статті 41 Закону визначає, що особлива інформація про емітента - інформація про будь-які дії, що можуть вплинути на фінансово-господарський стан емітента та призвести до значної зміни вартості його цінних паперів.

Особлива інформація про емітента є відкритою і оприлюднюється шляхом опублікування її в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку і розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів.

При цьому слід враховувати частину другу статті 2 Закону, якою встановлено, що емітент - юридична особа, Автономна Республіка Крим або міські ради, а також держава в особі уповноважених нею органів державної влади, яка від свого імені розміщує емісійні цінні папери та бере на себе зобов'язання щодо них перед їх власниками.

Водночас, відповідно до пункту 15 частини другої статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, відповідно до покладених на неї завдань, встановлює вимоги та стандарти щодо обов'язкового розкриття інформації емітентами та особами, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, забезпечує створення інформаційної бази даних про ринок цінних паперів відповідно до чинного законодавства.

Таким чином, норми частини п'ятої статті 152 Цивільного кодексу України та статті 39 Закону спрямовані на врегулювання питання розкриття інформації емітентами, які здійснили відкрите (публічне) розміщення цінних паперів, тоді як статті 40 та 41 Закону регулюють відносини щодо подання регулярної та особливої інформації всіма емітентами, і, зокрема, встановлюють порядок оприлюднення цієї інформації.

Ураховуючи, що Закон України "Про цінні папери та фондовий ринок" набрав чинність 12 травня 2006 року, норми цього Закону щодо розкриття інформації на фондовому ринку застосовуватимуться до тих прав і обов'язків, що виникли або продовжують існувати після набрання чинності цим Законом.

Таким чином, виходячи з вищезазначеного, емітенти цінних паперів зобов'язані розкривати регулярну річну інформацію за 2006 рік, враховуючи вимоги статті 40 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок", до 30 квітня 2007 року.

Регулярна інформація за 2005 рік подається відкритими акціонерними товариствами та підприємствами - емітентами облігацій, відповідно до вимог Положення про надання регулярної інформації відкритими акціонерними товариствами та підприємствами - емітентами облігацій, затвердженого рішенням Комісії від 09.06.98 N 72 (із змінами і доповненнями), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08.07.98 за N 431/2871, та рішення Комісії від 11.04.2006 N 235 "Про продовження строку подання щоквартальної інформації за перший квартал 2006 року акціонерними товариствами та холдинговими компаніями зі значною державною часткою в статутному капіталі та строку подання регулярної інформації за 2005 рік відкритими акціонерними товариствами та підприємствами - емітентами облігацій" до 30 червня 2006 року.

Річний звіт за 2005 рік подається закритими акціонерними товариствами, відповідно до вимог Положення про подання річного звіту закритими акціонерними товариствами до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 03.06.2003 N 277 (із змінами та доповненнями), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.06.2003 р. за N 515/7836, до 30 вересня 2006 року.

При цьому порядок інформування громадськості акціонерними товариствами та емітентами облігацій про свій фінансово-господарський стан і результати діяльності за 2005 рік здійснюється відповідно до пункту 2 рішення Комісії від 03.06.2003 р. N 221 "Про порядок інформування громадськості акціонерними товариствами та емітентами облігацій".

Особлива інформація подається акціонерними товариствами та емітентами облігацій на вимогу Положення про надання особливої інформації акціонерними товариствами та підприємствами - емітентами облігацій (із змінами та доповненнями), затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 10.02.2000 N 5, та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.02.2000 за N 108/4329, у частині, яка не суперечить вимогами ст. 41 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок".

Особлива інформація, подання якої до Держаної комісії з цінних паперів та фондового ринку встановлено вимогами ст. 41 Закону, але не передбачено вимогами вищевказаного Положення, подається до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в паперовому вигляді, до дати набуття чинності відповідного нормативного акта.

 

Голова Комісії  

А. Балюк 


 

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • №2487 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • №2487 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • №2487 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • №2487 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • №2487 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • №2487 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • №2487 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • №2487 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8