Новости

ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ

РІШЕННЯ

від 29 червня 2006 року N 448

Відповідно до пункту 23 статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" з метою роз'яснення порядку застосування законодавства про цінні папери Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку вирішила:

1. Затвердити роз'яснення Комісії "Щодо подання в складі річних звітів акціонерних товариств звіту одного із уповноважених рейтингових агентств".

2. Керівнику апарату Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку М. Непрану забезпечити опублікування цього рішення відповідно до вимог законодавства України.

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на керівника апарату Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку М. Непрана.

 

Голова Комісії 

А. Балюк 


 

Протокол засідання Комісії
від 29 червня 2006 р. N 23 


ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ

РОЗ'ЯСНЕННЯ

від 29.06.2006 р. N 4

Щодо подання в складі річних звітів акціонерних товариств звіту одного з уповноважених рейтингових агентств

Роз'яснення затверджено рішенням
 Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку
 від 29 червня 2006 року N 448 

Відповідно до п. 23 частини другої статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку роз'яснює порядок надання в складі річних звітів акціонерних товариств звіту одного із уповноважених рейтингових агентств.

Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" N 3201-IV (далі - Закон) набрав чинності 14 січня 2006 року.

Згідно зі статтею 41 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (доповненої вищезазначеним Законом) визначення рейтингової оцінки потребують такі емітенти:

1) підприємства, в статутних фондах яких є державна частка;

2) підприємства, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави;

3) підприємства, які займають монопольне (домінуюче) становище.

Обов'язковість визначення рейтингової оцінки не залежить від форми власності, підпорядкування чи інших ознак емітента.

Рейтингова оцінка емітента характеризує рівень спроможності емітента цінних паперів своєчасно та в повному обсязі виплачувати відсотки і основну суму за борговими зобов'язаннями відносно боргових зобов'язань інших позичальників.

Рейтингова оцінка цінних паперів емітента характеризує рівень спроможності позичальника (емітента) своєчасно та в повному обсязі обслуговувати зобов'язання за цінними паперами.

Таким чином, рейтингова оцінка емітента і рейтингова оцінка цінних паперів емітента - це різні види рейтингових оцінок.

Відповідно до підпункту 2.1.7 пункту 2.1 розділу 2 Положення про надання регулярної інформації відкритими акціонерними товариствами та підприємствами - емітентами облігацій, затвердженого рішенням Комісії від 09.06.98 N 72, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08.07.98 за N 431/2871 (у редакції рішення Комісії від 17.01.2000 N 3, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.02.2000 за N 63/4284, зі змінами та доповненнями, внесеними рішенням Комісії від 30.03.2005 N 155, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 01.09.2005 за N 976/11256), відкриті акціонерні товариства, в статутних фондах яких є державна частка, та/або такі, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, та/або які замають монопольне (домінуюче становище), у складі звіту подають звіт одного з уповноважених рейтингових агентств, визначених відповідно до Концепції створення системи рейтингової оцінки регіонів, галузей національної економіки, суб'єктів господарювання, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 01.04.2004 N 208-р, та Положення про умови конкурсу з визначення агентств, уповноважених на проведення рейтингової оцінки, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 01.06.2004 N 236, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.07.2004 за N 945/9544, щодо рівня кредитного рейтингу суб'єкта господарювання, визначеного або поновленого протягом календарного року, що передує поданню звіту, або звіт одного з міжнародних рейтингових агентств, зокрема: Fitch Ratings (Сполучені Штати Америки), Moody's Investors Service (Сполучені Штати Америки), Standard and Poor's (Сполучені Штати Америки).

Статтею 41 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" визначено, що рейтингові оцінки, отримання яких відповідно до закону є обов'язковим, мають право визначати виключно уповноважені рейтингові агентства та/або міжнародні рейтингові агентства (разом - Рейтингові агентства). Міжнародні рейтингові агентства обов'язково повинні бути визнані Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Особа набуває право визначати рейтингові оцінки з дати видачі їй Свідоцтва про включення до Державного реєстру уповноважених рейтингових агентств.

Акціонерні товариства, щодо яких винесено судом ухвалу про санацію та призначено керуючого санацією або введено процедуру розпорядження майном і призначено розпорядника майна, подають річні звіти без звіту одного із уповноважених або одного із міжнародних рейтингових агентств.

Акціонерні товариства, на яких не поширюються вимоги, передбачені законодавством України, можуть додати до річного звіту звіт одного з рейтингових агентств.

При поданні річного звіту акціонерного товариства за 2005 рік звіт одного з рейтингових агентств подається у разі наявності.

 

Голова Комісії 

А. Балюк 


 

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • №2531 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • №2531 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • №2531 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • №2531 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • №2531 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • №2531 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • №2531 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • №2531 - Новости - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8