О возобновлении и продлении договора аренды земли

«Возобновление» и «продление» договора аренды земли — это разные понятия. Так, если арендатор продолжает пользоваться земельным участком после окончания срока действия договора и намеревается еще его арендовать и обращается с этим ходатайством к арендодателю, то в этом случае он возобновляется путем заключения нового договора аренды земельного участка.

В случае когда арендатор обращается к арендодателю с ходатайством о намерении в последующем арендовать земельный участок до окончания срока действия договора, то этот договор продлевается. Договор аренды земли продлевается на тех же условиях и на тот же срок путем заключения дополнительного соглашения к основному договору аренды земли до окончания срока его действия.

Кроме того, отмечено, что договор аренды земли вступает в силу после его государственной регистрации.

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ ІЗ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ

ЛИСТ

від 09.07.2009 р. N 8842/17/11-09

Державним комітетом України із земельних ресурсів опрацьовано ваш лист від 02.06.2009 N 78 та по суті порушених питань повідомляється наступне.

Відповідно до статті 33 Закону України «Про оренду землі», після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки відповідно до умов договору, має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору.

У разі поновлення договору оренди землі на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін.

У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, то за відсутності письмових заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору він підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. Письмове заперечення здійснюється листом-повідомленням.

Законодавством не визначено чіткої процедури поновлення договорів оренди землі і не передбачено автоматичного продовження договору оренди землі.

Слід розрізняти поняття «поновлення договору оренди землі» та «продовження договору оренди землі».

Статтею 764 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму, то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором.

Тобто, договір оренди землі поновлюється у випадку, коли орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення терміну дії договору та має намір в подальшому орендувати земельну ділянку і звертається з відповідним клопотанням до орендодавця, а продовжується, у випадку коли орендар звертається з клопотанням до орендодавця про намір в подальшому орендувати земельну ділянку до закінчення терміну дії договору.

Враховуючи вищенаведене, вважаємо, що продовження договору оренди землі на тих самих умовах і на той самий строк має відбуватися шляхом укладення додаткової угоди до основного договору оренди землі до закінчення терміну дії договору.

Поновлення договору оренди земельної ділянки має відбуватися шляхом укладенням нового договору оренди земельної ділянки.

Слід враховувати, що згідно зі статтею 18 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Заступник Голови В. В. Кулініч

Еженедельник "Главбух"

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • О возобновлении и продлении договора аренды земли - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • О возобновлении и продлении договора аренды земли - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • О возобновлении и продлении договора аренды земли - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • О возобновлении и продлении договора аренды земли - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • О возобновлении и продлении договора аренды земли - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • О возобновлении и продлении договора аренды земли - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • О возобновлении и продлении договора аренды земли - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • О возобновлении и продлении договора аренды земли - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8