Сведения о предпринимателях засвидетельствуют в нотариальном порядке только госрегистраторы

Вопрос спровоцировал приказ Госкомпредпринимательства «О доступе к Единому государственному реестру юридических лиц и физических лиц — предпринимателей» от 22.07.2008 № 95, содержащий, по мнению Минюста, новые, не зарегистрированные в установленном порядке, правовые нормы, которые пока что предложено отменить.

Так, упомянутый приказ определял, в частности, нотариусов «потребителями информации из Единого государственного реестра юридических лиц и физических лиц — предпринимателей» (далее — Единый государственный реестр).

В частности, городское управление юстиции напомнило, что извлечение или справка из Единого государственного реестра подписывается государственным регистратором и засвидетельствуется в нотариальном порядке его печатью. Следовательно, ни частные, ни государственные нотариусы в соответствии с действующим законодательством не имеют полномочий по подписанию и скреплению собственной печатью упомянутых видов документов.

Щодо витягів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ЮСТИЦІЇ У М. КИЄВІ

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ

від 19.02.2009 р. N 03-03-223

Приватним нотаріусам Київського міського нотаріального округу
Завідувачам Київських державних нотаріальних контор
Завідувачу Київським державним нотаріальним архівом
 

Головне управління юстиції у м. Києві у зв'язку з надходженням до Управління нотаріату Головного управління юстиції у м. Києві усних та письмових запитів нотаріусів щодо видачі витягів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повідомляє наступне.

Згідно з роз'ясненнями, наданими Міністерством юстиції України листом до Української нотаріальної палати від 10.01.2009 N 32-09-24, відповідно до ст. 44 Закону України «Про нотаріат» при перевірці цивільної правоздатності та дієздатності юридичної особи нотаріус зобов'язаний ознайомитися з установчими документами, свідоцтвом про державну реєстрацію і витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - Єдиний державний реєстр) цієї юридичної особи і перевірити, чи відповідає нотаріальна дія, яка вчиняється, обсягу її цивільної правоздатності та дієздатності.

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, є відкритими і загальнодоступними, за винятком ідентифікаційних номерів фізичних осіб - платників податків. Відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, надаються у вигляді витягу з Єдиного державного реєстру, довідки про наявність або відсутність в Єдиному державному реєстр інформації, яка запитується, бази даних (сукупність інформації Єдиного державного реєстру в електронному вигляді), для цілей бюро кредитних історій.

Форма витягу та довідки з Єдиного державного реєстру встановлюється спеціально уповноваженим органом з питань державної реєстрації. Витяг або довідка з Єдиного державного реєстру підписується державним реєстратором та засвідчується його печаткою.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», державним реєстратором є посадова особа, яка відповідно до цього закону від імені держави здійснює державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Форма витягу та довідки з Єдиного державного реєстру затверджені наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20.10.2005 N 97 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 28.10.2008 за N 1297/11577 та N 1298/11578, відповідно.

Разом з тим, при проведенні правової експертизи наказу Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва від 22.07.2008 N 95 «Про доступ до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (далі - Наказ) встановлено, що він містить нові правові норми, і відповідно до Указу Президента України від 03.10.92 N 493 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» підлягає державній реєстрації у Міністерстві юстиції України.

Так, пунктом 2 Наказу визначено, що споживачами інформації з Єдиного державного реєстру серед інших є особи, які при виконанні службових обов'язків потребують інформації із Єдиного державного реєстру, в тому числі нотаріуси, арбітражні керуючі тощо.

Мін'юст запропонував Держкомпідприємництву скасувати Наказ та відкликати його з місць застосування (лист від 10.01.2009 N 24-7/2).

Разом з тим, Міністерством юстиції України зазначено, що нормативно-правові акти, які містять нові правові норми та не зареєстровані в установленому порядку, є нечинними і підлягають скасуванню.

Враховуючи вищевикладене, на думку Головного управління юстиції у м. Києві, приватні та державні нотаріуси відповідно до чинного законодавства не мають повноважень щодо підписання та скріплення власною печаткою витягів з Єдиного державного реєстру, оскільки вони не є державними реєстраторами.

Начальник Управління нотаріату Головного управління юстиції у м. Києві О. О. Сотнікова

Еженедельник "Главбух"

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Сведения о предпринимателях засвидетельствуют в нотариальном порядке только госрегистраторы - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Сведения о предпринимателях засвидетельствуют в нотариальном порядке только госрегистраторы - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Сведения о предпринимателях засвидетельствуют в нотариальном порядке только госрегистраторы - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Сведения о предпринимателях засвидетельствуют в нотариальном порядке только госрегистраторы - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Сведения о предпринимателях засвидетельствуют в нотариальном порядке только госрегистраторы - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Сведения о предпринимателях засвидетельствуют в нотариальном порядке только госрегистраторы - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Сведения о предпринимателях засвидетельствуют в нотариальном порядке только госрегистраторы - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Сведения о предпринимателях засвидетельствуют в нотариальном порядке только госрегистраторы - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8