Бухгалтерский учет операций по аренде земельных паев

Согласно разъяснению объект операционной аренды отражается арендатором на забалансовом счете 01 "Арендованные необоротные активы" по стоимости, указанной в соглашении об аренде, как в денежном, так и в натуральном измерениях, по видам земель и их качественным характеристикам (п. 8 ПБУ 14 "Аренда").

Арендная плата относится к себестоимости конкретной сельхозпродукции и обобщается на отдельном субсчете счета 23 "Производство", если использование земельного участка непосредственно связано с соответствующим объектом учета расходов. Если использование земельного участка связано с разными объектами учета расходов, то арендная плата обобщается на счете 91 "Общепроизводственные расходы".

На общую сумму начисленной арендной платы за пользование земельными участками (с учетом себестоимости продукции, выплаченной в натуральной и денежной форме, а также в сумме, на которую увеличивается стоимость продукции, которая передается в счет арендной платы в связи с применением "натурального" коэффициента в соответствии с пунктом 3.4 Закона № 889) дебетуются счета расходов в корреспонденции с кредитом субсчета 685 "Расчеты с прочими кредиторами". Списание себестоимости продукции, выданной в оплату за земельный пай, отражается проводкой Дт 901 Кт 27, а выплата арендной платы арендодателю натурой — проводкой Дт 685 Кт 701.

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЛИСТ від 07.09.2007 р. N 31-34000-10/23-5712/5796

Щодо відображення в бухгалтерському обліку операцій з оренди земельних паїв

(Витяг)

Міністерство фінансів України на запит щодо відображення в бухгалтерському обліку операцій з оренди земельних паїв повідомляє.

Формування у бухгалтерському обліку інформації про оренду земельних паїв та її розкриття у фінансовій звітності здійснюється відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 14 «Оренда», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28 липня 2000 року N 181, Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій та Інструкції про його застосування, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року N 291.

Залежно від умов, зазначених у договорі оренди, орендна плата може виплачуватись в натуральній формі, обсяги якої необхідно перерахувати у грошову форму згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 року N 672 «Про порядок перерахунку обсягів натуральної та відробіткової форм оплат за оренду земельної частки (паю) у грошову».

Відповідно до пункту 8 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 14 «Оренда» об'єкт операційної оренди відображається орендарем на позабалансовому рахунку бухгалтерського обліку 01 «Орендовані необоротні активи» за вартістю, зазначеною в угоді про оренду, як у грошовому, так і в натуральному вимірах, за видами земель і їх якісними характеристиками.

Орендна плата, яку орендар має сплатити за користування об'єктом оренди, визнається витратами звітного періоду з включенням до складу витрат операційної діяльності підприємства з урахуванням способу одержання економічних вигод, пов'язаних з використанням об'єкта операційної оренди.

Орендна плата відноситься до собівартості конкретної сільськогосподарської продукції і узагальнюється на окремому субрахунку рахунку 23 «Виробництво», якщо використання земельної ділянки безпосередньо пов'язано з відповідним об'єктом обліку витрат.

Орендна плата узагальнюється на рахунку 91 «Загальновиробничі витрати», якщо використання земельної ділянки пов'язано з різними об'єктами обліку витрат.

Таким чином, на загальну суму нарахованої орендної плати за користування земельними ділянками (з урахуванням собівартості продукції, виплаченої в натуральній і грошовій формі, а також у сумі, на яку збільшується вартість продукції, що передається в рахунок орендної плати у зв'язку з застосуванням коефіцієнта відповідно до пункту 3.4 статті 3 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб") дебетуються рахунки витрат у кореспонденції з кредитом рахунку 68 «Розрахунки за іншими операціями» субрахунку 685 «Розрахунки з іншими кредиторами».

Аналітичний облік по субрахунку 685 ведеться в розрізі власників сертифікатів на право на земельну частку (пай) та державного акта на право власності на землю.

Списання собівартості продукції, виданої в оплату за земельний пай, відображається за кредитом рахунку 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва» у кореспонденції з дебетом субрахунку 901 «Собівартість реалізованої продукції».

Виплата орендної плати у натуральній формі для цілей оподаткування податком на додану вартість розглядається як продаж відповідно до вимог Закону України «Про податок на додану вартість». Виплата орендної плати орендодавцю натурою відображається за кредитом субрахунку 701 «Дохід від реалізації готової продукції» в кореспонденції з дебетом субрахунку 685.

Заступник Міністра Т. І. Єфименко

Источник: «ГлавБух» № 57 (536) октябрь 2007 г.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Бухгалтерский учет операций по аренде земельных паев - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Бухгалтерский учет операций по аренде земельных паев - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Бухгалтерский учет операций по аренде земельных паев - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Бухгалтерский учет операций по аренде земельных паев - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Бухгалтерский учет операций по аренде земельных паев - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Бухгалтерский учет операций по аренде земельных паев - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Бухгалтерский учет операций по аренде земельных паев - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Бухгалтерский учет операций по аренде земельных паев - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8