Документальное оформление расчетных операций

Минфин в этом письме разъяснил два вопроса.
 

Во-первых, относительно применения первичных документов финорган отметил, что поступление запасов на предприятие оформляется документами, типовые формы которых утверждаются Госкомстатом и другими центральными органами исполнительной власти. В случае если для оформления хозяйственной операции типовые формы первичных документов отсутствуют, предприятие составляет такие первичные документы, которые бы содержали обязательные реквизиты, предусмотренные законодательством и другими нормативно-правовыми актами.

Во-вторых, относительно документального оформления расчетных операций за наличный расчет Минфин сообщил, что РРО и РК не применяются, если операции по расчетам в наличной форме не осуществляются (оптовая торговля и т. п.) в месте получения товаров (предоставления услуг), а именно месте, где осуществляются расчеты с покупателем за проданные товары (предоставленные услуги) и хранятся полученные за реализованные товары (предоставленные услуги) наличные денежные средства, а также месте получения покупателем предварительно оплаченных товаров (услуг) с применением платежных карточек, платежных чеков, жетонов и т. п.
По поводу применения РРО недавно высказалась и ГНАУ. Так, в письме от 09.08.2007г. №7644/6/23-7019 она отметила, что пункт 1 статьи 9 Закона Украины "О применении регистраторов расчетных операций в сфере торговли, общественного питания и услуг" от 06.07.95 г. № 265/95-ВР предоставляет право субъекту хозяйствования не применять РРО при осуществлении торговли продукцией собственного производства и предоставлении услуг предприятиями, кроме предприятий торговли и общественного питания, в случае проведения расчетов в кассах этих предприятий с оформлением приходных и расходных кассовых ордеров и выдачей соответствующих квитанций, подписанных и заверенных печатью в установленном порядке. По мнению ГНАУ, РРО также можно не применять при предоставлении услуг, при условии проведения расчетов в кассе предприятия с оформлением приходных и расходных кассовых ордеров и выдачей соответствующих квитанций, подписанных и заверенных печатью в установленном порядке.
 
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
 
ЛИСТ від 09.08.2007 р. N 7644/6/23-7019

Державна податкова адміністрація України розглянула лист щодо окремих норм застосування реєстраторів розрахункових операцій і повідомляє наступне.

Порядок проведення розрахунків суб'єктами господарювання у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг регулюється Законом України від 06.07.95 N 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами і доповненнями (в редакції Закону України від 01.06.2000 N 1776-III) (далі - Закон).

Згідно із нормою статті 1 Закону реєстратори розрахункових операцій застосовуються суб'єктами господарювання, які здійснюють операції з розрахунків в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Статтею 2 Закону визначено, що розрахункова операція - це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Відповідно до пункту 1 статті 3 Закону суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Разом з тим, стаття 9 (пункт 1) Закону надає право суб'єкту господарювання не застосовувати реєстратор розрахункових операцій при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку.

Враховуючи вищенаведене, норми пункту 1 статті 9 Закону можуть застосовуватись <...> при наданні послуг, за умови проведення розрахунків у касі підприємства з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку. У разі недотримання цієї умови, необхідно застосовувати реєстратор розрахункових операцій.

Заступник Голови Я. Янушевич

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЛИСТ від 17.04.2007 р. N 31-34000-10-16/7862

Міністерство фінансів України на запит щодо документального оформлення операцій руху запасів повідомляє.

Надходження запасів на підприємство згідно з Методичними рекомендаціями з бухгалтерського обліку запасів, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 10 січня 2007 року N 2, оформлюється відповідними документами, типові форми яких затверджуються Державним комітетом статистики України та іншими центральними органами виконавчої влади.

Якщо для оформлення господарської операції типові форми первинних документів відсутні, то підприємство складає такі первинні документи, які б містили обов'язкові реквізити, передбачені законодавством та іншими нормативно-правовими актами.

Порядок оформлення розрахункових документів при проведенні розрахункових операцій за готівку в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Відповідно до пункту 15 статті 3 Закону України передбачено, що суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані надавати покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший письмовий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця.

Фіскальний касовий чек на товари (послуги) відповідно до Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 1 грудня 2000 року N 614, є розрахунковий документ, надрукований реєстратором розрахункових операцій при проведенні розрахунків за продані товари (надані послуги).

Відповідно до статті 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються, якщо операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо) в місці отримання товарів (надання послуг), а саме місці, де здійснюються розрахунки із покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місці отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.

Заступник Міністра Т. І. Єфименко 

Источник:  "ГлавБух" № 54 (530) сентябрь 2007 г.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Документальное оформление расчетных операций - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Документальное оформление расчетных операций - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Документальное оформление расчетных операций - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Документальное оформление расчетных операций - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Документальное оформление расчетных операций - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Документальное оформление расчетных операций - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Документальное оформление расчетных операций - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Документальное оформление расчетных операций - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8