Исчисление средней заработной платы для расчета страховых выплат

Минтруда разъяснило применение некоторых норм недавно обновленного Порядка исчисления средней зарплаты для расчета страховых выплат (постановление КМУ от 26.09.2001 г. № 1266).
 
В частности, на примере разъяснена норма пункта 5 Порядка, а именно, как определяется расчетный период для лиц, которые работали и уплачивали страховые взносы менее 6 календарных месяцев.
Кроме того, из разъяснения следует, что норма абзаца второго пункта 6 Порядка относительно определения расчетного периода в связи с временной нетрудоспособностью или беременностью и родами не должна применяться. То есть если работнику выданы два подряд листка нетрудоспособности по разным болезням (или первый — по болезни, второй — по беременности и родам), то для второго страхового случая берется новый расчетный период. Если второй "больничный" является продолжением первого, то расчетный период по ним одинаковый.
На примере рассмотрен и порядок исчисления среднедневной зарплаты в случае восстановления на работе незаконно уволенного работника, с выплатой среднего заработка за время вынужденного прогула (абз. девятый п. 14 Порядка).
Также разъяснено, что норму пункта 14 Порядка (в котором допущена неточность — отсутствие запятой или союза "и" во втором абзаце в первых скобках) следует понимать так: расчет среднедневной заработной платы (дохода) путем деления начисленной за расчетный период зарплаты, с которой уплачивались страховые взносы, на количество отработанных рабочих дней в расчетном периоде, распространяется на пособие по временной нетрудоспособности и на пособие в связи с беременностью и родами (в Порядке — пособие по временной нетрудоспособности в связи с беременностью и родами).
 
Разъяснен и порядок расчета пособия совместителям. По мнению Минтруда, если работник по месту работы по совместительству отработал в расчетном периоде меньше рабочих дней, чем по основному месту работы (в Порядке это изложено следующим образом: если лицо в расчетном периоде по месту работы по совместительству не работало несколько дней, приходящихся на расчетный период по основному месту работы), среднедневная заработная плата по месту работы по совместительству исчисляется путем деления начисленной в расчетном периоде заработной платы, с которой уплачивались страховые взносы, на количество отработанных рабочих дней в расчетном периоде по месту работы по совместительству.
 
Если работник по основному месту работы не имел отработанных рабочих дней в расчетном периоде (например, находился в декретном отпуске или в отпуске по уходу за ребенком), но в это время работал по совместительству, среднедневная зарплата по совместительству исчисляется путем деления зарплаты на количество отработанных рабочих дней в расчетном периоде по совместительству.
 
МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

 
ЛИСТ від 15.08.2007 р. N 500/020/99-07


У зв'язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 р. N 949 «Про внесення змін до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням» надсилаємо роз'яснення для застосування в роботі та інформування робочих органів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд).

З набранням чинності постановою N 949, з 1 серпня 2007 року - дня опублікування, при розрахунках допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності та допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами слід звернути увагу на такі особливості.

1. Для працівників, які працюють на підприємствах, в організаціях, робота яких пов'язана з сезонним характером виробництва, уточнюється нормативно-правовий акт, відповідно до якого визначається перелік сезонних робіт і сезонних галузей (постанова Кабінету Міністрів України від 28.03.97 р. N 278).

2. Уточнюється норма п. 5 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням (далі - Порядок) щодо розрахункового періоду для осіб, які працювали і сплачували страхові внески менше 6 календарних місяців (з 1 до 1 числа). Наприклад, якщо працівника прийнято на роботу з 1 червня 2007 року, а захворів він з 9 липня 2007 року, розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати (доходу) буде період з 1 по 30 червня поточного року.

3. При визначенні розрахункового періоду перед настанням страхових випадків у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності або вагітністю та пологами не повинна застосовуватись норма абзацу другого п. 6 Порядку. Тобто якщо працівнику видано кілька листків непрацездатності та між першим і другим листками непрацездатності не було робочих днів, а в заключному висновку першого листка непрацездатності зазначено, що працівник має стати до роботи (код-1), наступний випадок захворювання вважається іншим страховим випадком і для обчислення середньої заробітної плати для розрахунку страхової виплати за другим листком непрацездатності береться новий розрахунковий період. Перші п'ять днів тимчасової непрацездатності за другим листком непрацездатності оплачуються за рахунок коштів роботодавця.

Якщо в заключному висновку першого листка непрацездатності, виданому працівнику, зазначено, що працівник продовжує хворіти (код-2), наступний листок непрацездатності вважається продовженням попереднього і оплачується за рахунок коштів Фонду. У такому випадку для обчислення середньої заробітної плати по другому листку непрацездатності береться розрахунковий період, за яким обчислювалася середня заробітна плата для призначення страхової виплати по першому листку непрацездатності.

4. Зміни до абзаців другого та п'ятого п. 14 Порядку стосуються уточнення страхових випадків за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, для яких здійснюється розрахунок середньоденної заробітної плати (доходу), а саме у частині призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності та у зв'язку з вагітністю та пологами.

5. З метою уточнення порядку обчислення середньоденної заробітної плати у разі поновлення працівника, якого було звільнено з роботи без законної підстави (незаконно переведено на іншу роботу) з виплатою середнього заробітку за час вимушеного прогулу (різниці в заробітній платі за час виконання нижчеоплачуваної роботи), п. 14 Порядку доповнено дев'ятим абзацом.

Наприклад, якщо працівника було поновлено на роботі з 1 червня поточного року - через 5 місяців після незаконного звільнення з 1 січня поточного року, а з 1 липня 2007 року він захворів, розрахунковим періодом є період з 1 січня по 30 червня 2007 року. За період незаконного звільнення працівнику виплачено в червні 7000 грн. та заробітну плату - 1400 грн. Середньоденна заробітна плата для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності обчислюється шляхом ділення нарахованої у розрахунковому періоді заробітної плати (з урахуванням заробітку за час вимушеного прогулу) - 8400 грн., на кількість робочих днів, встановлену на підприємстві (з 1 січня по 31 травня) та фактично відпрацьовану працівником у червні 2007 року.

6. Уточнено норму щодо подання необхідних документів для випадків, коли застрахована особа працює крім основного місця роботи на кількох роботах за сумісництвом, для призначення страхової виплати у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця. Також визначено порядок розрахунку середньоденної (середньогодинної) заробітної плати для виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності (допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами), якщо особа працює за основним місцем роботи та за сумісництвом.

Так, середньоденна (середньогодинна) заробітна плата (дохід) за місцем роботи за сумісництвом обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати (оподатковуваного доходу), з якої сплачувалися страхові внески, на кількість відпрацьованих робочих днів (годин) у відповідному періоді розрахункового періоду за основним місцем роботи (приклади наведено у додатку 1 до Порядку).

Якщо працівник за місцем роботи за сумісництвом відпрацював у розрахунковому періоді менше робочих днів, ніж за основним місцем роботи, середньоденна (середньогодинна) заробітна плата (дохід) за місцем роботи за сумісництвом обчислюється шляхом ділення нарахованої у розрахунковому періоді заробітної плати (оподатковуваного доходу), з якої сплачувалися страхові внески, на кількість відпрацьованих робочих днів (годин) у розрахунковому періоді за місцем роботи за сумісництвом. При цьому сумарна заробітна плата, з якої розраховуються страхові виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за сумісництвом не може перевищувати розмір максимальної величини (граничної суми) заробітної плати (доходу), оподатковуваного доходу (прибутку), з яких сплачуються страхові внески до Фонду.

Якщо працівник за основним місцем роботи не мав відпрацьованих робочих днів у розрахунковому періоді, але у цей час працював за сумісництвом, середньоденна (середньогодинна) заробітна плата (дохід) за місцем роботи за сумісництвом обчислюється шляхом ділення нарахованої у розрахунковому періоді заробітної плати (оподатковуваного доходу), з якої сплачувалися страхові внески, на кількість відпрацьованих робочих днів (годин) у розрахунковому періоді за місцем роботи за сумісництвом.

Директор департаменту політики державного соціального страхування Т. Антоненко


Источник:  "ГлавБух" № 53 (530) сентябрь 2007 г.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Исчисление средней заработной платы для расчета страховых выплат - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Исчисление средней заработной платы для расчета страховых выплат - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Исчисление средней заработной платы для расчета страховых выплат - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Исчисление средней заработной платы для расчета страховых выплат - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Исчисление средней заработной платы для расчета страховых выплат - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Исчисление средней заработной платы для расчета страховых выплат - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Исчисление средней заработной платы для расчета страховых выплат - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Исчисление средней заработной платы для расчета страховых выплат - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8