Налогообложение доплаты к среднему заработку за счет страховых взносов

По мнению ГНАУ, доплата застрахованному лицу (пострадавшему) к среднему заработку, который оно имело до повреждения здоровья, проводящаяся предприятием начиная с пятнадцатого дня перевода застрахованного лица на более легкую работу в течение срока, установленного ВКК или МСЭК, за счет страховых взносов в ФСС от НСП, является страховой выплатой, связанной с временной утратой трудоспособности.

Поэтому такая доплата включается в состав общего месячного налогооблагаемого дохода плательщика налога и на общих основаниях облагается налогом с доходов на основании подпункта 4.3.1 Закона Украины "О налоге с доходов физических лиц" от 22.05.2003 г. № 889-IV.

Напомним, что освобождение от налогообложения страховых выплат, предусмотренное подпунктом 4.3.1 Закона № 889, не распространяется на выплаты заработной платы, выплаты, связанные с временной утратой трудоспособности, регрессные выплаты.

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ У ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

ЛИСТ

від 27.12.2006 р. N 31941/10/31-248

Щодо оподаткування доплати до середнього заробітку

(Витяг)

Державна податкова адміністрація у Дніпропетровській області за дорученням Державної податкової адміністрації України <...> розглянула <...> запит щодо оподаткування податком з доходів фізичних осіб доплати потерпілому до середнього заробітку за рахунок страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (ФСС) і повідомляє наступне.

Відповідно до пп. 4.3.1 п. 4.3 ст. 4 Закону України від 22.05.2003 р. N 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб», зі змінами та доповненнями (далі - Закон N 889), до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку не включається та не відображається в його річній податковій декларації сума державної матеріальної та соціальної допомоги у вигляді адресних виплат коштів та надання соціальних послуг відповідно до закону, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій (включаючи допомогу по вагітності та пологах), винагород та страхових виплат, які отримуються платником податку відповідно з бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування згідно із законом.

Але виключення, передбачені цим підпунктом, не поширюються:

• на виплати заробітної плати;

• виплати, пов'язані з тимчасовою втратою працездатності;

• регресні виплати.

Закон України від 23.09.99 р. N 1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» (далі - Закон N 1105) відповідно до Конституції України та Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування визначає правову основу, економічний механізм та організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві.

Згідно ст. 28 Закону N 1105 до страхових виплат, які ФСС виплачує застрахованому, відносяться, зокрема, суми страхової виплати втраченого заробітку (або відповідної його частини) залежно від ступеня втрати потерпілим професійної працездатності.

Керуючись нормами Закону N 1105, правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України своєю постановою від 22.12.2005 р. N 83 затвердило Порядок призначення та здійснення страхових виплат застрахованим особам (членам їх сімей) (далі - Порядок).

Згідно пп. 1.4 п. 1 Порядку ступінь втрати професійної працездатності застрахованим особам встановлюється МСЕК за участю представників робочих органів виконавчої дирекції ФСС. МСЕК встановлює ступінь обмеження професійної працездатності застрахованої особи, визначає професію, з якою пов'язане ушкодження здоров'я, причину, час настання та групу інвалідності у зв'язку з ушкодженням здоров'я.

Порядком (п. 5) передбачено, що якщо застраховану особу за станом здоров'я відповідно до висновку ЛКК або МСЕК переведено на легшу нижчеоплачувану роботу, роботодавець згідно зі ст. 170 Кодексу законів про працю України зберігає за нею попередній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення за рахунок коштів підприємства, організації, установи.

Починаючи з п'ятнадцятого дня переведення застрахованої особи на легшу роботу зазначені виплати (доплата застрахованій особі до середнього заробітку, який вона мала до ушкодження здоров'я) проводяться підприємством за рахунок страхових внесків до ФСС на строк, встановлений ЛКК або МСЕК.

Враховуючи вищевикладене, доплата застрахованій особі (потерпілому) до середнього заробітку, який вона мала до ушкодження здоров'я, що проводиться підприємством за рахунок страхових внесків до ФСС, є страховою виплатою, пов'язаною з тимчасовою втратою працездатності.

Тому така доплата включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку та оподатковується на загальних підставах згідно Закону N 889.

...

Заступник Голови О. Шелудько

Источник: «ГлавБух» № 57 (536) октябрь 2007 г.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Налогообложение доплаты к среднему заработку за счет страховых взносов - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Налогообложение доплаты к среднему заработку за счет страховых взносов - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Налогообложение доплаты к среднему заработку за счет страховых взносов - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Налогообложение доплаты к среднему заработку за счет страховых взносов - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Налогообложение доплаты к среднему заработку за счет страховых взносов - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Налогообложение доплаты к среднему заработку за счет страховых взносов - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Налогообложение доплаты к среднему заработку за счет страховых взносов - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Налогообложение доплаты к среднему заработку за счет страховых взносов - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8