Налогообложение операций по поставке земельных участков

Письмо заинтересует владельцев недвижимости. По мнению ГНАУ, если плательщик налога приобрел земельный участок отдельно от расположенного на ней объекта недвижимого имущества, он ведет отдельный учет этого участка в соответствии с подпунктом 8.9.1 Закона о прибыли.

В случае если плательщиком налога будет приобретаться объект недвижимого имущества вместе с землей, которая находится под таким объектом или является предпосылкой для обеспечения функционального использования такого объекта, амортизации подлежит совокупная стоимость таких основного фонда и земли согласно нормам, определенным для основных фондов группы 1. При этом нормы подпункта 8.9.1 Закона о прибыли не применяются (в будущем такая земля не может быть отчуждена как отдельный объект собственности, а с целью налогообложения считается, что ее стоимость включается в стоимость объекта недвижимости).  

Что касается обложения НДС, то в случае осуществления операции по поставке земельного участка, который находится под объектом недвижимости, как отдельного объекта, такая операция по отчуждению освобождается от обложения НДС (при условии отражения в учете такого участка как отдельного объекта). Если же осуществляются операции по поставке объекта недвижимости вместе с землей, которая находится под таким объектом и включается в его стоимость (и подлежит амортизации), то такие операции подлежат обложению НДС на общих основаниях. Если поставке подлежит объект недвижимости без земли, на которой находится такая недвижимость, то эта операция по отчуждению недвижимого объекта облагается НДС.

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

 ЛИСТ

від 09.08.2007 р. N 15802/7/16-1517-01

ДПАУ розглянула лист щодо оподаткування ПДВ операцій з поставки земельних ділянок і повідомляє.

Облік операцій з придбання та продажу землі як окремого об'єкта та як об'єкта нерухомості із землею встановлено п. 8.9 ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Так, відповідно до пп. 8.9.1 ст. 8 Закону платник податку веде окремий облік операцій з продажу або купівлі землі як окремого об'єкта власності. Витрати, пов'язані з таким придбанням, не підлягають включенню до валових витрат звітного податкового періоду або до групи основних фондів з метою амортизації. Якщо в майбутньому цей платник податку продаватиме об'єкт нерухомого майна із землею під цим об'єктом, разом чи окремо, такий платник податку повинен в обліку відобразити окремий продаж об'єкта нерухомого майна та землі.

Тобто, якщо платник податку придбав земельну ділянку окремо від об'єкта нерухомого майна, розташованого на ній, він веде окремий облік цієї ділянки відповідно до пп. 8.9.1 ст. 8 Закону.

У разі коли об'єкт нерухомого майна (нерухомість) придбавається платником податку разом із землею, яка знаходиться під таким об'єктом чи є передумовою для забезпечення функціонального використання такого об'єкта нерухомості відповідно до норм, визначених законодавством, амортизації підлягає сукупна вартість такого основного фонду та такої землі за нормами, визначеними ст. 8 Закону для основних фондів групи 1.

При цьому норми пп. 8.9.1 ст. 8 Закону не застосовуються. Тобто, в майбутньому така земля не може бути відчужена як окремий об'єкт власності, а з метою оподаткування вважається, що її вартість включається до вартості об'єкта нерухомості.

При оподаткуванні операцій з поставки земельних ділянок ПДВ необхідно враховувати норми пп. 5.1.17 ст. 5 Закону України «Про податок на додану вартість», відповідно до якого звільняються від оподаткування операції з поставки (продажу, передачі) земельних ділянок, земельних паїв, крім тих, що знаходяться під об'єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості відповідно до законодавства (з урахуванням положень пп. 5.1.19 ст. 5 Закону про ПДВ).

В той же час згідно з пп. 5.1.19 Закону про ПДВ звільненню від оподаткування ПДВ підлягають операції з безоплатної приватизації житлового фонду, присадибних ділянок та земельних паїв відповідно до законодавства, а також з надання послуг, отримання яких є передумовою приватизації житлового фонду, присадибних ділянок та земельних паїв, а також приватизації цілісних майнових комплексів.

Таким чином, якщо здійснюється операція з поставки (продажу, передачі) земельної ділянки, що знаходиться під об'єктом нерухомості, як окремого об'єкта, то така операція з відчуження звільняється від оподаткування ПДВ (за умови відображення в обліку такої ділянки як окремого об'єкта).

У випадку, коли здійснюються операції з поставки (продажу, передачі) об'єкта нерухомості разом із землею, яка знаходиться під таким об'єктом та включається до його вартості (та підлягає амортизації), то такі операції підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах.

Якщо поставці (продажу, передачі) підлягає об'єкт нерухомості без землі, на якій знаходиться така нерухомість, то така операція з відчуження нерухомого об'єкта оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку.

Заступник Голови О. Матвєєв

Источник: "ГлавБух" № 51 (530) сентябрь 2007 г.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Налогообложение операций по поставке земельных участков - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Налогообложение операций по поставке земельных участков - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Налогообложение операций по поставке земельных участков - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Налогообложение операций по поставке земельных участков - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Налогообложение операций по поставке земельных участков - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Налогообложение операций по поставке земельных участков - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Налогообложение операций по поставке земельных участков - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Налогообложение операций по поставке земельных участков - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8