Налогообложение подарков в виде денежных или материальных ценностей

Нормы статьи 13 (налогообложение наследства) и статьи 14 (налогообложение подарков) Закона № 889 распространяются только на доходы, полученные физическим лицом в наследство или в качестве подарка от физического лица — наследодателя или от физического лица — дарителя.
 

Налогообложение подарков в виде денежных средств или материальных ценностей, полученных плательщиком налога от лиц, определенных Законом № 889 налоговыми агентами (как работодателей, так и других лиц), осуществляется на основании подпункта 4.2.9 Закона № 889 по ставке 15 % (с 2007 года). При этом при выплате дохода в виде подарка налоговый агент обязан представить налоговый расчет по форме № 1ДФ налоговому органу по месту своего расположения.

Что касается включения в валовые расходы расходов на приобретение и распространение среди своих клиентов подарков, то, по мнению ГНАУ, если рекламные мероприятия осуществляются как розыгрыши подарков в виде денежных средств или материальных ценностей, не содержащих рекламной символики, то необходимо руководствоваться подпунктом 5.4.4 Закона о прибыли, согласно которому в валовые расходы включаются расходы на приобретение и распространение подарков, включая бесплатную раздачу образцов товаров или бесплатное предоставление услуг (выполнение работ) в рекламных целях, но не более 2 % от налогооблагаемой прибыли плательщика налога за предыдущий отчетный (налоговый) год.
 
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

 ЛИСТ від 25.06.2007 р. N 6187/6/17-0716

Щодо оподаткування подарунків у вигляді грошових або матеріальних цінностей

Державна податкова адміністрація України розглянула лист щодо оподаткування подарунків у вигляді грошових коштів або матеріальних цінностей і повідомляє наступне.

Щодо оподаткування податком з доходів фізичних осіб розіграшів подарунків у вигляді грошових коштів або матеріальних цінностей.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб з 01.01.2004 регулюється Законом України від 22.05.2003 N 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі - Закон N 889).

Відповідно до підпункту «и» пункту 1.3 статті 1 Закону N 889 дохід з джерелом його походження з України - це будь-який дохід, одержаний платником податку або нарахований на його користь від здійснення будь-яких видів діяльності на території України, у тому числі і у вигляді доходів, що виплачуються (надаються резидентами у вигляді виграшів і призів, у тому числі у лотерею (крім державної); благодійної допомоги, подарунків.

Згідно з підпунктом 4.2.3 пункту 4.2 статті 4 Закону N 889 до складу загального місячного оподатковуваного доходу включаються сума (вартість подарунків у межах, що підлягають оподаткуванню згідно з нормами статті 14 цього Закону.

Одночасно підпунктом 4.2.9 пункту 4.2 статті 4 Закону N 889 встановлено, що до складу загального місячного оподатковуваного доходу включається також дохід, отриманий платником податку від його працедавця як додаткове благо.

Якщо додаткові блага надаються особою, що не є працедавцем платника податку, чи особою, яка діє від імені або за дорученням такого працедавця, то такі доходи прирівнюються з метою оподаткування до подарунків з їх відповідним оподаткуванням.

Відповідно до пункту 1.1 статті 1 Закону N 889 додаткові блага це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку його працедавцем (самозайнятою особою), якщо такий дохід не є заробітною платою чи виплатою, відшкодуванням чи компенсацією за цивільно-правовими угодами, укладеними з таким платником податку.

Пунктом 14.1 статті 14 Закону N 889 встановлено, що кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються за правилами, встановленими цим Законом для оподаткування спадщини - стаття 13 Закону N 889.

При цьому відповідно до статті 1216 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 N 435-IV спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), в тому числі до фізичних осіб.

Таким чином, норми статті 13 Закону N 889 щодо оподаткування можуть бути поширені лише на доходи, одержані фізичною особою у спадщину (чи як подарунок) від фізичної особи-спадкодавця (чи дарувальника).

Враховуючи наведене, оподаткування подарунків у вигляді грошових коштів або матеріальних цінностей, отриманих платником податку від осіб, визначених Законом N 889 податковими агентами (як працедавців, так і інших осіб), провадиться на підставі підпункту 4.2.9 пункту 4.2 статті 4 Закону N 889 за ставкою, встановленою пунктом 7.1 статті 7 Закону N 889 (в 2007 році - 15 %) та з урахуванням вимог статей 8 та 16 Закону N 889.

При цьому, згідно з підпунктом «б» пункту 19.2 статті 19 Закону N 889 податковий агент зобов'язаний подати податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також сум утриманого з них податку за формою N 1ДФ податковому органу за місцем свого розташування.

Щодо включення до складу валових витрат витрат на придбання та розповсюдження серед своїх клієнтів подарунків, повідомляємо, що якщо рекламні заходи здійснюються як розіграші подарунків у вигляді грошових коштів або матеріальних цінностей, що не містять рекламної символіки, то підпунктом 5.4.4 пункту 5.4 статті 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» в редакції від 22.05.97 N 283/97-ВР (зі змінами та доповненнями) передбачено, що до складу валових витрат включаються витрати на організацію прийомів, презентацій і свят, придбання і розповсюдження подарунків, включаючи безоплатну роздачу зразків товарів або безоплатне надання послуг (виконання робіт) з рекламними цілями, але не більше двох відсотків від оподаткованого прибутку платника податку за попередній звітний (податковий) рік.

Заступник Голови ДПА України С. Лекарь


Источник:  "ГлавБух"  № 54 (530) сентябрь 2007 г.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Налогообложение подарков в виде денежных или материальных ценностей - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Налогообложение подарков в виде денежных или материальных ценностей - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Налогообложение подарков в виде денежных или материальных ценностей - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Налогообложение подарков в виде денежных или материальных ценностей - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Налогообложение подарков в виде денежных или материальных ценностей - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Налогообложение подарков в виде денежных или материальных ценностей - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Налогообложение подарков в виде денежных или материальных ценностей - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Налогообложение подарков в виде денежных или материальных ценностей - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8