О бюджетном возмещении НДС

В письме от 30.01.2009 № 1793/7/16-1517-07 ГНАУ предоставляет разъяснение о возможности декларирования плательщиком бюджетного возмещения НДС в случае, если такое бюджетное возмещение не было задекларировано в периоде его возникновения.

В частности, в письме указывается, что если плательщиком НДС самостоятельно выявлено занижение бюджетного возмещения в результате недекларирования им оплаченной части отрицательного значения, то он до момента выявления данного факта органом налоговой службы может представить уточняющий расчет и Справку (приложение 2 к декларации по НДС) для получения бюджетного возмещения. В случае если занижение суммы бюджетного возмещения выявлено налоговым органом во время проверки плательщика НДС, то такая сумма не может в дальнейшем быть заявленной к возмещению на расчетный счет или в счет будущих платежей: ее можно учитывать только для уменьшения налоговых обязательств последующих налоговых периодов.

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 30.01.2009 р. N 1793/7/16-1517-07

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо можливості декларування платником бюджетного відшкодування податку на додану вартість у разі, якщо таке бюджетне відшкодування не було задекларовано у періоді його виникнення, і повідомляє.

Порядок розрахунку суми бюджетного відшкодування встановлено підпунктом 7.7.2 пункту 7.7 статті 7 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі - Закон), в який Законом України від 28.12.2007 р. N 107-VI «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» внесено зміни.

З урахуванням зазначених змін бюджетному відшкодуванню відповідно до пп. 7.7.2 п. 7.7 ст. 7 Закону підлягає частина від'ємного значення, розрахованого згідно з пп. 7.7.1 цього пункту, яка дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів (послуг) у попередніх податкових періодах постачальникам таких товарів (послуг).

Платник податку, який має право на одержання бюджетного відшкодування та прийняв рішення про повернення повної суми бюджетного відшкодування, подає відповідному податковому органу податкову декларацію та заяву про повернення такої повної суми бюджетного відшкодування, яка відображається у податковій декларації (рядок 25.1) (підпункт 7.7.4 пункту 7.7 статті 7 Закону).

У разі, якщо платник податку визначив суму бюджетного відшкодування, він може прийняти самостійне рішення про зарахування належної йому повної суми бюджетного відшкодування у зменшення податкових зобов'язань з цього податку наступних податкових періодів.

Зазначене рішення відображається платником податку у податковій декларації (рядок 25.2), яку він подає за наслідками звітного періоду, в якому виникає право на подання заяви про отримання бюджетного відшкодування згідно з нормами цієї статті. При прийнятті такого рішення зазначена сума не враховується при розрахунку сум бюджетного відшкодування наступних податкових періодів (підпункт 7.7.3 пункту 7.3 статті 7 Закону).

Відповідно до абзацу «а» підпункту 7.7.7 пункту 7.7 статті 7 Закону у разі, якщо за наслідками документальної невиїзної (камеральної) або позапланової виїзної (документальної) перевірки податковий орган виявляє заниження заявленої платником податку суми бюджетного відшкодування щодо суми, визначеної податковим органом унаслідок таких перевірок, то платнику надсилається податкове повідомлення, в якому зазначаються сума такого заниження та підстави для її вирахування. У цьому випадку вважається, що платник податку добровільно відмовляється від отримання такої суми заниження як бюджетного відшкодування та враховує її згідно з підпунктом 7.7.3 цього пункту у зменшення податкових зобов'язань з цього податку наступних податкових періодів.

У зв'язку зі зміною порядку розрахунку суми бюджетного відшкодування наказом ДПАУ від 17.03.2008 р. N 159 «Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість» викладено в новій редакції форму податкової декларації з податку на додану вартість, затверджену наказом ДПАУ від 30.05.97 р. N 166 (зі змінами) та затверджено додаток 2 до податкової декларації з податку на додану вартість «Довідка щодо залишку суми від'ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоду, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду» (далі - Довідка).

Роз'яснення щодо особливостей складання Довідки та Методика розрахунку показників Довідки (далі - Методика) направлені для використання в роботі листом Державної податкової адміністрації України від 06.08.2008 р. N 15844/7/16-1117.

Відповідно до зазначеної Методики, якщо за наслідками перевірки податковим органом виявлено заниження заявленої платником у попередніх періодах суми бюджетного відшкодування щодо суми, визначеної податковим органом внаслідок такої перевірки, вважається, що платник податку добровільно відмовився від отримання такої суми заниження бюджетного відшкодування. Така сума не може в подальшому бути заявленою платником до відшкодування на розрахунковий рахунок чи в рахунок майбутніх платежів (тобто не може бути відображена ні в рядку 25.1, ні в рядку 25.2 декларації) та перераховуватися на розрахунковий рахунок платника.

На суму заниженого бюджетного відшкодування, самостійно обчислену податковим органом, відповідно зменшується значення рядка 26 податкової декларації з податку на додану вартість, що відображається в рядку 23.4 податкової декларації наступного податкового (звітного) періоду зі знаком «-».

Відповідно до пункту 5.1 статті 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (далі - Закон N 2181), якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 15 Закону N 2181) платник податків самостійно виявляє помилки у показниках раніше поданої податкової декларації, такий платник податків має право надати уточнюючий розрахунок.

Загальний порядок відображення платниками у звітності самостійно виявлених помилок (у тому числі подання уточнюючих розрахунків) з податку на додану вартість встановлено пунктом 4.4 Порядку заповнення і подання податкової декларації з ПДВ (затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 30.05.97 р. N 166).

Зокрема, у разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку чи декларації, до якої включені уточнені показники, повинні бути подані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників.

Враховуючи зазначене, у разі якщо платником самостійно виявлено заниження бюджетного відшкодування внаслідок недекларування ним оплаченої частини від'ємного значення і даний факт не було виявлено органом податкової служби, такий платник може подати уточнюючий розрахунок і Довідку за той період, в якому у нього виникло право на бюджетне відшкодування (коли фактично була оплата), задекларувавши в них виправлені показники.

Заступник Голови С. Чекашкін

Еженедельник "Главбух"

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • О бюджетном возмещении НДС - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • О бюджетном возмещении НДС - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • О бюджетном возмещении НДС - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • О бюджетном возмещении НДС - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • О бюджетном возмещении НДС - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • О бюджетном возмещении НДС - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • О бюджетном возмещении НДС - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • О бюджетном возмещении НДС - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8