Применение регистраторов расчетных операций

Согласно разъяснению РРО применяются субъектами хозяйствования (далее — СХ), осуществляющими операции по расчетам в наличной и/либо в безналичной форме (с применением платежных карточек, платежных чеков, жетонов и т. п.) при продаже товаров (предоставлении услуг) в сфере торговли, общественного питания и услуг.

Однако пункт 1 статьи 9 Закона о РРО предоставляет право СХ не применять РРО при осуществлении торговли продукцией собственного производства и предоставлении услуг предприятиями всех форм собственности, кроме предприятий торговли и общественного питания, в случае проведения расчетов в кассах этих предприятий с оформлением приходных и расходных кассовых ордеров и выдачей соответствующих квитанций, подписанных и заверенных печатью в установленном порядке.

Отметим, что в другом своем "свежем" письме (от 18.10.2007 г. № 21275/7/23-7017) на тему РРО ГНАУ разъяснила, что СХ, осуществляющие расчетные операции в наличной и/либо безналичной форме, при продаже товаров (предоставлении услуг) в сфере торговли, общественного питания и услуг обязаны применять РРО, включенные в Государственный реестр регистраторов расчетных операций. СХ должны проводить расчетные операции через РРО с использованием режима предварительного программирования наименования, цен товаров (услуг) и учета их количества. На сегодня технические возможности контрольно-кассовой техники, которая включена в реестр РРО и разрешена к использованию в Украине, значительно расширены и позволяют обеспечивать соблюдение, в т. ч. аптечными заведениями, при проведении расчетных операций требований пункта 11 статьи 3 Закона о РРО, а именно программирование ассортиментного перечня товаров, насчитывающего несколько тысяч наименований.

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 09.08.2007 р. N 7644/6/23-7019

Державна податкова адміністрація України розглянула лист щодо окремих норм застосування реєстраторів розрахункових операцій і повідомляє наступне.

Порядок проведення розрахунків суб'єктами господарювання у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг регулюється Законом України від 06.07.95 N 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами і доповненнями (в редакції Закону України від 01.06.2000 N 1776-III) (далі - Закон).

Згідно із нормою статті 1 Закону реєстратори розрахункових операцій застосовуються суб'єктами господарювання, які здійснюють операції з розрахунків в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Статтею 2 Закону визначено, що розрахункова операція - це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Відповідно до пункту 1 статті 3 Закону суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Разом з тим, стаття 9 (пункт 1) Закону надає право суб'єкту господарювання не застосовувати реєстратор розрахункових операцій при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку.

Враховуючи вищенаведене, норми пункту 1 статті 9 Закону можуть застосовуватись <...> при наданні послуг, за умови проведення розрахунків у касі підприємства з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку. У разі недотримання цієї умови, необхідно застосовувати реєстратор розрахункових операцій.

Заступник Голови Я. Янушевич

Источник: «ГлавБух» № 64 (543) ноябрь 2007 г.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Применение регистраторов расчетных операций - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Применение регистраторов расчетных операций - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Применение регистраторов расчетных операций - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Применение регистраторов расчетных операций - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Применение регистраторов расчетных операций - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Применение регистраторов расчетных операций - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Применение регистраторов расчетных операций - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Применение регистраторов расчетных операций - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8