Привести устав в соответствие — не право, а обязанность

Документом от 11.01.2008 г. № 143 Госпредпринимательства разъяснил некоторые вопросы преобразования общества с ограниченной ответственностью.

Например, 20.06.2007 г. вступил в силу Закон № 997, внесший дополнения, в том числе, в статью 50 Закона № 1576, которой установлено, что максимальное количество участников ООО может достигать 10 человек. Заключительными положениями Закона № 997 установлено, что юридические лица, созданные до вступления в силу этого Закона, обязаны в течение года со дня вступления его в силу привести свои уставы в соответствие с указанной нормой. До приведения уставов в соответствие с указанным Законом юридические лица руководствуются положениями действующих уставов в части, не противоречащей ему. Регистрационный сбор за проведение государственной регистрации изменений, вносимых в уставы юридических лиц в связи с приведением их в соответствие с Законом № 997, не взыскивается.

Про надання роз'яснення щодо перетворення товариства з обмеженою відповідальністю

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА від 11.01.2008 р. N 143

ЛИСТ

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув Ваш лист від 11.12.2007 N 01-172 про надання роз'яснення щодо перетворення товариства з обмеженою відповідальністю Проектно-конструкторське бюро «Стальмонтаж» і повідомляє наступне.

Статтею 141 Цивільного кодексу України встановлено, що максимальна кількість учасників товариства з обмеженою відповідальністю встановлюється законом. При перевищенні цієї кількості товариство з обмеженою відповідальністю підлягає перетворенню на акціонерне товариство протягом року, а зі спливом цього строку ліквідації у судовому порядку, якщо кількість його учасників не зменшилася до встановленої межі.

20 червня 2006 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Цивільного кодексу України» від 27.04.2007 N 997 (далі - Закон N 997).

Частиною шостою цього Закону внесено зміни до Закону України «Про господарські товариства», зокрема, статтю 50 доповнено новою частиною другою, якою встановлено, що максимальна кількість учасників товариства з обмеженою відповідальністю може досягти 10 осіб.

Одночасно звертаємо увагу на те, що Прикінцевими положеннями Закону N 997 встановлено, що юридичні особі, які створено до набрання чинності цим Законом, зобов'язані протягом року з дня набрання чинності цим Законом привести свої статути у відповідність із цим Законом.

До приведення статутів у відповідність із Законом N 997 юридичні особи керуються положеннями діючих статутів у частині, що не суперечить цьому Закону.

Реєстраційний збір за проведення державної реєстрації змін, що вносяться до статутів юридичних осіб у зв'язку з приведенням у відповідність із цим Законом, не стягується.

Голова К. Ващенко

Источник: «Главбух» № 22 (573), апрель 2008

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Привести устав в соответствие — не право, а обязанность - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Привести устав в соответствие — не право, а обязанность - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Привести устав в соответствие — не право, а обязанность - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Привести устав в соответствие — не право, а обязанность - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Привести устав в соответствие — не право, а обязанность - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Привести устав в соответствие — не право, а обязанность - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Привести устав в соответствие — не право, а обязанность - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Привести устав в соответствие — не право, а обязанность - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8