Рассрочка и списание налогового долга при расчетах с предприятиями ТЭК

ГНАУ разъяснила, что субъекты хозяйственной деятельности — кредиторы предприятий ТЭК, не являющиеся предприятиями ТЭК и заключившие договоры реструктуризации задолженности с предприятиями ТЭК, которые внесены или были внесены в Реестр и имеют в составе задолженности на расчетную дату основной налоговый долг (без пени и штрафных санкций), имеют право на рассрочку такой задолженности в сумме, равной сумме реструктуризированной задолженности предприятия ТЭК перед таким субъектом по соответствующему договору.

Сумма налогового долга устанавливается (уточняется) участниками расчетов — налогоплательщиками на основании справки о сумме налогового долга по состоянию на расчетную дату, не погашенного на день составления справки. Поэтому предприятию необходимо обратиться в налоговый орган по месту учета налогового долга для получения справки о сумме налогового долга, которая выдается в течение 5 рабочих дней после получения обращения плательщика. В случае наличия налогового долга на расчетную дату, не уплаченного на день составления справки, в налоговый орган по месту учета налогового долга может быть подано заявление о проведении взаиморасчетов и/или реструктуризации налогового долга.

Списание налогового долга в части пени и штрафных санкций, начисленных на суммы налоговых обязательств, входящих в состав налогового долга, зафиксированного на расчетную дату, и неуплаченных, разрешается только предприятиям ТЭК, внесенным в Реестр.

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 01.10.2007 р. N 9510/6/24-0415

Про розгляд звернення

Державна податкова адміністрація України розглянула звернення <…> щодо розстрочення податкового боргу з податку на додану вартість та списання податкового боргу (у частині пені та штрафних санкцій), відповідно до норм Закону України від 23.06.2005 N 2711-IV «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» і повідомляє наступне.

Підпунктом 10.2.2 пункту 10.2 статті 10 Закону України від 23.06.2005 N 2711-IV «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» (далі - Закон) передбачено, що суб'єкти господарської діяльності - кредитори підприємств паливно-енергетичного комплексу, що не є підприємствами паливно-енергетичного комплексу і уклали договори реструктуризації заборгованості з підприємствами паливно-енергетичного комплексу, які внесені або були внесені до Реєстру та мають у складі заборгованості на розрахункову дату основний податковий борг (без пені та штрафних санкцій), мають право на розстрочення такої заборгованості в сумі, яка дорівнює сумі реструктуризованої заборгованості підприємства паливно-енергетичного комплексу перед таким суб'єктом за відповідним договором.

Відповідно до статті 6 Закону N 2711-IV постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 N 191 було затверджено Порядок підтвердження заборгованості, що виникла внаслідок неповних розрахунків за енергоносії.

Цим Порядком встановлені особливості підтвердження податкового боргу. Зокрема, суб'єкт господарської діяльності, який відповідно до пункту 10.2.2 Закону має право на реструктуризацію основного податкового боргу, для підтвердження сум податкового боргу, що передбачається погасити шляхом проведення взаєморозрахунків та/або реструктуризації, подає до органу податкової служби за місцем обліку податкового боргу разом з відповідною заявою, актом про наявність та розмір податкового боргу і проектом договору про організацію проведення взаєморозрахунку та/або договору про реструктуризацію податкового боргу договір про реструктуризацію заборгованості, укладений з підприємством паливно-енергетичного комплексу, яке включене до Реєстру, та витяг з Реєстру щодо підприємства, з яким укладено договір про реструктуризацію заборгованості.

Після надходження зазначених документів податковий орган протягом п'яти робочих днів приймає рішення щодо погашення підтвердженого податкового боргу та повідомляє про це учасника розрахунків.

При цьому, сума податкового боргу встановлюється (уточнюється) учасниками розрахунків - платниками податків на підставі довідки про суму податкового боргу станом на розрахункову дату, який не погашено на день складання довідки.

Розрахунковою датою Законом було встановлено 1 січня 2005 року.

Враховуючи зазначене, підприємству необхідно звернутися до органу податкової служби за місцем обліку податкового боргу для отримання довідки про суму податкового боргу, яка видається протягом п'яти робочих днів після отримання звернення платника. У разі наявності податкового боргу на розрахункову дату, який не сплачено на день складання довідки, до органу податкової служби за місцем обліку податкового боргу може бути подана заява про проведення взаєморозрахунків та/або реструктуризації податкового боргу.

Що стосується списання податкового боргу у частині пені та штрафних санкцій, то відповідно до підпункту 9.1.2.в) статті 9 Закону N 2711-IV на умовах, визначеним цим Законом, дозволяється списання заборгованості сум пені та штрафних санкцій, нарахованих та несплачених, відповідно до законодавства України на суми податкових зобов'язань, що входять до складу податкового боргу, зафіксованого на розрахункову дату, лише підприємствам паливно-енергетичного комплексу, які внесені до Реєстру.

Заступник Голови О. В. Матвєєв

Источник: «ГлавБух» № 57 (536) октябрь 2007 г.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Рассрочка и списание налогового долга при расчетах с предприятиями ТЭК - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Рассрочка и списание налогового долга при расчетах с предприятиями ТЭК - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Рассрочка и списание налогового долга при расчетах с предприятиями ТЭК - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Рассрочка и списание налогового долга при расчетах с предприятиями ТЭК - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Рассрочка и списание налогового долга при расчетах с предприятиями ТЭК - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Рассрочка и списание налогового долга при расчетах с предприятиями ТЭК - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Рассрочка и списание налогового долга при расчетах с предприятиями ТЭК - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Рассрочка и списание налогового долга при расчетах с предприятиями ТЭК - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8