В торговлю — с разрешением

До сих пор не было очевидно, кто должен выдавать разрешения на размещение торговых точек и других объектов социально-бытового, культурного и иного назначения: в парках, в скверах и других местах, являющихся территориями благоустройства. 

Теперь же Госкомпредпринимательства пришел к выводу, что право выдачи такого разрешения принадлежит органам местного самоуправления. Они могут разрабатывать порядок и правила получения указанного разрешения. Такой порядок должен содержаться в Правилах благоустройства территории населенного пункта и/или в местных правилах застройки.

Про надання роз'яснення

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА від 16.11.2007 р. N 8678

ЛИСТ

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув лист Коропської селищної ради від 09.10.2007 N 3-05/518 щодо практичної реалізації органами місцевого самоврядування права видачі дозволів на розміщення на території об'єктів благоустрою будівель і споруд соціально-культурного, побутового, торговельного та іншого призначення та, в межах компетенції, повідомляє наступне.

Згідно зі статтею 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» актом органів місцевого самоврядування є нормативні та інші акти, які приймаються у формі рішень.

Відповідно до абзацу сорок четвертого частини першої статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та пункту 6 частини першої статті 10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» (далі - Закон про благоустрій) до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад належить вирішення ними виключно на пленарних засіданнях, зокрема, встановлення відповідно до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку, торгівлі на ринках, додержання тиші в громадських місцях, за порушення яких передбачено адміністративну відповідальність.

Відповідно до статті 14 Закону про благоустрій об'єкти благоустрою використовуються, зокрема, з урахуванням вимог правил благоустрою території населених пунктів, місцевих правил забудови.

Згідно з положеннями статті 34 цього Закону Правила благоустрою території населеного пункту (далі - Правила) - нормативно-правовий акт, яким установлюється порядок благоустрою та утримання територій об'єктів благоустрою.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про планування і забудову територій» (далі - Закон про планування) місцеві правила забудови нормативно-правовий акт, яким встановлюється порядок планування і забудови та іншого використання територій, окремих земельних ділянок, а також перелік усіх допустимих видів, умов і обмежень забудови та іншого використання територій та окремих земельних ділянок у межах зон, визначених планом зонування.

Місцевими правилами забудови встановлюється порядок вирішення питань розташування, надання дозволу на будівництво об'єктів містобудування, надання дозволу на виконання будівельних робіт, прийняття цих об'єктів в експлуатацію, а також порядок здійснення контролю за містобудівною діяльністю (ч. 12 ст. 22 Закону про планування).

При цьому, згідно з положеннями частини четвертої статті 15 Закону про благоустрій, будівлі та споруди торговельного, соціально-культурного, спортивного та іншого призначення на території об'єкта благоустрою можуть бути розташовані відповідно до затвердженої містобудівної документації.

Таким чином, на думку Держкомпідприємництва України, реалізація органом місцевого самоврядування права видачі дозволу на розміщення на території благоустрою будівель і споруд соціально-побутового, культурного та іншого призначення може відбуватись шляхом розробки порядку і правил отримання зазначеного дозволу, які повинні міститись у Правилах благоустрою території населеного пункту та/або у місцевих правилах забудови.

Разом з тим, у разі розробки органом місцевого самоврядування окремого Порядку про видачу дозволу на розміщення на території благоустрою будівель і споруд соціально-побутового, культурного та іншого призначення, ним має враховуватись положення законів України «Про благоустрій населених пунктів», «Про планування і забудову територій» та «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Згідно з Положенням про Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2007 N 667, Держкомпідприємництво є спеціально уповноваженим органом, зокрема, з питань дозвільної системи у сфері господарської діяльності та здійснює свої повноваження безпосередньо та через свої територіальні органи в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі, а також через підприємства, установи та організації, що належать до сфери управління Комітету (п. п. 1, 12 зазначеного вище Положення).

Враховуючи наведене вище, проекти рішень місцевих рад та їх виконкомів, які встановлюють порядок і правила отримання різноманітних дозволів, є проектами нормативно-правових актів, а отже підлягають погодженню з відповідними територіальними органами спеціально уповноваженого органу з питань дозвільної системи у сфері господарської діяльності.

Заступник Голови С. М. Іголкін

Источник:«ГлавБух» № 17 (568), март 2008.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • В торговлю — с разрешением - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • В торговлю — с разрешением - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • В торговлю — с разрешением - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • В торговлю — с разрешением - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • В торговлю — с разрешением - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • В торговлю — с разрешением - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • В торговлю — с разрешением - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • В торговлю — с разрешением - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8