Возникновение и прекращение налогового залога

К сведению предприятий, имеющих налоговый долг. ГНАУ напомнила, что активы налого-плательщика, который имеет налоговый долг, передаются в налоговый залог.
 

Право налогового залога возникает согласно закону и не требует письменного оформления. Налоговый залог является одним из видов публичных обременений, которое вступает в силу с момента его регистрации в Государственном реестре обременений движимого имущества. Регистрация налогового залога происходит в течение 5 дней со дня вынесения соответствующего решения, на основании которого она возникает. Обязанность по осуществлению регистрации налогового залога возлагается на уполномоченный орган или на лицо, указанное в решении уполномоченного органа.

Перечень обстоятельств, при наступлении которых активы налогоплательщика освобождаются из налогового залога, приведен в подпункте 8.7.1 Закона № 2181. В частности, это происходит в случае получения налоговым органом копии платежного документа, удостоверяющего факт перечисления в бюджет полной суммы налогового обязательства, а в случае возникновения права налогового залога в связи с непредставлением или несвоевременным представлением налоговой декларации — со дня получения такой налоговой декларации контролирующим органом. Сведения о прекращении публичного обременения, в т. ч. и налогового залога, подлежат регистрации в течение 5 дней со дня его прекращения. Со дня внесения таких сведений в Государственный реестр обременений движимого имущества прекращается действие налогового залога.
 
Щодо надання роз'яснення

 ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
від 06.04.2007 р. N 1644/Б/24-0615

Державна податкова адміністрація України розглянула Ваш запит щодо надання роз'яснення з питань застосування податкової застави і повідомляє.

Згідно з положеннями пункту 8.1 статті 8 Закону України від 21 грудня 2000 року N 2181-III «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (далі - Закон N 2181), з метою захисту інтересів бюджетних споживачів активи платника податків, що має податковий борг, передаються у податкову заставу. Право податкової застави виникає згідно із законом та не потребує письмового оформлення.

Тобто з дати виникнення податкового боргу у органу державної податкової служби виникає право податкової застави на активи платника податків.

Статтею 37 Закону України від 18.11.2003 N 1255-IV «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» (далі - Закон N 1255) визначено, що податкова застава є одним із видів публічних обтяжень.

Правовий режим реєстрації обтяжень регулюється зазначеним Законом N 1255, постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна» від 05.07.2004 N 830 та наказом Мін'юсту України «Про затвердження Інструкції про порядок ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна та заповнення заяв» від 29.07.2004 N 73/5 (зареєстровано в Мін'юсті України 29.07.2004 за N 942/9541).

Відповідно до статті 37 Закону N 1255 публічне обтяження набирає чинності з моменту його реєстрації в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна.

Реєстрація податкової застави відбувається протягом п'яти днів із дня винесення відповідного рішення, на підставі якого вона виникає. Обов'язок щодо здійснення реєстрації податкової застави покладається на уповноважений орган або на особу, зазначену в рішенні уповноваженого органу (стаття 39 Закону N 1255).

Підпунктом 8.7.1 статті 8 Закону N 2181 наведено перелік обставин, у випадку настання яких активи платника податків звільняються з податкової застави. До зазначеного переліку віднесено і факт погашення платником податків податкового боргу.

Згідно з статтею 41 Закону N 1255 відомості про припинення публічного обтяження, в тому числі і податкової застави, підлягають реєстрації протягом п'яти днів із дня його припинення. З дня внесення таких відомостей до Державного реєстру обтяжень рухомого майна припиняється дія податкової застави.

Таким чином, у разі відсутності у платника податків податкового боргу його активи звільняються з податкової застави і у визначений законодавством термін до Державного реєстру обтяжень рухомого майна вносяться відповідні записи про припинення державної реєстрації публічного обтяження.

Заступник Голови С. І. Лекарь

 


Источник: "ГлавБух" № 53 (530) сентябрь 2007 г.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Возникновение и прекращение налогового залога - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Возникновение и прекращение налогового залога - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Возникновение и прекращение налогового залога - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Возникновение и прекращение налогового залога - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Возникновение и прекращение налогового залога - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Возникновение и прекращение налогового залога - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Возникновение и прекращение налогового залога - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Возникновение и прекращение налогового залога - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8