ЛИСТ 15.03.2010 N 2573/6/17-0316 Щодо податку з власникiв транспортних засобiв

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
15.03.2010 N 2573/6/17-0316

ВАТ "Г"

Щодо податку з власникiв транспортних засобiв

Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула ваш лист вiд **.**.**** року N ***/** щодо сплати податку з власникiв транспортних засобiв за транспортнi засоби, знятi з облiку в органах, що здiйснюють державну реєстрацiю та облiк транспортних засобiв, та повiдомляє наступне.

Вiдповiдно до статтi 34 Закону "Про дорожнiй рух" вiд 30.06.93 року N 3353-XII, iз змiнами та доповненнями, державнiй реєстрацiї та облiку пiдлягають призначенi для експлуатацiї на вулично-дорожнiй мережi загального користування транспортнi засоби усiх типiв: автомобiлi, автобуси, мотоцикли всiх типiв, марок i моделей, самохiднi машини, причепи та напiвпричепи до них, мотоколяски, iншi прирiвнянi до них транспортнi засоби та мопеди, що використовуються на автомобiльних дорогах державного значення.

Державна реєстрацiя та облiк автомобiлiв, автобусiв, мотоциклiв та мопедiв усiх типiв, марок i моделей, самохiдних машин, причепiв та напiвпричепiв до них, мотоколясок, iнших прирiвняних до них транспортних засобiв здiйснюються пiдроздiлами Державтоiнспекцiї Мiнiстерства внутрiшнiх справ України. Для автоматизованого облiку зареєстрованих транспортних засобiв та вiдомостей про їх власникiв ведеться Єдиний державний реєстр, держателем якого є Державтоiнспекцiя Мiнiстерства внутрiшнiх справ України.

Вiдомчу реєстрацiю та облiк транспортних засобiв Збройних Сил України, житлово-комунального господарства, а також тих, що не пiдлягають експлуатацiї на вулично-дорожнiй мережi загального користування, здiйснюють:

транспортних засобiв, якi належать вiйськовим частинам, об'єднанням чи органiзацiям, що входять до складу Збройних Сил України, - уповноважений орган Мiнiстерства оборони України;

великотоннажних транспортних засобiв та iнших технологiчних транспортних засобiв - уповноважений орган спецiально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною працi;

трамваїв i тролейбусiв - уповноважений орган спецiально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства;

перегонових i спортивних транспортних засобiв - уповноважений орган спецiально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань спорту;

тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв - уповноважений орган спецiально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань аграрної полiтики.

Порядок здiйснення вiдомчої реєстрацiї та ведення облiку транспортних засобiв визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України.

Власники транспортних засобiв та особи, якi використовують їх на законних пiдставах, зобов'язанi зареєструвати (перереєструвати) належнi їм транспортнi засоби протягом десяти дiб пiсля придбання, митного оформлення, одержання транспортних засобiв або виникнення обставин, що потребують внесення змiн до реєстрацiйних документiв.

Податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв справляється на пiдставi Закону України вiд 11.12.91 р. N 1963-XII "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв", iз змiнами та доповненнями (далi - Закон), яким визначено платникiв податку, об'єкти оподаткування, ставки та строки його сплати.

Вiдповiдно до статтi 1 Закону ( 1963-12 ), платниками податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв є пiдприємства, установи та органiзацiї, якi є юридичними особами, iноземнi юридичнi особи, а також громадяни України, iноземнi громадяни та особи без громадянства, якi здiйснюють першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю транспортних засобiв, або мають зареєстрованi в Українi згiдно з чинним законодавством власнi транспортнi засоби, якi вiдповiдно до статтi 2 цього Закону ( 1963-12 ) є об'єктами оподаткування.

Зi змiсту наведених положень Закону ( 1963-12 ) вбачається, що законодавець визначає суб'єкта сплати транспортного податку виключно як власника об'єкту оподаткування, за яким зареєстровано такий об'єкт оподаткування. При цьому, не будуть суб'єктами сплати транспортного податку особи, якi не мають зареєстрованi згiдно чинного законодавства транспортнi засоби, або користуються та/або розпоряджаються об'єктами оподаткування, що зареєстрованi на iнших осiб.

Вiдповiдно до статтi 5 Закону ( 1963-12 ) сплата податку з власникiв транспортних засобiв юридичними особами здiйснюється щоквартально рiвними частинами до 15 числа мiсяця, що настає за звiтним кварталом. За придбанi ж протягом року юридичними особами транспортнi засоби, крiм тих, що вперше реєструються в Українi, податок сплачується перед їх реєстрацiєю за мiсяцi, якi залишилися до кiнця року, починаючи з мiсяця, в якому проведено реєстрацiю транспортного засобу. За транспортнi засоби, якi вперше реєструються в Українi, податок сплачується перед їх першою реєстрацiєю. Розрахунок суми податку за такi транспортнi засоби в 10-денний термiн пiсля їх реєстрацiї подається до вiдповiдного податкового органу.

За транспортнi засоби, знятi юридичними особами протягом року з реєстрацiї (перереєстрованi), здiйснюється перерахунок розмiру податку, крiм податку, сплаченого при першiй реєстрацiї в Українi. Розмiр податку перераховується перед зняттям їх з реєстрацiї (перереєстрацiєю) за мiсяцi, якi залишилися до кiнця року, починаючи з мiсяця, наступного за тим, в якому транспортний засiб знято з реєстрацiї (перереєстровано). Таким чином, Закон ( 1963-12 ) передбачає сплату податку з власникiв транспортних засобiв юридичними особами в залежностi вiд часу володiння транспортним засобом, а сума податку з власникiв транспортних засобiв залежить вiд кiлькостi мiсяцiв, протягом яких транспортний засiб був облiкований в органах, що здiйснюють їх державну реєстрацiю.

Враховуючи зазначене, в разi зняття транспортного засобу з облiку в органах, якi здiйснюють державну реєстрацiю транспортних засобiв, податок з власникiв транспортних засобiв перераховується починаючи з мiсяця, наступного за тим, в якому транспортний засiб знято з реєстрацiї (перереєстровано).

Заступник Голови С.I.Лекарь

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8