ЛИСТ 15.04.2010 N 2664/Ч/17-0314 Щодо плати за землю

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
15.04.2010 N 2664/Ч/17-0314

Щодо плати за землю

Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула Ваш лист щодо плати за землю i повiдомляє наступне.

Земельнi вiдносини в Українi регулюються Земельним кодексом України вiд 25.10.2001 року N 2768-III (далi - Кодекс), а справляння плати за землю - Законом України "Про плату за землю" вiд 03.07.92 р. N 2535-XII (далi - Закон N 2535).

Вiдповiдно до статтi 206 Кодексу ( 2768-14 ) та статтi 2 Закону N 2535 використання землi в Українi є платним. Плата за землю справляється у виглядi земельного податку або орендної плати i визначається залежно вiд грошової оцiнки земель. Власники землi та землекористувачi, крiм орендарiв, сплачують земельний податок. За земельнi дiлянки, наданi в оренду, справляється орендна плата.

Об'єктом плати за землю є земельна дiлянка, яка перебуває у власностi або користуваннi, у тому числi на умовах оренди. Суб'єктом плати за землю (платником) є власник землi i землекористувач, у тому числi орендар (ст. 5 Закону N 2535).

Згiдно статтi 116 Кодексу ( 2768-14 ) тiльки громадяни та юридичнi особи набувають права власностi та права користування земельними дiлянками iз земель державної або комунальної власностi за рiшенням органiв виконавчої влади або органiв мiсцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукцiону.

Вiдповiдно до статтi 13 Закону N 2535 пiдставою для нарахування земельного податку є данi державного земельного кадастру, а орендної плати за земельну дiлянку, яка перебуває у державнiй або комунальнiй власностi, - договiр оренди такої земельної дiлянки.

Нарахування громадянам сум земельного податку, а також орендної плати за земельнi дiлянки державної i комунальної власностi проводиться органами державної податкової служби, якi видають платниковi до 15 липня поточного року платiжне повiдомлення про внесення платежу.

Вiдповiдно до статтi 16 Закону N 2535 облiк громадян - платникiв земельного податку, а також орендної плати за земельнi дiлянки державної i комунальної власностi i нарахування вiдповiдних сум проводиться щороку станом на 1 травня.

Земельний податок, а також орендна плата за земельнi дiлянки державної i комунальної власностi громадянами сплачується рiвними частками до 15 серпня i 15 листопада.

Оренднi вiдносини в Українi регулюються Законом України вiд 06.10.98 N 161-XIV "Про оренду землi" (далi - Закон N 161), статтею 1 якого визначено, що оренда землi - це засноване на договорi строкове, платне володiння i користування земельною дiлянкою, необхiдною орендаревi для здiйснення пiдприємницької та iншої дiяльностi.

Вiдповiдно до статтi 13 Закону N 161, договiр оренди землi - це договiр, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендаревi земельну дiлянку у володiння i користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну дiлянку вiдповiдно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згiдно iз статтею 21 Закону N 161, орендна плата за землю - це платiж, який орендар вносить орендодавцевi за користування земельною дiлянкою.

Розмiр, форма i строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторiн у договорi оренди.

Згiдно iз статтею 27 Закону N 2535 контроль за правильнiстю обчислення i справляння земельного податку, а також орендної плати за земельнi дiлянки державної та комунальної власностi здiйснюється органами державної податкової служби.

Враховуючи наведене, фiзичнi особи, якi фактично використовують земельну дiлянку, є платниками податку за землю.

Заступник Голови С.I.Лекарь

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8