ЛИСТ 18.03.2010 N 5502/7/15-0517 Про окремi питання оподаткування

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
18.03.2010 N 5502/7/15-0517

Державнiй податковiй
адмiнiстрацiї в м. Києвi

Про окремi питання оподаткування

Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула лист Державної податкової адмiнiстрацiї в м. Києвi вiд 11.02.2010 N 307/8/22-102 щодо оподаткування операцiй, пов'язаних iз зменшенням статутного капiталу ПАТ "АКБ "Київ", i повiдомляє таке.

Вiдповiдно до ст. 155 Цивiльного кодексу України ( 435-15 ) статутний капiтал акцiонерного товариства утворюється з вартостi вкладiв акцiонерiв, внесених через придбання акцiй.

Якщо пiсля закiнчення другого та кожного наступного фiнансового року вартiсть чистих активiв акцiонерного товариства виявиться меншою вiд статутного капiталу, товариство зобов'язане оголосити про зменшення статутного капiталу та зареєструвати вiдповiднi змiни до статуту у встановленому порядку. Якщо вартiсть чистих активiв товариства стає меншою вiд мiнiмального розмiру статутного капiталу, встановленого законом, товариство пiдлягає лiквiдацiї.

Вiдповiдно до ст. 157 Цивiльного кодексу України ( 435-15 ) акцiонерне товариство має право за рiшенням загальних зборiв акцiонерiв зменшити статутний капiтал шляхом зменшення номiнальної вартостi акцiй або купiвлi товариством частини випущених акцiй з метою зменшення їх загальної кiлькостi.

Статтею 39 Закону України вiд 19.09.91 N 1576 "Про господарськi товариства", зi змiнами i доповненнями (далi - Закон N 1576), також передбачено, що зменшення статутного (складеного) капiталу здiйснюється шляхом зменшення номiнальної вартостi акцiй або зменшення кiлькостi акцiй шляхом викупу частини акцiй у їх власникiв з метою анулювання цих акцiй.

При цьому зменшення статутного капiталу акцiонерного товариства допускається пiсля повiдомлення про це всiх його кредиторiв у порядку, встановленому законом. Кредитори товариства мають право вимагати дострокового припинення або виконання товариством вiдповiдних зобов'язань та вiдшкодування збиткiв.

Також вищевказаною статтею Закону N 1576 визначено, що акцiонерне товариство вiдшкодовує власнику акцiй збитки, пов'язанi зi змiнами статутного (складеного) капiталу. Спори щодо вiдшкодування таких збиткiв вирiшуються судом.

Щодо податкового облiку зазначених операцiй, то пп. 4.2.5 п. 4.2 ст. 4 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" ( 334/94-ВР ) (далi - Закон) встановлено, що до складу валового доходу не включаються суми коштiв або вартiсть майна, якi надходять платнику податку як прямi iнвестицiї або реiнвестицiї у корпоративнi права, емiтованi таким платником податку.

Отже, операцiї iз внесення коштiв або майна до статутного капiталу пiдприємства не є об'єктом оподаткування податком на прибуток. Якщо акцiонерне товариство за власний рахунок вiдшкодовує акцiонерам збитки, пов'язанi зi змiнами статутного фонду, тобто частково повертає їх внески до статутного фонду, валових витрат у цього товариства не виникає.

У разi вiдмови акцiонерiв вiд вiдшкодування збиткiв у разi зменшення статутного капiталу шляхом зменшення номiнальної вартостi акцiй у акцiонерного товариства виникає валовий дохiд на пiдставi пп. 4.1.6 п. 4.1 ст. 4 Закону ( 334/94-ВР ) як дохiд з iнших джерел.

Пiдтвердженням виникнення валового доходу у платника податкiв може бути або письмова вiдмова акцiонерiв вiд вiдшкодування збиткiв або закiнчення термiну позовної давностi.

Водночас ст. 3 Закону України вiд 31.10.2008 N 639 "Про першочерговi заходи щодо запобiгання негативним наслiдкам фiнансової кризи та про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України" (далi - Закон N 639) передбачено, що з метою забезпечення участi держави в капiталiзацiї банку тимчасовий адмiнiстратор за погодженням з Нацiональним банком України в установленому порядку здiйснює зменшення статутного капiталу банку.

При цьому, при зменшеннi статутного капiталу банку з метою проведення його капiталiзацiї не застосовуються положення законодавства щодо необхiдностi вiдшкодування збиткiв акцiонерiв, пов'язаних iз зменшенням статутного капiталу банку.

Таким чином, якщо вiдповiдно до положень Закону N 639 Кабiнетом Мiнiстрiв України прийнято рiшення про участь держави в капiталiзацiї банку, однiєю з умов якої є зменшення статутного капiталу, банк може не вiдшкодовувати збитки акцiонерам та вiдповiдно на суму зменшення номiнальної вартостi акцiй валового доходу у банка згiдно з пп. 4.1.6 п. 4.1 ст. 4 Закону ( 334/94-ВР ) не виникає.

Заступник Голови О.М.Любченко

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8