ЛИСТ 19.03.2010 N 5624/7/12-0117 Про набрання чинностi Угодою про уникнення подвiйного оподаткування з Монголiєю

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
19.03.2010 N 5624/7/12-0117

Державним податковим
адмiнiстрацiям в Автономнiй
Республiцi Крим,
областях, мiстах Києвi
та Севастополi

Про набрання чинностi
Угодою про уникнення подвiйного
оподаткування з Монголiєю

Державна податкова адмiнiстрацiя України доводить до вiдома та врахування в роботi, що за повiдомленням Мiнiстерства закордонних справ України (лист вiд 01.03.2010 N 72/17-612/1-469) 3 листопада 2006 року набрала чинностi Угода мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України i Урядом Монголiї про уникнення подвiйного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податкiв на доходи i капiтал (далi - Угода), пiдписана 1 липня 2002 р. та ратифiкована Верховною Радою України 6 березня 2003 р. (Закон України N 621-IV).

Положення цiєї Угоди застосовуються:

а) стосовно податкiв, що утримуються у джерела, щодо доходiв (дивiденди, проценти, роялтi), якi сплачуються або кредитуються з або пiсля 1 сiчня 2007 р.;

б) стосовно iнших податкiв на доходи i податкiв на капiтал, до доходу або капiталу за будь-який податковий рiк, що починається з або пiсля 1 сiчня 2007 р.

З 1 сiчня 2007 р. у вiдносинах мiж Україною i Монголiєю припиняють свою дiю:

1) Багатостороння Угода про запобiгання подвiйному оподаткуванню доходiв та майна фiзичних осiб, пiдписана 27 травня 1977 року; та

2) Багатостороння Угода про запобiгання подвiйному оподаткуванню доходiв та майна юридичних осiб, пiдписана 19 травня 1978 року.

В Українi положення Угоди застосовуються до податкiв, що справляються згiдно з Законом України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" ( 334/94-ВР ) та Законом України "Про податок з доходiв фiзичних осiб" ( 889-15 ).

Ця Угода буде також застосовуватись до будь-яких iдентичних або подiбних по сутi податкiв, якi будуть справлятися в Українi пiсля дати пiдписання цiєї Угоди в доповнення до iснуючих податкiв або замiсть них.

Угода застосовується до осiб (юридичних та фiзичних), якi є резидентами однiєї з держав - України або Монголiї, або резидентами обох цих держав. Для цiлей Угоди термiн "резидент Договiрної Держави" означає будь-яку особу, яка за законодавством цiєї Держави пiдлягає оподаткуванню в нiй на пiдставi мiсця проживання, постiйного мiсця перебування, мiсця знаходження керiвного органу, мiсця реєстрацiї або будь-якого iншого аналогiчного критерiю. Цей термiн, проте, не включає особу, яка пiдлягає оподаткуванню в цiй Державi тiльки щодо доходiв, одержаних з джерел у цiй Державi, або капiталу, що в нiй знаходиться.

Якщо згiдно з вищенаведеним визначенням фiзична особа є резидентом обох Договiрних Держав, Угодою встановлено вiдповiднi правила, за якими можна визначити, резидентом якої з двох Держав буде вважатися ця особа для цiлей оподаткування.

Вiдповiдно до положень статтi 7 Угоди, якщо монгольське пiдприємство здiйснює пiдприємницьку дiяльнiсть в Українi через розташоване в Українi постiйне представництво, то прибуток цього пiдприємства може оподатковуватись в Українi, але тiльки щодо тiєї частини прибутку, яка стосується: 1) цього постiйного представництва; 2) продажу в Українi товарiв або виробiв таких же або подiбних до товарiв або виробiв, якi продаються через це постiйне представництво; 3) iншої комерцiйної дiяльностi, здiйснюваної в Українi, такого ж або аналогiчного характеру як та, що здiйснюється через це постiйне представництво. Причому до такого постiйного представництва вiдносять прибуток, який воно могло б одержати у випадку, якби було окремим та самостiйним пiдприємством, зайнятим такою ж або аналогiчною дiяльнiстю в таких же або аналогiчних умовах, i дiяло незалежно вiд пiдприємства, постiйним представництвом якого воно є.

Податок на прибуток постiйного представництва визначається вiдповiдно до пункту 13.8 статтi 13 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" ( 334/94-ВР ) (далi - Закон) та Порядку складання розрахунку податку на прибуток нерезидента, що проводить дiяльнiсть на територiї України через постiйне представництво, затвердженого наказом ДПА України вiд 31.07.97 р. N 274 та зареєстрованого Мiнiстерством юстицiї України 28 серпня 1997 р. за N 352/2156 (iз змiнами та доповненнями).

Чинне законодавство України дає узагальнене визначення термiну "постiйне представництво" (п. 1.17 статтi 1 Закону) ( 334/94-ВР ). В Угодi цей термiн розглядається бiльш детально (стаття 5), обумовлюються випадки, коли дiяльнiсть не розглядається як така, що утворює постiйне представництво. Зокрема, будiвельний майданчик або монтажний чи складальний об'єкт утворюють постiйне представництво лише у тому разi, якщо вони iснують бiльше 12 мiсяцiв.

Доходи, що одержуються резидентом Монголiї вiд нерухомого майна, яке знаходиться в Українi, та доходи вiд вiдчуження такого майна будуть оподатковуватись в Українi. При цьому треба брати до уваги, що вищезазначене положення буде застосовуватись до доходiв, що одержуються вiд прямого використання, здавання в оренду або використання в будь-якiй iншiй формi нерухомого майна. Морськi, повiтрянi судна, автомобiльнi та залiзничнi транспортнi засоби не розглядаються як нерухоме майно.

Прибутки, одержанi пiдприємством Монголiї вiд експлуатацiї морських, повiтряних суден, автомобiльних i залiзничних транспортних засобiв у мiжнародних перевезеннях, пiдлягають оподаткуванню лише в Монголiї.

Що стосується оподаткування так званих пасивних доходiв (дивiдендiв, процентiв, роялтi), одержуваних з джерел в Українi резидентом Монголiї, який не здiйснює пiдприємницьку дiяльнiсть в Українi через постiйне представництво, такi доходи пiдлягають оподаткуванню в Українi (пiдпункти "а", "б", "в" пункту 13.1 та пункт 13.2 статтi 13 Закону) ( 334/94-ВР ), але згiдно з положеннями Угоди право України як країни - джерела доходу обмежене певною встановленою у вiдповiдних статтях Угоди ставкою оподаткування.

Якщо одержувач дивiдендiв, якi сплачуються компанiєю - резидентом України, є резидентом Монголiї i є фактичним власником таких дивiдендiв, то податок, що стягується в Українi, обмежується ставкою 10% вiд загальної суми дивiдендiв.

Оподаткування процентiв, що виникають в Українi i сплачуються резиденту Монголiї, що є фактичним власником цих процентiв, обмежується в Українi ставкою 10% вiд загальної суми процентiв.

Незважаючи на попереднє положення, проценти, що виникають в Українi, пiдлягають звiльненню вiд оподаткування в Українi, якщо вони сплачуються стосовно облiгацiй, боргових зобов'язань Уряду, полiтико-адмiнiстративному пiдроздiлу або мiсцевим органам влади Монголiї або Центральному банку Монголiї.

Оподаткування в Українi доходiв у виглядi роялтi, що виникли в Українi i сплачуються резиденту Монголiї, який є фактичним власником таких роялтi, обмежується ставкою 10% вiд загальної суми роялтi.

Вищезазначенi положення щодо оподаткування дивiдендiв, процентiв i роялтi за пiльговими ставками не застосовуються в Українi, якщо фактичний власник таких доходiв є резидентом Монголiї, але здiйснює свою дiяльнiсть в Українi через постiйне представництво (постiйну базу), i холдiнг, стосовно якого сплачуються дивiденди, або боргова вимога, на пiдставi якої сплачуються проценти, або право, стосовно якого сплачуються роялтi, дiйсно вiдносяться до цього постiйного представництва. У такому випадку цi види доходу вважаються одержаними через постiйне представництво (постiйну базу).

Угода також встановлює, що доход, одержаний фiзичною особою - резидентом Монголiї щодо професiйних послуг чи iншої дiяльностi незалежного характеру (незалежної наукової, лiтературної, художньої, освiтньої або викладацької дiяльностi, а також вiд незалежної дiяльностi лiкарiв, адвокатiв, iнженерiв, архiтекторiв, стоматологiв i бухгалтерiв), буде оподатковуватись в Українi, якщо: 1) ця особа володiє в Українi постiйною базою, що використовується нею з метою здiйснення своєї дiяльностi (в цьому випадку тiльки та частина винагороди, яка вiдноситься до такої постiйної бази, може оподатковуватись в Українi); або 2) якщо ця особа перебуває в Українi протягом перiоду або перiодiв, що складають або перевищують у сукупностi 183 днi протягом будь-якого дванадцятимiсячного перiоду, що починається або закiнчується у вiдповiдному податковому роцi (у такому разi оподаткуванню пiдлягає тiльки та частина доходу, що отримується вiд дiяльностi цiєї особи в Українi).

Платня, заробiтна плата та iншi подiбнi винагороди, що одержуються фiзичною особою - резидентом Монголiї у зв'язку з роботою за наймом, що здiйснюється в Українi, пiдлягають оподаткуванню в Українi. Така винагорода не пiдлягає оподаткуванню в Українi лише за умови одночасного виконання наступних трьох умов:

1) одержувач перебуває в Українi протягом перiоду або перiодiв, що не перевищують у сукупностi 183 днiв у будь-якому дванадцятимiсячному перiодi, що починається або закiнчується у вiдповiдному податковому роцi; i

2) винагорода сплачується наймачем або вiд iменi наймача, який не є резидентом України; i

3) витрати зi сплати винагород не несуть постiйне представництво або постiйна база, якi наймач має в Українi.

Незважаючи на попереднi положення, винагорода, яка одержується резидентом Монголiї у зв'язку з роботою за наймом, що здiйснюється на борту морського або повiтряного судна, на автомобiльному або залiзничному транспортному засобi, що експлуатується в мiжнародних перевезеннях, не пiдлягає оподаткуванню в Українi.

Директорськi гонорари та iншi аналогiчнi виплати, якi одержуються резидентом Монголiї як членом ради директорiв компанiї, яка є резидентом України, пiдлягають оподаткуванню в Українi.

Незалежно вiд попереднiх положень доход фiзичної особи - резидента Монголiї, що одержується в Українi вiд здiйснення особистої дiяльностi у якостi працiвника мистецтв (артиста театру, кiно, радiо, телебачення або музиканта) або спортсмена, буде оподатковуватись в Українi.

Незважаючи на попереднi положення, якщо вiзит артиста або спортсмена до України фiнансується за рахунок суспiльних фондiв Монголiї або її полiтико-адмiнiстративних пiдроздiлiв або мiсцевих органiв влади, доход, отримуваний вiд дiяльностi, здiйснюваної таким артистом або спортсменом в Українi, не пiдлягає оподаткуванню в Українi.

Угодою передбаченi також спецiальнi положення щодо оподаткування доходiв викладачiв та дослiдникiв, студентiв i практикантiв, якi є або були безпосередньо до приїзду в Україну резидентами Монголiї.

Право на використання переваг Угоди надається вiдповiдно до Порядку звiльнення (зменшення) вiд оподаткування доходiв iз джерелом їх походження з України згiдно з мiжнародними договорами України про уникнення подвiйного оподаткування, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 6 травня 2001 р. N 470.

Доведiть зазначене до пiдпорядкованих державних податкових iнспекцiй.

Заступник Голови С.I.Лекарь

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8