Гарантійна заміна та податкові наслідки

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

ЗАПИТ
Виробник має замінити нам певні деталі по гарантії (у зв’язку з поломкою певних елементів на нашому обладнанні.
Даний товар, вони відправлятимуть нам на безоплатній основі з оплатою доставки до України. В проформі-інвойс вони зазначатимуть «згідно гарантії». Поломані запчастини залишаться на підприємстві, повертати їх не потрібно
Які податкові наслідки (ПДВ, податок на прибуток) можуть бути у даній ситуації.

ВІДПОВІДЬ
Згідно з вимогами податкового і митного законодавства, як що постачальник-нерезидент безоплатно поставив іншу запасну частину, яку ввезли у митному режимі імпорту, то при ввезенні потрібно буде сплатити всі митні платежі та ПДВ.
Підставою для віднесення до податкового кредиту сум ПДВ, що були сплачені при здійсненні операцій із ввезення товару на митну територію України, є належним чином оформлена митна декларація. Це стосується й випадків, коли товар (запасну частину) постачальник-нерезидент передає покупцю-резиденту безоплатно у зв'язку з його гарантійною заміною.
Щодо податково-прибуткового обліку, то положеннями ПКУ не передбачено коригувань фінансового результату до оподаткування стосовно операцій з безоплатного отримання резидентом від постачальника-нерезидента запчастини в рамках гарантійного ремонту обладнання та суми компенсації від нерезидента. Такі операції відображаються згідно з правилами бухобліку під час формування фінансового результату до оподаткування.
Подібна думка ДФСУ висловлена у ІПК ДПСУ від 10.09.2019 р. № 95/6/99-00-07-02-02-15/ІПК:

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
від 10.09.2019 р. N 95/6/99-00-07-02-02-15/ІПК
Державна податкова служба України з урахуванням пункту другого постанови Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 N 1200 "Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України" та розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 N 682-р "Питання Державної податкової служби України" розглянула лист щодо оподаткування операцій з безоплатного отримання резидентом від постачальника-нерезидента запчастини в рамках гарантійного ремонту обладнання та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.
Відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу об'єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Кодексу.
Положеннями Кодексу не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування по операціях з безоплатного отримання резидентом від постачальника - нерезидента запчастини в рамках гарантійного ремонту обладнання та суми компенсації від нерезидента.
Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування.
Слід зазначити, що регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері бухгалтерського обліку, затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку в державному секторі, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності (п. 2 ст. 6 Закону України від 16 липня 1999 року N 996-XIV "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні").
Щодо порядку формування податкового кредиту за операцією з ввезення у митному режимі імпорту запасних частин до верстатів у зв'язку з їх гарантійною заміною без оплати вартості такого обладнання нерезиденту, у тому числі якщо витрати на сплату митних платежів та ПДВ при ввезенні таких запасних частин компенсуються нерезидентом.
Як зазначено у зверненні, підприємством були придбані у нерезидента верстати, запасна частина до одного з них вийшла з ладу та взамін її таким постачальником-нерезидентом безоплатно була поставлена інша запасна частина, яка була ввезена у митному режимі імпорту зі сплатою всіх митних платежів та ПДВ.
Порядок формування податкового кредиту регламентується ст. 198 Кодексу.
Згідно з п. 198.1 ст. 198 Кодексу до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення, зокрема, операцій із ввезення товарів та/або необоротних активів на митну територію України.
Для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згідно з п. 187.8 ст. 187 Кодексу (п. 198.2 ст. 198 Кодексу), яким визначено, що датою виникнення податкових зобов'язань у разі ввезення товарів на митну територію України є дата подання митної декларації для митного оформлення.
Пунктом 201.12 ст. 201 Кодексу визначень, що у разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку.
Таким чином, підставою для віднесення до податкового кредиту сум ПДВ, що були сплачені при здійсненні операцій із ввезення товару на митну територію України (у тому числі у разі, якщо товар (запасна частина) передається постачальником-нерезидентом покупцю-резиденту безоплатно у зв'язку з його гарантійною заміною), є належним чином оформлена митна декларація.
Якщо витрати на сплату митних платежів та ПДВ компенсуються покупцю постачальником-нерезидентом, обов'язку щодо нарахування податкових зобов'язань відповідно до п. 198.5 ст. 198 Кодексу у такого покупця не виникає за умови, що такий ввезений товар (запасна частина) використовується таким покупцем у межах своєї господарської діяльності в оподатковуваних ПДВ операціях.
Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Також вважаємо, що на підставі ст. 198.5 ПКУ, при заміні бракованих запасних частин на нові може виникнути необхідність корегування раніше використаного податкового кредиту при первинному ввезенні обладнання при імпорті шляхом визнання відповідної суми податкового зобов’язання з ПДВ.
Враховуючи те, що постачання обладнання по Договору і введення його у експлуатацію. на нашу думку, відбулося у першому півріччі 2022 року, то заміна запчастин на нові безоплатно по гарантії здійснюється у 2023 році на обладнанні яке вже майже рік амортизується, то при такій заміні може виникати низка особливостей.
При відображенні даної операції, Вам слід враховувати облікові правила ( П(С)БО і МСФЗ) оперують поняттям суттєвого (важливого, значного) компонента стосовно загальної вартості об’єкта (§§ 43, 45 МСБО 16 «Основні засоби»; пп. 23, 24 Методичних рекомендацій № 561, наказ Мінфіну від 30.09.2003 р. № 561.). Законодавчо поріг такої суттєвості не встановлено. Тому, на наш погляд, підприємство може самостійно визначити у наказі про облікову політику, що, наприклад, суттєвими є компоненти ОЗ, балансова вартість яких складає понад 10 % балансової вартості усього об’єкта ОЗ.
При гарантійній заміні значного компонента потрібно:
1. виключити з первісної вартості об’єкта ОЗ ту частину вартості, яка припадає на замінюваний компонент;
2. збільшити первісну вартість об’єкта ОЗ на вартість встановленого нового компонента.
Потрібно збільшувати первісну вартість об’єкта тому, що до складу «комплексного» об’єкта ОЗ долучається новий компонент. Цей компонент скоріше за все має власну виокремлену вартість, яка становить (не становить) значний відсоток вартості усього об’єкта. Тож у випадку, коли відбувається заміна значних компонентів ОЗ, це призводить до збільшення первісної вартості усього об’єкта ОЗ. Водночас підприємство припиняє визнавати частину об’єкта ОЗ, якщо цю частину замінено, а витрати на її заміну включено до первісної (переоціненої) вартості об’єкта (§ 70 МСБО 16, п. 46 Методрекомендацій № 561). Тобто, по суті принцип обліку аналогічний до часткової ліквідації «комплексного» ОЗ зі зменшенням первісної вартості цього ОЗ
При цьому замінюваною частиною ОЗ буде вартість замінюваного (дефектного) компонента ОЗ. Такий підхід є логічним, тому що старий (зіпсований) компонент вже не може експлуатуватися у складі ОЗ. А після його заміни у складі ОЗ реально експлуатується тільки новий компонент, а не одночасно старий і новий.
Як і при частковій ліквідації ОЗ (п. 35 П(С)БО 7), при заміні значного компонента ОЗ потрібно одночасно зменшити первісну вартість і знос об’єкта ОЗ, компонент якого замінюється. Причому зменшити їх слід пропорційно, тобто виходячи з частки, яка припадає на замінену частину «комплексного» ОЗ.
При цьому в бухобліку суму зносу, яка припадає на замінюваний по гарантії компонент, списують проводкою Дт 131 — Кт 10. Одночасно цю суму компенсуємо доходами: Дт 631,632 (377) — Кт 719. Зменшення первісної вартості ОЗ в частині недоамортизованої вартості компонента відображають проводкою Дт 631,632 (377) — Кт 10.
З всього наведеного можливо зробити висновки
1. Гарантійну заміну значного компонента ОЗ відображають в обліку аналогічно частковій ліквідації ОЗ (в частині вартості замінюваного компонента).
2. В податковому обліку прибутку при заміні значного компонента ОЗ за гарантією необхідно відображати «ліквідаційні» різниці в частині незамортизованої частини вартості замінюваного компонента ОЗ.
3. При постачанні нерезидентом нового компонента на заміну дефектного покупцю слід скласти ПН компенсуючу з урахуванням вартості заміненого компонента.
Пунктом 5 параграфу 5 Договору поставки обладнання передбачено повернення пошкоджених деталей Продавцю. Як що Ви не повертаєте такі деталі. То на це повинна бути згода Продавця.
Як що комісія встановила що деталі не підлягають у подальшому будь якому використанню. То вони утилізуються. Як що їх можна використати як матеріали, то вони оприбутковуються по визначеній комісією справедливій вартості.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2023

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Гарантійна заміна та податкові наслідки - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Гарантійна заміна та податкові наслідки - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Гарантійна заміна та податкові наслідки - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Гарантійна заміна та податкові наслідки - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Гарантійна заміна та податкові наслідки - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Гарантійна заміна та податкові наслідки - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Гарантійна заміна та податкові наслідки - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Гарантійна заміна та податкові наслідки - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8