ЛИСТ 28.07.2010 N 15169/7/07-1117 Про надання роз'яснення

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
28.07.2010 N 15169/7/07-1117

Державним податковим
адмiнiстрацiям в Автономнiй
Республiцi Крим,
областях, мм. Києвi
та Севастополi

Про надання роз'яснення

Державна податкова адмiнiстрацiя України з метою однакового застосування положень постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 травня 2010 року N 368 "Про випуск облiгацiй внутрiшньої державної позики для вiдшкодування сум податку на додану вартiсть" платниками податкiв та органами державної податкової служби, проведення вiдповiдної роз'яснювальної i консультацiйної роботи доводить наступне.

27 квiтня 2010 року Верховною Радою України прийнято Закон України "Про Державний бюджет України на 2010 рiк" ( 2154-17 ) (далi - Закон), статтею 25 якого передбачено здiйснення вiдшкодування податку на додану вартiсть платникам, у яких суми податку задекларованi до вiдшкодування до 1 травня 2010 року, пiдтвердженi перевiрками та не вiдшкодованi на дату набуття чинностi цим Законом, шляхом оформлення облiгацiями внутрiшньої державної позики з термiном обiгу п'ять рокiв (при цьому має бути забезпечено рiвнiсть умов для всiх платникiв податку щодо визначення способу вiдшкодування податку на додану вартiсть, добровiльнiсть здiйснення такого вiдшкодування та зацiкавленiсть усiх платникiв податку).

Основнi умови випуску ОВДП для вiдшкодування сум ПДВ та Порядок випуску, обiгу, погашення зазначених ОВДП затвердженi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 травня 2010 р. N 368 "Про випуск облiгацiй внутрiшньої державної позики для вiдшкодування сум податку на додану вартiсть" (далi - Постанова), в тому числi:

- визначено номiнальну вартiсть облiгацiй - 1 тисяча гривень,

- строк обiгу облiгацiй - п'ять рокiв,

- ставку доходностi облiгацiй - 5,5 вiдсотка рiчних,

- порядок погашення облiгацiй - шляхом проведення кожного пiврiччя виплат з погашення основної суми боргу в розмiрi 10 вiдсоткiв номiнальної вартостi облiгацiї.

Рiзниця мiж номiнальною вартiстю облiгацiї та загальною сумою виплат з погашення основної суми боргу становить амортизацiйну вартiсть облiгацiї. Облiгацiї мають купони. Купонний перiод становить шiсть мiсяцiв.

Основнi умови ( 368-2010 ) є публiчною пропозицiєю платникам податку щодо оформлення вiдшкодування сум з податку на додану вартiсть.

Оформлення вiдшкодування сум податку на додану вартiсть здiйснюється платникам податку на вiдкритi їм у банках рахунки у цiнних паперах.

Порядком випуску, обiгу, погашення облiгацiй внутрiшньої державної позики ( 368-2010 ) передбачено здiйснення вiдшкодування сум податку на додану вартiсть на пiдставi:

поданої платником податку до органу державної податкової служби заяви про оформлення вiдшкодування податку на додану вартiсть облiгацiями ( 368-2010 ) не пiзнiше 25 червня 2010 року;

даних декларацiй з податку на додану вартiсть;

матерiалiв за результатами перевiрки органiв державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї платника податку або рiшення суду, прийнятого пiсля 1 травня 2010 року.

Вiдповiдно до вимог Постанови ( 368-2010 ) оформлення вiдшкодування сум податку на додану вартiсть облiгацiями здiйснюється платникам ПДВ, якi включенi, на пiдставi поданих ними заяв про оформлення вiдшкодування ПДВ облiгацiями, до реєстрiв iнвентаризацiї платникiв податку, суми ПДВ яких задекларованi до вiдшкодування до 1 травня 2010 року, пiдтвердженi за результатами перевiрок та не вiдшкодованi на дату набрання чинностi Законом України "Про Державний бюджет України на 2010 рiк" ( 368-2010 ), затверджених Мiнiстерством фiнансiв України, i висновку про вiдшкодування сум ПДВ органiв ДПС за мiсцем реєстрацiї платника податку, якi подаються до органiв Державного казначейства за мiсцем реєстрацiї платника податку.

Для отримання вiдшкодування шляхом оформлення ОВДП такi платники податку повиннi:

1. Подати до банкiв, що виконують функцiї агентiв з оформлення вiдшкодування ПДВ облiгацiями:

виписку з реєстру ( 368-2010 ), подання платникам якої органи державної податкової служби за мiсцем його реєстрацiї повиннi забезпечити протягом п'яти робочих днiв пiсля затвердження Мiнiстерством фiнансiв України,

заяву про оформлення вiдшкодування ПДВ ОВДП ( 368-2010 );

2. Вiдкрити у банках рахунки у цiнних паперах для зарахування належної їм кiлькостi облiгацiй, про що повiдомити органи державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї.

Банки на пiдставi поданих платниками податку виписок з реєстру ( 368-2010 ) та заяв ( 368-2010 ) формують перелiк набувачiв облiгацiй та передають його органам Державного казначейства.

У разi коли сума вiдшкодування сум ПДВ не кратна 1000 гривень, платнику податку оформлюється максимально можлива кiлькiсть облiгацiй на суму, кратну їх номiнальнiй вартостi, а залишок пiдлягає вiдшкодуванню з державного бюджету в порядку, визначеному законодавством.

Державне казначейство пiсля перевiрки вiдповiдностi перелiкiв набувачiв облiгацiй, поданих банками, даним, що мiстяться в реєстрах ДПА, дає розпорядження на переказ облiгацiй Нацiональному банку. Облiгацiї зараховуються на рахунки банкiв за умови надання банками Нацiональному банку вiдповiдних розпоряджень на одержання таких облiгацiй.

Вiдповiдно до iнформацiї Нацiонального банку про стан рахункiв у цiнних паперах та у порядку, визначеному законодавством, банки у строк, що не перевищує трьох робочих днiв пiсля одержання такої iнформацiї, зараховують належну кiлькiсть облiгацiй на рахунки у цiнних паперах платникiв податку на пiдставi їх розпоряджень на одержання облiгацiй.

Враховуючи зазначене та обмеженiсть термiну в видачi виписки з реєстру ( 368-2010 ) (п'ять робочих днiв пiсля затвердження реєстру Мiнiстерством фiнансiв України), Державна податкова адмiнiстрацiя України зобов'язує Голiв ДПА в АР Крим, областях, мм. Києвi та Севастополi пiд персональну вiдповiдальнiсть негайно забезпечити органiзацiю роботи:

1. щодо проведення вiдповiдної роз'яснювальної i консультацiйної роботи при застосуваннi норм Постанови ( 368-2010 ), в тому числi шляхом розмiщення iнформацiйних матерiалiв на регiональних веб-сайтах, проведення семiнарiв, нарад, консультацiй, гарячих лiнiй тощо;

2. щодо доведення запитань-вiдповiдей щодо вiдшкодування ПДВ шляхом оформлення облiгацiй внутрiшньої державної позики, якi знаходяться в Єдинiй базi податкових знань (додаток 1) до вiдома платникiв податкiв та пiдпорядкованих органiв державної податкової служби;

3. щодо продовження тривалостi робочого дня з метою забезпечення вчасної та якiсної видачi платникам податкiв виписок з реєстру ( 368-2010 ), створення консультацiйних центрiв, проведення позачергових прийомiв громадян з даних питань.

Iнформацiю щодо виданих виписок з реєстру та висновкiв про вiдшкодування сум ПДВ пiсля погодження Мiнiстерством фiнансiв реєстрiв зобов'язую надавати щоденно Департаменту контролю за вiдшкодування податку на додану вартiсть в термiн до 17-00 год. в електронному виглядi файлом формату 0711XXLL.YY.P (де XXLL - дата, YY - код регiону, P - незмiнний символ) за формою згiдно додатка 2.

Додаток:

1. Запитання-вiдповiдi щодо вiдшкодування ПДВ шляхом оформлення облiгацiй внутрiшньої державної позики, якi знаходяться в ЄБПЗ.

2. Iнформацiя щодо виданих виписок з реєстру та виписаних висновкiв про вiдшкодування сум ПДВ на 1 арк.

Заступник Голови В.О.Малiков

Додаток 1
до листа ДПА України
28.07.2010
N 15169/7/07-1117

Запитання-вiдповiдi
щодо вiдшкодування ПДВ шляхом
оформлення облiгацiй внутрiшньої
державної позики, якi знаходяться в ЄБПЗ

1. Який механiзм вiдшкодування сум ПДВ, задекларованих до вiдшкодування до 1 травня 2010 року, пiдтверджених перевiрками та не вiдшкодованих на дату набуття чинностi Закону України "Про Державний бюджет України на 2010 рiк" ( 2154-17 ), шляхом оформлення облiгацiй внутрiшньої державної позики?

Коротка:

Механiзм вiдшкодування сум ПДВ, задекларованих до вiдшкодування до 1 травня 2010 року, пiдтверджених перевiрками та не вiдшкодованих на дату набуття чинностi Закону України "Про Державний бюджет України на 2010 рiк" ( 2154-17 ), шляхом оформлення облiгацiй внутрiшньої державної позики визначений Порядком випуску, обiгу, погашення облiгацiй внутрiшньої державної позики iз строком обiгу п'ять рокiв, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 травня 2010 року N 368 "Про випуск облiгацiй внутрiшньої державної позики для вiдшкодування сум податку на додану вартiсть".

Повна:

Вiдповiдно до Порядку випуску, обiгу, погашення облiгацiй внутрiшньої державної позики iз строком обiгу п'ять рокiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 травня 2010 року N 368 "Про випуск облiгацiй внутрiшньої державної позики для вiдшкодування сум податку на додану вартiсть" (далi - Порядок N 368), вiдшкодування сум ПДВ здiйснюється на пiдставi:

- поданої не пiзнiше 25 червня 2010 р. платником податку до органу ДПС за мiсцем його реєстрацiї заяви про оформлення вiдшкодування ПДВ облiгацiями ( 368-2010 ), що складена за формою згiдно з додатком 2;

- даних декларацiй з ПДВ;

- матерiалiв за результатами перевiрки органiв ДПС за мiсцем реєстрацiї платника податку або рiшення суду, прийнятого пiсля 1 травня 2010 року.

Згiдно з Порядком N 368 розрахунки облiгацiями проводяться платникам ПДВ, якi включенi, на пiдставi поданих ними заяв про оформлення вiдшкодування ПДВ облiгацiями, до реєстрiв iнвентаризацiї платникiв податку, суми ПДВ яких задекларованi до вiдшкодування до 1 травня 2010 р., пiдтвердженi за результатами перевiрок та не вiдшкодованi на дату набрання чинностi Законом України "Про Державний бюджет України на 2010 рiк" ( 368-2010 ), затверджених Мiнiстерством фiнансiв України, i висновку про вiдшкодування сум ПДВ органiв ДПС за мiсцем реєстрацiї платника податку, якi подаються до органiв Державного казначейства за мiсцем реєстрацiї платника податку.

Оформлення вiдшкодування сум ПДВ облiгацiями здiйснюється за участю Мiнфiну, ДПА та Нацiонального банку через Державне казначейство та банки, якi є клiєнтами депозитарiю державних цiнних паперiв Нацiонального банку, а у разi, коли сума вiдшкодування ПДВ одному платнику перевищує 10 млн. гривень - через державнi банки (далi - банки).

Мiнфiн подає у дводенний строк пiсля затвердження реєстрiв Нацiональному банку на дату розмiщення облiгацiй глобальнi сертифiкати. Облiгацiї з емiсiйного рахунка емiтента зараховуються на рахунок Державного казначейства, вiдкритий у Нацiональному банку, на пiдставi розпорядження на переказ Мiнфiну та розпорядження на одержання Державного казначейства.

Платники податку, яким здiйснюється оформлення вiдшкодування сум ПДВ, вiдкривають у банках рахунки у цiнних паперах для зарахування належної їм кiлькостi облiгацiй.

Банки на пiдставi поданих платниками податку виписок з реєстру та заяв про оформлення вiдшкодування сум ПДВ облiгацiями внутрiшньої державної позики ( 368-2010 ), складеної за формою згiдно з додатком 2, формують перелiк набувачiв облiгацiй за формою згiдно з додатком 3 та передають його органам Державного казначейства.

У разi коли сума вiдшкодування сум ПДВ не кратна 1000 гривень, платнику податку оформлюється максимально можлива кiлькiсть облiгацiй на суму, кратну їх номiнальнiй вартостi, а залишок пiдлягає вiдшкодуванню з державного бюджету в порядку, визначеному законодавством.

Державне казначейство пiсля перевiрки вiдповiдностi перелiкiв набувачiв облiгацiй, поданих банками, даним, що мiстяться в реєстрах ДПА, дає розпорядження на переказ облiгацiй Нацiональному банку. Облiгацiї зараховуються на рахунки банкiв за умови надання банками Нацiональному банку вiдповiдних розпоряджень на одержання таких облiгацiй.

Вiдповiдно до iнформацiї Нацiонального банку про стан рахункiв у цiнних паперах та у порядку, визначеному законодавством, банки у строк, що не перевищує трьох робочих днiв пiсля одержання такої iнформацiї, зараховують належну кiлькiсть облiгацiй на рахунки у цiнних паперах платникiв податку на пiдставi їх розпоряджень на одержання облiгацiй.

Органи Державного казначейства не пiзнiше наступного робочого дня пiсля одержання вiд банкiв пiдтверджень про набуття платниками податку облiгацiй подають їх копiї органам ДПС, якi є пiдставою для вiдображення в особових рахунках платникiв податку операцiй вiдшкодування сум ПДВ.

2. Якi умови випуску облiгацiй внутрiшньої державної позики для вiдшкодування сум ПДВ?

Коротка:

Облiгацiї внутрiшньої державної позики iз строком обiгу п'ять рокiв, випущенi для вiдшкодування сум ПДВ, що задекларованi до вiдшкодування до 1 травня 2010 р., пiдтвердженi за результатами перевiрок та не вiдшкодованi на дату набрання чинностi Законом України "Про Державний бюджет України на 2010 рiк" ( 368-2010 ), є середньостроковими амортизацiйними облiгацiями внутрiшньої державної позики.

Номiнальна вартiсть облiгацiї становить 1 тис. гривень.

Загальний обсяг емiсiї визначається Мiнфiном вiдповiдно до затверджених ним реєстрiв iнвентаризацiї платникiв податку, суми ПДВ яких задекларованi до вiдшкодування до 1 травня 2010 р., пiдтвердженi за результатами перевiрок та не вiдшкодованi на дату набрання чинностi Законом України "Про Державний бюджет України на 2010 рiк" ( 368-2010 ).

Погашення облiгацiй здiйснюється шляхом проведення кожного пiврiччя виплат з погашення основної суми боргу в розмiрi 10 вiдсоткiв номiнальної вартостi облiгацiї. Рiзниця мiж номiнальною вартiстю облiгацiї та загальною сумою виплат з погашення основної суми боргу становить амортизацiйну вартiсть облiгацiї.

Облiгацiї мають купони. Купонний перiод становить шiсть мiсяцiв.

Ставка дохiдностi за облiгацiями встановлюється на рiвнi 5,5 вiдсотка рiчних.

Нарахування доходiв за облiгацiями здiйснюється кожного пiврiччя протягом строку обiгу цiнних паперiв виходячи з їх амортизацiйної вартостi одночасно з проведенням виплати доходiв.

Повна:

Основнi умови випуску облiгацiй внутрiшньої державної позики для вiдшкодування сум податку на додану вартiсть затвердженi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 травня 2010 року N 368 "Про випуск облiгацiй внутрiшньої державної позики для вiдшкодування сум податку на додану вартiсть", а саме:

облiгацiї внутрiшньої державної позики iз строком обiгу п'ять рокiв, випущенi для вiдшкодування сум податку на додану вартiсть, що задекларованi до вiдшкодування до 1 травня 2010 р., пiдтвердженi за результатами перевiрок та не вiдшкодованi на дату набрання чинностi Законом України вiд 27 квiтня 2010 року N 2154-VI "Про Державний бюджет України на 2010 рiк" (далi - Закон N 2154), є середньостроковими амортизацiйними облiгацiями внутрiшньої державної позики (далi - облiгацiї).

Номiнальна вартiсть облiгацiї становить 1 тис. гривень.

Загальний обсяг емiсiї визначається Мiнфiном вiдповiдно до затверджених ним реєстрiв iнвентаризацiї платникiв податку, суми ПДВ яких задекларованi до вiдшкодування до 1 травня 2010 р., пiдтвердженi за результатами перевiрок та не вiдшкодованi на дату набрання чинностi Законом N 2154 ( 368-2010 ).

Погашення облiгацiй здiйснюється шляхом проведення кожного пiврiччя виплат з погашення основної суми боргу в розмiрi 10 вiдсоткiв номiнальної вартостi облiгацiї. Рiзниця мiж номiнальною вартiстю облiгацiї та загальною сумою виплат з погашення основної суми боргу становить амортизацiйну вартiсть облiгацiї.

Облiгацiї мають купони. Купонний перiод становить шiсть мiсяцiв.

Ставка дохiдностi за облiгацiями встановлюється на рiвнi 5,5 вiдсотка рiчних.

Нарахування доходiв за облiгацiями здiйснюється кожного пiврiччя протягом строку обiгу цiнних паперiв виходячи з їх амортизацiйної вартостi одночасно з проведенням виплати доходiв.

Погашення основної суми боргу та виплати доходiв за облiгацiями здiйснюються у безготiвковiй формi на дату, визначену згiдно з умовами емiсiї. У разi коли дата припадає на вихiдний день, погашення i виплата здiйснюються наступного робочого дня.

Облiгацiї випускаються у бездокументарнiй формi.

Погашення основної суми боргу та виплата доходiв за облiгацiями здiйснюються вiдповiдно до нормативно-правових актiв Нацiонального банку з питань депозитарної дiяльностi з державними цiнними паперами та бюджетних призначень згiдно з бюджетним законодавством.

3. Чи має право платник податку, який вiдповiдає вимогам ст. 25 Закону України "Про державний бюджет на 2010 рiк" ( 2154-17 ), не оформлювати вiдшкодування ПДВ облiгацiями внутрiшньої державної позики?

Коротка:

Основнi умови випуску облiгацiй внутрiшньої державної позики для вiдшкодування сум податку на додану вартiсть ( 368-2010 ) є публiчною пропозицiєю платникам податку щодо оформлення вiдшкодування сум з податку на додану вартiсть.

При цьому, вiдшкодування сум ПДВ здiйснюється, зокрема, на пiдставi за бажанням поданої не пiзнiше 25 червня 2010 року платником податку до органу державної податкової служби за мiсцем його реєстрацiї заяви про оформлення вiдшкодування податку на додану вартiсть облiгацiями ( 368-2010 ), що складена за визначеною формою.

Повна:

Ст. 25 Закону України вiд 27 квiтня 2010 року N 2154-VI "Про Державний бюджет України на 2010 рiк", iз змiнами та доповненнями (далi - Закон N 2154), передбачено, що за допомогою облiгацiй внутрiшньої державної позики здiйснюватиметься вiдшкодування сум податку на додану вартiсть платникам, в яких суми ПДВ, задекларованi до вiдшкодування до 1 травня 2010 року, пiдтвердженi за результатами перевiрок та не вiдшкодованi на дату набрання чинностi Законом N 2154.

Основнi умови випуску облiгацiй внутрiшньої державної позики для вiдшкодування сум податку на додану вартiсть (далi - Основнi умови) та Порядок випуску, обiгу, погашення облiгацiй внутрiшньої державної позики iз строком обiгу п'ять рокiв затвердженi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 травня 2010 року N 368 "Про випуск облiгацiй внутрiшньої державної позики для вiдшкодування сум податку на додану вартiсть".

Цi Основнi умови ( 368-2010 ) є публiчною пропозицiєю платникам податку щодо оформлення вiдшкодування сум з податку на додану вартiсть.

При цьому, вiдшкодування сум ПДВ здiйснюється, зокрема, на пiдставi за бажанням поданої не пiзнiше 25 червня 2010 року платником податку до органу державної податкової служби за мiсцем його реєстрацiї заяви про оформлення вiдшкодування податку на додану вартiсть облiгацiями ( 368-2010 ), що складена за визначеною формою.

4. В якi термiни органом ДПС подаються складенi на пiдставi заяв платникiв ПДВ реєстри для їх затвердження Мiнiстерством фiнансiв України та яким органом видаються платникам ПДВ виписки з таких реєстрiв?

Коротка:

Державна податкова адмiнiстрацiя подає складенi на пiдставi заяв платникiв податку реєстри для їх затвердження Мiнiстерством фiнансiв України протягом червня мiсяця 2010 року. При цьому, виписки з реєстрiв платникам ПДВ надаються органами державної податкової служби за мiсцем їх реєстрацiї протягом п'яти робочих днiв, пiсля затвердження таких реєстрiв Мiнiстерством фiнансiв України.

Повна:

Пунктом 3 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 травня 2010 р. N 368 "Про випуск облiгацiй внутрiшньої державної позики для вiдшкодування сум податку на додану вартiсть" (далi - Постанова N 368) передбачено, зокрема, що державна податкова адмiнiстрацiї повинна забезпечити подання складених на пiдставi заяв платникiв податку реєстрiв iнвентаризацiї платникiв податку, суми ПДВ яких задекларованi до вiдшкодування до 1 травня 2010 року, пiдтвердженi за результатами перевiрок та не вiдшкодованi на дату набрання чинностi Законом України "Про Державний бюджет України на 2010 рiк" ( 368-2010 ) (далi - реєстри), для затвердження їх протягом червня 2010 року;

Крiм того, п. 4 Постанови N 368 ( 368-2010 ) передбачено, що органам державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї платника ПДВ необхiдно забезпечити протягом п'яти робочих днiв пiсля затвердження Мiнiстерством фiнансiв реєстрiв подання платникам ПДВ виписки з реєстрiв.

Враховуючи зазначене, Державна податкова адмiнiстрацiя подає складенi на пiдставi заяв платникiв податку реєстри ( 368-2010 ) для їх затвердження Мiнiстерством фiнансiв України протягом червня мiсяця 2010 року. При цьому, виписки з реєстрiв платникам ПДВ надаються органами державної податкової служби за мiсцем їх реєстрацiї протягом п'яти робочих днiв, пiсля затвердження таких реєстрiв Мiнiстерством фiнансiв України.

Запитання платникiв податкiв
щодо вiдшкодування ПДВ шляхом оформлення
облiгацiй внутрiшньої державної позики
та вiдповiдей на них, якi погодженi
для розмiщення в ЄБПЗ

1. В якi термiни банком здiйснюється зарахування належної кiлькостi облiгацiй на рахунки платникiв податку, вiдкритi у цiнних паперах?

Коротка та повна вiдповiдi iдентичнi:

Механiзм вiдшкодування сум ПДВ шляхом оформлення облiгацiй внутрiшньої державної позики визначений Порядком випуску, обiгу, погашення облiгацiй внутрiшньої державної позики iз строком обiгу п'ять рокiв, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 травня 2010 року N 368 "Про випуск облiгацiй внутрiшньої державної позики для вiдшкодування сум податку на додану вартiсть" (далi - Порядок N 368).

Вiдповiдно до зазначеного Порядку N 368 ( 368-2010 ) для зарахування облiгацiй на рахунки у цiнних паперах:

1) платники податку надають до банку, в якому вiдкрито рахунок у цiнних паперах, виписку з реєстру та заяву про оформлення вiдшкодування сум податку на додану вартiсть облiгацiями внутрiшньої державної позики ( 368-2010 );

2) банки на пiдставi поданих платниками податку документiв формують перелiк набувачiв облiгацiй та передають його органам Державного казначейства в електронному виглядi та на паперових носiях;

3) Державне казначейство пiсля перевiрки вiдповiдностi перелiкiв набувачiв облiгацiй, поданих банками, даним, що мiстяться в реєстрах ДПА, дає розпорядження на переказ облiгацiй Нацiональному банку;

4) банки у строк, що не перевищує трьох робочих днiв пiсля одержання iнформацiї Нацiонального банку про стан рахункiв у цiнних паперах, зараховують належну кiлькiсть облiгацiй на рахунки у цiнних паперах платникiв податку на пiдставi їх розпоряджень на одержання облiгацiй.

2. Чи має право платник податку, який вже подав заяву про оформлення вiдшкодування ПДВ облiгацiями внутрiшньої державної позики ( 368-2010 ), вiдмовитися вiд оформлення вiдшкодування ПДВ такими облiгацiями?

Коротка та повна вiдповiдi iдентичнi:

Основнi умови випуску облiгацiй внутрiшньої державної позики для вiдшкодування сум податку на додану вартiсть та Порядок випуску, обiгу, погашення облiгацiй внутрiшньої державної позики iз строком обiгу п'ять рокiв затвердженi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 травня 2010 року N 368 "Про випуск облiгацiй внутрiшньої державної позики для вiдшкодування сум податку на додану вартiсть" (далi - Постанова N 368).

Цi Основнi умови ( 368-2010 ) є публiчною пропозицiєю платникам податку щодо оформлення вiдшкодування сум з ПДВ.

Для платника податку, який самостiйно виявив бажання на оформлення вiдшкодування ПДВ облiгацiями внутрiшньої державної позики та подав вiдповiдну заяву до органу державної податкової служби, можливостi вiдмови вiд такого способу оформлення вiдшкодування ПДВ Постановою N 368 не передбачено.

3. Чи затверджений Мiнiстерством фiнансiв України реєстри iнвентаризацiї платникiв податку, суми ПДВ яких задекларованi до вiдшкодування до 1 травня 2010 р., пiдтвердженi за результатами перевiрок та не вiдшкодованi на дату набрання чинностi Законом України "Про Державний бюджет України на 2010 рiк" ( 368-2010 ).

Коротка та повна вiдповiдi iдентичнi:

Реєстр iнвентаризацiї N 1 платникiв податку, суми ПДВ, яких задекларованi до вiдшкодування до 1 травня 2010 року, пiдтвердженi за результатами перевiрок та не вiдшкодованi на дату набрання чинностi Законом України "Про Державний бюджет України на 2010 рiк" ( 368-2010 ) за декларацiями, наданими до та пiсля 01.07.2005 року вже передано на погодження Мiнiстерству фiнансiв України.

4. Чи встановлений перелiк банкiв, що виконують функцiї агентiв з оформлення вiдшкодування ПДВ облiгацiями?

Коротка та повна вiдповiдi iдентичнi:

Мiнiстерство фiнансiв вiдповiдно до п. 6 Порядку випуску, обiгу, погашення облiгацiй внутрiшньої державної позики iз строком обiгу п'ять рокiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 травня 2010 року N 368 "Про випуск облiгацiй внутрiшньої державної позики для вiдшкодування сум податку на додану вартiсть", повiдомленням вiд 08.06.2010 iнформував, що функцiї агентiв з оформлення вiдшкодування ПДВ облiгацiями внутрiшньої державної позики можуть виконувати комерцiйнi банки, що є клiєнтами депозитарiю Нацiонального банку України.

В даному повiдомленнi також наведений перелiк банкiв - клiєнтiв депозитарiю Нацiонального банку станом на 26.05.2010 р.

5. В якi термiни платнику податку необхiдно подати до органiв Державного казначейства реєстри i висновки органiв державної податкової служби про вiдшкодування ПДВ?

Коротка та повна вiдповiдi iдентичнi:

На пiдставi п. 3 Постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 травня 2010 року N 368 "Про випуск облiгацiй внутрiшньої державної позики для вiдшкодування сум податку на додану вартiсть" ДПА забезпечує подання:

Державному казначейству - зазначених реєстрiв у дводенний строк пiсля затвердження їх Мiнiстерством фiнансiв;

органам Державного казначейства за мiсцем реєстрацiї платника податку на додану вартiсть - висновкiв органiв державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї платникiв ПДВ iз зазначенням суми податку, що пiдлягає вiдшкодуванню з державного бюджету згiдно iз зазначеними реєстрами, у дводенний строк пiсля затвердження Мiнiстерством фiнансiв таких реєстрiв.

Тобто, платнику податку подавати до органiв Державного казначейства реєстри i висновки органiв державної податкової служби про вiдшкодування ПДВ непотрiбно.

Додаток 2

IНФОРМАЦIЯ
щодо виданих виписок з реєстру
та висновкiв про вiдшкодування сум ПДВ
грн.
------------------------------------------------------------------
|Код областi | Затверджено в |Iнформацiя щодо |Iнформацiя щодо|
| | реєстрi |виданих виписок | виписаних |
| | | з реєстру | висновкiв про |
| | | | вiдшкодування |
| | | | сум ПДВ |
| |------------------+----------------+---------------|
| | Кiлькiсть |Сума |Кiлькiсть |Сума |Кiлькiсть |Сума|
| | платникiв | | | | | |
|------------+------------+-----+----------+-----+----------+----|
| | | | | | | |
|------------+------------+-----+----------+-----+----------+----|
| Всього | | | | | | |
------------------------------------------------------------------

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8