Бізнес на спрощеній системі оподаткування

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

ЗАПИТ:
1.«Возможные варианты изменения системы налогооблажения при превышении дохода свыше
1(1,5млн грн)
2. Подробно об условиях работы на 3й группе ЕН
3. Подробно об условия работы ТОВ
4. Возможность и риски оформления нескольких ФОП (ЕН 2гр.) в одном офисе
5. Оформление сотрудником родственника в дикрете
6.Сроки регистрации для плательщиков ЕН 2 гр (Продаж технічно складних побутових товарів)
7. Отчетность по РРО (ежедневная, прочее)
8. Штрафные санкции за несвоевременную/некорректную подачу отчета за день
9. Штнафные санкции за не выбитый кассовый чек (при этом оприходовано в Книге Доходов)
10. Лимит кассы, прочие необходимые условия при работе с РРО
11. Приказ о назначении ответсвенного сотрудника?
12. Варианты выдачи чека при доставке по Киеву
13. Варианты выдачи чека при доставке в другие города

14. Оплата через терминал - какая форма расчета (нал или б/н)? Как отображать в КД?
15. Выдавать ли кассовый чек в случае использования РРО?

16. Подтверждающие документы на покупку товара (необходимость, обоснование отсутствия)

17. Необходимые документы, налоги»

ВІДПОВІДІ НА ПИТАННЯ:

ПИТАННЯ № 1: (.«Возможные варианты изменения системы налогооблажения при превышении
дохода свыше 1(1,5млн грн)

Згідно з вимогами ст. 291.4. ПКУ Суб'єкти господарювання, якi застосовують спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi, подiляються на такi групи платникiв єдиного податку:

1) перша група - фiзичнi особи - пiдприємцi, якi не використовують працю найманих осiб, здiйснюють виключно роздрiбний продаж товарiв з торговельних мiсць на ринках та/або провадять господарську дiяльнiсть з надання побутових послуг населенню i обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300000 гривень;

2) друга група - фiзичнi особи - пiдприємцi, якi здiйснюють господарську дiяльнiсть з надання послуг, у тому числi побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарiв, дiяльнiсть у сферi ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року вiдповiдають сукупностi таких критерiїв:
не використовують працю найманих осiб або кiлькiсть осiб, якi перебувають з ними у трудових вiдносинах, одночасно не перевищує 10 осiб;
обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

3) третя група - фiзичнi особи - пiдприємцi, якi не використовують працю найманих осiб або кiлькiсть осiб, якi перебувають з ними у трудових вiдносинах, не обмежена та юридичнi особи - суб'єкти господарювання будь-якої органiзацiйно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5000000 гривень;

Порядок визначення оподатковуваних доходів таких груп регламентовано ст. 292.1. ПКУ Доходом платника єдиного податку є:
1) для фiзичної особи - пiдприємця - дохiд, отриманий протягом податкового (звiтного) перiоду в грошовiй формi (готiвковiй та/або безготiвковiй); матерiальнiй або нематерiальнiй формi, визначенiй пунктом 292.3 цiєї статтi. При цьому до доходу не включаються отриманi такою фiзичною особою пасивнi доходи у виглядi процентiв, дивiдендiв, роялтi, страховi виплати i вiдшкодування, а також доходи, отриманi вiд продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на правi власностi фiзичнiй особi та використовується в її господарськiй дiяльностi;
2) для юридичної особи - будь-який дохiд, включаючи дохiд представництв, фiлiй, вiддiлень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звiтного) перiоду в грошовiй формi (готiвковiй та/або безготiвковiй); матерiальнiй або нематерiальнiй формi, визначенiй пунктом 292.3 цiєї статтi.

Як говориться у ст. 292.13. ПКУ, Дохiд визначається на пiдставi даних облiку, який ведеться вiдповiдно до статтi 296 цього Кодексу.
Мета визначення доходу прописана у ст. 292.14. ПКУ: Визначення доходу здiйснюється для цiлей оподаткування єдиним податком та для надання права суб'єкту господарювання зареєструватися платником єдиного податку та/або перебувати на спрощенiй системi оподаткування.

Згідно з вимогами п. 2) ст. 293.8 ПКУ - платники єдиного податку другої групи (1,5 млн.) якi перевищили у податковому (звiтному) перiодi обсяг доходу, визначений для таких платникiв у пунктi 291.4 статтi 291 цього Кодексу, в наступному податковому (звiтному) кварталi за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платникiв єдиного податку третьої групи, або вiдмовляються вiд застосування спрощеної системи оподаткування.
Тобто, можливий також перехід на загальну систему оподаткування з урахуванням як доходів так і витрат для визначення оподатковуваного доходу.
Такi платники до суми перевищення зобов'язанi застосувати ставку єдиного податку у розмiрi 15 вiдсоткiв.
Заява подається не пiзнiше 20 числа мiсяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

Також при переході із групи в групу слід враховувати норму ст.292.16. ПКУ, де сказано, що Право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному роцi мають платники єдиного податку за умови неперевищення протягом календарного року обсягу доходу, встановленого для вiдповiдної групи платникiв єдиного податку.
При цьому якщо протягом календарного року платники першої i другої груп використали право на застосування iншої ставки єдиного податку у зв'язку з перевищенням обсягу доходу, встановленого для вiдповiдної групи, право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному роцi такi платники мають за умови неперевищення ними протягом календарного року обсягу доходу, встановленого пiдпунктом 3 пункту 291.4 статтi 291 цього Кодексу (тобто – 5000000 грн.).
Згідно до вимог ст. 296.5.3. ПКУ, Платники єдиного податку третьої групи (фiзичнi особи - пiдприємцi) у податковiй декларацiї окремо вiдображають:

1) обсяг доходу, оподаткований за кожною з обраних ними ставок єдиного податку;
2) обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15 вiдсоткiв (у разi перевищення обсягу доходу).

ПИТАННЯ № 2: (Подробно об условиях работы на 3й группе ЕН).

Як вище було вказано, що до третьої групи відносяться - фiзичнi особи - пiдприємцi, якi не використовують працю найманих осiб або кiлькiсть осiб, якi перебувають з ними у трудових вiдносинах, не обмежена та юридичнi особи - суб'єкти господарювання будь-якої органiзацiйно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 000 000,00 гривень.

Як видно з наведеного, на 3 групі можуть працювати як фізичні особи – підприємці, так і юридичні особи.
Розглянемо спочатку це питання стосовно фізичних-осіб підприємців на 3 групі єдиного податку.

Дохiд визначається на пiдставi даних облiку, який ведеться вiдповiдно до статтi 296 цього Кодексу.
Згідно з вимогами ст. 296.1. ПКУ, Платники єдиного податку першої - третьої груп ведуть облiк у порядку, визначеному пiдпунктами 296.1.1-296.1.3 цього пункту.

ст. 296.1.1. Платники єдиного податку першої i другої груп та платники єдиного податку третьої групи (фiзичнi особи - пiдприємцi), якi не є платниками податку на додану вартiсть, ведуть Книгу облiку доходiв шляхом щоденного, за пiдсумками робочого дня, вiдображення отриманих доходiв.
Форма книги облiку доходiв, порядок її ведення затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну фiнансову полiтику. Для реєстрацiї Книги облiку доходiв такi платники єдиного податку подають до контролюючого органу за мiсцем облiку примiрник Книги, у разi обрання способу ведення Книги у паперовому виглядi.

ст. 296.1.2. Платники єдиного податку третьої групи (фiзичнi особи - пiдприємцi), якi є платниками податку на додану вартiсть, ведуть облiк доходiв та витрат за формою та в порядку, що встановленi центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну фiнансову полiтику. Для реєстрацiї Книги облiку доходiв та витрат такi платники єдиного податку подають до контролюючого органу за мiсцем облiку примiрник Книги.

Згідно з вимогами ст. 292.1. ПКУ, Доходом платника єдиного податку є:
1) для фiзичної особи - пiдприємця - дохiд, отриманий протягом податкового (звiтного) перiоду в грошовiй формi (готiвковiй та/або безготiвковiй); матерiальнiй або нематерiальнiй формi, визначенiй пунктом 292.3 цiєї статтi. При цьому до доходу не включаються отриманi такою фiзичною особою пасивнi доходи у виглядi процентiв, дивiдендiв, роялтi, страховi виплати i вiдшкодування, а також доходи, отриманi вiд продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на правi власностi фiзичнiй особi та використовується в її господарськiй дiяльностi;

У відповідності до ст. 292.3. ПКУ, До суми доходу платника єдиного податку включається вартiсть безоплатно отриманих протягом звiтного перiоду товарiв (робiт, послуг).
Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), наданi платнику єдиного податку згiдно з письмовими договорами дарування та iншими письмовими договорами, укладеними згiдно iз законодавством, за якими не передбачено грошової або iншої компенсацiї вартостi таких товарiв (робiт, послуг) чи їх повернення, а також товари, переданi платнику єдиного податку на вiдповiдальне зберiгання i використанi таким платником єдиного податку.
До суми доходу платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартiсть за звiтний перiод також включається сума кредиторської заборгованостi, за якою минув строк позовної давностi.

ст. 292.4. У разi надання послуг, виконання робiт за договорами доручення, комiсiї, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повiреного (агента).

ст. 292.5. Дохiд, виражений в iноземнiй валютi, перераховується у гривнях за офiцiйним курсом гривнi до iноземної валюти, встановленим Нацiональним банком України на дату отримання такого доходу.
ст. 292.6. Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштiв платнику єдиного податку у грошовiй (готiвковiй або безготiвковiй) формi, дата пiдписання платником єдиного податку акта приймання-передачi безоплатно отриманих товарiв (робiт, послуг). Для платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартiсть, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованостi, за якою минув строк позовної давностi.

ст. 292.7. У разi здiйснення торгiвлi товарами або послугами з використанням торговельних автоматiв чи iншого подiбного обладнання, що не передбачає наявностi реєстратора розрахункових операцiй, датою отримання доходу вважається дата вилучення з таких торговельних апаратiв та/або подiбного обладнання грошової виручки.
ст. 292.8. У разi якщо торгiвля товарами (роботами, послугами) через торговельнi автомати здiйснюється з використанням жетонiв, карток та/або iнших замiнникiв грошових знакiв, виражених у грошовiй одиницi України, датою отримання доходу вважається дата продажу таких жетонiв, карток та/або iнших замiнникiв грошових знакiв, виражених у грошовiй одиницi України.
ст. 292.9. Доходи фiзичної особи - платника єдиного податку, отриманi в результатi провадження господарської дiяльностi та оподаткованi згiдно з цiєю главою, не включаються до складу загального рiчного оподатковуваного доходу фiзичної особи, визначеного вiдповiдно до роздiлу IV цього Кодексу.
ст. 292.10. Не є доходом суми податкiв i зборiв, утриманi (нарахованi) платником єдиного податку пiд час здiйснення ним функцiй податкового агента, а також суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування, нарахованi платником єдиного податку вiдповiдно до закону.

Положеннями ст. 292.11. ПКУ оговорено, що До складу доходу, визначеного цiєю статтею, не включаються:
1) суми податку на додану вартiсть;
2) суми коштiв, отриманих за внутрiшнiми розрахунками мiж структурними пiдроздiлами платника єдиного податку;
3) суми фiнансової допомоги, наданої на поворотнiй основi, отриманої та поверненої протягом 12 календарних мiсяцiв з дня її отримання, та суми кредитiв;
4) суми коштiв цiльового призначення, що надiйшли вiд Пенсiйного фонду та iнших фондiв загальнообов'язкового державного соцiального страхування, з бюджетiв або державних цiльових фондiв, у тому числi в межах державних або мiсцевих програм;
5) суми коштiв (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робiт, послуг) - платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робiт, послуг), якщо таке повернення вiдбувається внаслiдок повернення товару, розiрвання договору або за листом-заявою про повернення коштiв;
6) суми коштiв, що надiйшли як оплата товарiв (робiт, послуг), реалiзованих у перiод сплати iнших податкiв i зборiв, встановлених цим Кодексом, вартiсть яких була включена до доходу юридичної особи при обчисленнi податку на прибуток пiдприємств або загального оподатковуваного доходу фiзичної особи - пiдприємця;
7) суми податку на додану вартiсть, що надiйшли у вартостi товарiв (виконаних робiт, наданих послуг), вiдвантажених (поставлених) у перiод сплати iнших податкiв i зборiв, встановлених цим Кодексом;
8) суми коштiв та вартiсть майна, внесенi засновниками або учасниками платника єдиного податку до статутного капiталу такого платника (для юросіб);
9) суми коштiв у частинi надмiрно сплачених податкiв i зборiв, встановлених цим Кодексом, та суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування, що повертаються платнику єдиного податку з бюджетiв або державних цiльових фондiв;
10) дивiденди, отриманi платником єдиного податку - юридичною особою вiд iнших платникiв податкiв, оподаткованi в порядку, визначеному цим Кодексом.

Ставки єдиного податку застосовуються наступні:

Ст. 293.3. Вiдсоткова ставка єдиного податку для платникiв третьої групи встановлюється у розмiрi:
1) 3 вiдсотки доходу - у разi сплати податку на додану вартiсть згiдно з цим Кодексом;

2) 5 вiдсоткiв доходу - у разi включення податку на додану вартiсть до складу єдиного податку.

Згідно до ст.292.9. ПКУ, Доходи фiзичної особи - платника єдиного податку, отриманi в результатi провадження господарської дiяльностi та оподаткованi згiдно з цiєю главою, не включаються до складу загального рiчного оподатковуваного доходу фiзичної особи, визначеного вiдповiдно до роздiлу IV цього Кодексу.

Сплата єдиного податку здійснюється згідно до ст. 295.3. ПКУ, Платники єдиного податку третьої групи сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днiв пiсля граничного строку подання податкової декларацiї за податковий (звiтний) квартал.
Згідно з вимогами ст. 294.1 ПКУ, звітним періодом для платників єдиного податку на 3-й групі є звітний квартал.
Ст. 296.3. Платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу податкову декларацiю платника єдиного податку у строки, встановленi для квартального податкового (звiтного) перiоду.

Розглянемо далі це питання стосовно юридичних осіб на 3 групі єдиного податку.

Все, що було вище описано відносно платника єдиного податку фізичної особи підприємця на 3 групі єдиного податку актуально і для юридичної особи на 3 групі єдиного податку з деякими відмінностями, які ми зараз розглянемо.

Визначення доходу для нарахування єдиного податку здійснюється на підставі ст. 296.1.3. ПКУ, де сказано, що Платники єдиного податку третьої групи (юридичнi особи) використовують данi спрощеного бухгалтерського облiку щодо доходiв та витрат з урахуванням положень пунктiв 44.2, 44.3 статтi 44 цього Кодексу (Юридичнi особи - платники єдиного податку, якi вiдповiдають критерiям, визначеним пiдпунктом 3 пункту 291.4 статтi 291 цього Кодексу, ведуть спрощений бухгалтерський облiк доходiв та витрат з метою обрахунку об'єкта оподаткування за методикою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну податкову i митну полiтику).

Також можлива така ситуація коли необхідно застосувати вимоги ПКУ, що До суми доходу платника єдиного податку третьої групи (юридичнi особи) за звiтний перiод включається вартiсть реалiзованих протягом звiтного перiоду товарiв (робiт, послуг), за якi отримана попередня оплата (аванс) у перiод сплати iнших податкiв i зборiв, визначених цим Кодексом.
Або, Для платника єдиного податку третьої групи (юридичнi особи) датою отримання доходу також є дата вiдвантаження товарiв (виконання робiт, надання послуг), за якi отримана попередня оплата (аванс) у перiод сплати iнших податкiв i зборiв, визначених цим Кодексом.
Згідно з вимогами ст. 292.2. ПКУ, При продажу основних засобiв юридичними особами - платниками єдиного податку дохiд визначається як сума коштiв, отриманих вiд продажу таких основних засобiв.
Якщо основнi засоби проданi пiсля їх використання протягом 12 календарних мiсяцiв з дня введення в експлуатацiю, дохiд визначається як рiзниця мiж сумою коштiв, отриманою вiд продажу таких основних засобiв, та їх залишковою балансовою вартiстю, що склалася на день продажу.

Згідно до ст. 292.6. ПКУ, Для платника єдиного податку третьої групи (юридичнi особи) при визначенні дати виникнення оподатковуваного доходу, датою отримання доходу також є дата вiдвантаження товарiв (виконання робiт, надання послуг), за якi отримана попередня оплата (аванс) у перiод сплати iнших податкiв i зборiв, визначених цим Кодексом.

У відповідності з вимогами ст. 296.5.4. ПКУ, Платники єдиного податку третьої групи (юридичнi особи) у податковiй декларацiї окремо вiдображають:

1) обсяг доходу, що оподаткований за вiдповiдною ставкою єдиного податку, встановленою для таких платникiв пунктом 293.3 статтi 293 цього Кодексу;
2) обсяг доходу, що оподаткований за подвiйною ставкою єдиного податку, встановленою для таких платникiв пунктом 293.3 статтi 293 цього Кодексу (у разi перевищення обсягу доходу).

Слід також звернути увагу на норми законодавства, які актуальні для всіх суб’єктів господарювання на єдиному податку, які викладені у наступній статті :
Ст. 298.2.3. ПКУ, Платники єдиного податку зобов'язанi перейти на сплату iнших податкiв i зборiв, визначених цим Кодексом, у таких випадках та в строки:
1) у разi перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками єдиного податку першої i другої груп та нездiйснення такими платниками переходу на застосування iншої ставки - з першого числа мiсяця, наступного за податковим (звiтним) кварталом, у якому вiдбулося таке перевищення;

2) у разi перевищення протягом календарного року обсягу доходу, встановленого пiдпунктом 3 пункту 291.4 статтi 291 цього Кодексу, платниками єдиного податку першої i другої груп, якi використали право на застосування iнших ставок, встановлених для третьої групи, - з першого числа мiсяця, наступного за податковим (звiтним) кварталом, у якому вiдбулося таке перевищення;

3) у разi перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками єдиного податку третьої групи - з першого числа мiсяця, наступного за податковим (звiтним) кварталом, у якому вiдбулося таке перевищення;

4) у разi застосування платником єдиного податку iншого способу розрахункiв, нiж зазначенi у пунктi 291.6 статтi 291 цього Кодексу, - з першого числа мiсяця, наступного за податковим (звiтним) перiодом, у якому допущено такий спосiб розрахункiв; (291.6. Платники єдиного податку першої - третьої груп повиннi здiйснювати розрахунки за вiдвантаженi товари (виконанi роботи, наданi послуги) виключно в грошовiй формi (готiвковiй та/або безготiвковiй).

5) у разi здiйснення видiв дiяльностi, якi не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невiдповiдностi вимогам органiзацiйно-правових форм господарювання - з першого числа мiсяця, наступного за податковим (звiтним) перiодом, у якому здiйснювалися такi види дiяльностi або вiдбулася змiна органiзацiйно-правової форми;
6) у разi перевищення чисельностi фiзичних осiб, якi перебувають у трудових вiдносинах з платником єдиного податку, - з першого числа мiсяця, наступного за податковим (звiтним) перiодом, у якому допущено таке перевищення;
7) у разi здiйснення видiв дiяльностi, не зазначених у реєстрi платникiв єдиного податку, - з першого числа мiсяця, наступного за податковим (звiтним) перiодом, у якому здiйснювалися такi види дiяльностi;

8) у разi наявностi податкового боргу на кожне перше число мiсяця протягом двох послiдовних кварталiв - в останнiй день другого iз двох послiдовних кварталiв;

9) у разi здiйснення платниками першої або другої групи дiяльностi, яка не передбачена у пiдпунктах 1 або 2 пункту 291.4 статтi 291 цього Кодексу вiдповiдно, - з першого числа мiсяця, наступного за податковим (звiтним) кварталом, у якому здiйснювалася така дiяльнiсть.

Також для всіх платників єдиного податку актуальні вимоги наступної ст. ПКУ:

Ст. 297.1. Платники єдиного податку звiльняються вiд обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звiтностi з таких податкiв i зборiв:

1) податку на прибуток пiдприємств;
2) податку на доходи фiзичних осiб у частинi доходiв (об'єкта оподаткування), що отриманi в результатi господарської дiяльностi платника єдиного податку першої - третьої групи (фiзичної особи) та оподаткованi згiдно з цiєю главою;

3) податку на додану вартiсть з операцiй з постачання товарiв, робiт та послуг, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, крiм податку на додану вартiсть, що сплачується фiзичними особами та юридичними особами, якi обрали ставку єдиного податку, визначену пiдпунктом 1 пункту 293.3 статтi 293 цього Кодексу, а також що сплачується платниками єдиного податку четвертої групи;

4) податку на майно (в частинi земельного податку), крiм земельного податку за земельнi дiлянки, що не використовуються платниками єдиного податку першої - третьої груп для провадження господарської дiяльностi та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сiльськогосподарського товаровиробництва;

5) рентної плати за спецiальне використання води платниками єдиного податку четвертої групи.

297.2. Нарахування, сплата та подання звiтностi з податкiв i зборiв iнших, нiж зазначенi у пунктi
297.1 цiєї статтi, здiйснюються платниками єдиного податку в порядку, розмiрах та у строки, встановленi цим Кодексом.
У разi ввезення товарiв на митну територiю України податки i збори та митнi платежi сплачуються платником єдиного податку на загальних пiдставах вiдповiдно до закону.

297.3. Платник єдиного податку виконує передбаченi цим Кодексом функцiї податкового агента у разi нарахування (виплати, надання) оподатковуваних податком на доходи фiзичних осiб доходiв на користь фiзичної особи, яка перебуває з ним у трудових або цивiльно-правових вiдносинах.

297.4. Дивiденди, що виплачуються платниками єдиного податку третьої групи (юридичними особами) та четвертої групи власникам корпоративних прав (засновникам таких платникiв єдиного податку), оподатковуються за правилами, встановленими роздiлами II i IV цього Кодексу.

ПИТАННЯ № 3: (Подробно об условия работы ТОВ)

У відповідності з вимогами Глави 1. ПКУ, «Спрощена система оподаткування, облiку та звiтностi», Господарські товариства (ТОВ) при виконанні всіх умов цієї глави мають можливість бути зареєстрованими платниками єдиного податку 3-й групи зі сплатою єдиного податку по ставці 3% або 5%.
Всі необхідні умови і особливості роботи ТОВ на єдиному податку були описані у відповіді на питання № 2.
Згідно з Українським податковим та цивільним законодавством, господарське товариство у формі ТОВ, яке створене у відповідності до діючого законодавства, може проводити свою діяльність на основі як спрощеної системи оподаткування, так і на загальній системі оподаткування.

Далі розглянемо умови і особливості роботи ТОВ на загальній системі оподаткування.
Товариство, яке працює на загальній системі оподаткування є платником ПДВ та податку на прибуток у відповідності з вимогами Роздiлу V. «Податок на додану вартiсть» і Роздiлу III. «Податок на прибуток пiдприємств», а також інших податків, платником яких ТОВ може стати у процесі своєї діяльності.
Розглянемо основні особливості роботи ТОВ у якості платника ПДВ та податку на прибуток.

Платник ПДВ

Хто є платник ПДВ визначаеться у відповідності з вимогами ст. 180.1. ПКУ:
ст. 180.1. Для цiлей оподаткування платником податку є:
1) будь-яка особа, що провадить або планує провадити господарську дiяльнiсть i реєструється за своїм добровiльним рiшенням як платник податку у порядку, визначеному статтею 183 цього роздiлу;
2) будь-яка особа, що зареєстрована або пiдлягає реєстрацiї як платник податку;
3) будь-яка особа, що ввозить товари на митну територiю України в обсягах, якi пiдлягають оподаткуванню, та на яку покладається вiдповiдальнiсть за сплату податкiв у разi перемiщення товарiв через митний кордон України вiдповiдно до Митного кодексу України, а також:
особа, на яку покладається дотримання вимог митних режимiв, якi передбачають повне або часткове умовне звiльнення вiд оподаткування, у разi порушення таких митних режимiв, встановлених митним законодавством;
особа, яка використовує, у тому числi при ввезеннi товарiв на митну територiю України, податкову пiльгу не за цiльовим призначенням та/або всупереч умовам чи цiлям її надання згiдно iз цим Кодексом, а також будь-якi iншi особи, що використовують податкову пiльгу, яку для них не призначено.
Реєстрація платника ПДВ здійснюється у відповідності до ст. 181.1. ПКУ - У разi якщо загальна сума вiд здiйснення операцiй з постачання товарiв/послуг, що пiдлягають оподаткуванню згiдно з цим роздiлом, у тому числi з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережi, нарахована (сплачена) такiй особi протягом останнiх 12 календарних мiсяцiв, сукупно перевищує 1000000 гривень (без урахування податку на додану вартiсть), така особа зобов'язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органi за своїм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених статтею 183 цього Кодексу, крiм особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи.
Слід мати на увазі, що якщо ТОВ не зареєстровано платником ПДВ, але імпортує товари, то:
згідно до ст. 181.2. ПКУ, Якщо особи, не зареєстрованi як платники податку, ввозять товари на митну територiю України в обсягах, що пiдлягають оподаткуванню згiдно iз законом, такi особи сплачують податок пiд час митного оформлення товарiв без реєстрацiї як платники такого податку.

Об’єкт оподаткування визначається згідно з вимогами ст. 185.1. ПКУ, Об'єктом оподаткування є операцiї платникiв податку з:

а) постачання товарiв, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, вiдповiдно до статтi 186 цього Кодексу, у тому числi операцiї з безоплатної передачi та з передачi права власностi на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачi об'єкта фiнансового лiзингу в користування лiзингоотримувачу/орендарю;

б) постачання послуг, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, вiдповiдно до статтi 186 цього Кодексу;

в) ввезення товарiв на митну територiю України;

г) вивезення товарiв за межi митної територiї України;

е) постачання послуг з мiжнародних перевезень пасажирiв i багажу та вантажiв залiзничним, автомобiльним, морським i рiчковим та авiацiйним транспортом.
З метою оподаткування цим податком до операцiй з ввезення товарiв на митну територiю України та вивезення товарiв за межi митної територiї України прирiвнюється помiщення товарiв у будь-який митний режим, визначений Митним кодексом України.

Норми Статті 186. ПКУ «Мiсце постачання товарiв та послуг», визначають порядок застосування ціого поняття для визначення об’єкта оподаткування.

Дата виникнення податкових зобов’язань по ПДВ визначається у відповідності до ст. 187.1. ПКУ , де сказано, що: Датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарiв/послуг вважається дата, яка припадає на податковий перiод, протягом якого вiдбувається будь-яка з подiй, що сталася ранiше:

а) дата зарахування коштiв вiд покупця/замовника на банкiвський рахунок платника податку як оплата товарiв/послуг, що пiдлягають постачанню, а в разi постачання товарiв/послуг за готiвку - дата оприбуткування коштiв у касi платника податку, а в разi вiдсутностi такої - дата iнкасацiї готiвки у банкiвськiй установi, що обслуговує платника податку;
б) дата вiдвантаження товарiв, а в разi експорту товарiв - дата оформлення митної декларацiї, що засвiдчує факт перетинання митного кордону України, оформлена вiдповiдно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвiдчує факт постачання послуг платником податку.

Статтею 193. ПКУ введено Розмiри ставок податку
193.1. Ставки податку встановлюються вiд бази оподаткування в таких розмiрах:
а) 20 вiдсоткiв;
б) 0 вiдсоткiв (експорт товарів);
в) 7 вiдсоткiв по операцiях з постачання товарів медичного призначення.

Статтею 196. ПКУ визначено Операцiї, що не є об'єктом оподаткування.

Статтею 197. ПКУ визначено Операцiї, звiльненi вiд оподаткування.

Податок на прибуток

Ст. 133.1. Платниками податку - резидентами є: ( ут.ч.):
п. 133.1.1. суб'єкти господарювання - юридичнi особи, якi провадять господарську дiяльнiсть як на територiї України, так i за її межами, крiм юридичних осiб, визначених пунктами 133.4 та 133.5 цiєї статтi.

Ст. 134.1. Об'єктом оподаткування є:
п. 134.1.1. прибуток iз джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збiльшення або зменшення) фiнансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фiнансовiй звiтностi пiдприємства вiдповiдно до нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку або мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi, на рiзницi, якi виникають вiдповiдно до положень цього Кодексу.

Якщо вiдповiдно до цього роздiлу передбачено здiйснення коригування шляхом збiльшення фiнансового результату до оподаткування, то в цьому разi вiдбувається:
зменшення вiд'ємного значення фiнансового результату до оподаткування (збитку);
збiльшення позитивного значення фiнансового результату до оподаткування (прибутку).
Якщо вiдповiдно до цього роздiлу передбачено здiйснення коригування шляхом зменшення фiнансового результату до оподаткування, то в цьому разi вiдбувається:
збiльшення вiд'ємного значення фiнансового результату до оподаткування (збитку);
зменшення позитивного значення фiнансового результату до оподаткування (прибутку).
Для платникiв податку, у яких рiчний дохiд вiд будь-якої дiяльностi (за вирахуванням непрямих податкiв), визначений за правилами бухгалтерського облiку за останнiй рiчний звiтний (податковий) перiод не перевищує двадцяти мiльйонiв гривень, об'єкт оподаткування може визначатися без коригування фiнансового результату до оподаткування на усi рiзницi (крiм вiд'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звiтних) рокiв), визначенi вiдповiдно до положень цього роздiлу. Платник податку, у якого рiчний дохiд (за вирахуванням непрямих податкiв), визначений за правилами бухгалтерського облiку за останнiй рiчний звiтний (податковий) перiод не перевищує двадцяти мiльйонiв гривень, має право прийняти рiшення про незастосування коригувань фiнансового результату до оподаткування на усi рiзницi (крiм вiд'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звiтних) рокiв), визначенi вiдповiдно до положень цього роздiлу, не бiльше одного разу протягом безперервної сукупностi рокiв в кожному з яких виконується цей критерiй щодо розмiру доходу. Про прийняте рiшення платник податку зазначає у податковiй звiтностi з цього податку, що подається за перший рiк в такiй безперервнiй сукупностi рокiв. В подальшi роки такої сукупностi коригування фiнансового результату також не застосовуються (крiм вiд'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звiтних) рокiв).
Різниці, на які можливо корегування фінансового результату ТОВ визначаються у відповідності з наступними нормами ПКУ:
Стаття 138. Рiзницi, якi виникають при нарахуваннi амортизацiї необоротних активiв
Стаття 139. Рiзницi, що виникають при формуваннi резервiв (забезпечень)
Стаття 140. Рiзницi, якi виникають при здiйсненнi фiнансових операцiй
Ставка податку на прибуток становить 18 %.

ПИТАННЯ № 4: (Возможность и риски оформления нескольких ФОП (ЕН 2гр.) в одном офисе).

Згідно з п. 4. ст. 9 Закону №755-IV від 15.05.2003 (редакція від 06.10.2016)
"Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"
В Єдиному державному реєстрi мiстяться такi вiдомостi про фiзичну особу - пiдприємця:
1) прiзвище, iм’я, по батьковi;
2) дата народження;
3) реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовилися вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв, повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку в паспортi про право здiйснювати платежi за серiєю та номером паспорта);
4) країна громадянства;
5) мiсцезнаходження (мiсце проживання або iнша адреса, за якою здiйснюється зв’язок з фiзичною особою - пiдприємцем);
З наведеного слідує, шо реєстрація ФОП можлива тільки за місцем його реєстрації (проживання) як мешканця по відповідній адресі. Хоча і проживати там не обов’язково, але реєстрація там повинна бути.
Реєстрація ФОП-ів у офісі, якщо це нежитлове приміщення не можливе. Якщо декілька ФОП – ів зареєстровані у одній квартирі, то це не суперечить законодавству.
Ці ФОП-и можуть здійснювати підприємницьку діяльність у одному офісі на умовах договору оренди власника цього приміщення.
Таки само висновок можна зробити при вивченні п. 3. Порядку МФУ №1675 від 20.12.2011 (редакція від 20.12.2011) "Порядок подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування" , де сказано, що Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб'єкт господарювання подає до органу державної податкової служби заяву про застосування спрощеної системи оподаткування за формою, затвердженою наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 20.12.2011 N 1675, у якiй зазначаються такi вiдомостi:
………………. у т.ч.
податкова адреса суб'єкта господарювання;

Згідно до Статті 45. ПКУ, Податкова адреса
п. 45.1. Платник податкiв - фiзична особа зобов'язаний визначити свою податкову адресу.
Податковою адресою платника податкiв - фiзичної особи визнається мiсце її проживання, за яким вона береться на облiк як платник податкiв у контролюючому органi.
Платник податкiв - фiзична особа може мати одночасно не бiльше однiєї податкової адреси.

ПИТАННЯ № 5: (Оформление сотрудником родственника в дикрете ).

Українське законодавство в сфері застосування приватного права не забороняє наймати на роботу у якості співробітника родича будь якого ступеню споріднення.

За частиною 1 ст. 18 Закону України «Про вiдпустки» (далi - Закон) пiсля, закiнчення вiдпустки у зв'язку з вагiтнiстю та пологами на бажання жiнки їй надається вiдпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку.
Ця вiдпустка може бути використана повнiстю або частинами також батьком дитини, бабою, дiдом чи iншими родичами, якi фактично доглядають за дитиною, або особою, яка всиновила чи взяла пiд опiку дитину, та одним iз прийомних батькiв (ч. 3 ст. 18 Закону i ч. 7 ст. 179 КЗпП).
Згiдно зi ст. 181 КЗпП вiдпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку та вiдпустка без збереження заробiтної плати надаються за заявою жiнки, або осiб, зазначених ч. 7 ст. 179 КЗпП. повнiстю або частково в межах установленого перiоду та оформляються наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.
Вiдпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку та вiдпустка без збереження заробiтної плати (ч. 3 i 6 ст. 179 КЗпП) зараховуються як до загального, так i до безперервного стажу роботи i до стажу роботи за спецiальнiстю. Час вiдпусток, зазначених у цiй статтi, до стажу роботи, що дає право на щорiчну вiдпустку, не зараховується.
За частиною 4 ст. 20 Закону України «Про вiдпустки» особам, зазначеним ч. 3 ст. 18 Закону України «Про вiдпустки» (крiм осiб, якi всиновили чи взяли дитину пiд опiку в установленому законодавством порядку), вiдпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку надається на пiдставi довiдки з мiсця роботи (навчання, служби) матерi дитини про те, що вона стала до роботи до закiнчення термiну цiєї вiдпустки i виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено.

Стаття 179. Вiдпустки у зв'язку з вагiтнiстю, пологами i
для догляду за дитиною
………………………………………..
Вiдпустки для догляду за дитиною, передбаченi частинами третьою, четвертою та шостою цiєї статтi, можуть бути використанi повнiстю або частинами також батьком дитини, бабою, дiдом чи iншими родичами, якi фактично доглядають за дитиною.
За бажанням жiнки або осiб, зазначених у частинi сьомiй цiєї статтi, у перiод перебування їх у вiдпустцi для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

З урахуванням вище наведеного з додержанням вимог законодавства, оформлення на роботу родича у декретній відпустці можливе.

Приклад наказу про приймання на роботу такого працівника:

ТОВ «Зграя»
22.02.2017 р.
м. Київ № 347-к/ок

«Про вихід на роботу Бублик С. О. під час відпустки
для догляду на умовах неповного робочого дня»

НАКАЗУЮ:
Бублик Світлані Олегівні, технологу, приступити до роботи під час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 01.03.2017 у режимі неповного робочого дня, а саме: з понеділка по п’ятницю з 9:30 до 13:30.

Підстава: заява Бублик С. О. від 20.02.2017, зареєстрована за № 185.

Директор ______________________________

ПИТАННЯ № 6: (Сроки регистрации для плательщиков ЕН 2 гр. Продаж технічно складних побутових товарів).

ст. 298.1.1. ПКУ, Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб'єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву.

Подання заяви регулюється Порядком МФУ №1675 від 20.12.2011 (редакція від 20.12.2011)
"Порядок подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування".

Строки реєстрації СПД фізичних осіб встановлено Статтею 26. Закону №755-IV від 15.05.2003 (редакція від 06.10.2016) "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", де сказано що строк розгляду документiв,
поданих для державної реєстрацiї наступний:
1. Розгляд документiв, поданих для державної реєстрацiї та проведення iнших реєстрацiйних дiй, здiйснюється у такi строки:
1) щодо юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв - протягом 24 годин пiсля надходження документiв, поданих для державної реєстрацiї та проведення iнших реєстрацiйних дiй, крiм вихiдних та святкових днiв;

3. Державна реєстрацiя може проводитися у скороченi строки. Пiдстави, порядок та розмiр плати за проведення державної реєстрацiї у скороченi строки встановлюються Кабiнетом Мiнiстрiв України.
Статтями Закону №755 27 та 28 передбачено випадки коли зупиняється державна реєстрація або відмовляється в реєстрації:
Стаття 27. Зупинення розгляду документiв, поданих для державної реєстрацiї
1. Пiдставами для зупинення розгляду документiв, поданих для державної реєстрацiї, є:
1) подання документiв або вiдомостей, визначених цим Законом, не в повному обсязi;
2) невiдповiднiсть документiв вимогам, установленим статтею 15 цього Закону;
3) невiдповiднiсть вiдомостей, зазначених у заявi про державну реєстрацiю, вiдомостям, зазначеним у документах, поданих для державної реєстрацiї, або вiдомостям, що мiстяться в Єдиному державному реєстрi;
4) невiдповiднiсть вiдомостей, зазначених у документах, поданих для державної реєстрацiї, вiдомостям, що мiстяться в Єдиному державному реєстрi;
5) невiдповiднiсть реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв або серiї та номера паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовилися вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв, повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку в паспортi про право здiйснювати платежi за серiєю та номером паспорта) вiдомостям, наданим вiдповiдно до статтi 13 цього Закону;
6) несплата адмiнiстративного збору або сплата не в повному обсязi;
7) подання документiв з порушенням встановленого законодавством строку для їх подання.
2. Зупинення розгляду документiв з пiдстав, не передбачених цiєю статтею, не допускається.
Зупинення розгляду документiв здiйснюється протягом 24 годин, крiм вихiдних та святкових днiв, пiсля надходження документiв, поданих для державної реєстрацiї.
Зупинення розгляду документiв, поданих для державної реєстрацiї громадських формувань, здiйснюється у строки, встановленi статтею 26 цього Закону.
3. Розгляд документiв зупиняється на строк, що становить 15 календарних днiв з дати їх зупинення.
4. Повiдомлення про зупинення розгляду документiв iз зазначенням строку та виключного перелiку пiдстав для його зупинення та рiшення суб’єкта державної реєстрацiї про зупинення розгляду документiв розмiщуються на порталi електронних сервiсiв у день зупинення та надсилаються заявнику на адресу його електронної пошти.
5. У разi подання документiв, необхiдних для усунення пiдстав для зупинення розгляду документiв, протягом встановленого строку розгляд документiв поновлюється.
6. У разi поновлення розгляду документiв обчислення строку розгляду документiв, поданих для державної реєстрацiї, i проведення реєстрацiйних дiй починається з дня подання документiв, необхiдних для усунення пiдстав для зупинення розгляду документiв.
7. Документи, що потребують усунення пiдстав для зупинення розгляду документiв, повертаються (видаються, надсилаються поштовим вiдправленням) заявнику не пiзнiше наступного робочого дня з дня надходження вiд заявника заяви про їх повернення.
Стаття 28. Вiдмова у державнiй реєстрацiї
1. Пiдстави для вiдмови у державнiй реєстрацiї:
1) документи подано особою, яка не має на це повноважень;
2) у Єдиному державному реєстрi мiстяться вiдомостi про судове рiшення щодо заборони проведення реєстрацiйної дiї;
3) у Єдиному державному реєстрi мiстяться вiдомостi про судове рiшення про арешт корпоративних прав - у разi державної реєстрацiї змiн до вiдомостей про юридичну особу, що мiстяться в Єдиному державному реєстрi, у зв’язку iз змiною частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капiталi (пайовому фондi) юридичної особи;
4) не усунуто пiдстави для зупинення розгляду документiв протягом встановленого строку;
5) документи суперечать вимогам Конституцiї та законiв України;
6) документи суперечать статуту громадського формування;
7) порушено встановлений законом порядок створення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи;
8) невiдповiднiсть найменування юридичної особи вимогам закону;
9) щодо засновника (учасника) юридичної особи, що створюється, проведено державну реєстрацiю рiшення про припинення юридичної особи в результатi її лiквiдацiї;
10) щодо юридичної особи, стосовно якої подано заяву про державну реєстрацiю змiн до вiдомостей Єдиного державного реєстру, пов’язаних iз змiною засновникiв (учасникiв) юридичної особи, проведено державну реєстрацiю рiшення про припинення юридичної особи в результатi її лiквiдацiї;
11) документи для державної реєстрацiї припинення юридичної особи поданi:
ранiше строку, встановленого цим Законом;
щодо юридичної особи, що припиняється в результатi її лiквiдацiї та є засновником (учасником) iнших юридичних осiб та/або має не закритi вiдокремленi пiдроздiли, та/або є засновником третейського суду;
в Єдиному державному реєстрi вiдсутнiй запис про державну реєстрацiю юридичної особи, утвореної шляхом реорганiзацiї в результатi злиття, приєднання або подiлу;
щодо акцiонерного товариства, стосовно якого надiйшли вiдомостi про наявнiсть нескасованої реєстрацiї випуску акцiй;
щодо юридичної особи - емiтента цiнних паперiв, стосовно якого надiйшли вiдомостi про наявнiсть нескасованих випускiв цiнних паперiв;
щодо юридичної особи, що лiквiдується, стосовно якої надiйшли вiдомостi про наявнiсть заборгованостi iз сплати податкiв i зборiв та/або наявнiсть заборгованостi iз сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцiальне страхування;
щодо юридичної особи, що реорганiзується, стосовно якої надiйшли вiдомостi про наявнiсть заборгованостi iз сплати податкiв i зборiв та/або наявнiсть заборгованостi iз сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцiальне страхування та вiдсутнiй узгоджений план реорганiзацiї юридичної особи;
щодо юридичної особи, стосовно якої надiйшли вiдомостi про наявнiсть заборгованостi iз сплати страхових коштiв до Пенсiйного фонду України та фондiв соцiального страхування;
щодо юридичної особи, що припиняється в результатi лiквiдацiї, стосовно якої надiйшли вiдомостi про вiдкрите виконавче провадження;
щодо юридичної особи, стосовно якої вiдкрито провадження у справi про банкрутство.
2. Пiдстави для вiдмови у державнiй реєстрацiї фiзичної особи - пiдприємця:
1) документи подано особою, яка не має на це повноважень;
2) у Єдиному державному реєстрi мiстяться вiдомостi про судове рiшення щодо заборони у проведеннi реєстрацiйної дiї;
3) не усунуто пiдстави для зупинення розгляду документiв протягом встановленого строку;
4) наявнi обмеження на зайняття пiдприємницькою дiяльнiстю, встановленi законом;
5) наявнiсть в Єдиному державному реєстрi запису, що фiзична особа вже зареєстрована як фiзична особа - пiдприємець.
3. Повiдомлення про вiдмову у проведеннi державної реєстрацiї повинно мiстити посилання на конкретну норму (пункт, статтю) законодавства iз зазначенням, що саме порушено пiд час оформлення та подання документiв, а також повинно бути зазначено, який саме пункт чи стаття поданого заявником документа (статуту, протоколу тощо) не вiдповiдає нормам законодавства.
4. Вiдмова у державнiй реєстрацiї з пiдстав, не передбачених цiєю статтею, а також вiдмова у державнiй реєстрацiї (легалiзацiї) професiйної спiлки, її органiзацiї або об’єднання не допускається.
5. Вiдмова у державнiй реєстрацiї здiйснюється протягом 24 годин пiсля надходження документiв, поданих для державної реєстрацiї, крiм вихiдних та святкових днiв.
6. Вiдмова у державнiй реєстрацiї громадських формувань здiйснюється у строки, встановленi статтею 26 цього Закону.
7. Повiдомлення про вiдмову у державнiй реєстрацiї iз зазначенням виключного перелiку пiдстав для вiдмови та рiшення суб’єкта державної реєстрацiї про вiдмову у державнiй реєстрацiї розмiщуються на порталi електронних сервiсiв у день вiдмови у державнiй реєстрацiї.
8. У разi вiдмови у державнiй реєстрацiї документи, поданi для державної реєстрацiї (крiм документа про сплату адмiнiстративного збору), повертаються (видаються, надсилаються поштовим вiдправленням) заявнику не пiзнiше наступного робочого дня з дня надходження вiд заявника заяви про їх повернення.
9. Пiсля усунення причин, що були пiдставою для вiдмови у державнiй реєстрацiї, заявник може повторно подати документи для державної реєстрацiї

ПИТАННЯ № 7: (Отчетность по РРО (ежедневная, прочее)).

Порядок та види звітності, а також перелік зобов’язань суб’єктів господарювання, які застосовують РРО передбачені Законом №265/95-ВР від 06.07.1995 (редакція від 20.12.2016)
"Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг"

Стаття. 2 Закону №265, де сказано : денний звiт - документ встановленої форми, надрукований реєстратором розрахункових операцiй, що мiстить iнформацiю про деннi пiдсумки розрахункових операцiй, проведених з його застосуванням. Цей звіт вноситься щоденно до Книги обліку розрахункових операцій.

Стаття 3. Закону №265, де сказано у т.ч. і про звітність: Суб'єкти господарювання, якi здiйснюють розрахунковi операцiї в готiвковiй та/або в безготiвковiй формi (iз застосуванням платiжних карток, платiжних чекiв, жетонiв тощо) при продажу товарiв (наданнi послуг) у сферi торгiвлi, громадського харчування та послуг, а також операцiї з приймання готiвки для подальшого її переказу зобов'язанi:
1) проводити розрахунковi операцiї на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстрованi, опломбованi у встановленому порядку та переведенi у фiскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцiй з роздрукуванням вiдповiдних розрахункових документiв, що пiдтверджують виконання розрахункових операцiй, або у випадках, передбачених цим Законом, iз застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок;
2) видавати особi, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або вiдмовляється вiд неї, включаючи тi, замовлення або оплата яких здiйснюється з використанням мережi Iнтернет, при отриманнi товарiв (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операцiї;
3) застосовувати реєстратори розрахункових операцiй, що включенi до Державного реєстру реєстраторiв розрахункових операцiй, з додержанням встановленого порядку їх застосування;
4) забезпечувати цiлiснiсть пломб реєстратора розрахункових операцiй та незмiннiсть його конструкцiї та програмного забезпечення;
5) у разi незастосування реєстраторiв розрахункових операцiй у випадках, визначених цим Законом, проводити розрахунки з використанням книги облiку розрахункових операцiй та розрахункової книжки з додержанням встановленого порядку їх ведення, крiм випадкiв, коли ведеться облiк через електроннi системи прийняття ставок, що контролюються у режимi реального часу центральним органом виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику у сферi казначейського обслуговування бюджетних коштiв;
6) забезпечувати зберiгання використаних книг облiку розрахункових операцiй та розрахункових книжок протягом трьох рокiв пiсля їх закiнчення;
7) подавати до органiв доходiв i зборiв звiтнiсть, пов'язану iз застосуванням реєстратора розрахункових операцiй та розрахункових книжок, не пiзнiше 15 числа наступного за звiтним мiсяця у разi, якщо цим пунктом не передбачено подання iнформацiї по дротових або бездротових каналах зв'язку.

Суб'єкти господарювання, якi використовують реєстратори розрахункових операцiй (крiм електронних таксометрiв, автоматiв з продажу товарiв (послуг) та реєстраторiв розрахункових операцiй, що застосовуються для облiку та реєстрацiї операцiй з купiвлi-продажу iноземної валюти) повиннi подавати до органiв доходiв i зборiв по дротових або бездротових каналах зв'язку електроннi копiї розрахункових документiв i фiскальних звiтних чекiв, якi мiстяться на контрольнiй стрiчцi в пам'ятi реєстраторiв розрахункових операцiй або в пам'ятi модемiв, якi до них приєднанi.
Суб'єкти господарювання, якi використовують такi реєстратори розрахункових операцiй, як електроннi таксометри, автомати з продажу товарiв (послуг) та реєстратори розрахункових операцiй, що застосовуються для облiку та реєстрацiї операцiй з купiвлi-продажу iноземної валюти, повиннi подавати до органiв доходiв i зборiв по дротових або бездротових каналах зв'язку iнформацiю про обсяг розрахункових операцiй, виконаних у готiвковiй та/або в безготiвковiй формi, або про обсяг операцiй з купiвлi-продажу iноземної валюти, яка мiститься в фiскальнiй пам'ятi зазначених реєстраторiв розрахункових операцiй.
Порядок передачi iнформацiї до органiв доходiв i зборiв по дротових або бездротових каналах зв'язку встановлюється органами доходiв i зборiв на базi технологiї, розробленої Нацiональним банком України та погодженої центральним органом виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику
8) реалiзовувати товари (надавати послуги) за умови наявностi цiнника на товар (меню, прейскуранта, тарифу на послугу, що надається) у грошовiй одиницi України;
9) щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцiй (за виключенням автоматiв з продажу товарiв (послуг) фiскальнi звiтнi чеки у разi здiйснення розрахункових операцiй;
10) друкувати або створювати в електроннiй формi на реєстраторах розрахункових операцiй (за виключенням автоматiв з продажу товарiв (послуг) контрольнi стрiчки i забезпечувати їх зберiгання протягом трьох рокiв;
11) проводити розрахунковi операцiї через реєстратори розрахункових операцiй з використанням режиму попереднього програмування найменування (для пального iз зазначенням коду товарної пiдкатегорiї згiдно з УКТ ЗЕД ( 584-18 )), цiн товарiв (послуг) та облiку їх кiлькостi
12) вести в порядку, встановленому законодавством, облiк товарних запасiв на складах та/або за мiсцем їх реалiзацiї, здiйснювати продаж лише тих товарiв (послуг), що вiдображенi в такому облiку.
Такi вимоги не поширюються на фiзичних осiб - пiдприємцiв, якi є платниками єдиного податку та не зареєстрованi платниками податку на додану вартiсть;
13) забезпечувати вiдповiднiсть сум готiвкових коштiв на мiсцi проведення розрахункiв сумi коштiв, яка зазначена в денному звiтi реєстратора розрахункових операцiй, а у випадку використання розрахункової книжки - загальнiй сумi продажу за розрахунковими квитанцiями, виданими з початку робочого дня. Такi вимоги не поширюються на фiзичних осiб - пiдприємцiв, якi є платниками єдиного податку та не зареєстрованi платниками податку на додану вартiсть
14) вводити в експлуатацiю, проводити технiчне обслуговування без порушення ранiше здiйсненого належним чином опломбування реєстратора розрахункових операцiй, ремонтувати реєстратори розрахункових операцiй через центри сервiсного обслуговування в порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України;
15) надавати покупцю товарiв (послуг) за його вимогою чек, накладну або iнший письмовий документ, що засвiдчує передання права власностi на них вiд продавця до покупця з метою виконання вимог Закону України "Про захист прав споживачiв" ( 1023-12 ). Порушення цього правила тягне за собою вiдповiдальнiсть, передбачену зазначеним законом, але не може бути пiдставою для застосування до порушника адмiнiстративних чи фiнансових санкцiй, передбачених законодавством з питань оподаткування;
16) у разi виявлення несправностей реєстратора розрахункових операцiй, а також пошкодження засобiв контролю протягом робочого дня, в якому виявлено несправностi чи пошкодження, письмово або засобами електронного зв'язку в довiльнiй формi повiдомити центр сервiсного обслуговування, а також протягом двох робочих днiв пiсля дня виявлення несправностей чи пошкодження письмово або засобами електронного зв'язку в довiльнiй формi повiдомити про це контролюючий орган, у якому суб'єкт господарювання зареєстрований платником податкiв. ( Статтю 3 доповнено пунктом 16 згiдно iз Законом N 569-VIII вiд 01.07.2015 )

Реєстрація РРО здійснюється згідно з заявою та у відповідності з Наказом МФУ №547 від 14.06.2016 (редакція від 23.09.2016) «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій», де сказано:
1. При реєстрацiї в контролюючих органах РРО присвоюється фiскальний номер, який потім застосовується у звітності по РРО.

Порядок подання звiтностi, пов'язаної iз використанням книг облiку розрахункових операцiй (розрахункових книжок) затверджено Наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 21 сiчня 2016 року N 13, яким передбачено подання звiтностi за формою N ЗВР-1 та Iнструкцiя щодо її заповнення.

Отже, щомісяця звiтнiсть необхiдно подавати щодо всiх зареєстрованих РРО, незалежно вiд того, чи застосовувалися вони у звiтному мiсяцi чи нi, та щодо всiх книг ОРО, зареєстрованих на господарську одиницю, якi ведуться разом iз розрахунковими книжками.

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ
Міністерства фінансів України
21.01.2016 № 13
ФОРМА № ЗВР-1
До державної податкової інспекції ___________________________
ЗВІТ
про використання книг обліку розрахункових операцій
(розрахункових книжок)
_____________________________________________
(реквізити суб’єкта господарювання)
за __________________ 20 ___ року
(місяць)
(грн, коп.)
№ з/п Фіскальний номер книги обліку розрахункових операцій Сума розрахунків за звітний місяць Сума податку на додану вартість Сума акцизного податку Сума, що видана при поверненні товару
загальна за ставкою податку на додану вартість за ставкою акцизного податку
1 2 3 4 5 6 7 8

Разом:

Директор __________________
(підпис, ініціали, прізвище) Звіт прийняв ___________________
(підпис, ініціали, прізвище)
Головний бухгалтер __________________
(підпис, ініціали, прізвище) __________________
(підпис, ініціали, прізвище)
М. П.
(за наявності) « __» ________20___ року

У відповідності з вимогами ст. 296.10. ПКУ, Реєстратори розрахункових операцiй не застосовуються платниками єдиного податку:
першої групи;
другої i третьої груп (фiзичнi особи - пiдприємцi) незалежно вiд обраного виду дiяльностi, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. У разi перевищення в календарному роцi обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцiй для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцiй розпочинається з першого числа першого мiсяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всiх наступних податкових перiодах протягом реєстрацiї суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

Норми цього пункту не поширюються на платникiв єдиного податку, якi здiйснюють реалiзацiю технiчно складних побутових товарiв, що пiдлягають гарантiйному ремонту.

Також Постановою КМУ №199 від 18.02.2002 (редакція від 09.01.2013) "Про затвердження вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування" передбачені:
Звiти реєстратора
11. Реєстратор повинен забезпечувати формування та друкування таких звiтiв:
X-звiту;
Z-звiту;
звiту про реалiзованi товари (наданi послуги);
перiодичних (повного, скороченого).
12. Формування X-звiту, звiту про реалiзованi товари (наданi послуги) та перiодичних звiтiв повинно виконуватися без обнулення регiстрiв денних пiдсумкiв оперативної пам'ятi.
13. Формування Z-звiту повинно виконуватися у такiй послiдовностi:
друкування фiскального звiтного чека i занесення iнформацiї до фiскальної пам'ятi;
обнулення регiстрiв денних пiдсумкiв оперативної пам'ятi;
друкування iнформацiї, що пiдтверджує обнулення регiстрiв денних пiдсумкiв оперативної пам'ятi та дiйснiсть фiскального звiтного чека.
14. Чеки всiх звiтiв повиннi мiстити такi загальнi реквiзити:
назву i адресу господарської одиницi;
iндивiдуальний номер платника, перед яким друкуються великi лiтери "ПН". У разi коли суб'єкт пiдприємницької дiяльностi не зареєстрований як платник ПДВ, замiсть iндивiдуального номера платника повинен бути надрукований iдентифiкацiйний код згiдно з ЄДРПОУ (для юридичних осiб) або iдентифiкацiйний номер згiдно з ДРФО (для фiзичних осiб), а замiсть лiтер "ПН" - лiтери "IД";
фiскальний номер реєстратора, перед яким друкуються великi лiтери "ФН";
заводський номер реєстратора;
логотип виробника.
15. Чек X-звiту повинен додатково мiстити такi данi (всi пiдсумки та суми обчислюються з початку змiни до моменту формування X-звiту):
пiдсумок розрахункових операцiй за реалiзованi товари (наданi послуги) за кожною ставкою ПДВ окремо;
лiтернi позначення та вiдповiднi ставки ПДВ у вiдсотках;
суми ПДВ за кожною ставкою;
пiдсумок розрахункових операцiй за реалiзованi товари (наданi послуги), продаж (надання) яких не пiдлягає обкладенню ПДВ;
загальний пiдсумок розрахункових операцiй за реалiзованi товари (наданi послуги) з розбивкою за формами оплати;
пiдсумок розрахункових операцiй та суми ПДВ вiдповiдно до абзацiв другого, четвертого, п'ятого, шостого цього пункту за сумами коштiв, виданих покупцям (споживачам послуг), якщо такий пiдсумок не дорiвнює нулю;
суми готiвки за операцiями "службового внесення" та "службової видачi";
дату i час друкування чека X-звiту.
У разi призначення реєстратора для роботи з декiлькома валютами чек X-звiту повинен додатково мiстити пiдсумки розрахункових операцiй щодо кожної валюти окремо.
16. Реєстратор повинен формувати звiт про реалiзованi товари (наданi послуги) за визначеними користувачем кодами товарiв (послуг). Чек звiту про реалiзованi товари (наданi послуги) повинен додатково мiстити такi данi:
пiдсумок розрахункових операцiй за реалiзованi товари (наданi послуги) за кожним зазначеним кодом окремо з моменту програмування товару (послуги) iз зазначенням його найменування, реалiзованої кiлькостi, лiтерного позначення ставки ПДВ;
загальний пiдсумок розрахункових операцiй за реалiзованi товари (наданi послуги);
лiтернi позначення та вiдповiднi ставки ПДВ у вiдсотках;
дату i час друкування чека звiту про реалiзованi товари (наданi послуги).
17. Чек Z-звiту - фiскальний звiтний чек повинен додатково мiстити такi данi (всi пiдсумки та суми обчислюються за змiну):
пiдсумок розрахункових операцiй за реалiзованi товари (наданi послуги) за кожною ставкою ПДВ окремо;
лiтернi позначення та вiдповiднi ставки ПДВ у вiдсотках, а також дати їх останнього занесення (якщо таке занесення проводилося у день друкування даного фiскального звiтного чека);
суми ПДВ за кожною ставкою;
пiдсумок розрахункових операцiй за реалiзованi товари (наданi послуги), продаж яких не пiдлягає обкладенню ПДВ;
загальний пiдсумок розрахункових операцiй за реалiзованi товари (наданi послуги) з розбивкою за формами оплати;
пiдсумок розрахункових операцiй та суми ПДВ вiдповiдно до абзацiв другого, четвертого, п'ятого, шостого цього пункту за сумами коштiв, виданих покупцям (споживачам послуг), якщо такий пiдсумок не дорiвнює нулю;
суми готiвки за операцiями "службового внесення" та "службової видачi";
кiлькiсть касових чекiв (квитанцiй), виданих за змiну, окремо за реалiзованими товарами (наданими послугами) та виданими коштами;
номер, дату i час друкування фiскального звiтного чека;
повiдомлення про обнулення регiстрiв денних пiдсумкiв оперативної пам'ятi та дiйснiсть фiскального звiтного чека.
У разi призначення реєстратора для роботи з декiлькома валютами чек Z-звiту повинен додатково мiстити пiдсумки розрахункових операцiй щодо кожної валюти окремо.
18. Реєстратор повинен формувати перiодичнi звiти фiскальної пам'ятi за будь-який вiдрiзок часу з початку його експлуатацiї. Чек перiодичного повного звiту за певний перiод повинен додатково мiстити такi данi:
перiод, за який формується звiт, iз зазначенням номерiв та дати першого та останнього Z-звiту;
лiтернi позначення та ставки ПДВ, що використовувалися (у вiдсотках), з датами їх занесення;
пiдсумок розрахункових операцiй за реалiзованi товари (наданi послуги) за кожною ставкою ПДВ окремо;
пiдсумок розрахункових операцiй за реалiзованi товари (наданi послуги), продаж яких не пiдлягає обкладенню ПДВ;
загальний пiдсумок розрахункових операцiй за реалiзованi товари (наданi послуги);
суми ПДВ за кожною ставкою окремо;
загальний пiдсумок розрахункових операцiй за сумами коштiв, виданих покупцям (споживачам послуг), за кожною ставкою ПДВ окремо;
загальний пiдсумок розрахункових операцiй за реалiзованi товари (наданi послуги) за кожним окремим обнулюючим Z-звiтом iз зазначенням номера та дати фiскального звiтного чека;
дати аварiйних обнулень оперативної пам'ятi;
дату i час друкування чека.
19. Чек перiодичного скороченого звiту за певний перiод повинен додатково мiстити такi данi:
перiод, за який формується звiт, iз зазначенням номерiв i дати першого та останнього Z-звiту;
суми та ставки ПДВ за кожною ставкою окремо, якщо такi суми не дорiвнюють нулю;
загальний пiдсумок розрахункових операцiй за реалiзованi товари (наданi послуги);
загальний пiдсумок розрахункових операцiй за сумами коштiв, виданих покупцям (споживачам послуг);
дату i час друкування чека.

ПИТАННЯ № 8. (Штрафные санкции за несвоевременную/некорректную подачу отчета за день)

Як вище було вказано, у відповідності до статті 2 Закону №265, денний звiт – це документ встановленої форми, надрукований реєстратором розрахункових операцiй, що мiстить iнформацiю про деннi пiдсумки розрахункових операцiй, проведених з його застосуванням. Цей звіт вноситься щоденно до Книги обліку розрахункових операцій.

Згідно з вимогами п. 2.6. Постанови №637 НБУ від 15.12.2004 (редакція від 06.06.2013)
"Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні" Уся готiвка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готiвкових коштiв) та в повнiй сумi оприбутковуватися.

Оприбуткуванням готiвки в касах пiдприємств, якi проводять готiвковi розрахунки з оформленням їх касовими ордерами i веденням касової книги вiдповiдно до вимог глави 4 цього Положення, є здiйснення облiку готiвки в повнiй сумi її фактичних надходжень у касовiй книзi на пiдставi прибуткових касових ордерiв.
У разi проведення готiвкових розрахункiв iз застосуванням РРО або використанням РК оприбуткуванням готiвки є здiйснення облiку зазначених готiвкових коштiв у повнiй сумi їх фактичних надходжень у книзi облiку розрахункових операцiй на пiдставi фiскальних звiтних чекiв РРО (даних РК).

Не виконання цих вимог буде вважатися як неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готiвки.

За порушення оприбуткування готівки до каси підприємства передбачені наступні санкції:

п. 1. Указу Президента №436/95 від 12.06.1995 (редакція від 07.09.2001)
"Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки" передбачає:
Установити, що у разi порушення юридичними особами всiх форм власностi, фiзичними особами - громадянами України, iноземними громадянами та особами без громадянства, якi є суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, а також постiйними представництвами нерезидентiв, через якi повнiстю або частково здiйснюється пiдприємницька дiяльнiсть, норм з регулювання обiгу готiвки у нацiональнiй валютi, що встановлюються Нацiональним банком України, до них застосовуються фiнансовi санкцiї у виглядi штрафу:

- за перевищення встановлених лiмiтiв залишку готiвки в касах - у двократному розмiрi сум виявленої понадлiмiтної готiвки за кожний день;

- за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готiвки - у п'ятикратному розмiрi неоприбуткованої суми.

ПИТАННЯ № 9. ( Штнафные санкции за не выбитый кассовый чек (при этом оприходовано в Книге Доходов).

Як вже вище було вказано, згідно до вимог статті 3. Закону пр РРО , Суб'єкти господарювання, якi здiйснюють розрахунковi операцiї в готiвковiй та/або в безготiвковiй формi (iз застосуванням платiжних карток, платiжних чекiв, жетонiв тощо) при продажу товарiв (наданнi послуг) у сферi торгiвлi, громадського харчування та послуг, а також операцiї з приймання готiвки для подальшого її переказу зобов'язанi:
1) проводити розрахунковi операцiї на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстрованi, опломбованi у встановленому порядку та переведенi у фiскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцiй з роздрукуванням вiдповiдних розрахункових документiв, що пiдтверджують виконання розрахункових операцiй, або у випадках, передбачених цим Законом, iз застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок;
2) видавати особi, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або вiдмовляється вiд неї, включаючи тi, замовлення або оплата яких здiйснюється з використанням мережi Iнтернет, при отриманнi товарiв (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операцiї;

Також, згідно з наведеною вище Постановою НБУ № 637 - у разi проведення готiвкових розрахункiв iз застосуванням РРО або використанням РК оприбуткуванням готiвки є здiйснення облiку зазначених готiвкових коштiв у повнiй сумi їх фактичних надходжень у книзi облiку розрахункових операцiй на пiдставi фiскальних звiтних чекiв РРО (даних РК).
За таке порушення передбачені вже вище наведені санкції у відповідності з Указом Президента № 436:
- за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готiвки - у п'ятикратному розмiрi неоприбуткованої суми.

Також, Згідно з п. 15) ст. 3 Закону про РРО, суб’єкт господарювання зобов’язаний надавати покупцю товарiв (послуг) за його вимогою чек, накладну або iнший письмовий документ, що засвiдчує передання права власностi на них вiд продавця до покупця з метою виконання вимог Закону України "Про захист прав споживачiв" ( 1023-12 ). Порушення цього правила тягне за собою вiдповiдальнiсть, передбачену зазначеним законом, але не може бути пiдставою для застосування до порушника адмiнiстративних чи фiнансових санкцiй, передбачених законодавством з питань оподаткування:
ст. 21 п. 11) Закону №1023-XII від 12.05.1991 (редакція від 20.12.2016)
"Про захист прав споживачів" - де сказано: порушення умов договору мiж споживачем i виконавцем про виконання роботи, надання послуги - у розмiрi ста вiдсоткiв вартостi виконаної роботи (наданої послуги), а за тi самi дiї, вчиненi щодо групи споживачiв, - у розмiрi вiд одного до десяти вiдсоткiв вартостi виконаних робiт (наданих послуг) за попереднiй календарний мiсяць, але не менше п'яти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян;

ПИТАННЯ № 10 (Лимит кассы, прочие необходимые условия при работе с РРО).

Згідно з Постановою №637 НБУ від 15.12.2004 (редакція від 06.06.2013)
"Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні" - лiмiт залишку готiвки в касi (далi - лiмiт каси) - граничний розмiр суми готiвки, що може залишатися в касi в позаробочий час.

У відповідності до вимог п. 2.7. Положення № 637- Виходячи з потреби прискорення обiгу готiвкових коштiв i своєчасного їх надходження до кас банкiв для пiдприємств, що здiйснюють операцiї з готiвкою в нацiональнiй валютi, установлюються лiмiт каси та строки здавання готiвкової виручки (готiвки) вiдповiдно до вимог глави 5 цього Положення.

Згідно до п. 2.8. Положення, Пiдприємства можуть тримати в позаробочий час у своїх касах готiвкову виручку (готiвку) у межах, що не перевищують установлений лiмiт каси. Готiвкова виручка (готiвка), що перевищує встановлений лiмiт каси, обов'язково здається до банкiв для її зарахування на банкiвськi рахунки. Вiдокремленi пiдроздiли пiдприємств - юридичних осiб можуть здавати готiвкову виручку (готiвку) безпосередньо до кас таких юридичних осiб або до будь-якого банку для її переказу i зарахування на банкiвськi рахунки зазначених юридичних осiб.

За вiдсутностi банкiв готiвкова виручка (готiвка) для переказу на банкiвськi рахунки пiдприємства (пiдприємця) може здаватися до операторiв поштового зв'язку та небанкiвських фiнансових установ, якi в установленому законодавством порядку отримали лiцензiю на переказ коштiв без вiдкриття рахунку.
Здавання готiвкової виручки (готiвки) здiйснюється самостiйно (у тому числi iз застосуванням платiжних пристроїв та через пункти приймання готiвки) або через вiдповiднi служби, яким згiдно iз законодавством надано право на перевезення валютних цiнностей та iнкасацiю коштiв.
Здавання готiвкової виручки (готiвки) може здiйснюватися для зарахування на будь-який банкiвський рахунок пiдприємства (пiдприємця) на його вибiр.

Також, на підставі п. 2.9. Положення Пiдприємства не повиннi накопичувати готiвкову виручку (готiвку) у своїх касах понад установлений лiмiт каси для здiйснення потрiбних витрат до настання строкiв деяких виплат.
Відповідно з п. 2.10. Положення Пiдприємства мають право зберiгати у своїй касi готiвку, одержану в банку для виплат, що належать до фонду оплати працi, а також пенсiй, стипендiй, дивiдендiв (доходу), понад установлений лiмiт каси протягом трьох робочих днiв, уключаючи день одержання готiвки в банку. Для проведення цих виплат працiвникам вiддалених вiдокремлених пiдроздiлiв пiдприємств залiзничного транспорту та морських портiв готiвка може зберiгатися в їх касах понад установлений лiмiт каси протягом п'яти робочих днiв, уключаючи день одержання готiвки в банку. Готiвка, що одержана в банку на iншi виплати, має видаватися пiдприємством своїм працiвникам у той самий день. Суми готiвки, що одержанi в банку i не використанi за призначенням протягом установлених вище строкiв, повертаються пiдприємством до банку не пiзнiше наступного робочого дня банку або можуть залишатися в його касi (у межах установленого лiмiту).

Пiдприємство має право зберiгати в касi готiвку для виплат, якi належать до фонду оплати працi та здiйснюються за рахунок виручки, понад установлений йому лiмiт каси протягом трьох робочих днiв з дня настання строкiв цих виплат у сумi, що зазначена в переданих до каси вiдомостях на виплату грошей (далi - видаткова вiдомiсть) (додаток 1).
Згідно з п. 5.2. розділу 5 Положення № 637, Установлення лiмiту каси проводиться пiдприємствами самостiйно на пiдставi розрахунку встановлення лiмiту залишку готiвки в касi (додаток 8), що пiдписується головним (старшим) бухгалтером та керiвником пiдприємства (або уповноваженою ним особою). До розрахунку приймається строк здавання пiдприємством готiвкової виручки (готiвки) для її зарахування на рахунки в банках, визначений вiдповiдним договором банкiвського рахунку. Для кожного пiдприємства та його вiдокремленого пiдроздiлу складається окремий розрахунок встановлення лiмiту залишку готiвки в касi.

Все інше, що касається роботи з використанням РРО висловлено у попередніх відповідях на питання стосовно застосування РРО.

ПИТАННЯ № 11 (Приказ о назначении ответсвенного сотрудника?).

У відповідності з п. 4.7. Положення № 637 Керiвник пiдприємства в разi зарахування на роботу касира укладає з ним договiр про повну матерiальну вiдповiдальнiсть та ознайомлює його пiд пiдпис iз вимогами цього Положення.

4.8. Касир вiдповiдно до законодавства України несе повну матерiальну вiдповiдальнiсть за збереження всiх прийнятих ним цiнностей. Касиру забороняється передовiряти виконання дорученої йому роботи iншим особам.

На пiдприємствах, якi мають одного касира, у разi потреби тимчасової його замiни виконання обов'язкiв касира покладається на iншого працiвника за письмовим наказом керiвника. З цим працiвником укладається договiр про повну матерiальну вiдповiдальнiсть на час виконання ним обов'язкiв касира.
У разi вiдсутностi касира (у зв'язку з хворобою тощо) цiнностi, що переданi йому пiд вiдповiдальнiсть, перераховуються iншим касиром, якому вони передаються, у присутностi керiвника та головного бухгалтера або в присутностi комiсiї, призначеної керiвником пiдприємства. Про результати перерахування i передавання цiнностей складається акт за пiдписами зазначених осiб.
Пiдприємства, штатним розписом яких не передбачено посади касира, виконання його обов'язкiв можуть покладати вiдповiдно до письмового розпорядження керiвника на бухгалтера чи iншого працiвника, з яким укладається договiр про повну матерiальну вiдповiдальнiсть.

Далі наведено примірний Договір про повну матеріальну відповідальність касира або особи на яку покладено керівником обов’язки по веденню касових операці:

Договiр про повну індивідуальну матеріальну відповідальність касира
м. _______________ "____" ______________20__ р.
___________________________________________________________________________
(назва підприємства, організації, установи)
(надалі іменується – "Адміністрація") в особі ____________________________________
___________________________________________________________________________,
(посада, прізвище, ім'я, по батькові)
що діє на підставі ___________________________________________________________,
з одного боку,
та ________________________________________________________________________,
(посада, прізвище, ім'я та по батькові)
що проживає за адресою: ____________________________________________________,
паспорт: серія ______ N ____________, виданий _________________________________
_______________________________________"_____"___________________ 20______р.
(надалі іменується – "Касир") з другого боку,
з метою забезпечення збереження матеріальних цінностей, що належать Адміністрації, керуючись ст. ст. 130, 143, 1351, 1353 Кодексу законів про працю України, уклали цей Договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність касира (надалі іменується "Договір") про таке:
1. Касир бере на себе повну матеріальну відповідальність за збереження довірених йому Адміністрацією матеріальних цінностей і у встановленому законом порядку відповідає за їх збереження і, у зв'язку з вищевикладеним, зобов'язується:
1.1. дбайливо ставитись до переданих йому для зберігання матеріальних цінностей, приймати заходи для запобігання їх нестачі, розкраданню, знищенню, псуванню, втратам;
1.2. вчасно повідомляти Адміністрацію про будь-які обставини, що загрожують збереженню довірених йому цінностей;
1.3. провадити приймання і відпускання матеріальних цінностей за документами, підписаними керівником Адміністрації і її головним бухгалтером;
1.4. брати участь в інвентаризації каси;
2. Адміністрація зобов'язується:
2.1. створити Касирові необхідні умови для нормальної роботи і забезпечення повного збереження довірених йому матеріальних цінностей;
2.2. провадити у встановленому порядку інвентаризацію матеріальних цінностей у касі.
3. У разі незабезпечення з вини Касира збереження довірених йому матеріальних цінностей, визначення розміру шкоди, заподіяної Адміністрації, і її відшкодування провадяться відповідно до чинного в Україні трудового законодавства, зокрема, але не виключно, згідно із ст. 1353 Кодексу законів про працю України.
4. Усі спори, що пов'язані із цим Договором, його укладанням або такі, що виникають в процесі виконання умов цього Договору, вирішуються шляхом переговорів між представниками Сторін. Якщо спір неможливо вирішити шляхом переговорів, він вирішується в судовому порядку за встановленою підвідомчістю та підсудністю такого спору у порядку, визначеному відповідним чинним в Україні законодавством.
5. Цей Договір набуває чинності з моменту його підписання і діє до повного виконання Сторонами своїх зобов'язань за цим Договором.
6. Зміни в цей Договір можуть бути внесені за взаємною згодою Сторін, що оформляється додатковою угодою до цього Договору.
7. Зміни та доповнення, додаткові угоди та додатки до цього Договору є його невід'ємною частиною і мають юридичну силу у разі, якщо вони викладені у письмовій формі та підписані уповноваженими на те представниками Сторін.
8. Усі правовідносини, що виникають у зв'язку з виконанням умов цього Договору і не врегульовані ним, регламентуються нормами чинного в Україні трудового законодавства.
9. Цей Договір складений українською мовою, на ______ сторінках у _______ примірниках, кожний з яких має однакову юридичну силу.
Реквізити та підписи сторін
Адміністрація
____________________________________
____________________________________
____________________________________
____________________________________
____________________________________
_____________________/______________/
М. П. Касир
____________________________________
Паспорт серії_________N______________
виданий ____________________________
"_____"___________________ ________р.
____________________________________
____________________/______________/
одаток № 1
до Договору про повну
матеріальну відповідальність касира
від «____»___________ р.
ПІДПИСКА
Я, ________________________________________________________________________, що працюю на посаді ________________________________________________________, даю цю підписку про те, що я ознайомлений з правилами роботи і зобов'язуюсь у повному обсязі виконувати всі встановлені правила щодо прийому, збереження та видачі товарно-матеріальних цінностей та грошових засобів, а також дотримуватись порядку та термінів подання звітності.
Дата _______________ Підпис _______________
ПИТАННЯ № 12 (Варианты выдачи чека при доставке по Киеву).

Згідно до ст. 1 Закону про РРО - розрахункова операцiя - приймання вiд покупця готiвкових коштiв, платiжних карток, платiжних чекiв, жетонiв тощо за мiсцем реалiзацiї товарiв (послуг), видача готiвкових коштiв за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разi застосування банкiвської платiжної картки - оформлення вiдповiдного розрахункового документа щодо оплати в безготiвковiй формi товару (послуги) банком покупця або, у разi повернення товару (вiдмови вiд послуги), оформлення розрахункових документiв щодо перерахування коштiв у банк покупця;
Стаття 3. Закону №265 (про РРО), де сказано у т.ч. і про звітність: Суб'єкти господарювання, якi здiйснюють розрахунковi операцiї в готiвковiй та/або в безготiвковiй формi (iз застосуванням платiжних карток, платiжних чекiв, жетонiв тощо) при продажу товарiв (наданнi послуг) у сферi торгiвлi, громадського харчування та послуг, а також операцiї з приймання готiвки для подальшого її переказу зобов'язанi:
1) проводити розрахунковi операцiї на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстрованi, опломбованi у встановленому порядку та переведенi у фiскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцiй з роздрукуванням вiдповiдних розрахункових документiв, що пiдтверджують виконання розрахункових операцiй, або у випадках, передбачених цим Законом, iз застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок;
2) видавати особi, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або вiдмовляється вiд неї, включаючи тi, замовлення або оплата яких здiйснюється з використанням мережi Iнтернет, при отриманнi товарiв (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операцiї;
3) застосовувати реєстратори розрахункових операцiй, що включенi до Державного реєстру реєстраторiв розрахункових операцiй, з додержанням встановленого порядку їх застосування;

З наведеного видно, що розрахункова операція здійснюється тільке у місці продажу товару і на повну суму, де повинно бути здійснено при отриманні покупцемтовару і отримання ним у обов’язковому порядку розрахункового документу, тобто выдповыдного касового чеку.

На нашу думку, при доставці товарів по Києву, можливо використання переносного POS-терміналу, який складається з монітора, системного блоку, дисплея покупця, програмованої клавіатури, зчитувача карт, друкувального пристрою, фіскальної частини і програмного забезпечення, а також має інтерфейс для взаємодії з користувачем, який допомагає знайти необхідний товар і дізнатися його ціну, термін придатності і т.д. Розрахунок проводиться з використанням платижних карток.

ПИТАННЯ № 13 (Варианты выдачи чека при доставке в другие города).

Все описане у відповіді на питання № 12 актуальне і для питання № 13.
Можливий варіант попередньої оплати через банк з послідуючою доставкою товара.

ПИТАННЯ № 14 (Оплата через терминал - какая форма расчета (нал или б/н)? Как отображать в КД?).

п. 2.4. Постанови НБУ №637, Якщо пiдприємство (пiдприємець) вiдповiдно до законодавства України приймає до обслуговування електроннi платiжнi засоби з метою проведення оплати вартостi товарiв чи послуг i оснащене платiжним термiналом (у тому числi з'єднаним чи поєднаним з РРО), то таке пiдприємство (пiдприємець) може за рахунок готiвкової виручки або коштiв, отриманих iз банку, надавати держателю електронного платiжного засобу Нацiональної системи масових електронних платежiв та iнших платiжних систем (якщо така послуга передбачена їх правилами) послуги з видачi готiвки з друкуванням квитанцiї платiжного термiнала (або розрахункового документа) та вiдображенням таких операцiй у вiдповiднiй книзi облiку.
Основним нормативно-правовим актом, що визначає правовi засади застосування реєстраторiв розрахункових операцiй у сферi торгiвлi, громадського харчування та послуг, є Закон України вiд 06.07.95 р. N 265/95-ВР "Про застосування реєстраторiв розрахункових операцiй у сферi торгiвлi, громадського харчування та послуг", iз змiнами i доповненнями (далi - Закон N 265). Дiя його поширюється на усiх суб'єктiв господарювання, їх господарськi одиницi та представникiв (уповноважених осiб) суб'єктiв господарювання, якi здiйснюють розрахунковi операцiї у готiвковiй та/або безготiвковiй формi.
Пунктом 1 ст. 3 Закону N 265, суб'єкти господарювання, якi здiйснюють розрахунковi операцiї в готiвковiй та/або в безготiвковiй формi (iз застосуванням платiжних карток, платiжних чекiв, жетонiв тощо) при продажу товарiв (наданнi послуг) у сферi торгiвлi, громадського харчування та послуг, а також операцiї з приймання готiвки для подальшого її переказу зобов'язанi проводити розрахунковi операцiї на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстрованi, опломбованi у встановленому порядку та переведенi у фiскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцiй (далi - РРО) з роздрукуванням вiдповiдних розрахункових документiв, що пiдтверджують виконання розрахункових операцiй, або у випадках, передбачених цим Законом, iз застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.
Як вище вказувалося, статею 2 Закону N265 встановлено, що розрахункова операцiя - приймання вiд покупця готiвкових коштiв, платiжних карток, платiжних чекiв, жетонiв тощо за мiсцем реалiзацiї товару (послуг), видача готiвкових коштiв за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разi застосування банкiвської платiжної картки - оформлення вiдповiдного розрахункового документа
щодо оплати в безготiвковiй формi товару (послуги) банком покупця або, у разi повернення товару (вiдмови вiд послуги), оформлення розрахункових документiв щодо перерахування коштiв у банк покупця.
Розрахунковий документ - документ встановленої форми та змiсту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанцiя, проїзний документ тощо), що пiдтверджує факт продажу (повернення) товарiв, надання послуг, отримання (повернення) коштiв, купiвлi - продажу iноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених Законом про РРО, зареєстрованим у встановленому порядку РРО або заповнений вручну.
Згiдно з п. 1.4 гл. 1 Iнструкцiї про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi, затвердженої постановою Правлiння нацiонального банку України вiд 12 сiчня 2004 року N 22 iз змiнами та доповненнями, безготiвковi розрахунки - це перерахування певної суми коштiв з рахункiв платника на рахунки отримувачiв коштiв, а також перерахування банками за дорученням пiдприємств i фiзичних осiб коштiв, унесених ними готiвкою в касу банку, на рахунки отримувачiв коштiв. Цi розрахунки проводяться банком на пiдставi розрахункових документiв на паперових носiях чи в електронному виглядi.
Пунктом 12 статтi 9 Закону N 265 встановлено, що реєстратори розрахункових операцiй та розрахунковi книжки не застосовуються, якщо в мiсцi отримання товарiв (надання послуг) операцiї з розрахункiв у готiвковiй формi не здiйснюються (оптова торгiвля тощо).
Отже, при здiйсненнi розрахункових операцiй в готiвковiй та/або в безготiвковiй формi (iз застосуванням платiжних карток, платiжних чекiв, жетонiв тощо) застосування РРО є обов’язковим.
При здiйсненнi розрахункiв у безготiвковiй формi через установи банку РРО не застосовується.

Запис у Книгу доходів і витрат повинно здійснювати у цьому випадку на загальних підставах згідно з вимогами Порядоку МФУ №579 від 19.06.2015 (редакція від 19.06.2015) "Порядок ведення книги обліку доходів і витрат для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість"

ПИТАННЯ № 15 (Выдавать ли кассовый чек в случае использования РРО?).

Стаття 3. Закону №265 про РРО, де сказано у т.ч. і про звітність: Суб'єкти господарювання, якi здiйснюють розрахунковi операцiї в готiвковiй та/або в безготiвковiй формi (iз застосуванням платiжних карток, платiжних чекiв, жетонiв тощо) при продажу товарiв (наданнi послуг) у сферi торгiвлi, громадського харчування та послуг, а також операцiї з приймання готiвки для подальшого її переказу зобов'язанi:
1) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
2) видавати особi, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або вiдмовляється вiд неї, включаючи тi, замовлення або оплата яких здiйснюється з використанням мережi Iнтернет, при отриманнi товарiв (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операцiї;
ПИТАННЯ № 16 (Подтверждающие документы на покупку товара (необходимость, обоснование отсутствия)

у роздiлi II "Витрати" Порядку №579 МФУ від 19.06.2015 (редакція від 19.06.2015) "Порядок ведення книги обліку доходів і витрат для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість" :
1) у графi 1 зазначається дата запису;
2) у графах 2 i 3 вiдображаються витрати, пов'язанi з придбанням товарiв (робiт, послуг) без податку на додану вартiсть, у тому числi суми, що сплачуються згiдно з договором постачальнику (продавцю), за вирахуванням непрямих податкiв; суми ввiзного мита; суми непрямих податкiв у зв'язку з придбанням товарiв (робiт, послуг), якi не вiдшкодовуються платникам податку; транспортно-заготiвельнi витрати; iншi витрати, якi безпосередньо пов'язанi з придбанням товарiв (робiт, послуг) i доведенням їх до стану, в якому вони придатнi для використання у запланованих цiлях;
Стаття 16. ПКУ, Обов'язки платника податкiв
16.1. Платник податкiв зобов'язаний:
16.1.1. стати на облiк у контролюючих органах в порядку, встановленому законодавством України;
16.1.2. вести в установленому порядку облiк доходiв i витрат, складати звiтнiсть, що стосується обчислення i сплати податкiв та зборiв;
16.1.3. подавати до контролюючих органiв у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларацiї, звiтнiсть та iншi документи, пов'язанi з обчисленням i сплатою податкiв та зборiв;
16.1.12. забезпечувати збереження документiв, пов'язаних з виконанням податкового обов'язку, протягом строкiв, установлених цим Кодексом;
При перевірці треба надати первинні документи, що підтверджують понесенні витрати для отримання доходу. Якщо первинні документи не збережені, прийдется сплатити штраф: 510 гривень - при першому порушенні і 1020 гривен - якщо штраф за таке порушення вже застосовувався впродовж року (п. 121.1 НКУ).

Окрім цього, доведеться сплатити адміністративний штраф: від 51 до 136 гривен - за перше порушення і від 85 до 136 гривень - якщо за таке порушення протягом року вже застосовувався штраф (ст. 1641 КоАП).

За невиписаний чек (квитанцію) припаде уплатити 5-ти кратний розмір от суми чека. Це пердбачено Положенням 637 та указом Президента № 436.

ПИТАННЯ № 17 (Необходимые документы, налоги»)

Відносно забезпечення діяльності осіб, які фігурують у запиті, обов’язковими документами та звітністю, ці питання було висвітлено у попередніх відповідях на відповідні запитання.
Стосовно Податків, які повинні бути нараховані, порядок їх визначення і коли їх сплачувати задіяними у запиту особами, також це питання було висвітлено раніше.
Якщо є більш предметне питання по конкретним документам та випадкам у процесі діяльності, а також по конкретним податкам, ми готові надати розширену і обгрунтовану консультацію.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2017
Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8