Брокерські послуги та порядок обліку різних партій та позицій при експорті та імпорті

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Запит:

За місяць підприємство експортує та імпортує більше 10 тис. позицій різними партіями. Для цього залучає брокера.
Як відобразити його послуги в бухгалтерському обліку, якщо неможливо відокремити кожну позицію, щодо якої залучалися брокерські послуги?

ВІДПОВІДЬ

З Вашого запиту можливо зробити висновок, що у Акті про надання брокерських послуг при здійсненні експортних і імпортних операцій не робиться розмежування між видами операцій, а наводиться загальна сума вартості брокерської послуги, також відсутня деталізація здійснених господарських операцій у вигляді «брокерських послуг».
Згідно до ст. 9 Закон Україну України, від 16.07.1999 № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»:
1. Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.
2. Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати такі обов'язкові реквізити, якщо інше не передбачено окремими законодавчими актами України:
назву документа (форми);
дату складання;
назву підприємства, від імені якого складено документ;
зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;
посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;
особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.
Первинні документи, складені в електронній формі, застосовуються у бухгалтерському обліку за умови дотримання вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.
Неістотні недоліки в документах, що містять відомості про господарську операцію, не є підставою для невизнання господарської операції, за умови, що такі недоліки не перешкоджають можливості ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції, та містять відомості про дату складання документа, назву підприємства, від імені якого складено документ, зміст та обсяг господарської операції тощо.

У відповідності до п. 2.4. Наказу/Положення Міністерства фінансів України від 24.05.1995 № 88 «Про затвердження Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку»:
Первинні документи повинні мати такі обов'язкові реквізити: найменування підприємства, установи, від імені яких складений документ, назва документа (форми), дата складання, зміст та обсяг господарської операції, одиниця виміру господарської операції (у грошовому та за можливості у натуральних вимірниках), посади і прізвища осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення, особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.
Ступінь деталізації змісту та обсягу господарської операції визначають особи, відповідальні за її проведення і правильність оформлення. При цьому потрібно забезпечити розкриття змісту господарської операції та ідентифікацію активів, зобов’язань, доходів або витрат, пов’язаних з нею. Так наказує чинити Мінфін у своєму листі від 14.03.2012 р. № 31-08410-07/23-1994/1318.
З наведених нормативних документів видно, що на законодавчому рівні деталізація змісту та обсягів господарських операцій у первинних документах не передбачена.
Але слід враховувати те, що відповідна застосована Вами деталізація (її рівень) у Акті повинна узгоджуватися з умовами прописаними у договорі.
У зв’язку з цим можливо зробити висновок що обсяг господарської операції «брокерські послуги», що наведено у Акті у загальній сумі за брокерські послуги при оформленні експорту та імпорту на протязі звітного періоду відповідає вимогам законодавства і не може створювати ризиків при визнанні реальності здійснення операцій надання/отримання «брокерських послуг».
У відповідності до Облікової політики згідно з Наказом № 17/1 від 25.05.2020 р. Про внесення змін у облікову політику згідно до Наказу № 48 від 29.11.2019 р., (які Вами раніше нам надавалися) у розділі 3 «Запаси» говориться про те, що визначення первісної вартості запасів здійснюється у відповідності з ПСБО 9 «Запаси».
Згідно з пп. 2 розділу 3 цього Наказу, при визначенні первісної вартості запасів враховуються «мито та митні платежі».
Митні платежі нараховуються особою, на яку покладено обов'язок із сплати митних платежів, самостійно, крім випадків, якщо такий обов'язок щодо нарахування митних платежів відповідно до законів України покладається на митні органи.
Якщо сплата митних платежів покладена на брокера по відповідному з Вами договору, у т.ч. і при імпорті товарів, то такі послуги можливо виділити з загальної суми послуги за звітний період для віднесення її суми на балансову вартість імпортованого товару згідно з Вашою обліковою політикою.
Залишається тепер визначити алгоритм такого виділення суми брокерських послуг для віднесення на собівартість товарів з загальної суми згідно з Актом про надання брокерських послуг за відповідний звітний період.
Згідно до статті 8. Закону України від 16.07.1999 № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»:
Організація бухгалтерського обліку на підприємстві
1. Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації.
2. Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.
3. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством, або власник відповідно до законодавства та установчих документів.
5. Підприємство самостійно:
визначає за погодженням з власником (власниками) або уповноваженим ним органом (посадовою особою) відповідно до установчих документів облікову політику підприємства;
обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації в них з додержанням єдиних засад, встановлених цим Законом, та з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних;
розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів;
затверджує правила документообороту і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку;
може виділяти на окремий баланс філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які зобов'язані вести бухгалтерський облік, з наступним включенням їх показників до фінансової звітності підприємства;
визначає доцільність застосування міжнародних стандартів (крім випадків, коли обов'язковість застосування міжнародних стандартів визначена законодавством).

З наведеного слідує, що Ви у власній обліковій політиці маєте можливість прописати алгоритм розподілу і обліку брокерських послуг між експортованими товарами з віднесенням цієї суми на витрати звітного періоду і між імпортованими товарами з віднесенням відповідної суми на формування первісної вартості таких імпортованих товарів.
На нашу думку, при такому розподілі можливе часткове застосування принципу розподілу ТЗВ, який прописано у п. 9 ПСБО 9 «Запаси», тобто, застосувати пропорційний принцип розподілу брокерських послуг між експортом і імпортом з відповідним відображенням результату у регістрах бухгалтерського обліку відповідного періоду, склавши при цьому відповідно оформлену у вигляді «первинного документу» «бухгалтерську довідку».

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2022

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8