Бухгалтерський облік по страховому випадку по ДТП автомобіля

Запит

На підприємстві стався страховий випадок по ДТП автомобіля. Автомобіль застрахований повним КАСКО.
Авто було передано до відповідної фірми для проведення ремонтних робіт.
Після проведення ремонтних робіт ця фірма склала для нас акт виконаних робіт на певну суму з ПДВ і зареєструвала на нас ПН.
Фактично всі витрати на ремонт понесла страхова організація.
Як нам облікувати дану ситуації в обліку?

Відповідь

Згідно з вимогами ст. 198.1. ПКУ - До податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з:
а) придбання або виготовлення товарів та послуг;
У відповідності до ст. 198.3. ПКУ - Податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв'язку з:
придбанням або виготовленням товарів та наданням послуг;
Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.
На підставі ст. 198.5. ПКУ - Платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 189.1 статті 189 цього Кодексу, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, встановлені цим Кодексом для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами придбаними/виготовленими з податком на додану вартість (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, - у разі якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту), у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися:
а) в операціях, що не є об'єктом оподаткування відповідно до статті 196 цього Кодексу (крім випадків проведення операцій, передбачених підпунктом 196.1.7 пункту 196.1 статті 196 цього Кодексу) або місце постачання яких розташоване за межами митної території України;
б) в операціях, звільнених від оподаткування відповідно до статті 197, підрозділу 2 розділу XX цього Кодексу, міжнародних договорів (угод) (крім випадків проведення операцій, передбачених підпунктом 197.1.28 пункту 197.1 статті 197 цього Кодексу та операцій, передбачених пунктом 197.11 статті 197 цього Кодексу);

в) в операціях, що здійснюються платником податку в межах балансу платника податку, у тому числі передача для невиробничого використання, переведення виробничих необоротних активів до складу невиробничих необоротних активів;
г) в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім випадків, передбачених пунктом 189.9 статті 189 цього Кодексу).
З наведеного слідує, що сума ПДВ у послуг ремонту, яка Вами на пряму не оплачена СТО, скоріше за все, на думку ДФСУ, яка буде наведена далі, не повинна збільшувати Ваш податковий кредит звітного періоду.
І хоча ст. 198.5 не містить у собі чіткої імперативної норми для нарахування компенсуючого ПДВ у Вашому випадку, Вам прийдеться врахувати думку ДФСУ при нарахуванні або не нарахуванні Вами компенсуючого податкового зобов’язання у сумі отриманого податкового кредиту згідно податкової накладної СТО, на нарахуванні зобов’язання наполягає податкова служба.

Далі наведено відповідний Лист ДФСУ (один з подібних):

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
від 21.05.2018 р. № 2245/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
Про оподаткування ПДВ
Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо порядку формування податкового кредиту власником автомобіля у разі проведення його ремонту за рахунок страхових виплат від страхової компанії, що виплачуються страховою компанією безпосередньо на рахунок виконавця ремонтних робіт, та, керуючись статтею 52 розділу II Податкового кодексу України (далі - ПКУ), повідомляє.
Відносини у сфері страхування, ринку страхових послуг, посилення страхового захисту майнових інтересів підприємств, установ, організацій та фізичних осіб регулюються Законом України від 07 березня 1996 року N 85/96-ВР "Про страхування" (далі - Закон N 85/96)...............

Враховуючи викладене, виплата страховою компанією страхових платежів не є об’єктом оподаткування ПДВ.
При цьому послуги з ремонту автомобіля є об’єктом оподаткування ПДВ, а отже особа, яка виконує такий ремонт, на дату, що сталася раніше (отримання страхового платежу в рахунок оплати вартості ремонту автомобіля або фактичного надання послуг по ремонту автомобіля) визначає податкові зобов’язання з ПДВ, виходячи з договірної вартості ремонту, та зобов’язана скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну за такою операцією.
Власник автомобіля при отриманні послуг із ремонту автомобіля, оплата за які здійснюється страховою компанією, включає до складу податкового кредиту суму ПДВ за такою операцією (на підставі належним чином складеної та зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної) та в тому ж звітному (податковому) періоді зобов’язаний визначити податкові зобов’язання з ПДВ на підставі пункту 198.5 статті 198 розділу V ПКУ, оскільки платіж за ремонт автомобіля був сплачений не ним, а страховою компанією, тобто послуга із ремонту автомобіля отримана його власником на безоплатній основі.

Багато експертів, у т.ч. і ми, не погоджуються з позицією ДФСУ, яка слідує наступній логіці:
Послуги СТО з ремонту автомобіля є об’єктом оподаткування ПДВ. Але оскільки платіж за ремонт автомобіля був сплачений не власником автомобіля, тобто не Вами, а третьою особою (страховою компанією), то податківці вважають, що послуги з ремонту є для Вас безоплатно отриманими. А за безоплатно отриманими послугами права на податковий кредит немає, тобто його потрібно «компенсувати» податковими зобов’язаннями згідно ст. 198.5 ПКУ).
Якщо розглянути операцію за її природою виникнення, її здійснення і схемою оплати, то можливо зробити висновок, що послуги з ремонту Вами отримані не безоплатно. Грошові кошти, перераховані страховою компанією безпосередньо СТО, належать власникові транспортного засобу, тобто Вам. І якби кошти страхова компанія безпосередньо перерахувала Вам, а Ви перерахували б їх СТО, то ніхто ж не говорив би про безоплатне отримання послуг з ремонту авто.
Виникає законне питання - чому ж ці послуги СТО тоді будуть безоплатно отриманими, якщо те ж саме страхове відшкодування просто перераховане від СК безпосередньо СТО.

Якщо заглибитися у Українське законодавство, а саме у ЦКУ № 435, то можемо побачити, що можливість виконання зобов’язань за договором третьою особою (у Вашому випадку СК) передбачена ст. 194 ГКУ і ст. 528, 636 ЦКУ. Слід відзначити важливий момент цих операцій: виконання третьою особою не тягне за собою заміну боржника в зобов’язанні, а виконання на користь третьої особи не спричиняє заміну кредитора. Боржник (кредитор) зберігає свій правовий статус, покладаючи на третю особу тільки обов’язок виконати фактичні дії (прийняти виконання). Третя особа не стає юридично зобов’язаною перед кредитором.
Тобто, усі зобов’язання і права по даній операції з СТО належать Вам, а ні третій особі СК, незалежно від того, що СК напряму перерахувало кошти за ремонт на р/р СТО.

Враховуючи те, що Ваш автомобіль використовується у господарській діяльності і у оподатковуваних операціях з ПДВ, з усього вище наведеного, на нашу думку, слідує – що Ви повинні мати податковий кредит по послугах СТО без його компенсації податковими зобов’язаннями, але при прийнятті Вами відповідного рішення слід враховувати вище наведену думку ДФСУ по цьому питанню.

Стосовно врахуванні даної операції при визначенні фінансового результату відповідного періоду наведемо наступне:
У даній операції слід врахувати те , що дохід виникає у сумі страхового відшкодування, а не ремонтних робіт, виконаних СТО.
Договірні відносини на проведення ремонтних робіт СТО укладає безпосередньо з підприємством-страхувальником, тобто з Вами. Тому всі необхідні первинні документи СТО повинно оформляти не на страховика (СК) (хоча саме він перерахував гроші), а на підприємство-страхувальника, на Вас.
Сума страхового відшкодування, яка направлена для компенсації витрат (збитків) Вашого підприємства внаслідок настання страхового випадку, визнається дебіторською заборгованістю з одночасним відображенням доходу (п. 19 П(С)БО 15 «Дохід»):
«Цільове фінансування для компенсації витрат (збитків), яких зазнало підприємство, та фінансування для надання підтримки підприємству без установлення умов його витрачання на виконання у майбутньому певних заходів визнаються дебіторською заборгованістю з одночасним визнанням доходу».
Визнається дохід на дату погодження суми страхового відшкодування (підписання страхового акту). При цьому кредитується субрахунок 746 «Інші доходи» в кореспонденції з дебетом субрахунку 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків».
У податковому обліку коригуючих різниць не передбачено.

У зв’язку з вище наведеним далі приведена орієнтовна схема бухгалтерських проводок відповідних операцій з урахуванням думки ДФСУ:

1. Визнано дохід на дату прийняття рішення СК про виплату страхового відшкодування
Д-т 375 К-т 746
2. Відображено витрати на ремонт автомобіля на підставі акту виконаних робіт:
Без ПДВ: Д-т 92 К-т 631
ПДВ Д-т 641 К-т 631
3. . Нараховано компенсуючі ПЗ на підставі абзац. «в» або «г» п. 198.5 ПКУ
Д-т 643 К-т 641
4. Страховою компанією перераховане страхове відшкодування СТО
Д-т 631 К-т 375

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2022

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8