Касова дисципліна, заповнення касової книги

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:
ЗАПИТ

В кассовой книге в графе «Від кого отримано чи кому видано», надо ли что-то заполнять?
При оприходовании выручки за день (мед. услуги) в ПКО реквизит " Прийянято від" не заполняется ( согласно п32 постановления №148). В кассовой книге в графе «Від кого отримано чи кому видано», надо ли что-то заполнять?
Так как согласно п.40. постановления №148 " Касир здійснює записи в касовій книзі за операціями одержання або видачі готівки за кожним касовим ордером і видатковою відомістю в день її надходження або видачі. За відсутності руху готівки в касі протягом робочого дня записи в касовій книзі в цей день не здійснюються". Соответственно информацию в графу кассовой книги «Від кого отримано чи кому видано» брать неоткуда, так как эта информация берется с кассового ордера.

Стосовно порядку заповнення касової книги
У відповідності до вимог п. 40. Постанови НБУ №148 від29.12.2017 (редакція від 29.12.2017) "Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні" - «Касир здiйснює записи в касовiй книзi за операцiями одержання або видачi готiвки за кожним касовим ордером i видатковою вiдомiстю в день її надходження або видачi. За вiдсутностi руху готiвки в касi протягом робочого дня записи в касовiй книзi в цей день не здiйснюються.
Касир щоденно в кiнцi робочого дня пiдсумовує операцiї за день, виводить залишок готiвки в касi на початок наступного дня i передає до бухгалтерiї як звiт касира другi примiрники, що є вiдривною частиною аркуша касової книги (копiю записiв у касовiй книзi за день), з прибутковими i видатковими касовими ордерами пiд пiдпис у касовiй книзi. Готiвка, видана за видатковими вiдомостями на виплати, пов'язанi з оплатою працi, вiдображається в касовiй книзi пiсля закiнчення строкiв цих виплат згiдно з пунктом 18 роздiлу II цього Положення, а закриття вищезазначених документiв та виписка вiдповiдних видаткових касових ордерiв здiйснюються в порядку, визначеному в пунктi 31 роздiлу III цього Положення.
Пiдприємства, що мають вiдокремленi пiдроздiли, якi проводять касовi операцiї i режим роботи яких не збiгається з розпорядком функцiонування бухгалтерiї пiдприємства - юридичної особи (у тому числi у вихiднi та святковi днi), внутрiшнiм документом визначають порядок взаємодiї вiдокремлених пiдроздiлiв iз бухгалтерiєю пiдприємства - юридичної особи вiдповiдно до вимог законодавства України».
При прочитанні уважно цього пункту Постанови № 148, можемо зробити висновок, що записи в книзі робляться за операціями одержання або видачi готiвки за кожним касовим ордером i видатковою вiдомiстю в день її надходження або видачi.
Тобто, у колонці «2» «від кого отримано чи кому видано» робиться запис про суть операції, наприклад:
- «отримання готівки з банку»;
- «передача готівки у банк»;
- «отримання готівки від особи»»
- «видача готівки по відомості»;
-«приймання готівки від особи».
З цього п. 40 також слідує, що якщо касові операції за день не здійснюються, то і касова книга за цей день не заповнюється

Згідно з п. 32. Постанови № 148 «Прибутковi касовi ордери i квитанцiї до них, а також видатковi касовi ордери i видатковi вiдомостi заповнюються бухгалтером (вiдповiдальною особою установи/пiдприємства, на яку покладено обов'язок з оформлення цих документiв) у будь-який спосiб, який забезпечив би належне збереження цих записiв протягом установленого для зберiгання документiв термiну.
У касових ордерах зазначається пiдстава для їх складання i перелiчуються доданi до них документи. Видача касових ордерiв i видаткових вiдомостей на руки особам, якi вносять або одержують готiвку, забороняється.
Приймання i видача готiвки за касовими ордерами проводиться тiльки в день їх складання.
Виправлення в касових ордерах та видаткових вiдомостях забороняються.
Реквiзити у видатковому ордерi "Одержав", "Дата", "Сума", "Пiдпис одержувача", данi документа, що засвiдчує особу отримувача [якi заповнюються отримувачем готiвки (додаток 3 до цього Положення)] та в прибутковому ордерi "Прийнято вiд" не заповнюються в касових ордерах, якi оформляються на загальну суму проведених установою/пiдприємством касових операцiй (видача готiвки за видатковими вiдомостями, електронними платiжними засобами, здавання готiвки до банку, отримання готiвки з банку за чеком та оприбуткування її в касi). Iншi реквiзити в касових ордерах та видаткових вiдомостях є обов'язковими до заповнення».

З наведеного п. 32 Постанови № 148 слідує, що не заповнення деяких реквізитів у касових ордерах можливо при здійсненні перелічених операцій:
- видача готiвки за видатковими вiдомостями, електронними платiжними засобами, здавання готiвки до банку, отримання готiвки з банку за чеком та оприбуткування її в касi.

Як вже вище вказувалося (п. 40 Постанови № 148) - Касир здiйснює записи в касовiй книзi за операцiями одержання або видачi готiвки.
З цього слідує, що у касовій книзі у кол. 2 у любому випадку вказується суть здійснених операцій, які наведено вище як приклад.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2018

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8