Курсові різниці по позиці нерезидента інвестора-засновника

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Запит Чи маємо ми право на ці витрати (курсові різниці по позиці) чи це знову додатковий капітал (рахунок 42)?

Відповідь
Питання стосовно відображення курсової різниці по розрахунках з кредитором-нерезидентом можуть виникати з наступного:
Звертаючись до коментарів та тлумачень МСБО 21 (п. 15, п. 32, п. 48) відображення курсових різниць у складі іншого додаткового капіталу та у іншому сукупному доході здійснюється виключно за сукупності таких обставин:
- звітує материнська компанія і звітність є консолідованою (тобто, в індивідуальній звітності дочірнього, асоційованого, спільного тощо підприємства курсові різниці за позиками від засновника/учасника за будь-яких обставин відображаються у складі доходів/витрат періоду);
- не встановлено строку погашення заборгованості;
- наявні документи, що свідчать про прийняте рішення перевести позику в капітал;
- у кредитора повинно бути відсутнє право вимагати погашення заборгованості.
Але всі ці обставини важливі при веденні обліку по МСБО і при наявності закордонної господарської одиниці !!!!!
Відповідно до п. 5 П (С)БО 21, який повинні застосовувати Ви, операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на початок дня, дати здійснення операції (дати визнання активів, зобов'язань, власного капіталу, доходів і витрат).
Підприємство може операції з безготівкових розрахунків в іноземній валюті відображати у валюті звітності у сумі, визначеній у документах банку, з урахуванням особливостей застосування банком валютного курсу на дату здійснення операції, у разі якщо це не суперечить вимогам податкового і митного законодавства в частині застосування валютного курсу.
Відповідно до п. 8 П (С)БО 21:
- курсові різниці від перерахунку грошових коштів в іноземній валюті та інших монетарних статей про операційну діяльність відображаються у складі інших операційних доходів (витрат);
- курсові різниці від перерахунку монетарних статей про інвестиційну і фінансову діяльність відображаються у складі інших доходів (витрат), за винятком курсових різниць, які відображаються згідно з пунктом 9 Положення (стандарту) 21;
- курсові різниці, які виникають внаслідок перерахунку зобов'язань засновників при формуванні статутного капіталу, відображаються у складі додаткового капіталу.
Між тим, відповідно до п. 9 П (С)БО21 курсові різниці, які виникають щодо дебіторської заборгованості або зобов'язань за розрахунками із господарською одиницею за межами України, погашення яких не плануються і не є ймовірними в найближчій перспективі, відображаються у складі іншого додаткового капіталу та відображаються в іншому сукупному доході.
Тобто, п. 9 стосується дебіторської заборгованості Підприємства із власною закордонною господарською ординицією при здійснені інвестиційної і фінансової діяльності , а не кредиторської (як позичальника), як Ваша і не з Вашою закордонною господарською одиницією.
Як вбачається із змісту п. 9 П (С)БО21, наведені правила застосовуються за наявності кількох умов.
Так, перша умова, це проведення розрахунків із господарською одиницею Підприємства за кордоном.
Відповідно до п. 4 П (С)БО21 господарська одиниця за межами України - дочірнє, асоційоване, спільне підприємство, філія, представництво або інший підрозділ підприємства, які перебувають або ведуть господарську діяльність за межами України.
Тобто, особа, на користь якої має повертатись заборгованість, якою (особою) у даному випадку є нерезидент (можливо -засновник Підприємства), повинна мати статус одного із наведених вище підприємств, підрозділів, по суті, - така особа має бути підпорядкованою.
Скоріше всього, компанія-нерезидент позикодавець не є по відношенню до позичальника філією, дочірнім підприємством або спільним підприємством, представництвом позичальника або його підрозділом.
Тому, на Нашу думку, курсові різниці по взаєморозрахунках з нерезидентом позичальником повинні відображатися у витратах/доходах у відповідності з вимогами п. 8 П(С)БО 21 і без врахування вимог п. 9 цього ж П(С)БО.
Такі ж саме висновки по подібній ситуації викладені у Рішенні від 29.11.2018 № 826/13156/18 Окружного адміністративного суду м. Києва).

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2019

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8