Операцій з земельними ділянками фізичної особи – продовження

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Згідно до Статті 13. Закону №1576-XII від 19.09.1991 (редакція від 06.10.2016)
"Про господарські товариства" «Вклади учасникiв та засновникiв товариства» - Вкладом до статутного (складеного) капiталу господарського товариства можуть бути грошi, цiннi папери, iншi речi або майновi чи iншi вiдчужуванi права, що мають грошову оцiнку, якщо iнше не встановлено законом.
Грошова оцiнка вкладу учасника господарського товариства здiйснюється за згодою учасникiв товариства, а у випадках, встановлених законом, вона пiдлягає незалежнiй експертнiй перевiрцi.

Стаття 115. ЦКУ № 435 Майно господарського товариства
1. Господарське товариство є власником:
1) майна, переданого йому учасниками товариства у власнiсть як вклад до статутного (складеного) капiталу;
2) продукцiї, виробленої товариством у результатi господарської дiяльностi;
3) одержаних доходiв;
4) iншого майна, набутого на пiдставах, що не забороненi законом.
2. Вкладом до статутного (складеного) капiталу господарського товариства можуть бути грошi, цiннi папери, iншi речi або майновi чи iншi вiдчужуванi права, що мають грошову оцiнку, якщо iнше не встановлено законом.
Грошова оцiнка вкладу учасника господарського товариства здiйснюється за згодою учасникiв товариства, а у випадках, встановлених законом, вона пiдлягає незалежнiй експертнiй перевiрцi.

Тобто, річь іде про «експертну перевірку» оцінки вкладу, а не про саму експертну оцінку.

Поняття «незалежної експертної перевірки» і коли вона повинна проводитися у законодавстві не знайдено.
Про незалежну оцінку внеску до СФ говориться у статті 8. Закон №514-VI ід 17.09.2008 (редакція от 14.06.2016) «Про акціонерні товариства»
Визначення ринкової вартостi майна
1. Ринкова вартiсть майна у разi його оцiнки вiдповiдно до цього Закону, iнших актiв законодавства або статуту акцiонерного товариства визначається на засадах незалежної оцiнки, проведеної вiдповiдно до законодавства про оцiнку майна, майнових прав та професiйну оцiночну дiяльнiсть.

Стаття 86. ГКУ № 436 Вклади учасникiв та засновникiв
господарського товариства
1. Вкладами учасникiв та засновникiв господарського товариства можуть бути будинки, споруди, обладнання та iншi матерiальнi цiнностi, цiннi папери, права користування землею, водою та iншими природними ресурсами, будинками, спорудами, а також iншi майновi права (включаючи майновi права на об'єкти iнтелектуальної власностi), кошти, в тому числi в iноземнiй валютi.
2. Вклад, оцiнений у гривнях, становить частку учасника та засновника у статутному капiталi товариства. Порядок оцiнки вкладiв визначається в установчих документах господарського товариства, якщо iнше не передбачено законом.

У відповідності до вимог ст. 13 Закону №1378
Експертна грошова оцiнка земельних дiлянок проводиться у разi:
- вiдображення вартостi земельних дiлянок та права користування земельними дiлянками у бухгалтерському облiку вiдповiдно до законодавства України;
Стаття 82. Закону №1378 Право власностi на землю юридичних осiб:
1. Юридичнi особи (заснованi громадянами України або юридичними особами України) можуть набувати у власнiсть земельнi дiлянки для здiйснення пiдприємницької дiяльностi у разi:
а) придбання за договором купiвлi-продажу, ренти, дарування, мiни, iншими цивiльно-правовими угодами;
б) внесення земельних дiлянок її засновниками до статутного капiталу;

Але, якщо звернутися до наступного Закону:
Закон №2658-III від 12.07.2001 (редакція від 26.11.2015)
"Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні"
Стаття 7. Випадки проведення оцiнки майна

Оцiнка майна проводиться у випадках, встановлених законодавством України, мiжнародними угодами, на пiдставi договору, а також на вимогу однiєї з сторiн угоди та за згодою сторiн.
Проведення оцiнки майна є обов'язковим у випадках:
створення пiдприємств (господарських товариств) на базi державного майна або майна, що є у комунальнiй власностi;
реорганiзацiї, банкрутства, лiквiдацiї державних, комунальних пiдприємств та пiдприємств (господарських товариств) з державною часткою майна (часткою комунального майна);
видiлення або визначення частки майна у спiльному майнi, в якому є державна частка (частка комунального майна);
визначення вартостi внескiв учасникiв та засновникiв господарського товариства, якщо до зазначеного товариства вноситься майно господарських товариств з державною часткою (часткою комунального майна), а також у разi виходу (виключення) учасника або засновника iз складу такого товариства;
приватизацiї та iншого вiдчуження у випадках, встановлених законом, оренди, обмiну, страхування державного майна, майна, що є у комунальнiй власностi, а також повернення цього майна на пiдставi рiшення суду;
переоцiнки основних фондiв для цiлей бухгалтерського облiку;
оподаткування майна згiдно з законом, крiм випадкiв визначення розмiру податку при спадкуваннi власностi, вартiсть якої оподатковується за нульовою ставкою
визначення збиткiв або розмiру вiдшкодування у випадках, встановлених законом;
в iнших випадках за рiшенням суду або у зв'язку з необхiднiстю захисту суспiльних iнтересiв.
Проведення незалежної оцiнки майна є обов'язковим у випадках застави державного та комунального майна, внесення державними науковими (науково-дослiдними, науково-технологiчними, науково-технiчними, науково-практичними) установами та державними унiверситетами, академiями, iнститутами майнових прав iнтелектуальної власностi як внеску до статутного капiталу господарських товариств, вiдчуження державного та комунального майна способами, що не передбачають конкуренцiю покупцiв у процесi продажу, або у разi продажу одному покупцю, визначення збиткiв або розмiру вiдшкодування, пiд час вирiшення спорiв та в iнших випадках, визначених законодавством або за згодою сторiн.

То можемо бачити, що якщо у Вашому новому товаристві не приймає участі Державна та Комунальна власність, то і про оцінку внеску не йде річь.

Тому вважаємо, що Иванов має можливість зробити внесок до СФ земельними ділянками по ціні меншій ніж ринкова.
У подальшому, ТОВ має можливість само призвести таку експертну оцінку з визначенням ринкової вартості землі.
Але слід врахувати те, що потім при продажу корпоративних прав, у Иванова виникнуть інвестиційні доходи між ціною внесення і ціною продажі.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2017
Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8