Оплата лікарняних якщо ФСС їх не виплачує

ВІДПОВІДЬ:
Лікарняні, у т.ч. оплата перших 5-ти днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця, у розумінні р. IV ПКУ — та ж таки зарплата, яка оподатковується у звичайному порядку. Це означає, що:
1) з неї сплачують:
ПДФО за ставкою 18% (п. 167.1 ПКУ);
військовий збір за ставкою 1,5%
2)  до неї застосовують податкову соцпільгу (п. 169.1 ПКУ);
3)  суму допомоги враховують під час визначення граничної суми доходу, що надає право на отримання податкової соцпільги (пп. 169.4.1 ПКУ);
4)  базу оподаткування визначають, зменшуючи нараховану допомогу на суму податкової соцпільги (за її наявності) (п. 164.6 ПКУ).
Аналогічні висновки робить і ДПАУ в листі від 19.01.2011 р. № 697/6/17-0715.
оплачується (перераховується) ПДФО до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу (пп. 168.1.2 ПКУ), тобто одночасно з одержанням коштів на виплату лікарняних. Податок із виплат, що фінансує Фонд, сплачують із коштів, які надходять на окремий рахунок для зарахування коштів на виплату матеріального забезпечення.
Якщо лікарняні нараховуються, але не виплачуються платникові податку, то податок, котрий підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, установлені цим Кодексом для місячного податкового періоду, тобто не пізніше 30 числа місяця, наступного за місяцем нарахування виплат із тимчасової непрацездатності.
Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4, суми виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності відображають у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу "101".
ЄСВ
ЄСВ нараховується на суму оплати перших 5-ти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, і допомоги по тимчасовій непрацездатності (Згідно з абз. 2 п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ). На ці суми ЄСВ нараховується за ставкою 22%, для підприємств, установ й організацій, ФОП, у яких працюють особи з інвалідністю, — 8,41%.

ЄСВ нараховується на суми, які є базою його нарахування, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати й використання, а також від того, виплачені такі суми фактично після їх нарахування чи ні (ч. 5 ст. 7 Закону № 2464).

Сплачується (перераховується) ЄСВ одночасно з отриманням коштів на виплату лікарняних (абз. 2 ч. 8 ст. 9 Закону № 2464, пп. 4.3.7 Інструкції № 21–5).

Навіть якщо нараховані лікарняні не виплачені, платники все одно зобов’язані сплатити ЄСВ, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, наступного за таким місяцем, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця (абз. 1 ч. 8 ст. 9 Закону № 2464, пп.пп. 6, 7 п. 3 р. IV Інструкції № 449).

Податок на прибуток
Об’єктом оподаткування є бухгалтерський прибуток, визначений у фінзвітності згідно з національними або міжнародними стандартами бухобліку, скоригований на різниці, визначені ПКУ (пп. 134.1.1 ПКУ).
Щодо нарахування та виплати лікарняних ПКУ жодних різниць не передбачено. Тож на об’єкт обкладення з податку на прибуток нараховані лікарняні вплинуть так само, як впливають на фінрезультат у бухобліку.

Варто наголосити, що оплата перших 5-ти днів непрацездатності, яка проводиться за рахунок коштів роботодавця, включається до складу витрат періоду. Те саме стосується суми ЄСВ, нарахованої як на оплату перших 5-ти днів тимчасової непрацездатності, так і на суму допомоги, що виплачується за рахунок Фонду.

А от власне сума допомоги, що надходить від Фонду на окремий рахунок, є транзитною сумою, і на фінрезультат не впливає, оскільки її нарахування, надходження та виплата не призводить до виникнення витрат або доходів у підприємства.

Далі розглянемо вимоги "Кодексу законів про працю України", де у Статті 2. Основнi трудовi права працiвникiв сказано наступне:
Право громадян України на працю, - тобто на одержання роботи з оплатою працi не нижче встановленого державою мiнiмального розмiру, - включаючи право на вiльний вибiр професiї, роду занять i роботи, забезпечується державою. Держава створює умови для ефективної зайнятостi населення, сприяє працевлаштуванню, пiдготовцi i пiдвищенню трудової квалiфiкацiї, а при необхiдностi забезпечує перепiдготовку осiб, вивiльнюваних у результатi переходу на ринкову економiку.
Працiвники реалiзують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на пiдприємствi, в установi, органiзацiї або з фiзичною особою. Працiвники мають право на вiдпочинок вiдповiдно до законiв про обмеження робочого дня та робочого тижня i про щорiчнi оплачуванi вiдпустки, право на здоровi i безпечнi умови працi, на об'єднання в професiйнi спiлки та на вирiшення колективних трудових конфлiктiв (спорiв) у встановленому законом порядку, на участь в управлiннi пiдприємством, установою, органiзацiєю, на матерiальне забезпечення в порядку соцiального страхування в старостi, а також у разi хвороби, повної або часткової втрати працездатностi, на матерiальну допомогу в разi безробiття, на право звернення до суду для вирiшення трудових спорiв незалежно вiд характеру виконуваної роботи або займаної посади, крiм випадкiв, передбачених законодавством, та iншi права, встановленi законодавством.
В рамках трудових відносин, Ви як працедавець відповідаєте за матерiальне забезпечення в порядку соцiального страхування в старостi, а також у разi хвороби в рамках вимог КЗпПУ.
У профільному З А К О Н І У К Р А Ї Н И N 77-VIII ( 77-19 ) від 28.12.2014, ВВР, Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням сказано:
- стаття 3. Законодавство України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, умовленими похованням, і його завдання :
1. Законодавство України, що регулює відносини у сфері
загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку
з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими
похованням, базується на Конституції України ( 254к/96-ВР ),
складається з Основ законодавства України про загальнообов'язкове
державне соціальне страхування ( 16/98-ВР ), Кодексу законів про
працю України ( 322-08 ), цього Закону та прийнятих відповідно до
них інших нормативно-правових актів.
З наведеного слідує, що коли Ви сплачуєте працівнику суми по лікарняному листу більше ніж за 5 робочих днів, Ви виконуєте вимоги вище наведених Законів.
Сума по лікарняному все одно оподатковується незалежно від того, з яких джерел вона фінансується.
Як вище було згадано, згідно з ПКУ корегування на суму подібних виплат(сума допомоги за 5 днів) фінансового результату не передбачено, а стосовно врахування сум перевищення 5 днів, Українське законодавство такої практики ще не знає.
Такі суми виплати за більше ніж 5 днів власними коштами, на нашу думку, не можуть вважатися витратами Підприємства і щоб не сперечатися з ДФСУ, доцільніше відобразити у бухобліку як поворотну позику Фонду соціального страхування на підставі Листа № 397, яка не вплине на фінансовий результат.
При поверненні коштів фондом відобразити повернення позики.
Схема проводок (суми умовні):
Дт 949 Кт 663 2200,00 грн. нараховано лікарняні за 5 днів за рахунок Підприємства;
Дт 378 Кт 663 2200,00 грн. нараховано лікарняні за наступні 5 днів за рахунок Фонду;
Дт 663 Кт 311 2200,00 грн. виплачені лікарняні за рахунок Підприємства;
Дт 663 Кт 311 2200,00 грн. виплачені лікарняні за рахунок Підприємства, але як поворотна фіндопомога Фонду по розпорядженню керівництва Підприємства.
Дт 315 Кт 378 2200,00 грн. Повернуто кошти Фондом на спецрахунок.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2019

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8