Оплата праці працівників у період воєнного стану

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Українське законодавство не має відповіді на окреме питання оплати праці працівників у період воєнного стану.

Тому це питання потрібно розглядати у світлі вже діючого трудового законодавства і інших законів.
Міністр освіти та освітній омбудсмен роз’яснили порядок нарахування заробітної плати працівникам закладів освіти в час воєнного стану.
“Під час воєнного стану оптимальним рішенням, яке визначено законодавством, є оголошення простою“,
Відповідно до статті 34 Кодексу Законів про працю України, простій – це зупинення роботи, спричинене браком організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.
Частина перша статті 113 Кодексу законів про працю встановлює, що час простою не з провини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). При цьому частина третя уточнює, що у випадку настання виробничої ситуації, небезпечної для життя чи здоров’я працівника і навколишнього природного середовища, за ним зберігається повна середня зарплата.
З наведеного слідує, що безпідставне (при наявності на р/р у Підприємства коштів) не нарахування 2/3 середньої заробітної плати буде порушенням законодавства.
Можливі варіанти надання відпусток по заявці працівника як оплачуваних (24 дн.), так і не оплачуваних (15 дн.)
Згідно до ст. 112.8. ПКУ Обставинами, що звільняють від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, є:
…………………………………………………………………………………………………………………………………………….
112.8.9. вчинення діяння (дії або бездіяльності) внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажору).
Працівники не можуть звільнятися з роботи або відправлятися у неоплачувану відпустку під час воєнного стану. За такі дії роботодавець може понести покарання, передбачене українським законодавством.
Якщо роботодавець звільняє працівника через воєнний стан в Україні, а компанія не може забезпечити людину роботою та заробітною платою, і якщо це без підстав, передбачених Кодексом законів про працю, то звільнення розглядатиметься як кримінальне правопорушення.
Можливо взяти до уваги Постанову КМУ «Деякі питання оплати праці працівників державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, що фінансуються або дотуються з бюджету, в умовах воєнного стану» від 07.03.2022 № 221 (далі — Постанова № 221). Постанова № 221 надає право керівникам державних органів, підприємств, установ та організацій, що фінансуються або дотуються з бюджету, до припинення або скасування військового стану в Україні в межах фонду заробітної плати, передбаченого у кошторисі, самостійно визначати розмір оплати часу простою працівників, але не нижче ніж дві третини тарифної ставки, тарифного розряду (посадового окладу), що встановлений працівникові.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2022

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8