Отримання бракованого товару, відображення в бухгалтерському обліку та податки

ЗАПИТ

Підприємство отримало товар від нерезидента та оплатило його. Цей товар виявився бракований. Через механізм рекламації було погоджено, що нову партію небракованого товару нерезидент відправить нам безкоштовно.
Ми оплатимо лише вартість доставки перевізнику. Бракований товар теж залишається у нас, оскільки відправляти його назад економічно недоцільно.

ВІДПОВІДЬ

Згідно із ч.2 ст. 69 Цивільного кодексу України від 16.01.2003р. №435-IV (далі- ЦКУ) покупець зобов’язаний сплатити продавцю повну ціну переданого товару. Відповідно до ст. 675 ЦКУ товар, що його продавець передає або зобов’язаний передати покупцю, має відповідати вимогам щодо його якості в момент його передання покупцеві, якщо інший момент визначення відповідності товару цим вимогам не встановлено договором купівлі-продажу.
На підставі положень ст. 678 ЦКУ у разі виявлення дефектів поставлених товарів покупець має право, незалежно від можливості використання товару за призначенням, вимагати від продавця за своїм вибором:
- пропорційного зменшення ціни;
- безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;
- відшкодування витрат на усунення недоліків товару.
2. У разі істотного порушення вимог щодо якості товару (виявлення недоліків, які не можна усунути, недоліків, усунення яких пов'язане з непропорційними витратами або затратами часу, недоліків, які виявилися неодноразово чи з'явилися знову після їх усунення) покупець має право за своїм вибором:
1) відмовитися від договору і вимагати повернення сплаченої за товар грошової суми;
2) вимагати заміни товару.
3. Якщо продавець товару неналежної якості не є його виготовлювачем, вимоги щодо заміни, безоплатного усунення недоліків товару і відшкодування збитків можуть бути пред'явлені до продавця або виготовлювача товару.
4. Положення цієї статті застосовуються, якщо інше не встановлено цим Кодексом або іншим законом.
Вами обрано усунення недоліків неякісного товару шляхом заміни товару, безоплатна поставка нового якісного товару без повернення раніше поставленого, але бракованого.

Згідно з вимогами ст. 89 ТКУ, якщо при імпорті було сплачено митні платежі, то вони повертаються при реекспорті бракованого товару. Чого у Вас не здійснюється, товар не повертається.

Згідно з листами ДФСУ, податкові зобов’язання з ПДВ у відповідності до п.198.5 ст.198 ПКУ за операцією повернення нерезиденту неякісного (бракованого) товару підлягають нарахуванню такому поверненні.

У Вашому випадку товар не повертається нерезиденту у режимі реекспорту, а залишається у Вас для подальшого використання.
У зв’язку з цим, Вам для збереження раніше сплаченого податкового кредиту при імпорті товару, який було визначено як бракований, на підставі рішення комісії, оцінити можливість подальшого його використання у господарській діяльності і у якому вигляді це буде здійснено. Вразі визнання товару не придатного для використання у будь якому вигляді у господарській діяльності – треба буде задіяти ст. 198.5 ПКУ і нарахувати ПДВ зобов”язання.

Стосовно декларації на прибуток, то ПКУ не містить у собі вимоги корегувань фінансового результату до оподаткування на суму операції по врегулюванню постачання бракованого товару.

Далі наведено можливу схему бухгалтерських проводок:

№ по порядку Кореспонденція рахунків Зміст проведеної операції

1 Д-т 374 «Розрахунки по претензіях» К-т 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками» Згідно з актом комісією виявлено брак товару і прийнято рішення/домовлено з нерезидентом про його безоплатну заміну без відповідного повернення у режимі реекспорту.

2 Д-т 281 «Товари на складі» К-т 718 «Дохід від безоплатно отриманих оборотних активів» Вразі визнання комісією можливості використання бракованого товару у власній господарській діяльності. (Вхідний ПДВ при цьому вважаємо згідно до ст. 198.5 ПКУ не компенсується зобов”язаннями з ПДВ)

3 Д-т 949 «Інші витрати операційної діяльності» К-т 6412 «ПДВ зобов”язання» Корегування ПК по бракованих товарах згідно до ст. 198.5 ПКУ. (При повному/частковому визнанню товару непридатним для використання)

3 Д-т 281 «Товари на складі» К-т 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками» Здійснено нерезидентом нову поставку товару на заміну бракованого без подальшої його оплати покупцем.

4 Д-т 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» К-т 311 «Рахунки у банках» Сплачено митні платежі у т.ч. ПДВ
5 Д-т 6412 «ПДВ кредит» К-т 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» Відображено податковий кредит з ПДВ при ввезенні нового товару

4 Д-т 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками» К-т 374 «Розрахунки по претензіях» Здійснено залік заборгованості по розрахунках по претензіях.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2022

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8