Передача на безоплатній основі генераторів, податкові нюанси

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

ЗАПИТ

Інвестор хоче передати на безоплатній основі дизельні генератори на підприємстві ( або потужні безперебійники світла) в кількості 100 од.
Далі ці пристрої хочуть передати працівникам на безоплатній основі, як подарунок.
Просимо дослідити можливості уникнення оподаткування цих транзакцій чи написати, всі можливі варіанти виконання цих дій для уникнення оподаткування чи понесення мінімальних податкових втрат.

ВІДПОВІДЬ

Розглянемо дану операцію по етапах. Перший етап – отримання генераторів від нерезидента, другий етап – передача генераторів працівникам.
Перший етап.
На першому етапі при ввезенні генераторів для уникнення сплати митних платежів і ПДВ можливе застосування слідуючої постанови уряду. Уряд звільнив від ввізного мита та ПДВ генератори, акумулятори та інше обладнання, яке допомагає покращити енергозабезпечення.
Кабмін опублікував постанову від 09.11.2022 р. № 1260 «Про внесення змін до переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита».
Цією постановою було включено до Переліку товарів, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита, наступні позиції:
- електрогенераторі установки*;
- трансформатори*;
- обладнання та пристрої для фільтрування або очищення води;
- електричні акумулятори, включаючи сепаратори для них;
- електрична апаратура для комутації або захисту електричних кіл чи для приєднання до електричних кіл або в електричних колах (наприклад, вимикачі, перемикачі, роз'єднувачі, запобіжники плавкі, блискавковідводи, обмежувачі напруги, пристрої для гасіння стрибків напруги, штепсельні вилки і розетки та інші з'єднувачі, коробки з'єднання) для напруги понад 1000 В;
- електрична апаратура для комутації або захисту електричних кіл чи для приєднання до електричних кіл або в електричних колах (наприклад, вимикачі, роз'єднувачі, перемикачі, реле, запобіжники плавкі, пристрої для гасіння стрибків напруги, штепсельні вилки і розетки, патрони для ламп та інші з'єднувачі, коробки з'єднання) для напруги не більш як 1 000 В;
- з'єднувачі для оптичних волокон, волоконно-оптичних джгутів або кабелів;
- пульти, панелі, розподільні щити;
- ізолятори.
*Для віднесення товарів, зазначених у цьому підрозділі, до товарів, які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування на додану вартість, повинно бути подано документи про відповідність, передбачені технічними регламентами, дія яких поширюється на такі товари, та нанесено на товар знак відповідності технічним регламентам згідно з правилами та умовами його нанесення, визначеними у таких технічних регламентах, або подано повідомлення Міненерго про введення в обіг таких товарів, стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів.”

На стадії оподаткування генераторів отриманих від нерезидента для уникнення додаткового оподаткування Вашого Підприємства можливий варіант оформлення імпорту генераторів як внесок у СФ, або у якості додаткового капіталу без збільшення СФ. Такий внесок не буде вважатися безоплатно отриманим необоротним активом і не буде впливати на формування фінансового результату.

Інший варіант – застосувати договір зберігання.
За договором зберігання одна сторона (зберігач) зобов'язується зберігати річ, яка передана їй другою стороною (поклажодавцем), і повернути її поклажодавцеві у схоронності (ч. 1 ст. 936 ЦКУ).

Стосовно податкового обліку відповідальне зберігання – господарська операція, що здійснюється платником податків і передбачає передачу згідно з договорами схову матеріальних цінностей на зберігання іншій фізичній чи юридичній особі без права використання у господарському обороті такої особи з подальшим поверненням таких матеріальних цінностей платнику податків без зміни якісних або кількісних характеристик (пп. 14.1.32 ПКУ).
Згідно до ст. 944 ЦКУ, з згоди Поклажодавця нерезидента зберігач (Ви) можете користуватися генераторами і передавати у користування третім особам, тобто вашим працівникам.

Поняття «господарський оборот», який фігурує у ст. 14.1.32. ПКУ, законодавством не визначений, але у спеціальній літературі визначається так: Господарський оборот це – сукупність взаємопов'язаних відносин між учасниками ринку, яка виникає унаслідок руху товару на ринку.
Тобто, передаючи у користування генераторів власним працівникам Ви не здійснюєте господарського обороту, усе здійснюється в межах переміщення на забалансових рахунках.

Договір зберігання може бути за мінімально допустиму плату, або безоплатним (ст. 942 ЦКУ), при цьому виникає ПДВ ст. 186.4 і ст. 188.1 ПКУ (база - звичайна ціна).
Податок на прибуток виникає з суми послуги зберігання на загальних підставах.

Другий етап – передача генераторів працівникам.

Згідно до ст. 14.1.47. ПКУ додаткові блага - кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов'язаний з виконанням обов'язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розділу IV цього Кодексу).
ВАСУ зазначає, що одержання фізичною особою певних благ у вигляді оплачених за неї товарів (робіт, послуг) не може розцінюватися як отримання додаткового блага, якщо надання останніх, перш за усе, зумовлено інтересом підприємства, а не метою переважного задоволення особистих потреб такої фізичної особини. Та обставина, що в результаті надання особі оплачених благ у певній мірі задовольняються і особисті споживи такої особині, не є достатньою для висновку про належність таких благ до додаткового блага.
Одним з зобов’язань Працедавця стосовно договору трудового найму є забезпечення безпечних і гігієнічних умов праці, проведення систематичного навчання з техніки безпеки праці, що включає у себе створення відповідного температурного балансу для працівників згідно до санітарних норм.
Вважаємо що забезпечення працівників генераторами є у наш час виконанням Підприємством підтримки відповідних гігієнічних і санітарних умов праці.
Для того, щоб не виникало ПДФО і інших обов’язкових платежів (ст. 164.2.17 ПКУ) рекомендується:
1. Передбачити колективним договором (наказом) у зв’язку з обставинами віддалені робочі місця;
2. Передбачити документом обов’язки роботодавця забезпечення відповідних санітарних умов праці згідно з вимогами законодавства. Можливо додати акти обстеження віддалених робочих місць з висновком що вони потребують додаткового обігріву;
3. Організувати навчання при використанні генераторів;
4. Встановити порядок передачі (повернення) працівникам генераторів і порядок його експлуатації (заправка, ремонт, обслуговування).

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2022

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8