Передача пального до ЗСУ, бухгалтерський та податковий облік

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Запит:

Ми отримали лист-прохання від місцевого військкомату про передачу пального у вигляді талонів 1000 л бензину та 1000 л дизельного палива.
Підприємство не є платником акцизного товару та має акцизні склади.
Як в нинішніх умовах це відобразити в бухгалтерському обліку та податковому обліку?
Яку необхідно оформити документацію?

ВІДПОВІДЬ
Згідно з п. 69.5. Перехідних положень до ПКУ - Операції з добровільної передачі або відчуження, або вилучення товарів, у тому числі підакцизних, надання послуг на користь Збройних Сил України та добровольчих формувань територіальних громад, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України, Управлінню державної охорони України, Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з'єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони держави, органам місцевого самоврядування, а також на користь центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, сил цивільного захисту та/або закладам охорони здоров'я державної, комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій без попереднього або наступного відшкодування їх вартості, не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування.
Враховуючи зазначене, в умовах настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) – протягом дії воєнного стану на території України, операції з безоплатної передачі пального на потреби Збройних сил України та іншим військовим формуванням для потреб забезпечення оборони держави у зв'язку з військовою агресією російської федерації, не є операціями з реалізації такого пального у суб’єктів господарювання, які отримували таке пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки, і відповідно при здійсненні таких операцій у суб’єктів господарювання, які не є платниками з реалізації пального, не виникатимуть обов’язки:
- отримувати ліцензію на право здійснення оптової або роздрібної торгівлі пальним;
- реєструватися платниками акцизного податку та реєструвати акцизні склади;
- враховувати обсяги пального, безоплатно переданого на зазначені потреби, при обрахунку обсягів, які суб’єкти господарювання мають право отримати протягом року на зберігання з метою використання виключно для потреб власного споживання (1000 кубічних метрів та платників єдиного податку четвертої групи –10000 кубічних метрів).

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 02 березня 2022 р. № 178
Київ
Деякі питання обкладення податком на додану вартість за нульовою ставкою у період воєнного стану
З метою виконання мобілізаційних завдань в умовах воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 "Про введення воєнного стану в Україні, та відповідно до підпункту "г підпункту 195.1.2 пункту 195.1 статті 195 Податкового кодексу України Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Установити, що до припинення чи скасування воєнного стану операції з постачання товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту Збройних Сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Міністерства внутрішніх справ, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, інших утворених відповідно до законів військових формувань, їх з’єднань, військових частин, підрозділів, установ або організацій, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави обкладаються податком на додану вартість за нульовою ставкою.
2. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування і застосовується з 24 лютого 2022 року.
Прем’єр-міністр України Д. ШМИГАЛЬ

На нашу думку, ця Постанова повинна надати Вам можливість зберігати ПК на придбане пальне при подальшій його передачі безкоштовно ВСУ.

Вам необхідно також правильно скласти податкову накладну для операцій, що оподатковуються за ставкою 0% (п. 8 Порядку № 1307).

Варто звернути увагу ще й на таке. У постанові КМУ йдеться про передачу ПММ саме для забезпечення заправки збройних сил та інших формувань та організацій, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави. Цей факт необхідно підтвердити документом – актом приймання-передачі, видатковою накладною, ТТН, запитом на надання допомоги. Ці документи слід оформити до або під час передачі. Нагадуємо, що мають бути всі обов’язкові реквізити первинного документа, зокрема посади, прізвища, підписи осіб, які проводили операцію, та одиниця виміру – не лише в натуральних, а й у вартісних величинах, тобто у грн.
Якщо на практиці не вдалося оформити відразу, складіть, принаймні, бухдовідку, а вже після завершення воєнного стану – двосторонній акт.

Тож, в силу прийнятих змін до законодавства, безоплатне передання ПММ на користь ЗСУ чи підрозділів тероборони не буде оподатковуватися акцизом.

Суб’єкти, які отримували ПММ лише для потреб власного споживання чи промислової переробки, не стають платниками акцизу, бо немає операцій з реалізації. А отже, їм однозначно не потрібно реєструватися платниками акцизного податку та реєструвати акцизні склади, отримувати ліцензію на право здійснення оптової або роздрібної торгівлі пальним, враховувати обсяги пального, безоплатно переданого на зазначені потреби, для обрахунку обсягів, які суб’єкти господарювання мають право отримати протягом року на зберігання з метою використання виключно для потреб власного споживання (1 000 м3, а платники єдиного податку четвертої групи – 10 000 м3).

Стосовно податку на прибуток: Згідно до Закону № 2118 у разі передання ПММ ЗСУ чи іншим військовим формуванням, різниця з пп. 140.5.9 ПКУ щодо 4%-вого ліміту не застосовується.

Схема бухгалтерських проводок:

1. Дт 203 Кт 631 отримано талони на пальне
2. Дт 6412 Кт 631 ПДВ/ кредит
3. Дт 949 Кт 203 передали пальне ВСУ згідно заявки та акту (ВН, ТТН)

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2022

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8