Перерахування коштів на благодійність, наслідки

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Запит:
Підприємство хоче перерахувати гроші дитячому будинку (благодійність) Скажіть чи є ліміти сум, які потрібні документи, ця сума потрапляє в витрати? І чи потрібно від дитячого будинку лист?

Відповідь:
Для відповіді на це питання необхідно звернутися до наступних норм податкового законодавства:

Ст. 134.1. ПКУ визначає, що Об'єктом оподаткування є:
134.1.1. прибуток iз джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збiльшення або зменшення) фiнансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фiнансовiй звiтностi пiдприємства вiдповiдно до нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку або мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi, на рiзницi, якi виникають вiдповiдно до положень цього Кодексу.
Якщо вiдповiдно до цього роздiлу передбачено здiйснення коригування шляхом збiльшення фiнансового результату до оподаткування, то в цьому разi вiдбувається:
зменшення вiд'ємного значення фiнансового результату до оподаткування (збитку);
збiльшення позитивного значення фiнансового результату до оподаткування (прибутку).
Якщо вiдповiдно до цього роздiлу передбачено здiйснення коригування шляхом зменшення фiнансового результату до оподаткування, то в цьому разi вiдбувається:
збiльшення вiд'ємного значення фiнансового результату до оподаткування (збитку);
зменшення позитивного значення фiнансового результату до оподаткування (прибутку).
Для платникiв податку, у яких рiчний дохiд вiд будь-якої дiяльностi (за вирахуванням непрямих податкiв), визначений за правилами бухгалтерського облiку за останнiй рiчний звiтний (податковий) перiод не перевищує двадцяти мiльйонiв гривень, об'єкт оподаткування може визначатися без коригування фiнансового результату до оподаткування на усi рiзницi (крiм вiд'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звiтних) рокiв), визначенi вiдповiдно до положень цього роздiлу. Платник податку, у якого рiчний дохiд (за вирахуванням непрямих податкiв), визначений за правилами бухгалтерського облiку за останнiй рiчний звiтний (податковий) перiод не перевищує двадцяти мiльйонiв гривень, має право прийняти рiшення про незастосування коригувань фiнансового результату до оподаткування на усi рiзницi (крiм вiд'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звiтних) рокiв), визначенi вiдповiдно до положень цього роздiлу, не бiльше одного разу протягом безперервної сукупностi рокiв в кожному з яких виконується цей критерiй щодо розмiру доходу. Про прийняте рiшення платник податку зазначає у податковiй звiтностi з цього податку, що подається за перший рiк в такiй безперервнiй сукупностi рокiв. В подальшi роки такої сукупностi коригування фiнансового результату також не застосовуються (крiм вiд'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звiтних) рокiв).
Якщо у платника, який прийняв рiшення про незастосування коригувань фiнансового результату до оподаткування на усi рiзницi (крiм вiд'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звiтних) рокiв), визначенi вiдповiдно до положень цього роздiлу, в будь-якому наступному роцi рiчний дохiд (за вирахуванням непрямих податкiв), визначений за правилами бухгалтерського облiку за останнiй рiчний звiтний (податковий) перiод перевищує двадцять мiльйонiв гривень, такий платник визначає об'єкт оподаткування починаючи з такого року шляхом коригування фiнансового результату до оподаткування на усi рiзницi, визначенi вiдповiдно до положень цього роздiлу.
Для цiлей цього пiдпункту до рiчного доходу вiд будь-якої дiяльностi, визначеного за правилами бухгалтерського облiку, включається дохiд (виручка) вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг), iншi операцiйнi доходи, фiнансовi доходи та iншi доходи.

Платник податку, у якого рiчний дохiд (за вирахуванням непрямих податкiв), визначений за правилами бухгалтерського облiку за останнiй рiчний звiтний (податковий) перiод перевищує двадцяти мiльйонiв гривень повинен при здійсненні подібних операцій по наданню благодійної допомоги застосовувати наступні вимоги ПКУ:
Ст. 140.5.9. ПКУ говорить, що фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму коштiв або вартостi товарiв, виконаних робiт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звiтного (податкового) року неприбутковим органiзацiям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та органiзацiй на дату такого перерахування коштiв, передачi товарiв, робiт, послуг (крiм неприбуткової органiзацiї, яка є об'єднанням страховикiв, якщо участь страховика у такому об'єднаннi є умовою проведення дiяльностi такого страховика вiдповiдно до закону, та неприбуткових органiзацiй, до яких застосовуються положення пiдпункту 140.5.13 цього пункту), у розмiрi, що перевищує 4 вiдсотки оподатковуваного прибутку попереднього звiтного року;

З наведеного слідує, що якщо Ваш дохід за 2017 рік задекларовано у сумі менш ніж 20,00 млн. грн., то Ви не здійснюєте корегування фінансового результату до оподаткування (збільшення) на суму згідно з вимогами ст. 140.5.9. ПКУ.

Якщо Ваш дохід за 2017 рік задекларовано у сумі більше ніж 20,00 млн., то Ви повинні дотримуватися вимог ст. 140.5.9. ПКУ.
Суму допомоги, яка перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звiтного року, необхідно буде відобразити у Додатку Р1 стр. 3.1.9. у колонці для збільшення фінансового результату до оподаткування.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2019

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8