Подарунки не працівникам підприємства

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Підприємство вирішило надати подарунки фізичним особам, не працівникам!!!, у вигляді інверторних генераторів. Вартість одного такого генератора складає не менше 20 тис. грн.
Які та ким податки мають бути сплачені під час цієї операції.

ВІДПОВІДЬ
Доходи у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юридичною особою або самозайнятою особою, оподатковуються ПДФО на загальних підставах, передбачених розд. IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) для оподаткування додаткового блага (абз. другий п. 174.6 ПКУ).
Разом з тим, до доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, з метою оподаткування ПДФО, належить, зокрема, вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (пп. 165.1.39 ПКУ).
Отже, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку вартість подарунків, наданих такому платнику юрособою або фізособою-підприємцем, яка у розрахунку на місяць не перевищує 25% однієї мінімальної зарплати (у розрахунку на місяць), встановленої на 01 січня звітного податкового року (у 2022 році –
1 625,00 грн.).
Якщо вартість подарунків перевищує вказаний розмір, то сума такого перевищення оподатковується ПДФО як додаткове благо з урахуванням положень п. 164.5 ПКУ («натурального» коефіцієнта).
Відповідно до п. 164.5 ПКУ під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою: К = 100 ÷ (100 – Сп), де К – коефіцієнт; Сп – ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.
Вартість подарунків, наданих фізособі не в грошовій формі юридичною особою або фізичною особою – підприємцем, яка у розрахунку на місяць не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 01 січня звітного податкового року, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та у податковому розрахунку за ф. № 1 ДФ відображається під ознакою доходу «160».
Якщо вартість подарунків перевищує вказаний розмір, сума такого перевищення оподатковується ПДФО і відображається у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під ознакою доходу «126».
При цьому вартість подарунків, що перевищує вказаний розмір, також є об’єктом оподаткування військовим збором без застосування натурального коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ПКУ.
Про це також інформують органи ДФСУ.
Податкове законодавство не має відмінностей при оподаткуванні працівників і не працівників при отриманні ними подарунків. У таких випадках застосовуються однакові норми законодавства.
З наведеного слідує, що у Вашому випадку подарунок не працівнику у вигляді генератора на суму 20 000,00 грн. буде оподатковуватися наступним чином:
20 000 – 1 625 = 18 375 грн. сума яка береться для розрахунку оподаткування з урахуванням коеф.
18 375 х 1,22 = 22 417,50 грн. сума для розрахунку ПДФО (база для нарахування ПДФО);
22 417,50 х 18% = 4 035,15 грн. сума ПДФО до сплати податковим агентом.
Виконання змісту поняття, що ПДФО сплачується за рахунок доходу платника податку при його отриманні, на думку Аудитора, виконується шляхом застосування натурального коєф.
18 375 х 1,5% = 275,63 грн. військовий збір. (без застосування коеф.) до сплати.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2022

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8