Повністю замортизовані основні засоби, їх облік

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Прошу надати консультацію по наступним питанням:
1. На балансі підприємства досить вагома доля ОЗ , які вже повністю амортизовані.
Чи можна , як варіант прийняти , що ліквідаційна вартість не 0 грн., а =0,01 коп. , щоб не нараховувати додаткову амортизацію і не збільшувати витрати .? Який ризик, якщо ми не будемо дооцінювати ОС, які ще використовуються в діяльності підприємства та повністю замортизовані,
вартість яких дорівнює 0?
2. Договір позики від нерезидента . Згідно умов договору відсотки виплачуються по факту за період. Чи маю я право нараховувати відсотки, як витрати, в період виплати відсотків по договору? Відсотки плануємо сплачувати щомісяця.

ВІДПОВІДЬ
Питання № 1 Згідно з вимогами п. 16. П(С)БО 7 «Основні засоби» «Пiдприємство/установа може переоцiнювати об'єкт основних засобiв, якщо залишкова вартiсть цього об'єкта суттєво вiдрiзняється вiд його справедливої вартостi на дату балансу. У разi переоцiнки об'єкта основних засобiв на ту саму дату здiйснюється переоцiнка всiх об'єктiв групи основних засобiв, до якої належить цей об'єкт. Переоцiнка основних засобiв тiєї групи, об'єкти якої вже зазнали переоцiнки, надалi має проводитися з такою регулярнiстю, щоб їх залишкова вартiсть на дату балансу суттєво не вiдрiзнялася вiд справедливої вартості.
Якщо залишкова вартiсть об'єкта основних засобiв дорiвнює нулю, то його переоцiнена залишкова вартiсть визначається додаванням справедливої вартостi цього об'єкта до його первiсної (переоцiненої) вартостi без змiни суми зносу об'єкта. При цьому для таких об'єктiв, що продовжують використовуватися, обов'язково визначається лiквiдацiйна вартiсть».
З наведеної норми п. 16 слідує, що вона не має імперативного характеру і дає право Підприємству самостійно визначати необхідність дооцінки ОЗ які повністю замортизовані (балансова вартість дорівнює 0,00 грн.).
Якщо Підприємство приймає рішення дооцінити подібні ОЗ (це торкається кожного об’єкту групи у якій хоч щось переоцінюється), то воно повинно буде здійснювати таку переоцінку на кожну дату балансу з обов’язковим визначенням ліквідаційної вартості переоцінених ОЗ.
Також для проведення переоцінки ОЗ необхідно залучати професійного оцінювача (частина друга ст. 7 Закону № 2658 про оціночну діяльність).
У разі проведення дооцінки необхідно здійснити наступні проводки (суми умовні):
Дт 104 «Машини та обладнання» Кт 411 «Дооцінка (уцінка) основних засобів» на суму 9 000 грн.
При нарахуванні амортизації здійснюють два записи на суму амортизації:
Дт 93 «Витрати на збут» (23, 91, 92, 94) Кт 131 «Знос основних засобів» на суму 750 грн*;
Дт 411 Кт 441 «Прибуток нерозподілений» на суму 750 грн.
*Щомісячна сума амортизації становить 750 грн ((9 500 грн — 500 грн. ліквід.вартість) : 12 місяців).
З наведеного слідує, що при використанні замортизованих ОЗ виконуються вимоги п. 6. П(С)БО 7, де сказано що «об'єкт основних засобiв визнається активом, якщо iснує iмовiрнiсть того, що пiдприємство/установа отримає в майбутньому економiчнi вигоди вiд його використання та вартiсть його може бути достовiрно визначена» і тому при цьому відсутні будь які ризики при їх використанні у господарській діяльності.
Зафіксуйте рішення про продовження строку корисного використання об’єкту в наказі по підприємству. Це буде додатковим доказом того, що ви використовуєте замортизований об’єкт. Так Ви можете надалі проводити його поліпшення або модернізацію.
У такому стані об’єкт пробуде, доки ви не вирішите його або ліквідувати, або продати.
Питання № 2 У відповідності до ст. 14.1.258. ПКУ «фiнансовий кредит – це кошти, що надаються банком-резидентом або нерезидентом, що квалiфiкується як банкiвська установа згiдно iз законодавством країни перебування нерезидента, або резидентами i нерезидентами, якi мають згiдно з вiдповiдним законодавством статус небанкiвських фiнансових установ, а також iноземною державою або його офiцiйними агентствами, мiжнародними фiнансовими органiзацiями та iншими кредиторами - нерезидентами юридичнiй чи фiзичнiй особi на визначений строк для цiльового використання та пiд процент».
З наведеного слідує, що отримані по договору кошти від нерезидента з будь яким статусом під відсотки буде вважатися фінансовим кредитом і ця операція буде регулюватися відповідними статтями ПКУ і іншими законами, які регулюють фінансово-кредитні відносини в Україні.
Згідно до статті 1048. ЦКУ № 435 «Проценти за договором позики»
1. Позикодавець має право на одержання вiд позичальника процентiв вiд суми позики, якщо iнше не встановлено договором або законом. Розмiр i порядок одержання процентiв встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмiр процентiв, їх розмiр визначається на рiвнi облiкової ставки Нацiонального банку України.
У разi вiдсутностi iншої домовленостi сторiн проценти виплачуються щомiсяця до дня повернення позики.
З наведеного слідує, що умови нарахування і сплати відсотків регулюється договором між сторонами.
Ви можете самі планувати щомісячний порядок нарахування і виплати відсотків якщо відсутня будь яка інша домовленість про порядок сплати відсотків.

У відповідності до вимог п. 27. П(С)БО 16 "Витрати" – «До фiнансових витрат вiдносяться витрати на проценти (за користування кредитами отриманими, за облiгацiями випущеними, за фiнансовою орендою тощо) та iншi витрати пiдприємства, пов'язанi iз запозиченнями».

Згідно до вимог п. 4. П(С)БО 31 "Фінансові витрати" – «Фiнансовi витрати визнаються:
- суб'єктами малого пiдприємництва - юридичними особами, представництвами iноземних суб'єктiв господарської дiяльностi та юридичними особами, що не займаються пiдприємницькою дiяльнiстю (крiм бюджетних установ), витратами того звiтного перiоду, за який вони були нарахованi (визнанi зобов'язаннями);
- iншими юридичними особами витратами того звiтного перiоду, за який вони були нарахованi (визнанi зобов'язаннями), крiм фiнансових витрат, якi капiталiзуються».

Один з принципів проголошений Законом №996-XIV від 16.07.1999 "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" – це принцип «нарахування» -«доходи i витрати вiдображаються в бухгалтерському облiку та фiнансовiй звiтностi в момент їх виникнення, незалежно вiд дати надходження або сплати грошових коштiв».

З наведеного слідує, що для відображення у обліку нарахування відсотків за користування кредитом необхідно керуватися умовами договору стосовно сплати таких відсотків.
Любе нарахування таких відсотків в рамках договору (визнання зобов’язання) дає право на відображення у обліку витрат по сплаті відсотків що пов’язані з отриманням доходу за цей же звітний період.

При цьому слід мати також на увазі, вразі отримання кредиту від нерезидента пов'язаної особи позичальнику необхідно керуватися наступними статтями ПКУ:

Згідно до ст. 134.1.1.ПКУ - прибуток iз джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збiльшення або зменшення) фiнансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фiнансовiй звiтностi пiдприємства вiдповiдно до нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку або мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi, на рiзницi, якi виникають вiдповiдно до положень цього Кодексу.

Платники податку, у яких рiчний дохiд вiд будь-якої дiяльностi (за вирахуванням непрямих податкiв), визначений за правилами бухгалтерського облiку за останнiй рiчний звiтний (податковий) перiод перевищує двадцяти мiльйонiв гривень повинні керуватися статтею 140.1. і статтею 140.2. ПКУ, де сказано наступне:
Ст. 140.1. Пiд борговими зобов'язаннями для цiлей даного пункту слiд розумiти зобов'язання за будь-якими кредитами, позиками, депозитами, операцiями РЕПО, зобов'язання за договорами фiнансового лiзингу та iншими запозиченнями незалежно вiд їх юридичного оформлення.
Ст. 140.2. Для платника податку, у якого сума боргових зобов'язань, визначених в пунктi 140.1 цiєї статтi, що виникли за операцiями з пов'язаними особами-нерезидентами, перевищує суму власного капiталу бiльш нiж в 3, 5 рази (для фiнансових установ та компанiй, що займаються виключно лiзинговою дiяльнiстю, - бiльш нiж в 10 разiв), фiнансовий результат до оподаткування збiльшується на суму перевищення нарахованих у бухгалтерському облiку процентiв за кредитами, позиками та iншими борговими зобов'язаннями, що виникли за операцiями з пов'язаними особами - нерезидентами, над 50 вiдсотками суми фiнансового результату до оподаткування, фiнансових витрат та суми амортизацiйних вiдрахувань за даними фiнансової звiтностi звiтного податкового перiоду, в якому здiйснюється нарахування таких процентiв.
Сума боргових зобов'язань, що виникли за операцiями з пов'язаними особами - нерезидентами, та власного капiталу для цiлей цього пункту визначається як середнє арифметичне значень боргових зобов'язань та власного капiталу на початок та кiнець звiтного податкового перiоду з урахуванням процентiв, зазначених у пунктi 140.3 цiєї статтi.
140.3. Проценти, якi перевищують суму обмеження, визначеного пунктом 140.2 цiєї статтi, якi збiльшили фiнансовий результат до оподаткування, зменшують фiнансовий результат до оподаткування майбутнiх звiтних податкових перiодiв у сумi, зменшенiй щорiчно на 5 вiдсоткiв вiд суми процентiв, що залишилися не врахованими у зменшення фiнансового результату до оподаткування, з урахуванням обмежень, встановлених пунктом 140.2 цiєї статтi.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2019

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8