Припинення діяльності підприємства та звільнення директора

Підприємство припинило діяльність, працівників звільнили, а директор числиться, але заробітна плата не нараховується. Чи можна директору звільниться і як якщо заміни йому немає. Є засновник, але оформляти себе в якості директора відмовляється.

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:
Згідно до ст. Стаття 38 "Кодексу законів про працю України". №322-VIII від 10.12.1971р. - Розiрвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з iнiцiативи працiвника виглядає так:
«Працiвник має право розiрвати трудовий договiр, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижнi. У разi, коли заява працiвника про звiльнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливiстю продовжувати роботу (переїзд на нове мiсце проживання; переведення чоловiка або дружини на роботу в iншу мiсцевiсть; вступ до навчального закладу; неможливiсть проживання у данiй мiсцевостi, пiдтверджена медичним висновком; вагiтнiсть; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирiчного вiку або дитиною-iнвалiдом; догляд за хворим членом сiм'ї вiдповiдно до медичного висновку або iнвалiдом I групи; вихiд на пенсiю; прийняття на роботу за конкурсом, а також з iнших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розiрвати трудовий договiр у строк, про який просить працiвник».
З наведеного слідує, що якщо виконані всі умови вище наведеної статті, то працівник , у т.ч. і директор, повинен бути звільнений незважаючи на будь-які труднощі у підприємства.
У відповідності з вимогами ПКУ та інших законодавчих актів, які зобов’язують всіх суб’єктів господарювання не зважаючи на те чи веде підприємство господарську діяльність, чи ні, звітувати у відповідному об’ємі і до відповідних уповноважених органів.
Така податкова та статистична звітність повинна бути підписана уповноваженими на то особами підприємства.
За неподання у встановлений законодавством термін звітності до контролюючих органів законодавством передбачені штрафні санкції у тому числі і адміністративні.
В зв’язку з цим у випадку коли директор відсутній у зв’язку з звільненням, на підприємстві повинна бути уповноважена особа, яка буде готувати і подавати необхідні звіти.
У відповідності з ГКУ № 436 і Законом про госптовариства, уповноважувати осіб на подібні дії від лиця юридичної особи може тільки власник за власним рішенням.
Згідно до ст. 65. "Господарського кодексу України" №436-IV від16.01.2003 «Управлiння пiдприємством»:
1. Управлiння пiдприємством здiйснюється вiдповiдно до його установчих документiв на основi поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна i участi в управлiннi трудового колективу.
2. Власник здiйснює свої права щодо управлiння пiдприємством безпосередньо або через уповноваженi ним органи вiдповiдно до статуту пiдприємства чи iнших установчих документiв.
На підставі вище наведеного можемо зробити висновок, що власник має можливість за власним рішенням здійснювати управління підприємством БЕЗПОСЕРЕДНЬО.
Таке рішення повинно бути зареєстровано у державного реєстратора та у відділі реєстрації подібної інформації районної ДПІ.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2016
Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8