Проведення конференції та компенсація видатків нерезидентом, як оформити в обліку

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Для вирішення цього питання необхідно звернутися до статті 186.3 ПКУ де прописано порядок визначення місця постачання/надання послуги, що буде впливати на наявність бази для оподаткування ПДВ:

Ст.186.3. ПКУ говорить, що: Місцем постачання зазначених у цьому пункті послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання. До таких послуг належать:

а) надання майнових прав інтелектуальної власності, створення за замовленням та використання об'єктів права інтелектуальної власності, у тому числі за ліцензійними договорами, а також надання (передача) права на скорочення викидів парникових газів (вуглецевих одиниць);
б) рекламні послуги;
в) консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем;
г) надання персоналу, у тому числі якщо персонал працює за місцем здійснення діяльності покупця;
ґ) надання в оренду (лізинг) рухомого майна, крім транспортних засобів та банківських сейфів;
д) телекомунікаційні послуги, а саме: послуги, пов'язані з передаванням, поширенням або прийманням сигналів, слів, зображень та звуків або інформації будь-якого характеру за допомогою дротових, супутникових, стільникових, радіотехнічних, оптичних або інших електромагнітних систем зв'язку, включаючи відповідне надання або передання права на використання можливостей такого передавання, поширення або приймання, у тому числі надання доступу до глобальних інформаційних мереж;
е) послуги радіомовлення та телевізійного мовлення;
є) надання посередницьких послуг від імені та за рахунок іншої особи або від свого імені, але за рахунок іншої особи, якщо забезпечується надання покупцю послуг, перерахованих у цьому підпункті;
ж) надання транспортно-експедиторських послуг.

На нашу думку, враховуючи види діяльності, які Вами засвідчені у статистичній довідці (далі наведені) і те що у первинних документах на отримання послуг по організації конференції значиться «послуги по організації конференції в рекламних цілях», можливо розглянути надання послуг нерезиденту, які будуть вважатися наданими на території цього нерезидента, надання таких послуг, які визначені п. «б» - рекламні послуги, або п. «є» надання посередницьких послуг від імені та за рахунок іншої особи або від свого імені, але за рахунок іншої особи, якщо забезпечується надання покупцю послуг, перерахованих у цьому підпункті:

Код КВЕД 28.30 Виробництво машин і устаткування для сільського та лісового господарства (основний);
Код КВЕД 29.20 Виробництво кузовів для автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів;
Код КВЕД 46.18 Діяльність посередників, що спеціалізуються в торгівлі іншими товарами;
Код КВЕД 46.49 Оптова торгівля іншими товарами господарського призначення;
Код КВЕД 82.92 Пакування;
Код КВЕД 46.69 Оптова торгівля іншими машинами й устаткуванням;
Код КВЕД 46.76 Оптова торгівля іншими проміжними продуктами;
Код КВЕД 46.90 Неспеціалізована оптова торгівля;
Код КВЕД 74.90 Інша професійна, наукова та технічна діяльність, н. в. і. у.;
Код КВЕД 33.12 Ремонт і технічне обслуговування машин і устаткування промислового призначення;
Код КВЕД 33.20 Установлення та монтаж машин і устаткування

Розглянемо окремо кожен вид послуги:
б) Рекламні послуги.
Згідно до статті 43. ГКУ № 436 Свобода підприємницької діяльності
«1. Підприємці мають право без обмежень самостійно здійснювати будь-яку підприємницьку діяльність, яку не заборонено законом.
2. Особливості здійснення окремих видів підприємництва встановлюються законодавчими актами.
3. Перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, а також перелік видів діяльності, підприємництво в яких забороняється, встановлюються виключно законом.
4. Здійснення підприємницької діяльності забороняється органам державної влади та органам місцевого самоврядування».
Заборони на здійснення діяльності по наданню рекламних послуг законодавством України не встановлено, окремих дозвільних документів для здійснення таких операцій законодавством також не передбачено.
У відповідності до статті 902. ЦКУ № 435 Виконання договору про надання послуг
1. Виконавець повинен надати послугу особисто.
2. У випадках, встановлених договором, виконавець має право покласти виконання договору про надання послуг на іншу особу, залишаючись відповідальним в повному обсязі перед замовником за порушення договору.
З наведеного слідує, шо Ваше Підприємство може заключити договір з нерезидентом про надання йому рекламних послуг з залученням іншої особи (інших осіб).
є) Надання посередницьких послуг від імені та за рахунок іншої особи або від свого імені, але за рахунок іншої особи, якщо забезпечується надання покупцю послуг, перерахованих у цьому підпункті
Код КВЕД 46.18 «Діяльність посередників, що спеціалізуються в торгівлі іншими товарами», як і вище наведене право згідно до ст. 43. ГКУ № 436, дає Вам повне право здійснити надання нерезиденту рекламної послуги в рамках договору комісії, як посередницької послуги. Крим того ця посередницька послуга надається як забезпечення надання послуги з реклами нерезиденту на його території.
У відповідності до статті 1011. ЦКУ № 435 Договір комісії
1. За договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.
З наведеного слідує, що Ви можете з нерезидентом укласти договір комісії на надання йому рекламних послуг. При цьому, кошти отримані Вами від нерезидента, за винятком визначеної винагороди, будуть вважатися коштами нерезидента, які повинні бути Вами як посередником просто сплачені транзитом виконавцям рекламних послуг без будь-яких для Вас податкових наслідків по ПДВ і податку на прибуток.
Сама послуга посередника не повинна оподатковуватися ПДВ згідно до п. «є» ст. 186.3 ПКУ і яку необхідно буде відобразиться у складі інших доходів для визначення фінансового результату для оподаткування податком на прибуток.
Подібна думка висловлена органами ДФСУ по аналогічному питанню у Індивідуальній податковій консультації ……………… стосовно посередницьких послуг ……..

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2020

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8