Різні питання стосовно обліку штатних працівників

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Питання:
Ми прийняли на роботу директора в одну з компаній. Але у нього є основне місце роботи:
Питання:
- Його необхідно прийняти за трудовим договором? Прописати там зарплату і його повноваження? Його потрібно подавати в податкову як нового співробітника?
- або як по іншому?

Відповідь
Глава III КЗпПУ:
Трудовий договiр
Трудовий договiр є угода мiж працiвником i власником пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноваженим ним органом чи фiзичною особою, за якою працiвник зобов'язується виконувати роботу, визначену цiєю угодою, з пiдляганням внутрiшньому трудовому розпорядковi, а власник пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноважений ним орган чи фiзична особа зобов'язується виплачувати працiвниковi заробiтну плату i забезпечувати умови працi, необхiднi для виконання роботи, передбаченi законодавством про працю, колективним договором i угодою сторiн.
Працiвник має право реалiзувати свої здiбностi до продуктивної i творчої працi шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декiлькох пiдприємствах, в установах, органiзацiях, якщо iнше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторiн.
Особливою формою трудового договору є контракт, в якому строк його дiї, права, обов'язки i вiдповiдальнiсть сторiн (в тому числi матерiальна), умови матерiального забезпечення i органiзацiї працi працiвника, умови розiрвання договору, в тому числi дострокового, можуть встановлюватися угодою сторiн. Сфера застосування контракту визначається законами України.

Якщо Директор вже працює по основному місцю роботи, то Ви його можете прийняти на роботу тільки за сумісництвом, з оплатою праці згідно з відпрацьованим часом виходячи з встановленого окладу згідно до штатного розкладу ст. 102.1 КЗпПУ .

Договiр про роботу за сумiсництвом як поширений випадок трудового договору.
Працiвник має право реалiзувати свої здiбностi до продуктивної i творчої працi через укладення трудового договору на одному або одночасно на кiлькох пiдприємствах, в установах, органiзацiях, якщо iнше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторiн.
Згiдно iз чинним законодавством виконання працiвником, крiм своєї основної, iншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вiльний вiд основної роботи час на тому самому або iншому пiдприємствi, в установi, органiзацiї або в громадянина (пiдприємця, приватної особи) за наймом, вважається сумiсництвом.
Отже, сумiсництво передбачає укладення двох трудових договорiв: основного за основним місцем роботи та за сумiсництвом по другому.
Оплачують сумiсникам фактично виконану ними роботу.
Для роботи за сумiсництвом згоди власника або уповноваженого ним органу за мiсцем основної роботи непотрiбно.
Законодавством може бути установлено обмеження на роботу за сумiсництвом. Обмеження на сумiсництво можуть запроваджуватися керiвниками державних пiдприємств, установ i органiзацiй разом з профспiлковими комiтетами лише щодо працiвникiв окремих професiй та посад, зайнятих на важких роботах i на роботах iз шкiдливими або небезпечними умовами працi, додаткова робота яких може призвести до наслiдкiв, що негативно позначаться на станi їхнього здоров'я й безпецi виробництва. Обмеження також поширюються на осiб, якi не досягли 18 рокiв, та вагiтних жiнок.
Тривалiсть роботи за сумiсництвом не може перевищувати чотирьох годин на день i повного робочого дня у вихiдний день. Загальна тривалiсть роботи за сумiсництвом упродовж мiсяця не може перевищувати половини мiсячної норми робочого часу.

З наведеного слідує, що Ви можете прийняти Директора по трудовому договору на підставі рішення власників та заяви Директора, а також на підставі Контракту з визначенням усіх його обов’язків і прав згідно зі Статутом Підприємства. Обов’язково необхідно буде видати наказ про прийняття Директора на роботу.
У зв’язку з тим, що Директор у Вас працює не за основним місцем роботи, то подавати повідомлення до ДФСУ Вам не потрібно.
Також Вам потрібно Директора зареєструвати у Державного реєстратора як уповноважену особу діяти від імені Підприємства у т.ч. при подачі звітів до ДФСУ.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2019

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8