Що робити, коли в ліквідованому банку зависає неповернута заборгованість?

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:
ЗАПИТ
Як Підприємству можна віднести неповернуту ліквідованим Банком суму в податковому обліку на витрати, а в бухгалтерському обліку - на витрати, не порушуючи податкового кодексу. Якщо Підприємство не може здійснити зазначені у запитанні 1 дії, то як вірно списати з рахунку цю неповернуту суму.
ВІДПОВІДЬ
З наданого Вами на нашу адресу Звернення видно що Ви отримали інформацію про введення тимчасової адміністрації у ПАТ «Банк ….» 11.06.20… р. на підставі листа банку № …...
Вище вказана дата є тією датою з якої Ваше Підприємство повинно починати процедури по забезпеченню можливості повернення коштів з проблемного банку.

Згідно до ст. 34. ЗАКОНУ УКРАЇНИ № 4452 «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» зі змінами та доповненнями, Тимчасова адміністрація запроваджується на строк, що не перевищує один місяць. У разі виведення неплатоспроможного банку з ринку у спосіб, передбачений пунктами 3-5 частини другої статті 39 цього Закону, тимчасова адміністрація може бути продовжена на строк до одного місяця. У разі виведення неплатоспроможного банку з ринку у спосіб, передбачений пунктами 1 і 2 частини другої статті 39 цього Закону, строк тимчасової адміністрації може бути продовжений на п’ять днів з припиненням не пізніше дня отримання рішення Національного банку України про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку. Тимчасова адміністрація припиняється після виконання плану врегулювання або в інших випадках за рішенням виконавчої дирекції Фонду.
У відповідності з п. 3. ст. 34 Закону № 4452, Тимчасова адміністрація розробляє План врегулювання який має, зокрема, містити:
1) порівняльний аналіз та обґрунтування витрат, пов’язаних із здійсненням заходів, передбачених частиною другою цієї статті, з точки зору обрання найменш витратного для Фонду способу виведення неплатоспроможного банку з ринку. Такий аналіз здійснюється відповідно до методики, визначеної виконавчою дирекцією Фонду;
2) спосіб, порядок та строки врегулювання відносин з учасниками, вкладниками та іншими кредиторами банку;
3) умови відкритого конкурсу щодо визначення приймаючого банку та/або інвестора;
4) умови та строки ліквідації банку.
З урахуванням вище наведених строків, результатом роботи Тимчасова адміністрація буде:
(1) — перехід права власності на активи та зобов’язання банку новому власнику з подальшим відновленням нормальної його роботи з вкладниками;
(2) — повна ліквідація банку.

Із запровадженням тимчасової адміністрації Ваше Підприємство вже має ризик, що не скоро зможе скористатися своїми грошима на рахунку (як на поточному, так і на депозитному, якщо він є). Більше того, оскільки існує ймовірність, що такі кошти і зовсім можуть не повернутися, підприємство має право визнати грошові кошти на таких рахунках сумнівним боргом уже з цього моменту, тобто з 11.06.2014 року. Сумнівний борг — це поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує невпевненість в її погашенні боржником ( абзац сьомий п. 4 П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість») . З моменту визнання боргу сумнівним, приймається рішення про створення резерву сумнівних боргів (якщо Ви високодохідне Підприємство). Таке рішення оформляється ………..

Як зазначено вище, на етапі запровадження тимчасової адміністрації в Банку у Вашого Підприємства з’являються сумніви в поверненні коштів, а тому така заборгованість …………...
Такий обов’язок для комерційних підприємств підтверджує і Мінфін у листі від …….
Відображається РСБ у складі інших операційних витрат ( п. 11 П(С)БО 10) проводками
Дт 944 «Сумнівні та безнадійні борги» — Кт 38 «Резерв сумнівних боргів» на суму ……. грн.
Право не створювати РСБ з отримали тільки …….
Тому, якщо Ваше Підприємство здійснює звітування раз на рік згідно до ПСБО 25, то Ви можете …..

Підприємства річний дохід яких складає понад 20,00 млн. грн. податковий облік створення РСБ ведуть згідно з ПКУ наступним чином:

Ст 139.2. Резерв сумнівних боргів

139.2.1. Фінансовий результат до оподаткування збільшується:
на суму витрат на формування резерву сумнівних боргів відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або …..;
……..
139.2.2. Фінансовий результат до оподаткування зменшується:
…………………

Згідно до ПСБО 10 «дебіторська заборгованість», поки Ви у списку кредиторів і банк не ліквідовано, Ви теоретично маєте надію отримати Ваші кошти від банку боржника і тому така заборгованість буде вважатися довгостроковою дебіторською заборгованістю.
Довгострокова дебіторська заборгованість – це сума дебіторської заборгованості, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.

У Вашому зверненні наведено інформацію, що про ліквідацію і виключення з ЄДРПОУ ПАТ «Банк Форум» повідомлено з 05.07.2019 року.

У відповідності до ст.1 Закону України від 16.07.1999 № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» - активи - ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигод у майбутньому.
З цієї дати 05.07.2019 р. Ви вже не теоретично і тим більше практично не маєте впливу на цей актив і не очікуєте від нього економічних вигід, тому цей актив повинен бути списаний з балансу у вигляді безнадійної дебіторської заборгованості.
Безнадійна дебіторська заборгованість згідно з ПСБО 10, це - поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув строк позовної давності.

З отриманням інформації про ліквідацію Банка, Ви повинні зробити наступні проводки у залежності з Вашим річним доходом від реалізації послуг і інших доходів(20,00 млн. грн.):

1. Якщо ви не створюєте РСБ:

Дт 944 «інші операційні витрати» Кт 184 «Інші необоротні активи» …………. грн.

Враховуючи те, що згідно до ст. 134.1. ПКУ Об'єктом оподаткування є:
ст. 134.1.1. прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень цього Кодексу, сума безнадійної дебіторської заборгованості ….. грн. при її списанні відобразиться у бухгалтерському обліку у вигляді витрат і вплине на фінансовий результат до оподаткування як у бухгалтерському, так і у податковому обліку.

2. Якщо РСБ було створено:

У момент визнання дебіторської заборгованості сумнівною, як вище згадувалося, створюється РСБ з визнанням витрат періоду у сумі …….. грн.

Згідно до ст. 139.2.1. ПКУ Фінансовий результат до оподаткування збільшується:
на суму витрат на формування резерву сумнівних боргів відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;
на суму витрат від списання дебіторської заборгованості понад суму резерву сумнівних боргів.
Згідно з даною нормою, Сума ……… грн. повинна відобразитися по стр. 2.1.2. Додатку РІ у декларації а прибуток відповідного звітного періоду у якості збільшення фінансового результату до оподаткування.

Дт 38 «резерв сумнівних боргів» Кт 184 «Інші необоротні активи» ……. грн. (коли заборгованість визнано безнадійною і списано з балансу)

У податковому обліку згідно до ст. 139.2.2. Фінансовий результат до оподаткування зменшується:
на суму коригування (зменшення) резерву сумнівних боргів, на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;
на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів), яка відповідає ознакам, визначеним підпунктом 14.1.11 пункту 14.1 статті 14 цього Кодексу.
Згідно з даною нормою, сума ………. грн. при списанні повинна відобразитися по стр. 2.2.3. Додатку РІ у декларації на прибуток звітного періоду за 9 місяців 2019 року у якості зменшення фінансового результату до оподаткування.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2019

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8