Скорочення співробітників

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

ЗАПИТ:
У зв’язку з скороченням виробництва підприємство вимушене скоротити чисельність працівників (ліквідація підприємства не відбувається).
Керівництво вирішило звільнити старшого економіста з праці та передати її функціональні обов’язки (нарахування, перерахування з.п., подача звітності, т.д.) одному з бухгалтерів.

Ст. економіст з праці є особою, якій до настання права на пенсію за віком залишилось 8 років.
Прошу зазначити, що у відділі бухгалтерії працюють головний бухгалтер та бухгалтер, які не входять до соціальної категорії працівників та бухгалтер - особа, яка виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років (підтверджуючі документи надано).

1. Чи має ст. економіст з праці переважне право на залишення на роботі?
2. Чи зобов’язане підприємство запропонувати ст. економісту з праці місце бухгалтера, не соц. категорії працівників та скоротити даного бухгалтера? Інші можливі/вакантні місця на підприємстві відсутні.

ВІДПОВІДЬ:
Для відповіді на Ваше питання необхідно звернутися до наступних Законодавчих актів:

Кодекс №322-VIII от 10.12.1971 (редакция от 15.05.2015)
"Кодекс законів про працю України"

Стаття 42. Переважне право на залишення на роботi при
вивiльненнi працiвникiв у зв'язку iз змiнами
в органiзацiї виробництва i працi
При скороченнi чисельностi чи штату працiвникiв у зв'язку iз змiнами в органiзацiї виробництва i працi переважне право на залишення на роботi надається працiвникам з бiльш високою квалiфiкацiєю i продуктивнiстю працi.
При рiвних умовах продуктивностi працi i квалiфiкацiї перевага в залишеннi на роботi надається:
1) сiмейним - при наявностi двох i бiльше утриманцiв;
2) особам, в сiм'ї яких немає iнших працiвникiв з самостiйним заробiтком;
3) працiвникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному пiдприємствi, в установi, органiзацiї;
4) працiвникам, якi навчаються у вищих i середнiх спецiальних учбових закладах без вiдриву вiд виробництва;
5) учасникам бойових дiй, iнвалiдам вiйни та особам, на яких поширюється чиннiсть Закону України "Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соцiального захисту";
6) авторам винаходiв, корисних моделей, промислових зразкiв i рацiоналiзаторських пропозицiй;
7) працiвникам, якi дiстали на цьому пiдприємствi, в установi, органiзацiї трудове калiцтво або професiйне захворювання;
8) особам з числа депортованих з України, протягом п'яти рокiв з часу повернення на постiйне мiсце проживання до України;
9) працiвникам з числа колишнiх вiйськовослужбовцiв строкової служби, вiйськової служби за призовом пiд час мобiлiзацiї, на особливий перiод, вiйськової служби за призовом осiб офiцерського складу та осiб, якi проходили альтернативну (невiйськову) службу, - протягом двох рокiв з дня звiльнення їх зi служби.
Перевага в залишеннi на роботi може надаватися й iншим категорiям працiвникiв, якщо це передбачено законодавством України.

Стаття 40. Розiрвання трудового договору з iнiцiативи
власника або уповноваженого ним органу

Трудовий договiр, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договiр до закiнчення строку його чинностi можуть бути розiрванi власником або уповноваженим ним органом лише у випадках:
1) змiн в органiзацiї виробництва i працi, в тому числi лiквiдацiї, реорганiзацiї, банкрутства або перепрофiлювання пiдприємства, установи, органiзацiї, скорочення чисельностi або штату працiвникiв;

Стаття 49-2. Порядок вивiльнення працiвникiв

Про наступне вивiльнення працiвникiв персонально попереджають не пiзнiше нiж за два мiсяцi.
При вивiльненнi працiвникiв у випадках змiн в органiзацiї виробництва i працi враховується переважне право на залишення на роботi, передбачене законодавством.
Одночасно з попередженням про звiльнення у зв'язку iз змiнами в органiзацiї виробництва i працi власник або уповноважений ним орган пропонує працiвниковi iншу роботу на тому самому пiдприємствi, в установi, органiзацiї. При вiдсутностi роботи за вiдповiдною професiєю чи спецiальнiстю, а також у разi вiдмови працiвника вiд переведення на iншу роботу на тому самому пiдприємствi, в установi, органiзацiї працiвник, на власний розсуд, звертається за допомогою до державної служби зайнятостi або працевлаштовується самостiйно. У разi якщо вивiльнення є масовим вiдповiдно до статтi 48 Закону України "Про зайнятiсть населення", власник або уповноважений ним орган доводить до вiдома державної служби зайнятостi про заплановане вивiльнення працiвникiв.

Кодекс №436-IV от 16.01.2003 (редакция от 10.04.2015)
"Господарський кодекс України"

Стаття 64. Органiзацiйна структура пiдприємства
1. Пiдприємство може складатися з виробничих структурних пiдроздiлiв (виробництв, цехiв, вiддiлень, дiльниць, бригад, бюро, лабораторiй тощо), а також функцiональних структурних пiдроздiлiв апарату управлiння (управлiнь, вiддiлiв, бюро, служб тощо).
2. Функцiї, права та обов'язки структурних пiдроздiлiв пiдприємства визначаються положеннями про них, якi затверджуються в порядку, визначеному статутом пiдприємства або iншими установчими документами.
3. Пiдприємство самостiйно визначає свою органiзацiйну структуру, встановлює чисельнiсть працiвникiв i штатний розпис.

При вирішенні Вашого питання, Ви повинні також керуватися нижче наведеними Законами :
Закон «Про статус i соцiальний захист громадян, якi постраждали внаслiдок Чорнобильської катастрофи»
Закон України «Про основнi засади соцiального захисту ветеранiв працi та iнших громадян похилого вiку в Українi»
Відносно одного з Ваших бухгалтерів: Статтею 184 КЗпП передбачено: «звiльнення вагiтних жiнок i жiнок, якi мають дiтей вiком до трьох рокiв (до шести рокiв - частина шоста статтi 179), одиноких матерiв при наявностi дитини вiком до чотирнадцяти рокiв або дитини-iнвалiда з iнiцiативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крiм випадкiв повної лiквiдацiї пiдприємства, установи, органiзацiї, коли допускається звiльнення з обов'язковим працевлаштуванням».
У Вашому запиту говориться що економіст не має ніякого статусу, який потребує соціального захисту. У зв’язку з цим, на підставі наведених вище норм Законодавства, адміністрація підприємства з урахуванням ст. 42 КЗпП нажаль може прийняти рішення про скорочення відповідного працівника і відповідної посади без надання іншої роботи, тому що така на підприємстві відсутня.
Надати іншу роботу при скороченні штату – це не означає, що Ви повинні для економіста когось звільнити. Скорочуються окремі посади і відповідно робітники, які ці посади займали. При скороченні декілька посад і працівників повинна враховуватися у першу чергу відповідна кваліфікація працівника та продуктивність його праці.
І тільки при порівняні цих умов, якщо вони у працівників однакові, розглядаються переваги згідно з дев’ятьма пунктами ст. 42 КЗпП.
У Вашому випадку скорочується посада економіста з праці, до бухгалтерії це скорочення не має нікого відношення.
Тому єдине, що Ви можете для економіста з праці зробити, це запропонувати інше місце роботи якби воно у Вас було. Тому цей працівник сам вирішує власне питання по працевлаштуванню у бюро зайнятості у відповідності до діючого Законодавства.
На підставі всього вище наведеного Ви маєте можливість прийняти остаточне рішення про скорочення посади економіста і звільнення відповідного працівника, з дотриманням норм відповідного законодавства.
Також Вам слід мати на увазі, якщо Ваше підприємство має профспілкову організацію, або орган чи особу який виконує такі виборні функції, то Ви маєте керуватися вимогами ст. 49-4 КЗпП, де сказано: «лiквiдацiя, реорганiзацiя пiдприємств, змiна форм власностi або часткове зупинення виробництва, що тягнуть за собою скорочення чисельностi або штату працiвникiв, погiршення умов працi, можуть здiйснюватися тiльки пiсля завчасного надання професiйним спiлкам iнформацiї з цього питання, включаючи iнформацiю про причини наступних звiльнень, кiлькiсть i категорiї працiвникiв, яких це може стосуватися, про строки проведення звiльнення. Власник або уповноважений ним орган не пiзнiше трьох мiсяцiв з часу прийняття рiшення проводить консультацiї з професiйними спiлками про заходи щодо запобiгання звiльненню чи зведенню їх кiлькостi до мiнiмуму або пом'якшення несприятливих наслiдкiв будь-якого звiльнення».

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2015
Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8