Відгули працівників, якщо термін відрядження випадає на вихідний день

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Спеціальних положень з оплати праці працівника у відрядженні у вихідний/святковий/неробочий день КЗпП не містить. Отже, у цьому питанні необхідно керуватися загальними нормами трудового законодавства. Згідно статті 121. Гарантії і компенсації при службових відрядженнях Кодексом законiв про працю України:
• Працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв'язку з службовими відрядженнями.
• Працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму жилого приміщення в порядку і розмірах, встановлюваних законодавством.
• За відрядженими працівниками зберігаються протягом усього часу відрядження місце роботи (посада).
• Працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку
Основним документом, який регулює відрядження працівників органів державної влади, підприємств, установ та організацій, що повністю або частково фінансуються за рахунок бюджетних коштів, є Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59 (далі – Інструкція № 59). При цьому інші підприємства та організації можуть використовувати Інструкцію № 59 як допоміжний (довідковий) документ (думка податківців викладена у Листі ДФС від 23.02.2017 № 3843/6/99-99-13-02-03-15)
Згідно Iнструкцiї про службовi вiдрядження в межах України та за кордон (далi – Iнструкцiя № 59) дані питання урегульовані наступним чином:
У п. 9 вказано, якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні або святкові й неробочі дні, то компенсація за роботу в ці дні виплачується відповідно до чинного законодавства.
У п 10. вказано, якщо працівник відбуває у відрядження у вихідний день, то йому після повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку.
У п 11. вказано, якщо наказом про відрядження передбачено повернення працівника з відрядження у вихідний день, то працівникові може надаватися інший день відпочинку відповідно до законодавства у сфері регулювання трудових відносин.
У п 12. вказано, що питання виходу працівника на роботу в день вибуття у відрядження та в день прибуття з відрядження регулюється правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства.

Оскiльки положення Iнструкцiї є обов'язковими для пiдприємств, установ та органiзацiй, що повнiстю або частково утримуються за рахунок бюджетних коштiв, то Товариству рекомендовано подібні питання, якi стосуються гарантiй працiвникам за час вiдрядження, врегулювати в Положенні про відрядження, зокрема i щодо компенсацiї працiвникам у випадку їхнього вибуття (прибуття) у вiдрядження у вихідний день.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2018

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8