Відпустка та наслідки щодо її використання

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

У мене в одній з компаній, люди не ходили у відпустку по 6-8 років. (Бухгалтерський), і при звільненні я повинна їм виплатити компенсацію відпустки за все року? І підкажіть, якщо я зараз їх почну відправляти у відпустку, скільки можна їм гуляти за рік? Чи це не має значення?

Згідно до статті 2. КЗпПУ Основнi трудовi права працiвникiв
……… Працiвники мають право на вiдпочинок вiдповiдно до законiв про обмеження робочого дня та робочого тижня i про щорiчнi оплачуванi вiдпустки,

Стаття 74. КЗпПУ Щорiчнi вiдпустки
Громадянам, якi перебувають у трудових вiдносинах з пiдприємствами, установами, органiзацiями незалежно вiд форм власностi, виду дiяльностi та галузевої належностi, а також працюють за трудовим договором у фiзичної особи, надаються щорiчнi (основна та додатковi) вiдпустки iз збереженням на їх перiод мiсця роботи (посади) i заробiтної плати.
Стаття 75. Тривалiсть щорiчної основної вiдпустки

Щорiчна основна вiдпустка надається працiвникам тривалiстю не менш як 24 календарних днi за вiдпрацьований робочий рiк, який вiдлiчується з дня укладення трудового договору.
Особам вiком до вiсiмнадцяти рокiв надається щорiчна основна вiдпустка тривалiстю 31 календарний день.
Для деяких категорiй працiвникiв законодавством України може бути передбачена iнша тривалiсть щорiчної основної вiдпустки. При цьому тривалiсть їх вiдпустки не може бути меншою за передбачену частиною першою цiєї статтi.

Конкретний перiод надання щорiчних вiдпусток у межах, установлених графiком, узгоджується мiж працiвником i власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повiдомити працiвника про дату початку вiдпустки не пiзнiш як за два тижнi до встановленого графiком термiну.

Щорiчна вiдпустка за iнiцiативою власника або уповноваженого ним органу, як виняток, може бути перенесена на iнший перiод тiльки за письмовою згодою працiвника та за погодженням з виборним органом первинної профспiлкової органiзацiї (профспiлковим представником) у разi, коли надання щорiчної вiдпустки в ранiше обумовлений перiод може несприятливо вiдбитися на нормальному ходi роботи пiдприємства, установи, органiзацiї, та за умови, що частина вiдпустки тривалiстю не менше 24 календарних днiв буде використана в поточному робочому роцi.

Згідно до статті 83. КЗпПУ- Грошова компенсацiя за невикористанi щорiчнi
вiдпустки
У разi звiльнення працiвника йому виплачується грошова компенсацiя за всi не використанi ним днi щорiчної вiдпустки, а також додаткової вiдпустки працiвникам, якi мають дiтей або повнолiтню дитину з iнвалiднiстю з дитинства пiдгрупи А I групи.

У відповідності до статті 3. Закону «Про відпустки» - Право на вiдпустки у разi звiльнення
За бажанням працiвника у разi його звiльнення (крiм звiльнення за порушення трудової дисциплiни) йому має бути надано невикористану вiдпустку з наступним звiльненням. Датою звiльнення в цьому разi є останнiй день вiдпустки.

Щорiчна основна вiдпустка надається працiвникам тривалiстю не менш як 24 календарних днi за вiдпрацьований робочий рiк, який вiдлiчується з дня укладення трудового договору.

Згідно до ст. 24 Закону «Про відпустки» - За бажанням працiвника частина щорiчної вiдпустки замiнюється грошовою компенсацiєю. При цьому тривалiсть наданої працiвниковi щорiчної та додаткових вiдпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.
Закон про відпустки не передбачає повної заміни днів відпустки грошовою компенсацією.
У будь-якому разі для отримання компенсації працівник мусить подати заяву про її виплату. Заява складається в довільній формі і має містити підстави для отримання компенсації (звільнення, переведення на інше місце роботи, заміна частини щорічної відпустки, смерть праців ника). На підставі заяви видається наказ про ви плату грошової компенсації.

Кількість наданих відпусток законодавством про відпустки не обмежена, але встановлює не менше однієї за відпрацьований рік.

Строк давності, після закінчення якого працівник втрачає право на щорічні відпустки, законодавством не передбачено. У зв’язку з цим праців никові у разі його звільнення грошову компенсацію має бути виплачено за всі попередні роки, за які він не використав відпустку. У разі звільнення працівника за кожним видом відпусток, що підлягають компенсації (тобто як за основною щорічною, так і за додатковою соціальною відпустками), розрахунок невикористаних днів для виплати компенсації здійснюється окремо. При цьому слід зазначити, що якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку за кілька попередніх років (зокрема за два, три, чотири або більше років), він має право використати їх, а у разі звільнення отримати відповідну суму компенсації.
Згідно зі ст.116 KЗпПУ у разі звільнення працівника виплата всіх належних йому сум, у тому числі компенсації за невикористану відпустку, провадиться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми має бути виплачено не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. У разі недотримання зазначених строків виплати роботодавець зобов’язаний виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день його фактичного розрахунку (ст.117 KЗпПУ).

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2018

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8