Відсутність працівника на роботі в зв’язку з викликом до суду

Запит

Як табелюється та чи підлягає оплаті час відсутності працівника на роботі у зв’язку з викликом до суду як позивача у кримінальній справі, та хто оплачує проїзд, проживання, добові робітника?

ВІДПОВІДЬ

Первинним документом з обліку використання робочого часу, розрахунку з працівниками по заробітній платі, отримання даних про відпрацьований час чи відпустки є табель обліку використання робочого часу за формою № П-5, затвердженою наказом № 489 (Типова форма № П-5 ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Держкомстату України 05.12.2008 № 489) У табелі обліку фактично відпрацьовані години роботи позначаються літерним кодом «Р».
Неявка працівника на роботу у зв’язку з викликом його до суду має відображатися умовним позначенням «ІН» (інший невідпрацьований час, передбачений законодавством).
У разі якщо у день виклику працівника до суду є можливість бути присутнім на роботі, у табелі обліку робочого часу має проставлятися фактично відпрацьований час працівника.
Законодавством не передбачено права бути відсутнім за місцем роботи у зв’язку з викликом до суду повний робочий день, за винятком випадків, коли витрачений працівником час у зв’язку з його явкою до суду та перебуванням у суді дорівнює тривалості його робочого дня.
Також не передбачено збереження за цей час середнього заробітку за працівником, якого викликано до суду як позивача в цивільній справі.

……..

Згідно із зазначеною Постановою компенсація за втрачену заробітну плату у цивільних справах стороні, на користь якої ухвалено судове рішення, її представникові, а також свідкам, спеціалістам, перекладачам та експертам у зв’язку з явкою до суду обчислюється за кожну годину пропорційно до середньої заробітної плати такої особи, розрахованої відповідно до абзацу третього п. 2 Порядку № 100 (КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА від 8 лютого 1995 р. N 100 «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати».
При цьому, загальний розмір виплати не може перевищувати суму, розраховану за відповідний час виходячи з трикратного розміру мінімальної заробітної плати.
п.4. Постанови № 590 «Компенсація судових витрат у цивільних та адміністративних справах здійснюється за рахунок і в межах бюджетних асигнувань судів, якими винесено відповідне рішення».
З наведеного слідує, що Підприємство не оплачує працівнику його витрати у судових справах, а тільки ставить у табелі обліку робочого часу відповідні позначки .

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2019

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8